REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Šiškovec černý

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Je jediným druhem šiškovce rostoucí v ČR.


Atlas hubLatinsky: Strobilomyces floccopus

Jedlý …………… Je jedlý, zejména mladé plodnice. Jeho použití v kuchyni je všestranné, zejména do směsí. Po tepelné úpravě plodnice zčerná a částečně obarví pokrm!

Doba výskytu: léto až podzim

Pro svůj vzhled sice neláká ke sběru, ale mladé plodnice jsou tuhé a chutné, starší jsou bohužel měkké a ke konzumaci téměř nevhodné. Plodnice mají hrubě šupinatý klobouk, v mládí světle šedý a v dospělosti až černý. Po rozkrojení mění dužina barvu na oranžovou.

Klobouk má v průměru 5-14 cm, zprvu je polokulovitý, ve stáří až plochý, pokrytý hrubými, plstnatými, černohnědými šupinami. Pokožka mezi šupinami je bělavá. Okraj klobouku v mládí spojuje s třeňem šedý blanitý závoj, jehož zbytky zůstávají na okraji klobouku jako třásně, a na třeni zanechávají nepatrný prsten. Rourky jsou v mládí šedobílé, pak až hnědé, poraněním červenají. Póry jsou velké, hranaté, zbarvené jako rourky, otlačením černají.

Třeň je 7 – 20 cm dlouhý, 1,5 – 3 cm tlustý, válcovitý, černohnědý, hrubě šupinatý, tuhý, plný, zbarven je podobně jako klobouk. Dužina je bělavá, vatovitá, na řezu špinavě růžoví až téměř zčerná. Chuť má ostřejší, vůni mírně nepříjemnou. Výtrusný prach má černohnědou barvu.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy