REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Ryzce ve sladkokyselém nálevu

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Ryzce ve sladkokyselém nálevu patří mezi houbaři k oblíbené pochoutce. Jsou chuťově výtečné, osobité, kořeněné chuti, než ostatní druhy hub.


Ingredience:
1 kgryzců smrkových
1-2 kscibule
1-2 kspapriky
1 ksvětší feferonky
snítky estragonu
Na nálev:
1,5 lvody
0,5 locta
100 gcukru
40 gsoli
20 kskuliček černého pepře
15 kstablet sacharinu
10 kskuliček nového koření
2 ksbobkové listy
2 lžičkyhořčičného semínka
1 lžičkakoriandru
Ostatní:
mírně osolená voda
citronová šťáva

Postup:

1. Očištěné ryzce nakrájíme na plátky, nožky na kolečka a povaříme v mírně osolené vodě, do které dáme lžíci citronové šťávy, houby zůstanou krásně oranžové a neztmavnou, během vaření sbíráme z vrchu naběračkou pěnu, případně drobné nečistoty, vaříme 5 minut
2. Scedíme a propláchneme studenou vodou
3. Na dno skleniček dáme kolečko cibule a naplníme povařenými houbami, přidáme proužek papriky na ozdobu a pro vyvážení chuti malý kousek feferonky a kousek snítky estragonu pro skvělé aroma
4. Houby zalijeme scezeným lákem z uvedených surovin, zavíčkujeme a sterilujeme tak 20 minut při 90 °C.

Příprava nálevu:
1. Vodu smícháme s octem, přidáme ostatní, výše uvedené suroviny na nálev, vaříme 10 minut a pak necháme nejlépe do druhého dne vychladnout a rozležet
2. Druhý den scedíme a čirý nálev použijeme k nakládání (je lepší uvařit větší dávku, nejlépe 6 l a máme zásobu na celou sezónu).

Doporučení:

Nálev můžeme použít i na ostatní druhy hub.

Poznámka:

Foto i text: D. Marouenk

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy