REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Sírovec – podle Angličanů kuře z lesa

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

V květnu se začíná objevovat na živých i mrtvých kmenech stromů sírovec žlutooranžový – Leatiporus sulphureus (starší české názvy rovněž – chorošovec sírový, choroš sírový). Je to jednoletá, dřevokazná houba z čeledi chorošovitých (Polyporacea). Jde o kosmopolitní druh, což znamená, že roste na celém světě. Sírovec nejčastěji v kuchyni upravujeme povařením v osolené vodě, vodu můžeme i ochutit, například Podravkou, ovšem ideální je vývar z kostí. Nejčastější úprava sírovce je připravit ho jako klasický řízek. Jeho dužnina se nakrájí na 1 cm silné plátky a obalí v trojobalu, chutí pak připomíná kuřecí maso, proto ten nadpis!


Sírovec roste od dubna do září na živých i mrtvých kmenech listnatých stromech. Hostitelskou dřevinou bývá nejčastěji vrba, topol, třešně, dub a akát. Vytváří v mládí hlízovité, (v mládí připomínají na stromě nastříkanou pachovou pěnu proti zvěři) později polokruhové plodnice, které jsou vějířovitě, konzolovitě připojené k hostitelské dřevině, kde vytvářejí až několika kilogramové trsy. Plodnice jsou sytě žluté, s oranžovým nebo načervenalým nádechem, v mládí příjemné houbové vůně se šťavnatou dužninou mírně nakyslé chuti.

 

 

Sbírají se jen mladé plodnice uvnitř žluté, naoranžovělé, jak se říká lidově, zajede-li nůž do houby jako do másla, jsou plodnice jedlé. Starší plodnice mají uvnitř už dužninu bílou a ke konzumaci se nehodí, pamatujte je to choroš, dužnina starších plodnic nezměkne ani po hodinovém vaření.

Sírovec nejčastěji v kuchyni upravujeme povařením v osolené vodě, vodu můžeme i ochutit např. Podravkou, ideální je však vývar z kostí. Nejčastější úprava je klasický řízek, dužnina se nakrájí na 1 cm silné plátky a obalí v trojobalu, po usmažení chutí připomíná kuřecí maso. Uvařené kousky sírovce lze použít do směsí, klasického rizota, na různé saláty. Lze i sterilovat do láku, svojí žlutou barvou vhodný třeba do aspiků, upečené řízky lze naložit do láku jako pečenáče.

Sírovec je dobře poznatelný druh a vhodná houba ke sběru pro začátečníky houbaře. V čínské lidové medicíně hraje důležitou roli při regulaci činnosti lidského organismu. Staré plodnice se také zapalovali na odpuzování moskytů a jiného hmyzu. V době neúrody se ze starých usušených, rozdrcených, umletých plodnic pekl chléb.

 

 

Sírovec, který napadne hostitelskou dřevinu, způsobuje hnědou hnilobu dřeva, říká se jí i kostková hniloba, protože rozloží dřevo na nepravidelné kostky.

Sírovec před 30 lety houbaři moc nesbírali, ani se neobjevoval v běžných atlasech. V posledních letech získal mezi houbaři velkou oblibu. Oblíbený je i ve Velké Britanii, kde se nazývá Chicken Of The Woods – kuře z lesa, recepty v angličtině ze sírovce najdeme i na You Tube. Sírovcem se řadu let zabývají i vědci, byly potvrzeny antibakteriální i velmi výrazné antioxidační vlastnosti. V některých zdrojích na internetu se objevují nepodložené informace, že z akátu je sírovec jedovatý, což není pravda a žádný z profesionálních českých mykologů tuto informaci nepotvrdil.

 

Text i foto: D. Marounek

 

Další články k tématu:

 

Recepty ze sírovce:

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Nejlepší recepty z čerstvých jahod na jednom místě!

Na území Čech se začaly jahody pěstovat poměrně pozdě, až v 19 století a to nejprve v okolí Neveklova na Benešovsku. O rozšíření jahod v Čechách se postaral Rudolf Strimpl. V roce 1896 si nechal od přítele z Ameriky poslat první sadbu polních jahod. Od té doby jahody v Česku zdomácněly. Čerstvé jahody, jako surovina, dnes patří neodmyslitelně do stovky skvělých receptů. My jsme pro vás vybrali pár těch TOP receptů z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz.

číst dále ...

Jací velikáni gastronomie se narodili ve Španělsku? Podívejte se s námi na 3 nejvýznamnější kuchaře světové třídy

Španělsko se může pyšnit nejen bohatou kulinářskou tradicí, ale také řadou talentovaných kuchařů, kteří se stali ikonami světové gastronomie. Jejich kreativita, vášeň a inovace přinesly do gastronomického světa nové chutě a zážitky. Znáte tyto mistry ve svém oboru?

číst dále ...

Kuřecí burger třikrát jinak a vždy na jedničku!

Byly doby, kdy opekání buřtů bylo vrcholem letního grilování, ale naštěstí ty doby jsou dávno pryč. Češi se stali přeborníky v grilování různých druhů mas, uzenin, zeleniny, ovoce, sýrů a dokonce i sladkostí. Pokud jste fanouškem grilování tak jistě víte, co všechno je potřeba pro dokonalý gurmánský zážitek zajistit! Nejde jen o značku grilu a grilovací um kuchaře, protože výslednou chuť a neopakovatelný zážitek z jídla, tvoří právě kvalitní suroviny. Ty není tak jednoduché v dnešní době vybrat, proto je dobré se inspirovat spolehlivými značkami jako je např. Drůbežářský závod Klatovy.

číst dále ...

Probuďte se do jara. Tradiční recepty z kvalitních sezónních surovin, které osvěží vaše smysly

Jaro je v plném proudu. Čas obnovy a nových začátků. Příroda je v rozpuku a na našich loukách se objevuje spousta bylinek a dalších surovin, které jsou skvělým pomocníkem i v gastronomii. Je tedy ideální čas na tradiční čerstvé recepty plné barev, chutí a pestrosti, které nejenom zahřejí, ale okoření každý jarní den. A jak to udělat, aby se vaše kulinární umění stalo fenoménem? Vařte či pečte z těch nejkvalitnějších surovin a výrobků, které poznáte podle log kvality na obalech, jako je například Klasa, Regionální potravina nebo BIO.

číst dále ...

4x netradiční recepty na grilování

Milovníci grilování zbystřete! Vůně grilu se totiž co nevidět začnou šířit ze všech koutů, a proto je nasnadě být připraveni. Chcete-li si rozšířit obzory a neházet letos na rošt klasiku, jako každý rok, mrkněte na naše vyrožněné recepty, obsahujících ty nejlepší marinády, jež z vás udělají mistry každé grilovací party.

číst dále ...

TIP – Snadný chleba na prázdniny

Koupit si čerstvý chléb z kvalitních přísad nemusí být během letních prázdnin na chalupě úplně hračka. Ale co kdybyste takový chléb mohli mít úplně kdykoli nehledě na den v týdnu a čas? Stačí si s sebou zabalit připravenou pečící směs bez konzervantů i éček od Pernerky. Pečící směs pro snadnou přípravu chleba Pernerka stačí pouze doplnit vodou, vytvořit těsto, nechat vykynout a následně upéct. Čerstvý chléb z kvalitní mouky si tak můžete upéct kdykoli.

číst dále ...

Kdo negriluje, není Čech: Jak si u grilu neuříznout ostudu

Nažhavený gril, naložené šťavnaté maso, nakrájená zelenina… A pak okamžik hrůzy, kdy jistíte, že jste maso nedopekli, zelenina je oproti tomu už černá a návštěva pozvaná na propečený burger bude zřejmě o chlebu. I grilování má svá pravidla, která je dobré znát, ještě než si uvážete kolem pasu stylovou zástěru. Naučte se grilovat jako profesionál!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy