REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Houby hřibovité

Mají rourky a hřibovitý tvar, což je jejich hlavním poznávacím znakem. Mezi ně se však řadí i několik druhů, které sice mají lupeny, ale patří vývojově blíže k hřibovitým. Jsou to například slizáky a lupenopórky.

Hřib medotrpký

Nejedlý hřib a to pro svou hořkost. Roste od  července do září ve světlejších listnatých lesích, parcích a na březích rybníků.

Hřib modračka

Roste na písčitých půdách od června do září, nejčastěji pod lipami, výjmečně i pod buky, duby nebo olšemi.

Hřib mokrořadní

V Červeném seznamu vedený jako druh o kterém chybí informace, počet nálezů na našem území není velký, je jedlý, pro kuchyňské zpracování by se však neměl sbírat, měl by se raději chránit.

Hřib moravský

Tento hřib je zákonem chráněný jako kriticky ohrožený druh!

Hřib nachový

Za syrova jedovatá houba, stejně jako hřib satan, po převaření se stává pouze houbou nejedlou.

Hřib nachovýtrusý

Tento hřib je lepší využívat jen mladý, starší plodnice se hodí jen do směsí.

Hřib osmahlý

Jedlý druh houby, vhodný především do směsí a polévek.

Hřib peprný

V malém množství je jedlý, ale chuťově nic moc. Raději dejte přednost jiným houbám.

Hřib plavý

Poměrně vzácně rostoucí hřib, který smrdí po jodoformu a i když není jedovatý, ke zpracování v kuchyni se nehodí.

Hřib plstnatý

Hřib plstnatý je jedlý druh houby, nejlépe se hodí do směsí, ovšem některé plodnice páchnou po jodoformu a ty se pro kuchyňské zpracování moc nehodí.

Hřib polosíťkovaný

Pár let nově pojmenovaný jedlý druh houby, velmi podobný hřibu koloději. Praktičtí houbaři rozdíl mezi hřibem kolodějem a hřibem polosíťkovaným nerozlišují.

Hřib pružný

Zda je to neto hřib jedlý nebo nejedlý žádná literatura neuvádí, což v tomto případě nevadí, protože tato houba je tak vzácná, že by se stejně neměla trhat!

Hřib přívěskatý

I když je Hřib přívěskatý jedlý druh houby, raději ho nesbíráme, je totiž zařazen do Červeného seznamu jako zranitelný druh.

Hřib příživný

I když je tento hřib jedlý, roste jen vzácně, proto ho nesbíráme a chráníme. Roste od srpna do října, parazituje na plodnicích pestřece obecného.

Hřib Quéletův

Přesto, že je tento hřib po dokonalé tepelné úpravě jedlý, je nutné ho chránit, proto ho nesbíráme!

Hřib rubínový

Tento hřib je vzácný, je zapsaný v Červeném seznamu, měl by se tedy chránit.

Hřib rudonachový

V Červeném seznamu je uveden jako kritický ohrožený druh, z poslední doby je znám nález z Polabí a z jižních Čech.

Hřib sametový

Velmi chutná houba. Roste hojně od července do listopadu jak v lesích smrkových, tak i v lesích listnatých.

Hřib satan

Toto je jedna z nejznámějších hub. Přesto, že bývá uváděn v mnoha atlasech, nejde o běžnou houbu. Najdeme ho v teplých oblastech na zásaditém podloží. Jde o jeden z nejkrásnějších hřibů, nejen zbarvením, ale často tvoří i překrásné mnohočetné srostlice.

Hřib satan hlohový

Jedovatá houba! Jedná se o vzácnou žlutou formu hřiba satana.
Přejít na stranu:

reklama

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy