REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Podzimní houby – václavky a šupinovky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Václavky se objevují v září, především kolem svatého Václava a obvykle až do té doby než je spálí mráz. Běžná doba jejich růstu je tedy září až listopad. Vyrůstají z odumřelého i živého dřeva v bohatých trsech. Málo kdo ví, že Václavka je z lesnického hlediska nebezpečný škůdce, nejčastěji napadá smrkové monokultury. Praktičtí houbaři často zaměňují václavky za šupinovky (Pholiota). Tento rod představuje kloboukaté lupenaté houby s nejčastěji žlutě zbarvenými plodnicemi. Rostou saprotrofně, některé i paraziticky na dřevě listnáčů a jehličnanů, nebo opadu listí nebo jehličí. U nás se vyskytuje přes 30 druhů, většina jich je nejedlá.


Václavky rostou jak na jehličnatých tak listnatých stromech a keřích, je několik druhů, které lze rozlišit jen makroskopicky.

Nejhojnější je václavka smrková – Armillaria ostoyae. Klobouk až 100 mm, s výraznými tmavohnědými až černohnědými šupinami, ve stáří opadávající šupiny jsou na rezavě hnědém podkladě. Lupeny bělavé, žlutavé až světle masové.

 

Škola začínajícího houbaře

 

Třeň válcovitý nebo kyjovitý, nahoře bělavý, dole obvykle rezavý s velkými útržky plachetky a hnědými vločkami, v horní části je vatovitý blanitý prsten. Vůně je nevýrazná,,chuť trpká stahující.

Václavka je za syrova slabě jedovatá, po uvaření však jedlá. Nejčastěji se zavařují mladé kloboučky do octa. Václavky je lepší vařit 3x déle než ostatní druh hub, vodu pak slijeme a houby důkladně propláchneme.

 

Škola začínajícího houbaře

 

Sbírají se jen kloboučky, třeně jsou příliš tuhé. Kloboučky se dobře stříhají nůžkami, je to rychlejší, než pracně odřezávat nožem. Větší klobouky lze využít na přípravu dršťkové polévky, povařené a pokrájené kloboučky lze přidávat do směsí.

Velmi podobná vaclavce smrkové je václavka hlíznatá – Armillaria gallica. Liší se výrazně hlízovitě ztloustlou bázi třeně, vločky na třeni jsou žutavé až okrové a klobouk je zbarvený v různých odstínech červenohnědé, masově až růžově hnědé.

Roste velmi hojně na kořenech pařezech listnáčů, vzácně jehličnanů, někdy vyrůstají zdánlivě na zemi od nejbližšího stromu. Roste od srpna do listopadu. Využití stejné jako u václavky smrkové.

 

Škola začínajícího houbaře

 

Václavka obecná – Armillaria mellea, má hladký klobouk olivově hnědý, olivově žlutý či žlutohnědý. Lupeny jsou bělavé s červenými skvrnami, dužnina má zápach jako sýr camembert.

Roste nehojně na dřevě listnáčů v teplejších oblastech od července do listopadu. Po uvaření též jedlá.

K zajímavým jevům patří také světélkovaní některých druhů hub ve tmě, k nimž patří právě václavky. Chladným zelenavým světlem svítí podhoubí václavek. To také bylo příčinou tajemného světélkování trouchnivých pařezů v lese prorostlých podhoubím václavky, které dříve vyvolávalo pověrčivý strach a nechalo vzniknout pověstem o bludičkách.

 

Škola začínajícího houbaře

 

Praktičtí houbaři často zaměňují václavky za šupinovky (Pholiota) nejčastěji za šupinovku kostrbatou – Pholiota squarrosa.

Její klobouk je polokulovitý, později sklenutý až plochý, hustě pokrytý odstávajícími rezavě hnědými šupinami, podklad je okrový až rezavě hnědý. Lupeny jsou světle olivově žluté, později hnědožluté. Dužnina je žlutavá a má natrpkle hořkou chuť. Tato houba je uváděna jako jedlá, ale nevalné kvality. Roste od srpna do prosince.

Rod šupinovka (Pholiota) představuje kloboukaté lupenaté houby s nejčastěji žlutě zbarvenými plodnicemi. Rostou saprotrofně, některé i paraziticky na dřevě listnáčů a jehličnanů, nebo opadu listí nebo jehličí. U nás se vyskytuje přes 30 druhů, většina jich je nejedlá.

 

Škola začínajícího houbaře

 

Jedním z jedlých druhů tohoto rodu je šupinovka šedohlínová – Pholiota lenta. Klobouk je polokulovitý, později ploše sklenutý až plochý, slizský s vločkatými šupinkami ponořenými do vrstvy slizu na okraji, dlouho se zbytky vela, ve stáří lysý, masově až hlínově šedavý, našedlý, na okraji bělavý, na středu hnědý. Třeň vláknitě šupinkatý, hnědavý nahoře bělavý. Dužnina je bělavá a má ředkvovou chuť.

Roste od září do listopadu ve vlhkých lesích všech typů na listí jehličí a dřevě ponořeném v zemi. Je to jedlý druh horší kvality, nejlépe se hodí do směsí.

 

Škola začínajícího houbaře

 

Ostatní druhy šupinovek už jsou nejedlé a patří ke krásám podzimního lesa.

 

Škola začínajícího houbaře

 

Foto nahoře: Šupinovka slizská – Pholiota adiposa, foto dole: Šupinovka zhoubná – Pholiota populnea

 

Škola začínajícího houbaře

 

Další nejedlé šupinovky …

 

Škola začínajícího houbaře

 

Foto nahoře: Šupinovka spáleništní – Pholiota highlandensis, foto dole: Šupinovka ohnivá – Pholiota flammans

 

Škola začínajícího houbaře

 

Text a foto: Dalibor Marounek, Foto – václavka obecná – M. Kříž

Použitá literatura: Encyklopedie hub a lišejníků – V. Antonín, Academia 2006, Velký atlas hub P. Škubla, Příroda 2007

Další články z naší školy začínajícího houbaře:

Jarní houby Letní houby Podzimní houby Zimní houby

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Zavařujeme (sterilujeme), nakládáme zeleninu – ty nejlepší recepty na zpracování zeleniny na jednom místě!

Přes léto a na začátku podzimu je ten správný čas připravit si nějaké ty zeleninové dobroty na zimu. Zavařená zelenina ve sklenicích nám poslouží nejen jako chutná příloha, ale některé sterilované výrobky ze zeleniny jsou skvělé jako polotovar, surovina na přípravu různých dalších pokrmů, například teplých omáček, do polévek, pod maso, či na přípravu dušených příloh. Ty nejlepší recepty na zavařenou, případně nakládanou zeleninu, z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz, najdete právě zde.

číst dále ...

Péct, milovat, žít – autobiografická kniha cukráře Josefa Maršálka

A máme tu tip na autobiografickou knihu cukráře Josefa Maršálka s názvem Péct, milovat, žít. Tato tři slova Josefa dokonale vystihují! Kniha vypráví o jeho cestě za cukrařinou. Je plná jeho rodiny, přátel, barevných fotografií a najdete tam i oblíbené recepty.

číst dále ...

Zdravá hravá snídaně pro malé i velké

Snídaně je základ dne. Říkají to babičky, maminky i odborníci. První ranní pokrm nás nastartuje, dodá nám energii a často určí i náladu, která nás bude provázet po zbytek dne. Nezapomínejte proto snídat a dopřejte si na to dostatek času. A to naučte i své děti.

číst dále ...

Proč nejíme luštěniny?

Všichni víme, že jsou luštěniny zdravé, plné vlákniny a bílkovin a v neposlední řadě také vitamínů a minerálů. Přitom jsou chutné a u mnoha národů obhajují dokonce první příčky mezi konzumovanými potravinami. Co tedy způsobuje naši nechuť ke konzumaci této jinde oblíbené součásti jídelníčku?

číst dále ...

Soutěž Svačina roku Rio Mare má rekordní účast a mediálního partnera

Soutěž Svačina roku Rio Mare vstupuje do 7. ročníku s rekordní účastí škol i studentů. I letos mladí kuchaři soutěží o ceny v hodnotě 45 000 Kč. Novinkou soutěže je rozšíření hlavních surovin o Rio Mare makrely a sardinky. Soutěž pořádá výhradní distributor značky Rio Mare na českém trhu společnost Bolton Czechia. Mediálním partnerem soutěže jsou regionální noviny Deník.

číst dále ...

U Galerie Vaňkovka se uskuteční Food Truck Festival. Gastronomický zážitek připraví 21 dodávek a 12metrový vagón

Na další várku dobrot se mohou od 11. do 13. října těšit návštěvníci Food Truck Festivalu, který se odehraje v prostorách vedle Galerie Vaňkovka. Na pultech občerstvovacích dodávek nebudou chybět například populární burgery s vyladěnými recepturami, roast beefy, kachní paličky, mexické tacos, ale i méně tradiční jídla jako kanadské hranolky poutine či čínské knedlíčky Dim Sum. Část výtěžku z prodeje občerstvení poputuje na konto Nadace Emil podporující mladé hendikepované sportovce.

číst dále ...

Rozdá se 300 žemlovek zdarma. Zachraň jídlo tím oslaví vznik kuchařky

Večer 16. října bude ve znamení “záchranářských” receptů. V Pražském kreativním centru oslaví iniciativa Zachraň jídlo vznik nové kuchařky Zachraň jídlo v kuchyni, která obsahuje 100 receptů, jak doma neplýtvat jídlem. Během happeningu rozdají dobrovolníci 300 porcí luxusních žemlovek ze surovin, které by se jinak nevyužily. Kromě křtu kuchařky a výdeje žemlovek bude na místě bohatý program: od workshopů na výrobu sušenek z dužiny, promítání filmu o plýtvání jídlem, výstavy až po drinky ze “zachráněného” ovoce. Vstup na akci je zdarma.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy