REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Šiškovec černý

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Je jediným druhem šiškovce rostoucí v ČR.


Atlas hubLatinsky: Strobilomyces floccopus

Jedlý …………… Je jedlý, zejména mladé plodnice. Jeho použití v kuchyni je všestranné, zejména do směsí. Po tepelné úpravě plodnice zčerná a částečně obarví pokrm!

Doba výskytu: léto až podzim

Pro svůj vzhled sice neláká ke sběru, ale mladé plodnice jsou tuhé a chutné, starší jsou bohužel měkké a ke konzumaci téměř nevhodné. Plodnice mají hrubě šupinatý klobouk, v mládí světle šedý a v dospělosti až černý. Po rozkrojení mění dužina barvu na oranžovou.

Klobouk má v průměru 5-14 cm, zprvu je polokulovitý, ve stáří až plochý, pokrytý hrubými, plstnatými, černohnědými šupinami. Pokožka mezi šupinami je bělavá. Okraj klobouku v mládí spojuje s třeňem šedý blanitý závoj, jehož zbytky zůstávají na okraji klobouku jako třásně, a na třeni zanechávají nepatrný prsten. Rourky jsou v mládí šedobílé, pak až hnědé, poraněním červenají. Póry jsou velké, hranaté, zbarvené jako rourky, otlačením černají.

Třeň je 7 – 20 cm dlouhý, 1,5 – 3 cm tlustý, válcovitý, černohnědý, hrubě šupinatý, tuhý, plný, zbarven je podobně jako klobouk. Dužina je bělavá, vatovitá, na řezu špinavě růžoví až téměř zčerná. Chuť má ostřejší, vůni mírně nepříjemnou. Výtrusný prach má černohnědou barvu.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Luštěniny jako salát nebo zdravá příloha

Luštěniny jsou zdravé a měli bychom je alespoň jedenkrát týdně zařazovat do našeho jídelníčku. Všichni to víme, ale jak to udělat, když máme hluboko v paměti zaryté známé hrachové kaše a čočkové polévky ze školních jídelen. Doba se mění a můžete měnit i váš jídelníček. Luštěniny totiž mohou být chutnou součástí moderní kuchyně.

číst dále ...

LOMO sušená vepřová pečeně

Sušená vepřová pečeně s kořením. Trochu práce a po pár dnech si pošmáknete! Video recept z YouTube z kanálu: Chatař

číst dále ...

Upgrade salátů od Roberta Chejna

Saláty si můžete připravit doma nebo zajet ochutnat do zámeckého hotelu Chateau Kotěra. V zámecké restauraci pod taktovkou Roberta Chejna mimo jiné nabízí různé chuťové zážitky v podobě sezónních specialit, francouzské, italské, provensálské a středozemní kuchyně.

číst dále ...

Italské sýry ručně vyráběné z českého mléka

Marco a Tiziania jsou Italové, kteří studovali v Česku a zalíbilo se jim tady natolik, že se rozhodli tu usadit. Po studiu začali pracovat a před čtyřmi lety si v Praze-Nuslích otevřeli Mozzarellart, místo, kde každodenně vznikají sýry té nejlahodnější chuti. Přímo v obchodě navíc můžete sledovat, jak mistr sýrař vyrábí tu nejčerstvější mozzarellu.

číst dále ...

Tipy sommeliera, jak poznat skvělé víno

Červené, bílé, sladké a kyselé. Přiznejme si to na rovinu, každému se občas stane, že se ocitne ve společnosti lidí, kteří rozvinou debatu o víně, a vás polije studený pot. Ne, nevíte, podle čeho poznáte chuť vína, ne, nevíte, jaké jídlo se k vínu hodí nejvíc. Požádali jsme proto sommeliera Davida Krále, ambasadora značky Víno Mikulov Sommelier Club, aby pro vás shrnul to nejzákladnější, co u vína dokáže poznat „obyčejný“ člověk.

číst dále ...

Cukrářské trendy 2019 (podle Josefa Maršálka, pekařského a cukrářského mistra)

Vrstvení, Pastel de Nata, Metalická cukrařina…. to je výčet jen několika nových trendů patřících mezi nejoblíbenější cukrářské praktiky současnosti. V tomto článku najdete výčet těch nejoblíbenějších, jak je sepsal Josef Maršálek, pekařský a cukrářský mistr.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy