REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Podzimní houby – pavučince

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Rod pavučinec obsahuje velmi rozsáhlou skupinu hub, které jsou velmi variabilní, od malých plodnic kolem 1 cm až po velké plodnice kolem 20 cm. Lupeny bývají v mládí zakryté pavučinkou – cortinou, která brzy mizí a nezanechává žádné stopy, nebo naopak zanechává zbytky pavučinky dobře zřetelné na třeni v podobě prstenitých kroužků, nebo rezavých vláken.


Celý rod je velmi početný, obsahuje několik stovek druhů a pro snadnější určení je rozdělen na několik podrodů, které ve starších českých atlasech měli i české pojmenování, například podrod Myxacium se česky nazývala mazavec, Dermocybe – kožohlav, Telamonia – telamonka, vodohlav nebo pásenka, Leprocybe – lilák a Phlegmacium – pahřib.

Dnes se uvádí české pojmenování u všech sekcí pavučinec a latinsky se píše sekce většinou do závorky za rod např. Cortinarius (Phlegmacium) atrovirens – Pavučinec zelený, Cortinarius (Myxacium) mucosus – pavučinec slizský.,Většina druhů roste na podzim a vegetuje jen krátkou dobu, což znesnadňuje studium těchto hub.

Při určování a popisování je nutné mít plodnice dospělé tak mladé, neboť ty se v dospělosti velmi liší jak tvarem, tak zbarvením. Vzájemná příbuznost druhů spolu s jejich velkým počtem je příčinou, že tento rod není zdaleka vyřešen. Většina pavučinců je nejedlá pro svoji hořkost, nepříjemný zápach, nebo jsou jedovaté. K nejznámějším a v české literatuře uváděný je u nás poměrně vzácně rostoucí pavučinec plyšový – Cortinarius (Leprocybe) orellanus. Jsou mezi nimi i jedlé druhy, které si však může dovolit sbírat jen opravdový znalec. V borech roste poměrně hojně jedlý pavučinec slizský-Cortinarius (Myxacium) mucosus. Jde o poměrně dobře poznatelný druh podle velmi slizského a žlutohnědě zbarveného klobouku a slizovitého prstenu na třeni a hlínově hnědými, ve stáří rezavě hnědými, lupeny.

 

Škola začínajícího houbaře - Podzimní houby

 

Pod osikami roste díky svojí ekologií a vzhledem další jedlý a dobře poznatelný druh, pavučinec osikový – Cortinarius (Myxacium) trivialis. Klobouk je slizský, okrově hnědý, lupeny v mládí bělavé, později nafialovělé, třeň slizský, bělavý, pásovitě šupinatý.

 

Škola začínajícího houbaře - Podzimní houby

 

Oba druhy patří podle starého pojmenování mezi mazavce, sekci pavučinců, většinou s lepkavým až slizským kloboukem, někdy i třeněm.

Pod břízami roste dobře poznatelný jedlý pavučinec náramkovitý – Cortinarius (Telamonia) armillatus s cihlově červeným kloboukem a na třeni s několika šikmými červenorezavými kroužky. Roste vždy jen pod břízami s kterými tvoří mykorhizu.

 

Škola začínajícího houbaře - Podzimní houby

 

Mykorhizu s břízou tvoří také nejedlý, vzhledově však hezký, pavučinec plstnatý – Cortinarius (Telamonia) hemitrichus s kloboukem hustě bělavě šupinakatým.

 

Škola začínajícího houbaře - Podzimní houby

 

Pod břízami ale nejen pod nimi, ale také pod osikami, duby se vyskytuje atraktivně zbarvený jedlý pavučinec fialový – Cortinarius (Cortinarius) violaceus. Plodnice je celá tmavofialová až černo-fialová, dužnina voní po cedrovém dřevě a má nevýraznou chuť.

 

Škola začínajícího houbaře - Podzimní houby

 

Pavučince jsou atraktivně zbarvené houby, jak celé plodnice, tak některé druhy mají nádherně zbarvené také lupeny. Patří k nim například nejedlý pavučinec polokrvavý – Cortinarus (Dermocybe) semisanguinea, dříve pojmenován jako kožohlav. Roste hojně pod jehličnany, nejvíce pod smrky, na vlhkých místech.

 

Škola začínajícího houbaře - Podzimní houby

 

K nejatraktivnějším patří sekce Phlegmacium – pahřiby. Jde o mohutné plodnice podobné vzdáleně tvarově hřibům. Plodnice bývají zbarvené modře, nafialověle, zeleně, hnědoolivově, žlutě, žlutohnědě, zřídka červeně.

Většina pahřibů roste pod listnáči a některé jsou uvedeny v Červeném seznamu. U modrých a fialových druhů je důležité mikroskopování, plodnice, pokud jsou mladé, jsou velmi podobné. Některé druhy byli nalezeny na našem území nedávno. Prvonález doložený plodnicemi a mikroskopovaný je např. pavučinec zelený v roce 2008, od té doby byl však nalezen ještě na 2 lokalitách. Kouzlo mykologie také spočívá v objevování a určování nových druhů, které se na našem území začínají objevovat. Právě pavučince mezi ně patří.

Níže pár fotografii nádherných pavučinců ze sekce Phlegmacia, příznačně pojmenované pahřiby …

 

Škola začínajícího houbaře - Podzimní houby

 

Škola začínajícího houbaře - Podzimní houby

 

Škola začínajícího houbaře - Podzimní houby

 

Škola začínajícího houbaře - Podzimní houby

 

Škola začínajícího houbaře - Podzimní houby

 

Škola začínajícího houbaře - Podzimní houby

 

Škola začínajícího houbaře - Podzimní houby

 

Jestli Vás pavučince zaujali svojí krásou velké množství fotografii druhů rostoucích v Evropě i u nás najdete na stránkách www.cortinarius.

org.

Text i foto: Dalibor Marounek

Použité zdroje: Encyklopedie hub a lišejníků – V. Antonín Academia 2006, Klíč k určování našich hub dr. A. Pilát – Brázda, 1951

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cold brew třikrát jinak aneb osvěžující letní drinky, které zvládnete doma

Že ještě neznáte cold brew? Za studena extrahovaná káva chutná příjemně sladce, v lednici vám vydrží déle než týden a zvládne ji připravit opravdu každý. Navíc ji můžete přizpůsobit svým vlastním chutím – stačí přidat pár zajímavých ingrediencí a osvěžující kávový drink je na světě. Jediné, co kromě kávových zrn budete potřebovat, je kvalitní mlýnek na kávu, dostatečně velká sklenice a papírový filtr.

číst dále ...

Makový superpanáček mezi rostlinnými proteiny

Český výrobce přírodních potravin NATU přichází s novinkou – širokou nabídku rostlinných proteinů doplňuje o nového, makového superhrdinu – makový proteinový prášek. Je výjimečný nejen obsahem bílkovin, ale i velkým množstvím vápníku a taky skvělou chutí.

číst dále ...

Jablečné recepty ze statku

Sklizeň začíná a co může být lepšího než se probudit do slunného rána s ovocnými sady pod okny. Mnoho statků v Jižním Tyrolsku se zabývá pěstováním jablek a vyrábějí z nich nejeden kvalitní produkt. Jablečné sady se totiž rozléhají na 18 400 hektarech, díky kterým paří mezi největší uzavřené pěstitelské oblasti v Evropské unii. Na několika statcích si můžete vychutnat také kulinářské zážitky a pokud se budete chtít nějakému přiučit, selka vás recept ráda naučí. Malou ochutnávku z jihotyrolské kuchyně vám přinášíme i my v podobě tří jablečných receptů ze statků sdružení Roter Hahn.

číst dále ...

Dny českého piva

Každý rok poslední týden v září patří dnům českého piva. Vychutnejte si pivní speciály. Ochutnejte speciální menu. Nebo se seznamte se sládkem vašeho oblíbeného pivovaru. Dny českého piva slavíme celý týden a po celé zemi. Protože Václav prostě ví, co je pro národ dobré!

číst dále ...

Lokální suroviny, perfektní maso a vůně severních moří. Bageterie Boulevard připravila nové Dánské Chef menu a novinku v podobě degustačního menu

Bageterie Boulevard uvádí nové Chef menu, tradičně připravené ve spolupráci se světovým šéfkuchařem. Tentokrát představuje vybrané pokrmy z dánské kuchyně, které pro Bageterii připravil skandinávský šéfkuchař Lars Sjöstrand. Zákazníci mohou vybírat ze tří nových dánských baget a polévky. Atraktivní novinkou je pak degustační menu, které umožňuje zvolit si dvě rozdílné příchutě baget. V rámci řady Balanced calories nabídne Bageterie i dánskou obdobu chlebíčku a wrap plný typicky dánských surovin.

číst dále ...

Boj proti angíně? 6 rad, jak může pomoci i příroda

Zánět krčních mandlí (angínu), určitě nepodceňujte. Společně s odborníky přinášíme 6 rad, jak podpořit funkci imunitního systému v boji s nemocí nebo zasáhnout rovnou preventivně. Jak už třeba odpočinkem, vyvarováním se některých alergenů či úpravou jídelníčku.

číst dále ...

Experimentujte s moštem, dodá pokrmu šmrnc!

Pokud toužíte žít co nejvíce v souladu s přírodou, jednou z nejprostších cest je dopřávat si sezónní potraviny. A tou je v tuto chvíli bezpochyby jablečný mošt. Málokoho ovšem napadne použít ho do nějakého pokrmu. Přitom mu dodá jedinečnou chuť. Využití najde nejen nasladko, ale i naslano, třeba v kombinaci s masem. Mošty můžeme pořídit i v kvalitě bio, stejně tak jako další suroviny, které jsou součástí našich receptů. S výběrem mohou pomoci také značky kvality (např. „Biozebra“ nebo „Biolist“, Klasa, Regionální potravina). Možná vám dokonce šťáva z jablek v jídle zachutná natolik, že ji začnete přidávat naprosto kamkoliv.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy