REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Podzimní houby – pavučince

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Rod pavučinec obsahuje velmi rozsáhlou skupinu hub, které jsou velmi variabilní, od malých plodnic kolem 1 cm až po velké plodnice kolem 20 cm. Lupeny bývají v mládí zakryté pavučinkou – cortinou, která brzy mizí a nezanechává žádné stopy, nebo naopak zanechává zbytky pavučinky dobře zřetelné na třeni v podobě prstenitých kroužků, nebo rezavých vláken.


Celý rod je velmi početný, obsahuje několik stovek druhů a pro snadnější určení je rozdělen na několik podrodů, které ve starších českých atlasech měli i české pojmenování, například podrod Myxacium se česky nazývala mazavec, Dermocybe – kožohlav, Telamonia – telamonka, vodohlav nebo pásenka, Leprocybe – lilák a Phlegmacium – pahřib.

Dnes se uvádí české pojmenování u všech sekcí pavučinec a latinsky se píše sekce většinou do závorky za rod např. Cortinarius (Phlegmacium) atrovirens – Pavučinec zelený, Cortinarius (Myxacium) mucosus – pavučinec slizský.,Většina druhů roste na podzim a vegetuje jen krátkou dobu, což znesnadňuje studium těchto hub.

Při určování a popisování je nutné mít plodnice dospělé tak mladé, neboť ty se v dospělosti velmi liší jak tvarem, tak zbarvením. Vzájemná příbuznost druhů spolu s jejich velkým počtem je příčinou, že tento rod není zdaleka vyřešen. Většina pavučinců je nejedlá pro svoji hořkost, nepříjemný zápach, nebo jsou jedovaté. K nejznámějším a v české literatuře uváděný je u nás poměrně vzácně rostoucí pavučinec plyšový – Cortinarius (Leprocybe) orellanus. Jsou mezi nimi i jedlé druhy, které si však může dovolit sbírat jen opravdový znalec. V borech roste poměrně hojně jedlý pavučinec slizský-Cortinarius (Myxacium) mucosus. Jde o poměrně dobře poznatelný druh podle velmi slizského a žlutohnědě zbarveného klobouku a slizovitého prstenu na třeni a hlínově hnědými, ve stáří rezavě hnědými, lupeny.

 

Škola začínajícího houbaře - Podzimní houby

 

Pod osikami roste díky svojí ekologií a vzhledem další jedlý a dobře poznatelný druh, pavučinec osikový – Cortinarius (Myxacium) trivialis. Klobouk je slizský, okrově hnědý, lupeny v mládí bělavé, později nafialovělé, třeň slizský, bělavý, pásovitě šupinatý.

 

Škola začínajícího houbaře - Podzimní houby

 

Oba druhy patří podle starého pojmenování mezi mazavce, sekci pavučinců, většinou s lepkavým až slizským kloboukem, někdy i třeněm.

Pod břízami roste dobře poznatelný jedlý pavučinec náramkovitý – Cortinarius (Telamonia) armillatus s cihlově červeným kloboukem a na třeni s několika šikmými červenorezavými kroužky. Roste vždy jen pod břízami s kterými tvoří mykorhizu.

 

Škola začínajícího houbaře - Podzimní houby

 

Mykorhizu s břízou tvoří také nejedlý, vzhledově však hezký, pavučinec plstnatý – Cortinarius (Telamonia) hemitrichus s kloboukem hustě bělavě šupinakatým.

 

Škola začínajícího houbaře - Podzimní houby

 

Pod břízami ale nejen pod nimi, ale také pod osikami, duby se vyskytuje atraktivně zbarvený jedlý pavučinec fialový – Cortinarius (Cortinarius) violaceus. Plodnice je celá tmavofialová až černo-fialová, dužnina voní po cedrovém dřevě a má nevýraznou chuť.

 

Škola začínajícího houbaře - Podzimní houby

 

Pavučince jsou atraktivně zbarvené houby, jak celé plodnice, tak některé druhy mají nádherně zbarvené také lupeny. Patří k nim například nejedlý pavučinec polokrvavý – Cortinarus (Dermocybe) semisanguinea, dříve pojmenován jako kožohlav. Roste hojně pod jehličnany, nejvíce pod smrky, na vlhkých místech.

 

Škola začínajícího houbaře - Podzimní houby

 

K nejatraktivnějším patří sekce Phlegmacium – pahřiby. Jde o mohutné plodnice podobné vzdáleně tvarově hřibům. Plodnice bývají zbarvené modře, nafialověle, zeleně, hnědoolivově, žlutě, žlutohnědě, zřídka červeně.

Většina pahřibů roste pod listnáči a některé jsou uvedeny v Červeném seznamu. U modrých a fialových druhů je důležité mikroskopování, plodnice, pokud jsou mladé, jsou velmi podobné. Některé druhy byli nalezeny na našem území nedávno. Prvonález doložený plodnicemi a mikroskopovaný je např. pavučinec zelený v roce 2008, od té doby byl však nalezen ještě na 2 lokalitách. Kouzlo mykologie také spočívá v objevování a určování nových druhů, které se na našem území začínají objevovat. Právě pavučince mezi ně patří.

Níže pár fotografii nádherných pavučinců ze sekce Phlegmacia, příznačně pojmenované pahřiby …

 

Škola začínajícího houbaře - Podzimní houby

 

Škola začínajícího houbaře - Podzimní houby

 

Škola začínajícího houbaře - Podzimní houby

 

Škola začínajícího houbaře - Podzimní houby

 

Škola začínajícího houbaře - Podzimní houby

 

Škola začínajícího houbaře - Podzimní houby

 

Škola začínajícího houbaře - Podzimní houby

 

Jestli Vás pavučince zaujali svojí krásou velké množství fotografii druhů rostoucích v Evropě i u nás najdete na stránkách www.cortinarius.

org.

Text i foto: Dalibor Marounek

Použité zdroje: Encyklopedie hub a lišejníků – V. Antonín Academia 2006, Klíč k určování našich hub dr. A. Pilát – Brázda, 1951

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Na webu Rybářský rozcestník.cz najdete unikátní rybářskou kuchařku!

Rybářský rozcestník.cz je přehledný, moderní web pro zapálené rybáře a rybářsky plný fotografií i kvalitních článků o rybách a rybářích. Kromě jiného na tomto portálu najdete atlasy ryb, živočichů a vodních rostlin, také encyklopedii rybářských uzlů a mnoho dalšího. Nepřéhlednutelná je také na webu rybářská kuchařka, která by mohla padnout do oka i nerybářům!

číst dále ...

Hrátky s čokoládou

Inspirujte se tímto originálním videem a ozdobte dezerty netadičními čokoládovými tvary. Podévejte se, co dokáže led či studená voda s rozpuštěnou čokoládou. Nejsou to kouzla, jen um šikovných cukrářů. :)

číst dále ...

Italská kuchyně sahá až do pravěku, jak se zrodila a měnila v průběhu staletí?

Kdo by neznal skvělou pizzu nebo italské těstoviny s rozmanitými druhy omáček? Italská kuchyně je jednou z nejrozšířenějších na světě a její základy můžeme stopovat až do neolitu. Vydáme se na cestu italského jídla od jeho počátků až do dnešních dnů. A změn je za ta staletí požehnaně.

číst dále ...

Láska na talíři: jaké valentýnské pochoutky připravit vašim nejmilejším

Ne nadarmo se říká, že láska prochází žaludkem. Svatý Valentýn je za rohem a jak lépe ho oslavit, než dobrým jídlem a pitím! Je zvykem brát svou drahou polovičku na romantickou večeři, ale po letech mohou i ty nejluxusnější restaurace omrzet. Přitom můžete romantickou atmosféru vykouzlit i v pohodlí vašeho domova a připravit lahodný pokrm partnerovi či partnerce sami. Vaše úsilí jistě nadchne protějšek více než drahé menu v restauraci. Jako inspiraci jsme pro vás vybrali několik receptů z oblíbených pořadů o vaření na TV Paprika.

číst dále ...

Při očistě organismu pomůže i konopí

Nejlepší očistou pro tělo je dodržování zdravého životního stylu, tedy dostatek pohybu a kvalitního spánku a pravidelná a zdravá strava. Chcete-li se pročistit, určitě dopřejte svému tělu dostatek ovoce a zeleniny, které vám dodá energii a dobrý pocit. Svůj jídelníček celkově odlehčete a nebojte se na něj zařadit také konopí, které je zdrojem všech pro tělo potřebných látek.

číst dále ...

Valentýnské menu II.

Tip, jak by mohlo vypadat vaše valentýnké menu. Je to jen inspirace, přizpůsobte si slavností tabuli na Svatého Valentýna vašim chuťovým buňkám, nebo spíše mlsnému jazýčku vašeho partnera či partnerky! :)

číst dále ...

Valentýnské menu I.

Ačkoli je máj lásky čas, nesmíme zapomenout ani na svátek všech zamilovaných, a to na sv. Valentýna. A protože láska prochází žaludkem, přinášíme vám pár tipu na večerní menu, kterým jistě svou polovičku očarujete. Pokud celé menu nestíháte připravit, rozhodně si připravte alespoň čokoládové košíčky se srdíčky. Ty se budou hodit každopádně.😊

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy