Tuto houbovou čalamádu podáváme jako přílohu k masitým pokrmům, skvělá je i pod maso. Směs doplněná opečeným mletým masem je vynikající na toasty či topinky.
Ingredience:
1 kg | povařených nakrájených hub (nejlépe směs hřibovité, holubinky, lišky, ryzce) |
5 ks | červených paprik |
4 ks | cibule |
1 ks | patison |
1 sklenička | ďábelské omáčky (300 g) |
1 dl | oleje |
Na nálev: | |
0,7 l | vody |
0,3 l | octa |
6 lžic | cukru |
2 lžíce | soli |
2 lžičky | hořčičného semínka |
8 ks | kuliček nového koření |
4 ks | kuličky černého pepře |
2 ks | bobkové listy |
Postup:
1. Nakrájené, chvíli povařené houby, důkladně okapané, smícháme s pokrájenou zeleninou
2. Směs promícháme s ďábelskou omáčkou (300 g balení) a olejem, necháme hodinu uležet
2. Čalamádu plníme do sklenic, zalijeme horkým nálevem a sterilujeme 30 minut při 90 °C
3. Podáváme jako přílohu k masitým pokrmům nebo ji použijeme jako základ pod maso.
Autor receptu: Dalibor Marounek