REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Česnek v kuchyni

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

V úplných základech vaření nesmí chybět povídání o česneku. Je všeobecně známý, přitom ne každý ví, jak moc je prospěšný našemu zdraví! Česnek je nepostradatelnou ingrediencí české kuchyně. Guláš bez česneku, nebo opečené topinky, či česká česnečka, všude tam by nám moc chyběl. Rovněž světová kuchyně by se bez česneku cítila nějak ošizená!


“Česnek s máslem na jaře pojídati, znamená dobrému zdraví se těšiti a dlouhého věku se dožíti.” Francouzské úsloví z 16. století…

Škola vaření pro úplné začátečníkySoučasná literatura uvádí, že česnek působí povzbudivě na vylučování trávicích šťáv, žluči, uklidňuje hladké svalstvo střev, má vliv na dýchací ústrojí, reguluje baktérie v tlustém střevě, má kladný vliv na prokrvování koronárních cév a srdce. Snižuje krevní tlak, pomáhá při chřipkových nákazách, proti střevním parazitům či cukrovce, při nadýmání či při ateroskleróze. Tak dost vyzdvihování účinků česneku a pojďme k jeho praktickému využití.

Zkušené kuchařky a kuchaři vědí, jak česnekem kořenit. Pro méně zkušené, či začínající kuchtíky, kteří dosud nevědí, kolik česneku lze přidat do známých pokrmů, aby byly tyto jiné a nevšední, vám níže udáme pár tipů, jak nakládat s česnekem při dochucování pokrmů. Dávky česneku, které níže popisujeme jsou jen orientační a spíše minimální. Ti co česnek milují, si dopřejí větších dávek. Také zde musím uvést, že jde o česnek český, tedy mnohem aromatičtější, něž česneky dovážené ze zahraničí!

  • Maso: Na dochucení masa používáme 2-3 ks stroužky česneku na 1 kg vepřového, hovězího nebo jehněčího masa.
  • Omáčky: 3-4 ks stroužky česneku na 1 l omáčky; toto pravidlo platí například pro rajčatovou omáčku, ale i pro různé marinády na grilování, či jiné pikantní omáčky.
  • Polévky: Na 1 l masového vývaru nebo zeleninové polévky přidáme 2-3 ks stroužky česneku.
  • Nakládání zeleniny: Při nakládání, například okurek či fazolek, počítáme na 1 l okurek 2-3 ks stroužky česneku.

Síla česneku je rozdílná. Nejsilnější má aroma v syrovém stavu, podrcený, nadrobno rozsekaný či prolisovaný. Tepelnou úpravou se jeho aroma mění a přechází do připravovaného pokrmu. Česnek je energeticky chudý. jeden stroužek obsahuje podle velikosti 4-8 joulů. Můžeme jím kořenit pokrmy, v nichž hodláme omezit sůl. Aróma česneku vynikne zvláště v pokrmech, v nichž je zároveň obsažena cibule!

 

Zpracování česneku

Česnek vložený do silně rozpáleného oleje se spálí, dostane nahořklou chuť a je nepoživatelný. Dusíme-li však česnek pomalu, chutná jako ořechové jádro a dá se snadno, měkký jako máslo, roztírat na brambory nebo chleba. Nejvíce česnek předá svého aroma pokrmům, do kterých ho vložíme až těsně před koncem přípravy a dále ho pak nevaříme. Tak se v něm zachová i nejvíce látek prospěšných lidskému organizmu.

 

Česnek a saláty

Právě saláty a salátové zálivky si bez česneku už snad ani nemůžeme představit. Jižní národy objevily dávno před Středoevropany, že česnekové aróma vůbec není odpudivé, ale je-li česnek správně použit, je jeho aroma dokonce velmi lákavé. Například francouzská Provence pohrdá salátem bez česneku, jemuž říkají ve Francii i posměšně „vanilka z Marseille“. V Provenci mají i svátek česneku a to na svatého Jana.

„Česnek v salátu diskrétně schovaný“ – tento název vystihuje další předpis. Tomu, kdo říká, že nemá česnek rád, můžeme česnek alespoň přiblížit tím, že například vytřeme salátovou mísu kůrkou chleba, kterou jsme předtím potřeli rozkrájenými stroužky česneku. Silnějšího aroma docílíme, potřeme-li vnitřek salátové mísy samotným oloupaným stroužkem česneku.

 

Česnek a jeho aróma, další rady

Přidáme-li do vody, v níž hodláme povařit zeleninu (například pro zmrazování), jeden či více rozkrájených stroužků česneku, zelenina získá jemné aróma. Přidáme-li česnek do opečených brambor (během tepelného procesu) na jemno nakrájené stroužky česneku a nakonec ještě brambory posypeme strouhaným sýrem, vytvoříme tak malou delikátní specialitu.

Vetřeme-li do staršího kusu divočiny nebo skopového masa silnější vrstvu česneku rozetřeného se solí a ponecháme-li tuto vrstvu na mase alespoň 12 hodin, zbavíme divočinu i skopové maso jejich typického pachu.

Zdroj: Kuchyň plná nápadů – Sešit domácího hospodaření, nakladatelství Práce, volně upraveno ReceptyOnLine.cz

 

Další články k tématu:

Uskladnění česneku Česnek, rady a tipy do kuchyně Česnek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cukrářské trendy 2020 podle Josefa Maršálka

Naše země zažije tento rok doslova a do písmene šok, co se cukrářské tvorby týče. Celý národ sleduje od 4. ledna soutěž Peče celá země. Prostřednictvím TV obrazovek, v hlavním vysílacím čase na ČT1 ji bude patřit deset víkendových sobot. Jedná se o osvědčený formát ze spojeného království, v originále The Great British Bakeoff. Dnes hraný ve 33 zemích celého světa. Všude tam, kde se objevil, způsobil převrat na poli domácího pečení a cukraření. Televize je skvělé médium a nás ve sladké tvorbě čeká to, co se za posledních 10 let stalo v gastronomii. Zákazník bude plošně edukován. Renesance.

číst dále ...

Nové exkluzivní japonské whisky na českém trhu

Společnost Premier Wines & Spirits s novým rokem 2020 představuje rozšířené portfolio svého whisky sortimentu. Nově na náš trh přináší stále oblíbenější japonské whisky. Konkrétně zde pořídíte exkluzivní Kura The Whisky a whisky Kamiki, která jako první zraje v sudech z japonského cedru.

číst dále ...

Překvapivě dietní: obohaťte letos svůj jídelníček o suroviny, které byste na první pohled možná rázně odmítli

Začali jste nový rok s předsevzetím dostat se do kondice a ideálně pár kilo zhubnout? Letos by to pro vás nemusel být takový oříšek, měli byste ale volit správnou cestu. Nebojte se hladovění, naopak, dietní jídelníček může být bohatý a chutný. Stačí zařadit potraviny, o kterých byste možná na první pohled ani neřekli, že vám v boji s přebytečnými kily mohou pomoci.

číst dále ...

Věděli jste, že řada sýrů je vhodná pro vegetariány?

Stále více sýrů se vyrábí za použití rostlinného syřidla, a proto jsou vhodné také pro vegetariánskou stravu. V litovelské sýrárně jich takto vyrábí hned několik. Nejznámější je samozřejmě Gran Moravia, který získal certifikát britské Vegetarian society jako potvrzení jeho vhodnosti pro vegetariány (na rozdíl od svých italských protějšků Grana Padano či Parmigiano Reggiano, pro jejichž výrobu se používá živočišné syřidlo). Ostatně právě použití rostlinného syřidla bylo jednou z inovací italské sýrařské technologie, kterou Gran Moravia představuje.

číst dále ...

Už jste našli drink, který vám sedí? Frank Sinatra si ho namíchal sám

Důvod k oslavám se vždycky najde a co si budeme nalhávat, většinu oslav doprovází drinky s aspoň kapkou alkoholu. Kvalitnímu drinku se nevyhýbají slavné osobnosti ani členové královských rodin. Zjistěte, co nesmí chybět v Buckinghamském paláci, kdo bedlivě počítal počet kostek ledu ve skleničce, nebo čím byste zapůsobili na sex symbol své doby, Marylin Monroe.

číst dále ...

Není farmář jako farmář o marketingovém triku na obalech potravin

Farmářský, bio, maminčin, domácí… Tolik různých nápisů se objevuje na obalech potravin. Dokážeme si ale představit, co se za nimi skrývá? Ne všechny jsou oficiálně stanovené zákonem a můžeme tak lehce nalítnout lacinému triku prodejcovu. Čtěte a dozvíte se, na co si dát pozor při příští návštěvě obchodu.

číst dále ...

Šumivá vína Codorníu sklízejí světové úspěchy

Prémiová šumivá vína vinařství Codorníu si z uznávané světové vinařské soutěže Effervescents du Monde 2019 odvezla úspěchy. Jedno z vín této značky bylo dokonce vyhlášeno mezi deseti nejlepšími šumivými víny na světě. Tři vína Codorníu navíc získala stříbrnou medaili ve své kategorii.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy