REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Salát z hub, paprik a cibule – sterilovaný

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Sterilovaný hotový houbový salát nastavený paprikou a cibulí, skvělý například jako příloha především k pečeným či grilovaným masům.


Ingredience:
1,5 kghub (nejlépe směs tvrdších hub)
1,2 kgcibule
1 kgbarevných (masitých) paprik
osolená voda na povaření hub
vhodné zavařovací sklenice s víčky
Na nálev:
2,5 lvody
0,5 locta
250-300 gcukru
50-60 gsoli
12-15 kskuliček nového koření
12-15 kskuliček černého pepře
4-5 ksbobkových listů

Postup:
  1. Na menší kusy rozkrájené očištěné houby povaříme 10 minut v mírně osolené vodě, pak je propláchneme pomocí sítka pod studenou tekoucí vodou a necháme okapat
  2. Na hrubší proužky rozkrájíme papriky zbavené jadřinců a stopek
  3. Oloupené cibule nakrájíme na silnější kolečka, ta ještě přepůlíme
  4. Do hrnce s vodou přilijeme ocet, přidáme cukr a sůl, koření, vše přivedeme k varu, nasypeme připravené papriky, vaříme krátce, tak 5 minut, pak hrnec sundáme ze zdroje tepla
  5. Do horkého nálevu k paprikám ihned nasypeme cibuli, zamícháme, necháme mírně vychladnout
  6. Jakmile nálev mírně prochladne, nasypeme do něj povařené, propláchnuté a okapané houby, vše v hrnci opatrně zamícháme
  7. Houbový salát rozdělíme do jednotlivých zavařovacích sklenic vymytých horkou vodou, důkladně uzavřeme víčky
  8. Sterilujeme při 90 °C tak 35 až 40 minut, ne déle, aby jsme houby nerozvařili.
Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Zavařujeme (sterilujeme), nakládáme zeleninu – ty nejlepší recepty na zpracování zeleniny na jednom místě!

Přes léto a na začátku podzimu je ten správný čas připravit si nějaké ty zeleninové dobroty na zimu. Zavařená zelenina ve sklenicích nám poslouží nejen jako chutná příloha, ale některé sterilované výrobky ze zeleniny jsou skvělé jako polotovar, surovina na přípravu různých dalších pokrmů, například teplých omáček, do polévek, pod maso, či na přípravu dušených příloh. Ty nejlepší recepty na zavařenou, případně nakládanou zeleninu, z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz, najdete právě zde.

číst dále ...

Zachraň jídlo vydává svou první kuchařku a spouští e-shop

“100 receptů, rad a tipů, jak využít jídlo až do posledního kousku” je podtitul nové kuchařky Zachraň jídlo v kuchyni, která vychází v říjnu tohoto roku. Iniciativa Zachraň jídlo v receptech pracuje se surovinami, které v českých domácnostech nejčastěji zbývají. Smyslem knihy je snížit plýtvání na úrovni domácností. Kuchařku je možné si předobjednat na e-shopu a zisk z prodeje půjde na rozvoj vzdělávacích aktivit o plýtvání jídlem.

číst dále ...

S vinobraním mají co dělat také ekologičtí vinaři, zkuste bio víno!

Nacházející podzim neznamená čas sklizně pouze na polích či sadech, ale také na vinicích. Plné ruce práce mají i ti vinaři, kteří o vinnou révu pečují podle zásad ekologického zemědělství. Po vinobraní ze zralých kuliček hroznů následně vyrábějí bio víno. V čem spočívají jeho benefity a proč byste i při výběru lahve měli myslet především na kvalitu?

číst dále ...

Věnečky z odpalovaného těsta s vanilkovým krémem a šlehačkou

Dnes pro vás máme recept na naprosto luxusní věnečky. V receptu ve videu autorka videa zapomněla zmínit, že do pudinku zašlehává 180 g másla. Ovšem jinak jde o skvělý recept, který rozhodně stojí za vyzkoušení!

číst dále ...

Zakysané mléčné výrobky, ty se v lednici nikdy neztratí

V každodenním shonu většinou nebývá na přípravu složitých jídel čas. Rychlá odpolední svačinka, která dokáže zasytit, proto přijde vždycky vhod. Dopřejte si kvalitní zakysané mléčné výrobky, které jsou nejen lahodné, ale především vám dodají potřebné živiny. K dostání jsou v mnoha podobách, můžete je konzumovat rovnou, nebo je využít například k přípravě vynikající bublaniny ze sezónního ovoce.

číst dále ...

Prague Mussel Week se blíží. Zláká vás na netradiční spojení chutí?

Slávky po baskicku s chorizem, slávky na avokádu nebo pečené slávky na borovicovém jehličí. Už se vám sbíhají sliny a vaše duše (a žaludek) gastronomického dobrodruha plesá nadšením? Pak si v kalendáři vyznačte týden od 23. do 29. 9., kdy do desítek pražských restaurací přiveze food festival Prague Mussel Week 16 tun prvotřídních slávek z holandského Yerseke. A i pokud mořským „potvorám“ zrovna neholdujete, zkuste jim tentokrát dát šanci. Jedná se totiž o klenot mezi superpotravinami, který díky festivalu můžete ochutnat za poloviční cenu.

číst dále ...

Flora Olomouc zve na podzimní „Zahradní slavnost“

Podzimní Flora Olomouc 2019 nabídne ukázku těch nejlepších českých výpěstků nejen ovoce a zeleniny zakomponovaných do hlavní expozice v pavilonu A. Ta nese název „Zahradní slavnost“. Výstava se uskuteční ve dnech 3. – 6. října 2019 a doprovodí ji tradiční Podzimní zahradnické trhy, festival gastronomie a nápojů Olima či projekt Rozkvetlé památky.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy