Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Podzimní houby – voskovky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Škola začínajícího houbaře - Podzimní houbyVoskovky jsou další skupina hub, se kterou se většinou setkáme na podzim. Jsou blízce příbuzné ze šťavnatkami, patří též do čeledi šťavnatkovité. Voskovky jsou však většinou méně robustnější, jde spíše o drobné kloboukaté houbičky s řídkými a tlustými voskovými lupeny. Klobouk a třeň bývají často slizské a jejich barevná pestrost je úžasná. Nenajdeme mezi nimi také žádný jedovatý druh, jsou pouze nejedlé a jedlé. Ke sběru se však moc nehodí, jde většinou o drobné plodničky, které nejčastěji vyrůstají na pastvinách, trávnících, méně často v listnatých a jehličnatých lesích …


V naší přírodě voskovky ubývají, většina druhů roste na nehnojených loukách a pastvinách, proto je také většina zařazena v Červeném seznamu hub České republiky. K nejhojnějším patří voskovka panenská – Hygrocybe virginea, starší český název šťavnatka panenská nebo sněžná.

 

Škola začínajícího houbaře - Podzimní houby

 

Plodnice jsou bílé, někdy s hnědým nádechem, lepkavé a vyrůstají od září do listopadu hojně na pastvinách a trávnicích, většinou v početných skupinách. Je to hojný jedlý druh.

Pestře zbarvená a barevně velmi proměnlivá je voskovka papouščí – Hygrocybe psittacina, starší český název šťavnatka papouščí. Plodnice jsou slizské a bývají většinou zbarvené živě olivově zeleně, zeleně, nazelenale, okrově oranžově, okrově žlutě, nebo i modrozelené.

Roste hojně na trávnicích pastvinách i listnatých lesích od září do listopadu. Jde o nejedlý druh.

 

Škola začínajícího houbaře - Podzimní houby

 

Velmi hojná je voskovka kuželovitá – Hygrocybe conica. Opět se s ní můžeme setkat na nehnojených trávnicích a pastvinách i na travnatých místech v lesích. Doba jejího výskytu je už od června do listopadu. V létě se objevuje často po silných deštích. Voskovka kuželovitá je poměrně mohutná, klobouk až 100 mm, výrazně kuželovitý, slizský, radiálně vláknitý, šarlatový, oranžově červený, žlutý nebo olivově hnědý. Dobře poznatelný druh plodnice, po poranění nebo ve stáří černá. Jde o nejedlý druh.

 

Škola začínajícího houbaře - Podzimní houby

 

Výrazně kuželovitý klobouk má i voskovka stálá – Hygrocybe persistens. Ta má klobouk ostře kuželovitý, citronově až oranžově žlutý. Roste opět na trávnicích či pastvinách od září do listopadu. Opět nejedlý druh. Od voskovky kuželovité dobře poznatelná, plodnice nečernají.

 

Škola začínajícího houbaře - Podzimní houby

 

Voskovce stálé je barevně velmi blízká voskovka citronová – Hygrocybe chlorophana. Klobouk má však plochý, citronově až oranžově žlutý, lepkavý. Voskovka citronová roste nehojně na nehnojených pastvinách a loukách od září do listopadu. Je uvedena v Červeném seznamu jako téměř ohrožený druh.

 

Škola začínajícího houbaře - Podzimní houby

 

Nádherně zbarvená je voskovka krvavá – Hygrocybe miniata. Polokulovitý klobouk má jemně šupinkatý, šarlatově až oranžově červený. Roste hojně ve skupinách na loukách pastvinách a prosvětlených travnatých lesích od září do listopadu. Je to opět nejedlý druh.

 

Škola začínajícího houbaře - Podzimní houby

 

K nejkrásnějším voskovkám patří voskovka šarlatová – Hygrocybe coccinea. Polokulovitý, lepkavý, jemně žilnatý klobouk je zbarvený krvavě červeně až třešňově. Lupeny jsou načervenalé se žlutým ostřím, někdy celé žluté. Roste na nehnojených loukách, pastvinách, vzácně i v listnatých lesích od září do listopadu. Je uvedena v Červeném seznamu jako ohrožený druh.

 

Škola začínajícího houbaře - Podzimní houby

 

Další, téměř ohrožený druh z Červeného seznamu, je voskovka luční – Hygrocybe pratensis, česky též šťavnatka luční. Plodnice jsou celkem mohutné, klobouk až 120 mm, polokulovitý, suchý, meruňkově oranžový, hnědooranžový, lupeny sbíhavé na třeň nahnědlé s oranžovým nádechem. Roste na sušších nehnojených trávnicích a pastvinách od září do listopadu. Je jedlá, ale raději ji nesbíráme, ale chráníme.

 

Škola začínajícího houbaře - Podzimní houby

 

Voskovka juchtová – Hygrocybe russocoriacea, se podobá voskovce panenské, klobouk je slizský, na středu vmáčklý, slonovinový až nahnědlý, dužnina však páchne po impregnované kůži nebo pryskyřičně. Roste vzácně na travnatých stanovištích mimo les. V Červeném seznamu je uvedena jako kriticky ohrožený druh.

 

Škola začínajícího houbaře - Podzimní houby

 

Na území ČR roste kolem 40 druhů voskovek, kolem 30 druhů je uvedeno v Červeném seznamu, i proto voskovky nesbíráme, raději chráníme a potěšíme se jejich pestrou krásou.

Text i foto: D. Marounek, foto voskovka šarlatová a voskovka luční: M. Kříž

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:



Otevírací doba, nejnovější akční letáky, otevírací doba prodejen, provozoven a institucí z celé České republiky.

Nejnovější články

Co je to půst? A proč ho držet?

Vyzkoušejte si, zda vašemu tělu neprospěje začít jíst střídmě, jak to dělaly vaše babičky a prababičky. Po hojných a výživných vánočních svátcích začali naši předkové slavit další blahobytný svátek plný domácích zabíječek, pečené drůbeže a koblih, byl to masopust. Masopustem je označováno více jak 40 denní období od Tří králů 6.1. až do Popeleční středy. Po tomto období hojnosti však v minulosti vždy následoval půst. Před svátky jara Velikonocemi a Kristovým zmrtvýchvstáním bylo potřeba očistit tělo i mysl a začít žít střídměji. A k tomu byl dobrý právě půst, který tehdy trval 6 týdnů.

číst dále ...

Jak jedli naši předkové – 10 díl

Ryby v jídelníčku našich předků jsou známé po staletí, rybářské řemeslo patří k jedněm z nejstarších řemesel vůbec. Archeologické nálezy říčního rybářství jako jsou vrše, sítě, či udice atd., dokazují, že na našem území se rybařilo už mezi 8.-9. stoletím. První rybníky pro chov ryb, než je začal budovat Jakub Krčín, nechala vybudovat církev už v 11. století. Nejprve byla ryba považována za postní pokrm. První rybníky vznikaly především u klášterů. Mělo to důvod, rybí maso si pak mohla církev dopřát v hojné míře po celý rok, především pak právě v době půstu.

číst dále ...

Nejlepší chutě regionálních potravin: autentické suroviny a domácí recepty

Připravili jsme si pro vás recepty, které vypráví příběhy toho nejlepšího, co naše krajina nabízí. Najdete v nich výrobky, které byly s láskou vyrobeny pouze z regionálních surovin. Série receptů přetváří tyto výrobky do rafinovaných pokrmů, které si vás získají svou chutí i autenticitou. Tentokrát vybíráme to nejlepší z Jihočeského, Ústeckého, Olomouckého kraje a z Kraje Vysočina. Maso, paštiky, uzeniny, ale i sirupy s označením Regionální potravina s sebou nesou tu výhodu, díky které si dokážete najít místo na mapě, kde vznikají, kde žijí a v jakých podmínkách jsou chována zvířata a kde se pěstují bylinky. Díky označení Regionální potravina tak máte záruku nejen kvality suroviny, ale víte, že chovatelské a pěstitelské činnosti podléhají přísným pravidlům a jsou pravidelně kontrolovány. Na nic nečekejme a pojďme se pustit do receptů, které se mohou stát perlou vaší kuchyně.

číst dále ...

Kukuřice 4x jinak!

Měkká a sladká jádra kukuřice přidávají do receptů nezaměnitelnou chuť a texturu. Při vaření se kukuřice může využívat v různých formách – čerstvá, vařená, grilovaná nebo konzervovaná. Snášejí ji lidé, kterým vadí lepek, první zoubky si na kukuřičných křupkách brousí batolata, dospělí si bez popcornu nedovedou kino ani představit.

číst dále ...

Vitana vám přináší pět nových druhů koření

Postavte se rázně proměnlivému počasí letošní zimy a připravte se na jaro v plné síle! Oblíbená značka Vitana vám přináší pět nových druhů koření, které lidé od pradávna využívají k přirozené podpoře nejen imunitního systému…

číst dále ...

Český tým kuchařů uspěl na kulinářské olympiádě. Dosáhl na stříbrné pásmo medailí

Mezi kuchařskými týmy, které tento měsíc soupeřily na Kulinářské olympiádě IKA v západním Německu, se Češi neztratili a podařilo se jim získat čtyři stříbrné medaile. Dvě v seniorské a dvě v juniorské kategorii. Na této prestižní soutěži se sešlo více než 1200 účastníků, 88 týmů a přibližně 500 individuálních vystavovatelů z 55 zemí. V obou hlavních soutěžních kategoriích dominovali Seveřané, jak u seniorů, tak u juniorů. Finové se umístili na prvním místě, následováni Švýcary a třemi dalšími týmy ze Skandinávie. Češi si vedli dobře, umístili se v horní části druhé poloviny startovního pole v oblasti “stříbrných medailí”. Celkově si odnesli 16. místo, což je zlepšení o dvě příčky oproti minulému klání v roce 2020.

číst dále ...

Kombucha – nápoj nesmrtelnosti, který zpestří nejen suchý únor

Držíte letos suchý únor? Bezesporu je to skvělá volba pro naše tělesné i duševní zdraví. Bez alkoholu se zlepšuje spánek, soustředění a dost často i stav naší peněženky. Ale nabízí se otázka: Co pít, když nepiji? Když člověk nepije alkohol, má dost často omezený výběr – sladké limonády, ochucená nealko piva, a to je všechno. Co takhle zkusit Kombuchu? Nejen že skvěle chutná a není samý cukr, ale je plná antioxidantů a zdraví prospěšných látek. Je to vlastně fermentovaný čajový nálev, který má právě díky kvašení skvělou osvěžující chuť. Ráno nastartuje organismus a večer klidně nahradí drink. A to doslova.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy

Rejstřík receptů jídel a nápojů Rejstřík článků