REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Škola začínajícího houbaře

Každé léto při procházce v lese někdy až zakopáváme o roztodivné houby. Bývá jich často nepřeberné množství jak tvarů, tak i barev a velikostí. Ovšem které patří na talíř a které ne, to se dozvíte právě v této naší škole začínajícího houbaře. A nejen to! Máme tu pro vás články o tepelné úpravě hub, dozvíte se, jak je skladovat a mnoho dalších tipů a triků, jak s nimi zacházet. Autorem většiny článků je uznávaný amatérský mykolog Dalibor Marounek.


Podzimní houby – voskovky

Voskovky jsou další skupina hub, se kterou se většinou setkáme na podzim. Jsou blízce příbuzné ze šťavnatkami, patří též do čeledi šťavnatkovité. Voskovky jsou však většinou méně robustnější, jde spíše o drobné kloboukaté houbičky s řídkými a tlustými voskovými lupeny. Klobouk a třeň bývají často slizské a jejich barevná pestrost je úžasná. Nenajdeme mezi nimi také žádný jedovatý druh, jsou pouze nejedlé a jedlé. Ke sběru se však moc nehodí, jde většinou o drobné plodničky, které nejčastěji vyrůstají na pastvinách, trávnících, méně často v listnatých a jehličnatých lesích …

Zimní houby – vánoční houba penízovka sametonohá a další penízovky (i ty letní)

Celý rod penízovka je velmi početný, kolem 80 druhů a dělí se na několik skupin. Většinou se jedná o drobné houby rostoucí saprotrofně ojediněle i paraziticky na zemi, tlejícím a živém dřevě, šiškách, vzácně i bylinách a spáleništích. Není mezi nimi žádný jedovatý druh jsou pouze jedlé a nejedlé. Penízovky nepatří mezi typické zimní houby, rostou nejen v zimě, ale také na jaře, v létě a na podzim.
Přejít na stranu:

reklama

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy