Sírovec když je mladý (nůž musí lehce zajet do plodnice jako do másla) je chutný, měkký. Starší plodnice pak ale neuvaříte ani po dlouhém vaření. Nejčastěji se používá v kuchyni předem povařený, obalený v trojobalu jako řízek. Chutný je na kari se smetanou, nebo se hodí do salátů, atd. Vyzkoušejte z něj chutné, pikantní pečenáče.
Ingredience:
2000 g | mladého sírovce |
500 g | cibule |
1 lžíce | Podravky |
hladká mouka | |
strouhanka | |
mléko | |
vejce | |
olej | |
sůl | |
Na nálev: | |
klasické Deko uvařené dle návodu | |
okořeněné kouskem feferonky | |
snítka estragonu | |
snítka kopru |
Postup:
- Sírovec nakrájíme na zhruba 1 cm plátky, vložíme do hrnce s vodou, kterou ochutíme lžící Podravky a vaříme do měkka, uvařené plátky při napíchnutí sklouznou z vidličky
- Plátky necháme okapat a obalíme v klasickém trojobalu
- Upečeme dozlatova na oleji z obou stran a necháme vychladnout
- Plníme do skleniček, proložíme kousky cibule. Pozor !! – neplníme až po okraj, řízky si natáhnout lák a zvětší objem
- Řízky ze sírovce ve sklenicích zalijeme vychladlým lákem a necháme chvíli odstát, až se lák vsákne do řízků, znovu dolijeme lák, aby byly řízky ponořené, zatáhneme víčka a sterilujeme, 20 minut při 90 C
- Vychladlé pečenáče uložíme na chladné místo, pokud je dříve nespotřebujeme, vydrží v chladu až rok.
Text i foto: D. Marounek