REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Sírovec žlutooranžový

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Sírovec žlutooranžový (Laetiporus sulphureus), je jednoletá dřevokazná houba z čeledi chorošovitých (Polyporaceae), jde o kosmopolitní druh, což znamená, že je rozšířený po celém světě.


Latinsky: Laetiporus sulphureus

Jedlý ………………… Sírovec žlutooranžový je jedlá houba vhdodná na řízky nebo do směsí. Konzumují se jen mladé plodnice!

Doba výskytu: jaro až pozdní léto

 

 

Fruktikuje od dubna do září. U nás se hlavně vyskytuje v lužních lesích, především na vrbách a topolech, objevuje se především na listnáčích, další hostitelská dřevina je pak dub a akát. Můžeme ho nalézt i na ovocných stromech především na hrušni, třešni a ořechu. Na jehličnanech se vyskytuje vzácně.

Do živých stromů se dostává poraněním na kořenech, nebo kmeni. Houba způsobuje velmi agresivní hnědou hnilobu, která rychle proniká do dřeva a narušuje jeho mechanické schopnosti. U této dřevokazné houby je problém v tom, že na dřevinách nejsou znát žádné příznaky napadení do doby, dokud houba nepronikne celým profilem kmene nebo větve a nezačnou se tvořit plodnice. Někdy se tato hniloba nazývá kostková hniloba, protože napadené dřevo se rozpadá v nepravidelné kostky.

Plodnice jsou zpočátku, hlízovité, později polokruhovité, konzolovitě, nebo vějířovitě přirostlé bokem k hostitelské dřevině. Mají paprsčitě vrásčitý ojíněný povrch. Barva je okrově žlutá, oranžová až žlutočervená, někdy pásované ve stáří světlejší. Rourky jsou až 0,5 cm dlouhé sírově žluté s drobnými okrouhlými póry, které někdy vylučují tekutinu. Dužnina je za mlada měkká, štavnatá, aromatická, příjemná houbová vůně a nakyslá chut‘. Ve stáří je dužnina bílá, tuhá a drobivá, pach po svítiplynu. Výtrusný prach má bílou až světle krémovou barvu. Na ležících stromech jsem našel mladé plodnice prorostlé kopřivami s jinými bylinami. Konzumují se jen mladé plodnice, jak zajede nůž do plodnice, jak se říká lidově ,,jak do másla“, plodnice je vhodná pro kuchyňskou úpravu. Tvrdé a starší plodnice nezměknou ani po uvaření. Sírovec sbírám pomalu 25 let vyskytuje se hojně kolem Labe a Ohře na vrbách a topolech. Literatura uvádí, že nejchutnější plodnice jsou z ovocných stromů. Z vlastní zkušenosti mohu říct, že nejchutnější plodnice jsou právě z vrb a topolu, tyto dřeviny obsahují až 70 % vody a plodnice jsou krásně šťavnaté.

 

 

Ovocné dřeviny jsou většinou tvrdé a nemají takový obsah vody, třešeň, je nejlepší dřevo na uzení. Několikrát jsem se setkal se sírovcem, který vyrostl přímo u silnice a plodnice za několik dní zmizeli. Musí to být lahůdka konzumovat sírovce plné olova a jiných škodlivých látek. Z ovocných stromů sírovce jen ze sadů a parků nikdy od silnice. Nejhorší kvalita plodnic je z dubu a akátu, jsou tvrdé i v mládí a trupelnaté, většinou co nacházím já jsou zbarvené do oranžova a velmi tenké.

Z vrb a topolů je sírovec krásně žlutý a pěkně vyrůstá taškovitě nad sebou trsy mívají někdy až 1 m na výšku. V kuchyni upravuji sírovec většinou jako řízky, pokrájím na 1 cm plátky a povařím v Masoxu, nebo Podravce, pro lepší chuť. Vařím 10-15 minut, slijeme a necháme okapat a obalíme klasicky v trojobalu, teplé řízky jsou nejlepší, připomínají kuřecí maso, studené to není ono. Vrchol úpravy sírovce v kuchyni vymyslel Aleš Vít z ČMS, známí gurmán a gurmet. Sírovce povařit nakrájet na kostičky, podusit na cibulce, zalít sladkou smetanou a přidat lžici kari. Chvíli nechat povařit,lze to konzumovat s knedlíkem, těstovinami, pečivem, rýží. Recept Aleše Víta sírovec na kari opravdu stojí za to vyzkoušet.

V čínské lidovém léčitelství hraje důležitou roli při regulaci činnosti lidského organismu. Zapálené staré plodnice sloužily na odhánění moskytů a jiného hmyzu.

Z rozdrcených suchých plodnic se v době neúrody pekl chléb. Záměna tohoto druhu je málo pravděpodobná, v úvahu přichází sírovec horský (Laetiporus montanus), roste ve vyšších polohách na smrku, podobné jsou mladé plodnice jedlého trsnatce lupenatého (Meripilus giganteus), plodnice na řezu černá. Zřídka se vyskytuje nejedlá bondarcevka horská (Bondarzewia montana), která má klobouk v hnědých odstínech, pálí a roste ve vyšších polohách na dřevě jehličnanů.

 

Autor: Dalibor Marounek

 

Další články k tématu:

 

Recepty se sírovcem:

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:



Otevírací doba, nejnovější akční letáky, otevírací doba prodejen, provozoven a institucí z celé České republiky.

Nejnovější články

25 nejlepších receptů na grilované pokrmy z webu ReceptyOnLine.cz

Grilování patří mezi oblíbené letní aktivity. A není divu. Ugrilovat si chutný oběd či večeři spolu s nejbližší rodinou či přáteli, to milují lidé snad na celém světě a my Češi rozhodně patříme také mezi milovníky grilovacích dýchánků u rozpáleného grilu. Připravili jsme pro vás výběr těch nejoblíbenějších TOP receptů na grilovaná jídla, která patří každý rok k hitům naší kuchařky ReceptyOnLine.cz.

číst dále ...

Tipy na letní osvěžení pro kávové nadšence

Teplé dny prozářené slunečními paprsky přímo svádí k tomu užít si bezstarostné chvíle plné radosti a vychutnat si život plnými doušky. Pokud patříte mezi milovníky lahodné kávy, určitě oceníte recepty na osvěžující koktejly, se kterými povzbudíte své smysly a dobijete energii i v horkých dnech. Užívejte si tyto drobné radosti a proměňujte každodenní okamžiky v nezapomenutelné zážitky. Najděte svoje „wunderbar“.

číst dále ...

Síla skrytá v čaji

Téma antioxidantů je v dnešní době hojně skloňované. Jde o vitamíny, minerály a další cenné složky, které chrání náš organismus před nežádoucími volnými radikály. Právě jejich neutralizací dochází k ochraně buněk před poškozením, což v reálném životě znamená , že mohou napomáhat k eliminaci kardiovaskulárních či jiných civilizačních chorob a také prevenci proti předčasným projevům stárnutí.

číst dále ...

Oves jako klíč pro zdraví a vitalitu: Objevte jeho opomíjené kouzlo

Milovaný všemi fitness trenéry i výživovými poradci, to je oves. Je hned několik důvodů, proč byste ho měli do svého jídelníčku pravidelně zařadit také vy: má vysoký obsah vlákniny, a tak na dlouho a kvalitně zasytí. Oves se pomalu stává součástí čím dál více produktů včetně jogurtů a zakysaných nápojů, a tak zařadit jej do jídelníčku nemusí už být takový problém.

číst dále ...

Troufnete si na sous-vide jako od šéfkuchaře?

Chcete svoji rodinu nebo návštěvu pohostit něčím speciálním? Vyzkoušejte například metodu sous-vide, kterou lze aplikovat jako českou klasiku, ale i jako specialitu světoznámých šéfkuchařů. A přestože je technika sous-vide považována za „kulinářské umění“, s multicookerem Sage SPR680BSS ji snadno zvládnete i u vás doma.

číst dále ...

Slovenská značka Toison představuje svůj nealko gin

Nealkoholické giny se stávají stále populárnějšími nejen ve světě, ale také v České republice. Tento fenomén je součástí širšího globálního trendu zaměřeného na zdravější životní styl a uvědomělé pití. Ať už jsou vaše důvody pro omezení alkoholu jakékoliv, s novým ginem Toison s 0,0 % alkoholu si váš oblíbený G&T můžete vychutnat i v inovativní nealko variantě.

číst dále ...

Zázračná vláknina: Přírodní pomocník v boji proti vysokému cholesterolu

Trápí vás vysoký cholesterol a chcete nejprve zkusit změnu životosprávy, než vám lékař předepíše prášky? Pojďme si říct, jakou roli má na snížení hladiny krevního cholesterolu vláknina. „Jde o skupinu polysacharidů, které mají pozitivní vliv na zdraví, nepodléhají trávení v tenkém střevě, díky čemuž mají nízkou energetickou hodnotu a jsou částečně nebo plně fermentovány bakteriemi tlustého střeva, a tím podporují rozvoj naší střevní mikroflóry,“ říká nutriční specialistka Veronika Pourová.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy

Rejstřík receptů jídel a nápojů Rejstřík článků
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Detekován AdBlock!

Ve vašem prohlížeči máte aktivní rozšíření na blokování reklam. Veškerý obsah na webu je pro naše čtenáře zdarma a provoz webu je možný pouze díky ziskům z reklam. K procházení webu je proto nutné AdBlock deaktivovat.

To provedete tak, že v pravém horním rohu vašeho prohlížeče kliknete na ikonu AdBlocku Ikona AdBlocku a z nabídky vyberete možnost Once nebo Always kliknutím na příslušné tlačítko. Pokud se následně stránka neobnoví automaticky, můžete ji obnovit kliknutím na následující odkaz. Děkujeme za pochopení.