REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Šiškovec černý

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Je jediným druhem šiškovce rostoucí v ČR.


Atlas hubLatinsky: Strobilomyces floccopus

Jedlý …………… Je jedlý, zejména mladé plodnice. Jeho použití v kuchyni je všestranné, zejména do směsí. Po tepelné úpravě plodnice zčerná a částečně obarví pokrm!

Doba výskytu: léto až podzim

Pro svůj vzhled sice neláká ke sběru, ale mladé plodnice jsou tuhé a chutné, starší jsou bohužel měkké a ke konzumaci téměř nevhodné. Plodnice mají hrubě šupinatý klobouk, v mládí světle šedý a v dospělosti až černý. Po rozkrojení mění dužina barvu na oranžovou.

Klobouk má v průměru 5-14 cm, zprvu je polokulovitý, ve stáří až plochý, pokrytý hrubými, plstnatými, černohnědými šupinami. Pokožka mezi šupinami je bělavá. Okraj klobouku v mládí spojuje s třeňem šedý blanitý závoj, jehož zbytky zůstávají na okraji klobouku jako třásně, a na třeni zanechávají nepatrný prsten. Rourky jsou v mládí šedobílé, pak až hnědé, poraněním červenají. Póry jsou velké, hranaté, zbarvené jako rourky, otlačením černají.

Třeň je 7 – 20 cm dlouhý, 1,5 – 3 cm tlustý, válcovitý, černohnědý, hrubě šupinatý, tuhý, plný, zbarven je podobně jako klobouk. Dužina je bělavá, vatovitá, na řezu špinavě růžoví až téměř zčerná. Chuť má ostřejší, vůni mírně nepříjemnou. Výtrusný prach má černohnědou barvu.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cold brew třikrát jinak aneb osvěžující letní drinky, které zvládnete doma

Že ještě neznáte cold brew? Za studena extrahovaná káva chutná příjemně sladce, v lednici vám vydrží déle než týden a zvládne ji připravit opravdu každý. Navíc ji můžete přizpůsobit svým vlastním chutím – stačí přidat pár zajímavých ingrediencí a osvěžující kávový drink je na světě. Jediné, co kromě kávových zrn budete potřebovat, je kvalitní mlýnek na kávu, dostatečně velká sklenice a papírový filtr.

číst dále ...

Prague mussel week odstartoval. Zapojí se Les Moules, Bruxx i Grandhotel Pupp

Týden od 21. do 27. září patří v desítkách restaurací holandským slávkám. Druhý ročník festivalu Prague mussel week nabízí zvýhodněná mušlová menu připravená skutečnými kulinářskými esy. Zapojili se například Les Moules, Bruxx či Grandhotel Pupp. Recepty na slávkové pochoutky od šéfkuchařů zapojených restaurací jsou dostupné i na webu PMW.

číst dále ...

Začíná sezóna moštů! Co o nich potřebujete vědět?

Máte rádi ovoce? Pak jste nejspíše propadli jedinečné chuti ovocných šťáv. Můžete si je kupovat u farmáře, v obchodech, nebo třeba i v restauracích, když toužíte po něčem zdravějším. Jak se vůbec vyrábějí? Může být základem i mražené ovoce? Je nějaký rozdíl mezi moštem, džusem a nektarem? Je zakalený mošt vadný? Na tyto a více otázek odpověděl Akademii kvality doc. Ing. Aleš Rajchl, Ph.D., vedoucí Ústavu konzervace potravin, VŠCHT Praha.

číst dále ...

Kolikrát za týden doma vlastně vaříme?

Jak často Češi doma vaří nějakou tu dobrotu? Vaříme doma každý den, nebo jen občas? Nebo snad doma uvařit nějaký ten dobrý oběd nebo večeři, na to již my Češi nemáme vůbec čas?

číst dále ...

BistRAWveg: Tipy na chutné raw recepty, když člověka honí mlsná

Raw neboli syrová strava je jedním ze stylů stravování. Pokud člověka popadne chuť na sladké, je takříkajíc doma. Nepečené dorty a koláče s troškou umu a správných surovin lze zvládnout připravit v domácí kuchyni. Ve spolupráci s odborníky z BistRAWveg některé recepty a postupy odhalujeme.

číst dále ...

Ponechejte si chuť léta klidně po celou zimu

Jablka, hrušky, švestky nebo třeba broskve. V létě a na podzim máme k dispozici velké množství ovoce, které bychom si rádi „zakonzervovali“ na horší časy. Jedním ze způsobů, jak plody uchovávat a připomenout si tak vůni léta a podzimu kdykoli, je sušení. V ovoci se zachová velké množství vitamínů a svou chutí pak obohatí nespočet jídel – od nákypů, smoothie, granolu až po snídaňové kaše.

číst dále ...

10 tipů, jak si vybrat kvalitní a zdraví prospěšný olivový olej

Olivovníky a olivy se pěstují a kultivují již několik tisíciletí. Olivový olej je jedním ze základních kamenů středomořské kuchyně. Má velmi pozitivní vliv na zdraví člověka a také díky němu se obyvatelé Středomoří dožívají vyššího věku a trápí je méně nejen kardiovaskulárních nemocí. Velmi ale záleží na kvalitě oleje.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy