REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Škola vaření

Říká se, že učený z nebe nespadl. A tak v této ktegorii u nás najdete články jak pro úplné kuchařské elévy, tak i pro mírně pokročilé kuchtíky. Ovšem poučit se tu mohou i staří mazáci, mistři svého cechu! Stačí kliknout a vybrat si příslušnou podkategorii, co vás zrovna zajímá a s čím si právě nevíte rady, nebo jen tak, pro inspiraci a vzdělání. Doufáme, že se u nás poučíte, pobavíte a hlavně proniknete do tajů dobré kuchyně díky našim skvělým mistrům zlaté vařečky a jejich článkům.


10 věcí, které potřebujete vědět o máku

Když se řekne mák, nejspíše se vám vybaví malá modrá semínka, makovice nebo makové buchty. Je to jedinečná, často opomíjená plodina. Víte, jakou roli hraje v naší výživě? Nebo proč je pro Českou republiku mák specifický a jak se liší od zbytku světa?

11 druhů fazolí

Fazole je velmi chutná potravina a náš jídelníček může zpestřit na několik způsobů. Obsahují významné množství bílkovin, rozpustnou i nerozpustnou vlákninu a mohou nám nahradit i nedostatečný příjem zeleniny. Pokud milujete fazole, váš jídelníček nutně nemusí být fádní. Vybírat totiž můžete z jedenácti druhů fazolí.

4 věci, které jste nevěděli o šlehačce

Kde se asi vzala šlehačka? Jak to, že se při šlehání srazí? Co její teplota … kdy se nám ji nepovede ušlehat? To a ještě více se dozvíte právě v tomto článku.

5 x variace na houbovou smaženici

Letošní sezóna hub díky vedru a suchu pořádně nezačala. Houby se objevují jen lokálně, tam, kde byly silnější srážky. Zlepšení se snad v nejbližších dnech dočkáme a pokud ne, nevadí. Nejhojnější růst hub bývá až v září … Ovšem dnes si pro inspiraci povíme o několika variacích na stejné téma, tedy, jak nadpis napovídá, popovídáme si o houbové smaženici.

6 rad, jak ugrilovat tofu

Vůně hořícího dřevěného uhlí, grilovaného masa a čerstvých bylinek … grilovací sezóna je v plném proudu, tak co si ji letos trochu zpestřit veganskou lahůdkou. Už jste zkoušeli grilované tofu? Přinášíme vám 6 užitečných rad, jak správně připravit a ugrilovat tuto sójovou pochoutku.

Americké barbecue versus naše české grilování

Americké barbecue je také stále oblíbenější i u nás. Výraz barbecue pochází z francouzštiny. Byli to právě francouzští lovci nebo bukanýři, kteří napichovali celá zvířata na rožeň od ,,barby“, neboli od vousů, až po ,,que“ po ocas. Spojením těchto dvou slov vznikl výraz barbecue a dnes je tento výraz používán téměř po celém světě. A jaký je tedy rozdíl mezi barbecue grilováním a tom našem? ….

Anglický Mixed grill

Anglický mixed grill se obvykle skládá ze skopové kýty, skopové ledvinky, klobásy, slaniny, hlaviček žampiónů a koleček rajčat. Někdy se podávají také játra.

Beefsteak (biftek)

Biftek nebyl znám ještě v 18. století. To se ještě kusy masa pekly vcelku. Museli to být až londýnští řezníci, kteří pro Angličany, známé ve světě jako „pojídači hovězího masa“, nakrájeli na plátky a vynalezli tak beef steak neboli biftek.

Bujóny, česky vývary

Slovo bujón pochází z francouzského bouillir, což znamená vařit. Ve větším množství vody vaříme například maso, ryby, drůbež, kosti nebo zeleninu, voda se při tepelné úpravě obohacuje vůněmi a jinými látkami a stává se z ní bujón, tedy česky vývar. V podstatě jde o to, že vařené suroviny odevzdají své nejcennější látky vývaru, čím výživnější a hodnotnější jsou suroviny, tím je pak vývar silnější a kvalitnější.

Bylinky v kuchyni

Bylinky jsou vlastně většinou nedřevnatějící rostliny, velmi často jednoleté, mnohdy vypěstované ze semen. V kuchyni se používají jak jejich listy a květy, tak často i jejich semena, stonky a kořeny. Čerstvé nebo i sušené umějí úžasně dochutit různé saláty, omáčky, nádivky, pečené maso … Bylinky se však používají i v lékařství a především v lidovém léčitelství. Bylinkami se léčilo již v antice, dokonce jejich účinky znaly i nejranější civilizace. Přesto v minulosti jejich primární použití bylo jako koření v kuchyni. V neposlední řadě se v dřívějších dobách bylinkám přisuzoval i magický a náboženský význam!

Citróny nepatří jen do čaje!

Svou domácnost si po celý rok, ale zvláště v zimě, kdy každý vitamín má pro náš organismus cenu zlata, nedovedeme mnozí z nás představit bez citrónů. Obsahují nejenom ovocné kyseliny a cenný vitamín C, ale i draslík, sodík, vápník, magnézium, železo, fosfór, bílkoviny a vitamíny A a B, které jsou pro naši výživu nepostradatelné. Přední místo pak má v naší kuchyni citronová šťáva.

Co jiného kromě masa lze ještě udit?

Že se udí maso, nebo výrobky zněj, to ví asi i malý školák, ale že se dají udit vejce?

Co všechno mikrovlnná trouba dovede

“Mikrovlnka” umí potraviny vařit, sterilovat, rozehřívat, rozmrazovat, sušit a ohřívat. Pokud máte mikrovlnnou troubu s grilem, tak samozřejmě i grilovat.

Cukroví a moučníky ze sněhového těsta

Křehké a jemně sněhové moučníky připravujeme našleháním bílků s cukrem, někdy i s dalšími přísadami (kakao, jemně nastrouhané mandle či ořechy, instantní káva …). Pro jejich název se vžil termín bezé (baiser), což znamená francouzsky polibek. U nás je bezé nejznámější v podobě oříškové laskonky plněné krémem.

Čarujeme s rýží: víte, jaké druhy rýže jsou vhodné na rizoto či jako příloha?

Rýže je jednou z nejrozšířenějších plodin světa, která tvoří základ jídelníčku víc než polovinu lidí planety. Jenže není rýže jako rýže. Víte, jaký je rozdíl mezi asijskou a evropskou rýží a jak ji správně uvařit? Věděli jste, že po rozvařené rýži máme znovu rychle hlad? Specialista na zdraví a životní styl značky Menu Gold Mgr. Milan Merva poradí, jak s tímto pokrmem správně pracovat.

Česnek v kuchyni

V úplných základech vaření nesmí chybět povídání o česneku. Je všeobecně známý, přitom ne každý ví, jak moc je prospěšný našemu zdraví! Česnek je nepostradatelnou ingrediencí české kuchyně. Guláš bez česneku, nebo opečené topinky, či česká česnečka, všude tam by nám moc chyběl. Rovněž světová kuchyně by se bez česneku cítila nějak ošizená!

Česnekové výhonky – využití v kuchyni

V červnu začíná kvést česnek a na jeho vrcholu se objevuje květenství, které se zaštipuje, aby česnek nevykvetl. Květenství tvoří malá pacibulka a zelený dlouhý výhonek. Výhonky i pacibulky se dají využít v kuchyni jako chutná delikatesa. Výhonky mají jemnou, česnekovou chuť a jejich využití v kuchyni je poměrně všestranné.

Čínské zelí a zelí pekingské

Hlavně velké obchodní řetězce rádi matou své zákazníky. A právě u názvosloví čínského a pekingského zelí to dělají od samotného začátku, co se právě pekingské zelí začalo dovážet do Česka, bohužel pod názvam zelí čínské!

Čištění a příprava škeblí

Kuchyňská příprava škeblí, jejich čištění.

Dělení a úprava krůtího masa

O krůtě se říká, že nabízí až 9 druhů masa lišících se zbarvením, konzistencí, ale i obsahem tuku. Krůtí maso je asi ze 70 % bílé a 30 % tmavé. Právě proto má širokou škálu uplatnění v kuchyni, lze ho různě upravit, přičemž pak, díky jeho rozmanitosti, dosáhneme velkého množství chuťových variací.
Přejít na stranu:

reklama

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy