Sterilovaný hotový houbový salát nastavený paprikou a cibulí, skvělý například jako příloha především k pečeným či grilovaným masům.
Ingredience:
1,5 kg | hub (nejlépe směs tvrdších hub) |
1,2 kg | cibule |
1 kg | barevných (masitých) paprik |
osolená voda na povaření hub | |
vhodné zavařovací sklenice s víčky | |
Na nálev: | |
2,5 l | vody |
0,5 l | octa |
250-300 g | cukru |
50-60 g | soli |
12-15 ks | kuliček nového koření |
12-15 ks | kuliček černého pepře |
4-5 ks | bobkových listů |
Postup:
- Na menší kusy rozkrájené očištěné houby povaříme 10 minut v mírně osolené vodě, pak je propláchneme pomocí sítka pod studenou tekoucí vodou a necháme okapat
- Na hrubší proužky rozkrájíme papriky zbavené jadřinců a stopek
- Oloupené cibule nakrájíme na silnější kolečka, ta ještě přepůlíme
- Do hrnce s vodou přilijeme ocet, přidáme cukr a sůl, koření, vše přivedeme k varu, nasypeme připravené papriky, vaříme krátce, tak 5 minut, pak hrnec sundáme ze zdroje tepla
- Do horkého nálevu k paprikám ihned nasypeme cibuli, zamícháme, necháme mírně vychladnout
- Jakmile nálev mírně prochladne, nasypeme do něj povařené, propláchnuté a okapané houby, vše v hrnci opatrně zamícháme
- Houbový salát rozdělíme do jednotlivých zavařovacích sklenic vymytých horkou vodou, důkladně uzavřeme víčky
- Sterilujeme při 90 °C tak 35 až 40 minut, ne déle, aby jsme houby nerozvařili.