REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Sírovec žlutooranžový

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Sírovec žlutooranžový (Laetiporus sulphureus), je jednoletá dřevokazná houba z čeledi chorošovitých (Polyporaceae), jde o kosmopolitní druh, což znamená, že je rozšířený po celém světě.


Atlas hub - nelupenatéLatinsky: Laetiporus sulphureus

Jedlý ………………… Sírovec žlutooranžový je jedlá houba vhdodná na řízky nebo do směsí. Konzumují se jen mladé plodnice!

Doba výskytu: jaro až pozdní léto

Fruktikuje od dubna do září u nás se hlavně vyskytuje v lužních lesích, především na vrbách a topolech, vyskytuje se především na listnáčích, další hostitelská dřevina je dub, akát. Můžeme ho nalézt i na ovocných stromech především na hrušni, třešni a ořechu. Na jehličnanech se vyskytuje vzácně.

Do živých stromů se dostává poraněním na kořenech, nebo kmeni. Houba způsobuje velmi agresivní hnědou hnilobu, která rychle proniká do dřeva a narušuje jeho mechanické schopnosti. U této dřevokazné houby je problém v tom, že na dřevinách nejsou znát žádné příznaky napadení do doby, dokud houba nepronikne celým profilem kmene nebo větve a nezačnou se tvořit plodnice. Někdy se tato hniloba nazývá kostková hniloba, protože napadené dřevo se rozpadá v nepravidelné kostky.

Plodnice jsou zpočátku, hlízovité, později polokruhovité, konzolovitě, nebo vějířovitě přirostlé bokem k hostitelské dřevině. Mají paprsčitě vrásčitý ojíněný povrch. Barva je okrově žlutá, oranžová až žlutočervená, někdy pásované ve stáří světlejší. Rourky jsou až 0,5 cm dlouhé sírově žluté s drobnými okrouhlými póry, které někdy vylučují tekutinu. Dužnina je za mlada měkká, štavnatá, aromatická, příjemná houbová vůně a nakyslá chut‘. Ve stáří je dužnina bílá, tuhá a drobivá, pach po svítiplynu. Výtrusný prach má bílou až světle krémovou barvu. Na ležících stromech jsem našel mladé plodnice prorostlé kopřivami s jinými bylinami. Konzumují se jen mladé plodnice, jak zajede nůž do plodnice, jak se říká lidově ,,jak do másla“, plodnice je vhodná pro kuchyňskou úpravu. Tvrdé a starší plodnice nezměknou ani po uvaření. Sírovec sbírám pomalu 25 let vyskytuje se hojně kolem Labe a Ohře na vrbách a topolech. Literatura uvádí, že nejchutnější plodnice jsou z ovocných stromů. Z vlastní zkušenosti mohu říct, že nejchutnější plodnice jsou právě z vrb a topolu, tyto dřeviny obsahují až 70 % vody a plodnice jsou krásně štavnaté.

Atlas hub - nelupenatéOvocné dřeviny jsou většinou tvrdé a nemají takový obsah vody, třešeň, je nejlepší dřevo na uzení. Několikrát jsem se setkal se sírovcem,který vyrostl přímo u silnice a plodnice za několik dní zmizeli. Musí to být lahůdka konzumovat sírovce plné olova a jiných škodlivých látek. Z ovocných stromů sírovce jen ze sadů a parků nikdy od silnice. Nejhorší kvalita plodnic je z dubu a akátu, jsou tvrdé i v mládí a trupelnaté,většinou co nacházím já jsou zbarvené do oranžova a velmi tenké.

Z vrb a topolů je sírovec krásně žlutý a pěkně vyrůstá taškovitě nad sebou trsy mívají někdy až 1 m na výšku. V kuchyni upravuji sírovec většinou jako řízky, pokrájím na 1 cm plátky a povařím v Masoxu, nebo Podravce, pro lepší chut¨. Vařím 10-15 minut, slijeme a necháme okapat a obalíme klasicky v trojobalu, teplé řízky jsou nejlepší, připomínají kuřecí maso, studené to není ono. Vrchol úpravy sírovce v kuchyni vymyslel Aleš Vít z ČMS, známí gurmán a gurmet. Sírovce povařit nakrájet na kostičky, podusit na cibulce, zalít sladkou smetanou a přidat lžici kari. Chvíli nechat povařit,lze to konzumovat s knedlíkem, těstovinami, pečivem, rýží. Recept Aleše Víta sírovec na kari opravdu stojí za to vyzkoušet.

V čínské lidovém léčitelství hraje důležitou roli při regulaci činnosti lidského organismu. Zapálené staré plodnice sloužily na odhánění moskytů a jiného hmyzu.

Z rozdrcených suchých plodnic se v době neúrody pekl chléb. Záměna tohoto druhu je málo pravděpodobná, v úvahu přichází sírovec horský (Laetiporus montanus), roste ve vyšších polohách na smrku, podobné jsou mladé plodnice jedlého trsnatce lupenatého (Meripilus giganteus), plodnice na řezu černá. Zřídka se vyskytuje nejedlá bondarcevka horská (Bondarzewia montana), která má klobouk v hnědých odstínech, pálí a roste ve vyšších polohách na dřevě jehličnanů.

Autor: Dalibor Marounek

Recepty se sírovcem:

Chlapský salát se sírovcem Sírovec na kari Řízky ze sírovce

Salát ze sírovce s chřestem

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cold brew třikrát jinak aneb osvěžující letní drinky, které zvládnete doma

Že ještě neznáte cold brew? Za studena extrahovaná káva chutná příjemně sladce, v lednici vám vydrží déle než týden a zvládne ji připravit opravdu každý. Navíc ji můžete přizpůsobit svým vlastním chutím – stačí přidat pár zajímavých ingrediencí a osvěžující kávový drink je na světě. Jediné, co kromě kávových zrn budete potřebovat, je kvalitní mlýnek na kávu, dostatečně velká sklenice a papírový filtr.

číst dále ...

Dny českého piva

Každý rok poslední týden v září patří dnům českého piva. Vychutnejte si pivní speciály. Ochutnejte speciální menu. Nebo se seznamte se sládkem vašeho oblíbeného pivovaru. Dny českého piva slavíme celý týden a po celé zemi. Protože Václav prostě ví, co je pro národ dobré!

číst dále ...

Rakytník, ostružina, borůvka nebo arónie? Zdravím nabušené domácí shruby a limonády podle barmana Tomáše Kubíčka!

Naboostujte svou imunitu s úžasnými plody. Vyrobte si doma skvělé shruby a pijte pravidelně zdraví prospěšné limonády z darů přírody. Výroba shrubů je velmi jednoduchá, tak neváhejte a s chutí do toho. Recepty pro Vás připravil barman Tomáš Kubíček, který mimo své barmanské vášně přemýšlí i o zdravém způsobu života.

číst dále ...

Rychlé a chutné svačiny pro děti i dospělé podle Drůbežářského závodu Klatovy

Září a s ním spojený začátek nového školního roku je pro každého jinak náročný. Děti se těší na nové zážitky a kamarády a rodiče organizují, jak všechno zvládnout. Jeden z důležitých úkolů pro rodiče je připravit dětem svačinu, která je nejen nasytí ale bude zároveň i velmi pestrá. Ideálním řešením je ovoce, zelenina a k tomu jednoduché ale vydatné tipy od Drůbežářského závodu Klatovy. Kombinace křupavého čerstvého pečiva, svěží zeleniny a Kuřecí prsní zauzené šunky nejvyšší jakosti krájené, která je oceněná značkou kvalitních potravin KLASA a certifikátem České cechovní normy nebo Kuřecího dětského junioru bez přidaných E, tak potěší nejen malého školáka, ale i teenagera a neodolají ani samotní rodiče.

číst dále ...

Experimentujte s moštem, dodá pokrmu šmrnc!

Pokud toužíte žít co nejvíce v souladu s přírodou, jednou z nejprostších cest je dopřávat si sezónní potraviny. A tou je v tuto chvíli bezpochyby jablečný mošt. Málokoho ovšem napadne použít ho do nějakého pokrmu. Přitom mu dodá jedinečnou chuť. Využití najde nejen nasladko, ale i naslano, třeba v kombinaci s masem. Mošty můžeme pořídit i v kvalitě bio, stejně tak jako další suroviny, které jsou součástí našich receptů. S výběrem mohou pomoci také značky kvality (např. „Biozebra“ nebo „Biolist“, Klasa, Regionální potravina). Možná vám dokonce šťáva z jablek v jídle zachutná natolik, že ji začnete přidávat naprosto kamkoliv.

číst dále ...

Vaše oblíbené zeleninové pokrmy v netradičním podání

Horké letní dny přímo vybízejí k tomu, abyste ve svém jídelníčku využili maximum z toho, co nám příroda právě nabízí. V žádném jiném ročním období nemáme takový výběr čerstvé zeleniny. Přidáním masa navíc získáte plnohodnotný hlavní chod. Co takhle vyzkoušet nové a překvapivé varianty oblíbených receptů, jako je odlehčená verze Caesar salátu nebo kuskus připravený jako řecký salát?

číst dále ...

Ochutnejte nejznámější jídla z dánské kuchyně

Dánská kuchyně je pro většinu z nás spíše velkou neznámou, při pohledu na typická dánská jídla však brzy zjistíte, že by byla chyba ji nevyzkoušet. Vyniká totiž použitím čerstvých, lokálních surovin s důrazem na ingredience, které se pěstují či chovají přímo v Dánsku. Jídla inspirovaná dánskou kuchyní si můžete dopřát v rámci Dánského menu, které bude k dostání už příští týden na všech pobočkách Bageterie Boulevard.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy