REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

hotové pokrmy, polotovary

Bedly jako pečenáče v nálevu z vinného octa

Bedla je jedna z mála hub, která je velmi chutná upravená v pikantním  nálevu s vinným octem jako pečenáče. Podobně lze třeba ještě naložit muchomůrky růžovky, či sírovce.

Houbová čalamáda

Houby povařené s kečupem, paprikou, cukrem … tato čalamáda je skvělá na špagety, jako omáčka na maso apod.

Houbová čalamáda II.

Ve sladkokyselém nálevu naložené houby spolu se zeleninou.

Houbová pasta

Velmi pikantní pasta, lze ji použít s kombinací s masem na houbové toasty, samotně mazat na topinky nebo použít jako základ pod maso. Z uvedenédávky vyrobíte 13-15 skleniček od dětské přesnídávky.

Houbová podzimní čalamáda

Tuto houbovou čalamádu podáváme jako přílohu k masitým pokrmům, skvělá je i pod maso. Směs doplněná opečeným mletým masem je vynikající na toasty či topinky.

Houbová sterilovaná směs pod maso

Tuto směs můžeme použít například pod maso, nebo ji promícháme s opečenými kousky masa a máme v zimních měsících chutnou směs na topinky.

Houbová tresť

Skvělé využití odřezků a kousků škaredších částí hub, které jinak neumíme použít. Skvěle se hodí jako koření do polévek, omáček a na minutky.

Houby ve vlastní šťávě – polotovar

Podušené houby ochucené solí a kmínem, zavařené, vhodné jako polotovar pro přípravu smaženice v zimě. Vhodné jsou také jako přísada do omáček a polévek.

Nakládané houby se sýrem v oleji II.

Tvrdé houby naložené v oleji spolu se sýry a zeleninou.

Pečenáče z hub

Velké plátky hub obalené v trojobalu, usmažené dozlatova, vychladlé naplněné do zavařovacích skleniček a zalité sladkokyselým nálevem, sterilované.

Pečenáče z hub II.

K přípravě této lahůdky se osvědčily bedly, muchomůrka růžovka (masáci), sírovec žlutooranžový, tvrdé hřibovité, ale mladé hřiby a křemenáče. Nevhodná je pýchavka obrovská, v láku změkne. Z uvedené dávky je 5-6 sklenic o obsahu 0,7 l a potřebuje 2 l láku.

Pečenáče ze sírovce

Sírovec když je mladý (nůž musí lehce zajet do plodnice jako do másla) je chutný, měkký. Starší plodnice pak ale neuvaříte ani po dlouhém vaření. Nejčastěji se používá v kuchyni předem povařený, obalený v trojobalu jako řízek. Chutný je na kari se smetanou, nebo se hodí do salátů, atd. Vyzkoušejte z něj chutné, pikantní pečenáče.

Ryzce ve sladkokyselém nálevu

Ryzce ve sladkokyselém nálevu patří mezi houbaři k oblíbené pochoutce. Jsou chuťově výtečné, osobité, kořeněné chuti, než ostatní druhy hub.

Salát z podzimních hub

Některé podzimní druhy hub jsou chuťově vynikající, vhodné jak na omáčky, tak na výrobu různých míchaných salátů spolu se zeleninou, které podáváme jako přílohu k masitým pokrmům.

Přejít na stranu:

reklama

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy