Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Sírovec – podle Angličanů kuře z lesa

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

V květnu se začíná objevovat na živých i mrtvých kmenech stromů sírovec žlutooranžový – Leatiporus sulphureus (starší české názvy rovněž – chorošovec sírový, choroš sírový). Je to jednoletá, dřevokazná houba z čeledi chorošovitých (Polyporacea). Jde o kosmopolitní druh, což znamená, že roste na celém světě. Sírovec nejčastěji v kuchyni upravujeme povařením v osolené vodě, vodu můžeme i ochutit, například Podravkou, ovšem ideální je vývar z kostí. Nejčastější úprava sírovce je připravit ho jako klasický řízek. Jeho dužnina se nakrájí na 1 cm silné plátky a obalí v trojobalu, chutí pak připomíná kuřecí maso, proto ten nadpis!


Sírovec roste od dubna do září na živých i mrtvých kmenech listnatých stromech. Hostitelskou dřevinou bývá nejčastěji vrba, topol, třešně, dub a akát. Vytváří v mládí hlízovité, (v mládí připomínají na stromě nastříkanou pachovou pěnu proti zvěři) později polokruhové plodnice, které jsou vějířovitě, konzolovitě připojené k hostitelské dřevině, kde vytvářejí až několika kilogramové trsy. Plodnice jsou sytě žluté, s oranžovým nebo načervenalým nádechem, v mládí příjemné houbové vůně se šťavnatou dužninou mírně nakyslé chuti.  

 

Sbírají se jen mladé plodnice uvnitř žluté, naoranžovělé, jak se říká lidově, zajede-li nůž do houby jako do másla, jsou plodnice jedlé. Starší plodnice mají uvnitř už dužninu bílou a ke konzumaci se nehodí, pamatujte je to choroš, dužnina starších plodnic nezměkne ani po hodinovém vaření.

Sírovec nejčastěji v kuchyni upravujeme povařením v osolené vodě, vodu můžeme i ochutit např. Podravkou, ideální je však vývar z kostí. Nejčastější úprava je klasický řízek, dužnina se nakrájí na 1 cm silné plátky a obalí v trojobalu, po usmažení chutí připomíná kuřecí maso. Uvařené kousky sírovce lze použít do směsí, klasického rizota, na různé saláty. Lze i sterilovat do láku, svojí žlutou barvou vhodný třeba do aspiků, upečené řízky lze naložit do láku jako pečenáče.

Sírovec je dobře poznatelný druh a vhodná houba ke sběru pro začátečníky houbaře. V čínské lidové medicíně hraje důležitou roli při regulaci činnosti lidského organismu. Staré plodnice se také zapalovali na odpuzování moskytů a jiného hmyzu. V době neúrody se ze starých usušených, rozdrcených, umletých plodnic pekl chléb.

 

 

Sírovec, který napadne hostitelskou dřevinu, způsobuje hnědou hnilobu dřeva, říká se jí i kostková hniloba, protože rozloží dřevo na nepravidelné kostky.

Sírovec před 30 lety houbaři moc nesbírali, ani se neobjevoval v běžných atlasech. V posledních letech získal mezi houbaři velkou oblibu. Oblíbený je i ve Velké Britanii, kde se nazývá Chicken Of The Woods – kuře z lesa, recepty v angličtině ze sírovce najdeme i na You Tube. Sírovcem se řadu let zabývají i vědci, byly potvrzeny antibakteriální i velmi výrazné antioxidační vlastnosti. V některých zdrojích na internetu se objevují nepodložené informace, že z akátu je sírovec jedovatý, což není pravda a žádný z profesionálních českých mykologů tuto informaci nepotvrdil.

 

Text i foto: D. Marounek

 

Další články k tématu:

 

Recepty ze sírovce:

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:



Otevírací doba, nejnovější akční letáky, otevírací doba prodejen, provozoven a institucí z celé České republiky.

Nejnovější články

25 nejlepších receptů na grilované pokrmy z webu ReceptyOnLine.cz

Grilování patří mezi oblíbené letní aktivity. A není divu. Ugrilovat si chutný oběd či večeři spolu s nejbližší rodinou či přáteli, to milují lidé snad na celém světě a my Češi rozhodně patříme také mezi milovníky grilovacích dýchánků u rozpáleného grilu. Připravili jsme pro vás výběr těch nejoblíbenějších TOP receptů na grilovaná jídla, která patří každý rok k hitům naší kuchařky ReceptyOnLine.cz.

číst dále ...

NOVINKA: S extra kofeinem i bez. F.H. Prager uvádí dvě nové příchutě kombuchy

Popularita tohoto kvašeného nápoje, který obvykle vzniká fermentací černého nebo zeleného čaje, neustále roste. Kombucha patří do skupiny takzvaných funkčních nápojů, jejichž kategorie zažívá velký boom a na trhu se tak objevují nové příchutě. V květnu 2024 F.H. Prager představí dvě novinky – “Rooibos”, který je bez kofeinu a “Matcha” se zvýšeným obsahem přírodního kofeinu.

číst dále ...

Jak jedli naši předkové – 13 díl

Pokrmy, které naši předkové připravovali, se musely také něčím zapít. Když vynecháme pramenitou vodu, mléko a medovinu tak k nejčastějším nápojům patřilo především víno a pivo. Vliv na konzumaci vína a piva měla anticko – křesťanská kultura a pohanské slovansko-germánské tradice. V tomto článku si tedy povíme něco málo o historii vína a piva a také o využití těchto dvou nápojů při vaření našimi předky. Recepty na využití piva a vína v kuchyni pak najdete pod tímto článkem.

číst dále ...

Přijďte se podívat na mistrovství světa barmanů! Mattoni Grand Drink proběhne v rámci zahájení karlovarské lázeňské sezony

Mistrovství světa v míchání nealkoholických koktejlů Mattoni Grand Drink je celosvětově uznávanou barmanskou soutěží. Výroční 25. ročník, kterého se zúčastní 20 špičkových barmanů z celého světa, se odehraje v sobotu 4. května u karlovarského hotelu Thermal. Soutěžním dnem bude návštěvníky provázet moderátor Libor Bouček, o hudební doprovod se postará oblíbená bubenická show Wild Sticks.

číst dále ...

Čaj Matcha: chytrá alternativa kávy i silný antioxidant

Zajímá vás, jak mít dostatek energie? Určitě jste tedy slyšeli o čaji Matcha. V čem je tento zelený prášek tak zajímavý? Proč je lepší než káva a jak pomáhá při hubnutí? Zázračný zelený prášek není jen trend. Tento čaj by doma měli mít jak vyznavači zdravého životního stylu, tak lidé, kteří hledají alternativu kávy. Dokáže totiž předat tělu energii na celý den. Matcha čaj je oblíbeným nápojem po celém světě a jeho zdravotní přínosy jsou i vědecky doloženy. Má kořeny v japonské tradici, kde ho využívají jako “antiaging” nápoj a hraje také důležitou roli při čajových obřadech.

číst dále ...

Jarní chlebíčkový večírek – 8 originálních receptů na netradiční jarní chlebíčky

Chlebíčky jsou nedílnou součástí našich oslav, rodinných setkání a každodenních radostí. A právě v jarním období, kdy příroda nabízí bohatství čerstvých bylinek a plodin, můžeme přinést do těchto lahůdek nový směr. Jarní chlebíčky jsou jako malé umělecké dílo, kde se spojují chutě a vůně jarních bylinek s křupavostí čerstvého chleba. Naše zahrádky a farmářské trhy se v tomto období třpytí mátou, petrželí, pažitkou, ředkvičkami, nebo dokonce čerstvým koprem a stejně tak je tomu i v síti prodejen PENNY, kde nakoupíte veškeré suroviny pro přípravu těchto svěžích jarních chlebíčků.

číst dále ...

Tip na kulinářský zážitek: Tvarůžky se kutálejí na gastronomický festival do Olomouce

Událost roku po všechny milovníky tvarůžkových specialit se blíží. Voňavé a chutné tvarůžky, živá hudba a pestrý doprovodný program pro celou rodinu lákají na sedmý ročník Olomouckého tvarůžkového festivalu. Ten se uskuteční o víkendu 13. a 14. dubna v srdci hanácké metropole Olomouce, na Horním a Dolním náměstí. V rámci oblíbené gastronomické akce proběhne poprvé v historii klání špičkových kuchařů o titul Tvarůžkového krále 2024.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy

Rejstřík receptů jídel a nápojů Rejstřík článků
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Detekován AdBlock!

Ve vašem prohlížeči máte aktivní rozšíření na blokování reklam. Veškerý obsah na webu je pro naše čtenáře zdarma a provoz webu je možný pouze díky ziskům z reklam. K procházení webu je proto nutné AdBlock deaktivovat.

To provedete tak, že v pravém horním rohu vašeho prohlížeče kliknete na ikonu AdBlocku Ikona AdBlocku a z nabídky vyberete možnost Once nebo Always kliknutím na příslušné tlačítko. Pokud se následně stránka neobnoví automaticky, můžete ji obnovit kliknutím na následující odkaz. Děkujeme za pochopení.