Mají rourky a hřibovitý tvar, což je jejich hlavním poznávacím znakem. Mezi ně se však řadí i několik druhů, které sice mají lupeny, ale patří vývojově blíže k hřibovitým. Jsou to například slizáky a lupenopórky.
V Červeném seznamu vedený jako druh o kterém chybí informace, počet nálezů na našem území není velký, je jedlý, pro kuchyňské zpracování by se však neměl sbírat, měl by se raději chránit.
Pár let nově pojmenovaný jedlý druh houby, velmi podobný hřibu koloději. Praktičtí houbaři rozdíl mezi hřibem kolodějem a hřibem polosíťkovaným nerozlišují.
Zda je to neto hřib jedlý nebo nejedlý žádná literatura neuvádí, což v tomto případě nevadí, protože tato houba je tak vzácná, že by se stejně neměla trhat!
Toto je jedna z nejznámějších hub. Přesto, že bývá uváděn v mnoha atlasech, nejde o běžnou houbu. Najdeme ho v teplých oblastech na zásaditém podloží. Jde o jeden z nejkrásnějších hřibů, nejen zbarvením, ale často tvoří i překrásné mnohočetné srostlice.
Čočková polévka s hraškou - Chutná čočková polévka z máčeného hrachu a dalších ingrediencí, dochucená zdravou hraškou. Hraška se připravuje z jemně mletého hrachu, který je zbaven slupek a tato skutečnost výrazně usnadňuje trávení pokrmů připravených z hrašky.
Králičí stehna na hrášku a žampionech - Recept na králíka upečeného v troubě,. Nejprve se peče samotný, pěkně prošpikovaný slaninu a česnekem, podlitý vodou, ke konci spolu s hráškem, přepůlenými žampiony, plátky česneku a proužky cibule.
Benešovské dortíčky - Pomocí zdobičky na cukroví na plechu vyloženém papírem na pečení vytvořená malá kolečka, upečená v troubě, polovina ozdobená lískovým oříškem, po vychladnutí slepená čokoládovým krémem.
Cukroví z vařených brambor - I když netypické, přesto velmi chutné vánoční cukroví z brambor, hladké mouky a ztuženého tuku.