hotové pokrmy, polotovary
Bedly jako pečenáče v nálevu z vinného octa
Bedla je jedna z mála hub, která je velmi chutná upravená v pikantním nálevu s vinným octem jako pečenáče. Podobně lze třeba ještě naložit muchomůrky růžovky, či sírovce.
Houbová čalamáda
Ve sladkokyselém nálevu naložené houby spolu se zeleninou.
Houbová čalamáda s kečupem
Houby povařené s kečupem, paprikou, cukrem … tato čalamáda je skvělá na špagety, jako omáčka na maso apod.
Houbová pasta
Velmi pikantní pasta, lze ji použít s kombinací s masem na houbové toasty, samotně mazat na topinky nebo použít jako základ pod maso. Z uvedené dávky vyrobíte 13-15 skleniček od dětské přesnídávky.
Houbová podzimní čalamáda
Tuto houbovou čalamádu podáváme jako přílohu k masitým pokrmům, skvělá je i pod maso. Směs doplněná opečeným mletým masem je vynikající na toasty či topinky.
Houbová sterilovaná směs pod maso
Tuto směs můžeme použít například pod maso, nebo ji promícháme s opečenými kousky masa a máme v zimních měsících chutnou směs na topinky.
Houbová tresť
Skvělé využití odřezků a kousků škaredších částí hub, které jinak neumíme použít. Skvěle se hodí jako koření do polévek, omáček a na minutky.
Houby ve vlastní šťávě – polotovar
Podušené houby ochucené solí a kmínem, zavařené, vhodné jako polotovar pro přípravu smaženice v zimě. Vhodné jsou také jako přísada do omáček a polévek.
Nakládané houby se sýrem v oleji II.
Tvrdé houby naložené v oleji spolu se sýry a zeleninou.
Pečenáče z hub
Velké plátky hub obalené v trojobalu, usmažené dozlatova, vychladlé naplněné do zavařovacích skleniček a zalité sladkokyselým nálevem, sterilované.
Pečenáče z hub II.
K přípravě této lahůdky se osvědčily bedly, muchomůrka růžovka (masáci), sírovec žlutooranžový, tvrdé hřibovité, ale mladé hřiby a křemenáče. Nevhodná je pýchavka obrovská, v láku změkne. Z uvedené dávky je 5-6 sklenic o obsahu 0,7 l a potřebuje 2 l láku.
Pečenáče ze sírovce
Sírovec když je mladý (nůž musí lehce zajet do plodnice jako do másla) je chutný, měkký. Starší plodnice pak ale neuvaříte ani po dlouhém vaření. Nejčastěji se používá v kuchyni předem povařený, obalený v trojobalu jako řízek. Chutný je na kari se smetanou, nebo se hodí do salátů, atd. Vyzkoušejte z něj chutné, pikantní pečenáče.
Ryzce ve sladkokyselém nálevu
Ryzce ve sladkokyselém nálevu patří mezi houbaři k oblíbené pochoutce. Jsou chuťově výtečné, osobité, kořeněné chuti, než ostatní druhy hub.
Salát z hub, paprik a cibule – sterilovaný
Sterilovaný hotový houbový salát nastavený paprikou a cibulí, skvělý například jako příloha především k pečeným či grilovaným masům.
Salát z podzimních hub
Některé podzimní druhy hub jsou chuťově vynikající, vhodné jak na omáčky, tak na výrobu různých míchaných salátů spolu se zeleninou, které podáváme jako přílohu k masitým pokrmům.
Sterilované houby ve vlastní šťávě
Máte přebytek hub a nechcete je zamrazovat nebo sušit? Vyzkoušejte klasiku našich babiček, houby zavařené, ale ne v láku, ale podušené jako polotovar. Podušené a pak sterilované houby můžete použít na klasickou smaženici, pod maso, do omáček, či polévek.
Zavináče z podzimních hub
Skvělý recept z houbové kuchařky Tondy Hemerky a to na naložené podzimní houby jako čirůvky, mlženky, hlívy, či líhy spolu s cibulí, kořením a feferonkou.
reklama