REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Citróny nepatří jen do čaje!

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Svou domácnost si po celý rok, ale zvláště v zimě, kdy každý vitamín má pro náš organismus cenu zlata, nedovedeme mnozí z nás představit bez citrónů. Obsahují nejenom ovocné kyseliny a cenný vitamín C, ale i draslík, sodík, vápník, magnézium, železo, fosfór, bílkoviny a vitamíny A a B, které jsou pro naši výživu nepostradatelné. Přední místo pak má v naší kuchyni citronová šťáva.


Citronová šťáva a její použití v kuchyni:

Citronovou šťávu používáme do studených i horkých nápojů, do krémů, vaječných pokrmů, jogurtů, salátových omáček, do rybích i masových pokrmů. Ovocné saláty zakapané citrónovou šťávou jsou výborným dezertem, citronová šťáva i kůra samozřejmě z dobře omytých plodů je oblíbenou přísadou do moučníků, nákypů či k přípravě polev. Citronovou šťávu pijeme vždy zředěnou. Pijeme-li ji pravidelně, pomáhá při prevenci infekčních onemocnění, zvyšuje obranyschopnost organismu.

Další využití citrónu v domácnosti, rady:

  • Pokud chceme z pomeranče získat více šťávy, ponoříme je chvíli do horké vody nebo je převálíme zlehka válečkem několikrát na podložce, pak citrony pustí více šťávy.
  • Květák i jiná zelenina si udrží svoji barvu, pokapeme-li jej před vařením právě citronovou šťávou.
  • Chuť masa znatelně zjemníme, pokapeme-li je alespoň 1/4 hodiny před pečením nebo grilováním citronovou šťávou, stejně tak platí síla citrónu pro nakládání a marinování masa.
  • Nakrojený citron uchováme svěží (nemáme-li po ruce chladničku), když jej řeznou plochou položíme na talířek a lehce navlhčíme octem.
 

Příklad jednoduché marinády s citrónem

Jestliže do klasické sójové omáčky přidáme několik kapek citronové šťávy, získáme výbornou marinádu ke grilovaným rybám i jinému masu.

 

Další recepty s citrónem:

Citrónová polévka (Búra rasam) Citrónová omáčka Citrónová šlehačka

Pražská štika s citronem a bylinkami Citronové brambory Citrónové máslo

Těstoviny s citrónem a bazalkou

 

Související články:

Citróny, pomeranče a další citrusy Citrónová šťáva Citron, rady a tipy

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Luštěniny jako salát nebo zdravá příloha

Luštěniny jsou zdravé a měli bychom je alespoň jedenkrát týdně zařazovat do našeho jídelníčku. Všichni to víme, ale jak to udělat, když máme hluboko v paměti zaryté známé hrachové kaše a čočkové polévky ze školních jídelen. Doba se mění a můžete měnit i váš jídelníček. Luštěniny totiž mohou být chutnou součástí moderní kuchyně.

číst dále ...

LOMO sušená vepřová pečeně

Sušená vepřová pečeně s kořením. Trochu práce a po pár dnech si pošmáknete! Video recept z YouTube z kanálu: Chatař

číst dále ...

Upgrade salátů od Roberta Chejna

Saláty si můžete připravit doma nebo zajet ochutnat do zámeckého hotelu Chateau Kotěra. V zámecké restauraci pod taktovkou Roberta Chejna mimo jiné nabízí různé chuťové zážitky v podobě sezónních specialit, francouzské, italské, provensálské a středozemní kuchyně.

číst dále ...

Italské sýry ručně vyráběné z českého mléka

Marco a Tiziania jsou Italové, kteří studovali v Česku a zalíbilo se jim tady natolik, že se rozhodli tu usadit. Po studiu začali pracovat a před čtyřmi lety si v Praze-Nuslích otevřeli Mozzarellart, místo, kde každodenně vznikají sýry té nejlahodnější chuti. Přímo v obchodě navíc můžete sledovat, jak mistr sýrař vyrábí tu nejčerstvější mozzarellu.

číst dále ...

Tipy sommeliera, jak poznat skvělé víno

Červené, bílé, sladké a kyselé. Přiznejme si to na rovinu, každému se občas stane, že se ocitne ve společnosti lidí, kteří rozvinou debatu o víně, a vás polije studený pot. Ne, nevíte, podle čeho poznáte chuť vína, ne, nevíte, jaké jídlo se k vínu hodí nejvíc. Požádali jsme proto sommeliera Davida Krále, ambasadora značky Víno Mikulov Sommelier Club, aby pro vás shrnul to nejzákladnější, co u vína dokáže poznat „obyčejný“ člověk.

číst dále ...

Cukrářské trendy 2019 (podle Josefa Maršálka, pekařského a cukrářského mistra)

Vrstvení, Pastel de Nata, Metalická cukrařina…. to je výčet jen několika nových trendů patřících mezi nejoblíbenější cukrářské praktiky současnosti. V tomto článku najdete výčet těch nejoblíbenějších, jak je sepsal Josef Maršálek, pekařský a cukrářský mistr.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy