REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Pečenáče z hub II.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

K přípravě této lahůdky se osvědčily bedly, muchomůrka růžovka (masáci), sírovec žlutooranžový, tvrdé hřibovité, ale mladé hřiby a křemenáče. Nevhodná je pýchavka obrovská, v láku změkne. Z uvedené dávky je 5-6 sklenic o obsahu 0,7 l a potřebuje 2 l láku.


Ingredience:
1 kgbedel nebo masáků, mladých tvrdých hřibů ...
hladká mouka
strouhanka
vejce
sůl
olej nebo sádlo na smažení
Na nálev:
350 gcukru
150 gsoli
1,75 lvody
1,25 locta
45 kstablet sacharinu
5 kskuliček nového koření
4 kskuličky černého pepře
3 ksbobkové listy
1 lžičkahořčičného semínka
Ostatní:
cibule, feferonky, paprika

Postup:

1. Klobouky hub rozdělíme na polovinu, větší rozdělíme klidně na osminky nebo čtvrtky
2. Houby obalíme v klasickém trojobalu a osmažíme na sádle nebo oleji, necháme vychladnout
3. Do sklenic o objemu 0,7 l dáme na dno kolečko cibule a kousek feferonky, pak naskládáme řízky z hub do 3/
4 sklenice, přidáme proužek papriky a zalijeme vychladlým nálevem, 1 hodinu počkáme, nálev se vsaje do strouhanky a je nutno ho dolít (zalijeme-li houby až po okraj a hned zavaříme, bude vršek řízků bez nálevu, proto je dobré počkat, až se řízky nasáknou lákem a nabudou na objemu, později je dolít tak 1 cm od okraje)
4. Pečenáče ve sklenicích dobře uzavřeme a sterilujeme 20-25 minut při 90 °C
5. Takto zavařené pečenáče vydrží až do příští sezóny, jestliže je dříve nezkonzumujeme. Příprava nálevu:
1. Vodu smícháme s octem a cukrem, přidáme všechno koření
2. Vše přivedeme k varu, ale dále nevaříme!
3. Prochladlým nálevem zaléváme sklenice s pečenáči.

Poznámka:

Autor receptu i fotografie: D. Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy