REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Bylinky v kuchyni

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Bylinky jsou vlastně většinou nedřevnatějící rostliny, velmi často jednoleté, mnohdy vypěstované ze semen. V kuchyni se používají jak jejich listy a květy, tak často i jejich semena, stonky a kořeny. Čerstvé nebo i sušené umějí úžasně dochutit různé saláty, omáčky, nádivky, pečené maso … Bylinky se však používají i v lékařství a především v lidovém léčitelství. Bylinkami se léčilo již v antice, dokonce jejich účinky znaly i nejranější civilizace. Přesto v minulosti jejich primární použití bylo jako koření v kuchyni. V neposlední řadě se v dřívějších dobách bylinkám přisuzoval i magický a náboženský význam!


Bylinky, koření a kořenící směsiPrávě kulinářské tradice určují použití bylinek v kuchyni v té či oné zemi. Každá oblast má své oblíbené bylinky. Například na Středním východě se maso skopové často ochucuje mátou, koprem a dobromylí, v Thajsku skoro každé jídlo zdobí lístky koriandru, citronelou si zase Thajci dochucují maso rybí a kuřecí.

V Anglii je oblíbeným kořením například šalvěj a to k vepřovému masu, maso jehněčí se tam často podává s mátovou omáčkou. Italové považují třeba bazalku za nepostradatelnou ve spojení s rajčaty, rozmarýnem zase s oblibou dochucují maso jehněčí.

Kopr je oblíbenou bylinkou ve Skandinávii především k rybám, v Rusku a Dánsku kopr používají na dochucování polévek, v Americe nebo u nás koprem rádi dochucujeme nakládané okurky. Němci mají v oblibě saturejku na dochucení bobů a fazolí, Francouzi pak milují estragon ve spojení s kuřaty. Fenykl zase používají s oblibou na ryby. A takto bychom mohli pokračovat donekonečna!

Některé směsi koření přímo proslavili danou oblast, ve které se hojně pěstují a používají. Příkladem může být třeba francouzská Provence, která dala poznat světu oblíbenému provensálskému koření, což není nic jiného, než směs majoránky, tymiánu, jalovce, estragonu, bobkového listu, rozmarýnu, fenyklu a levandule.

Množství koření, které použijeme při samotném vaření, je vždy závislé na individuální chuti kuchaře, také na typu a kvalitě koření. Například pronikavé, velmi aromatické bylinky používáme raději střídměji, než bylinky s jemnější chutí a vůní. Čerstvě bylinky pak jsou vždy lepší, než bylinky sušené a proto je dobré si některé pěstovat doma, na okenní římse, balkóně, či na zahrádce.

 

Nejoblíbenější bylinky v české kuchyni?

Mezi nejoblíbenější bylinky pěstované v domácích podmínkách u nás patří bazalka, petrželka, majoránka, šalvěj, meduňka, máta, fenykl, kopr, tymián a samozřejmě pažitka. Ty můžeme s úspěchem pěstovat přes léto nejen na zahrádce a na balkónech, ale také přímo na okně doma v kuchyni.

Pokud při vaření používáme čerstvých bylinek, tak pozor, ty mají méně vydatné aroma a často i chuť, než bylinky usušené! Obecně se dá říci, že jedna kávová lžička sušeného koření se vyrovná jedné polévkové lžíci čerstvě nasekaných bylinek.

Přesto pokud máte, rozhodně raději používejte při vaření bylinky čerstvé, ty usušené využijeme spíše v zimních měsících. I u kořenění platí, že čerstvé suroviny jsou lepší, než suroviny skladované. A nesmíme zapomenout na design pokrmu, kdy snítky čerstvých bylinek neuvěřitelně obohatí talíř strávníka i o vjemové prvky tak žádané v moderní gastronomii. V některých pokrmech, například salátech, pak ani nelze zaměnit čerstvé bylinky bylinkami sušenými. A samotná vůně čerstvých bylinek, tak ta je nenahraditelná!

 

Bouquet garni – bylinky v pytlíku

Často se bylinky nechají v pokrmech provařit a pak se vytáhnou, aby nakazily dojem přímo na talířích. Tímto postupem je známé francouzské Bouquet garni, tedy pytlík s bylinkami vložený do omáček či dušených pokrmů, který se po uvaření jídla lehce vytáhne a bylinky tak neruší design podávaného pokrmu. Bouquet garni se většinou skládá ze snítky tymiánu, petrželky, bobkového listu, majoránky … součástí pytlíku může být i celer, rozmarýna, česnek atd.

 

Ukládání a sušení bylinek

Čerstvě natrhané bylinky nejčastěji skladujeme zabalené v ubrouscích a vložené do igelitových pytlíků. Lepší je však mít truhlík s nejoblíbenějšími bylinkami přímo v kuchyni na okně, pak si je jen tak utrhnete v momentě, kdy je potřebujete a máte je opravdu čerstvé.

Bylinky je skvělé také zamrazit. Takto uskladňujeme pouze zdravé, důkladně oprané, osušené a překrájené bylinky. Především v zimním období budou skvělou náhradou bylinek čerstvých.

Bylinky, které chceme usušit, sbíráme těsně před rozkvětem, kdy mají největší obsah aromatických látek a jejich chuť a vůně je nejvýraznější. Sklízíme je za sucha, vážeme je do kytic a věšíme na teplém místě mimo dosah silného světla, nebo je můžeme sušit ve vlažné troubě, nebo přímo v sušičce. Usušené listy a květy pak sdrhujeme na čisté papíry, z kterých koření přesypeme nejlépe do nádoby s dobrým uzávěrem, ukládáme je ve tmě, na chladném místě. Kvalita sušených bylinek časem klesá, proto je necháváme ve spíži maximálně jeden rok.

Encyklopedii bylinek a koření najdet zde: Bylinky, koření a kořenící směsi

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Je vaření váš koníček? Pořiďte si vhodné vybavení!

Den bez toho, abyste uvařili nějakou dobrotu pro sebe nebo své blízké, si nedovedete představit? Je čas nad sporákem pro vás relaxem, během kterého popustíte uzdu fantazii, zapomenete na běžné starosti a prostě si to jen užíváte? Když si do kuchyně pořídíte to správné vybavení, posunete to zase o level výš. Nevěříte?

číst dále ...

Kouřový bod hlavních typů olejů

“Je sice pravda, že smažení není nejvhodnějším způsobem přípravy pokrmů ve zdravé výživě. Stejně tak však je i pravda, že velký rozdíl může být v době a způsobu přípravy, a především v druhu použitého tuku”, říká úvodem Oliver Fecko z online tržiště s potravinami Everli. Při smažení potravin, se kterým byste to neměli přehánět, byste měli dodržovat určitá pravidla, díky nimž jsou pokrmy nejen chutnější, ale také méně škodlivé.

číst dále ...

10 tipů, jak začít letos jíst lépe

Dali jste si do nového roku celou řadu nejrůznějších předsevzetí, která jste vzdali hned v prvním lednovém týdnu? Nezoufejte, nic není ještě ztraceno. Není totiž potřeba dávat si mnoho velkých cílů jako například kolik kilogramů najednou zhubneme či zařazovat do svého už tak nabitého rozvrhu každodenní sportovní aktivitu. Taková předsevzetí zpravidla totiž nedokážeme splnit a pak nás spíše demotivují. Místo toho zkuste letos udělat skutečnou změnu a začněte jíst lépe. Stačí začít přemýšlet o tom, co jíte a dělat malé změny, které stojí malé úsilí, ale mohou mít velký efekt. Dlouhodobě vám tyto malé krůčky pomohou zkvalitnit nejenom jídelníček, ale především i zdraví.

číst dále ...

Sůl nad zlato? Omyl! Sůl a pepř z Kampotu na zlato!

Kouzlete v kuchyni. V každé správně kuchyni nesmí chybět základní výbava. A tou je jednoznačně pepř a sůl. A pak také určitě odhodlání a chuť připravit pro sebe a své blízké něco chutného z kvalitních surovin. Pokud spadáte do tohoto týmu, určitě musíte vyzkoušet unikátní Kampotský černý a fermentovaný pepř. Pepře La Plantation jsou jedničkou na světovém trhu. Získali mnoho cen na mezinárodních gastronomických soutěžích a mnoho uznávaných šéfkuchařů na Kampotský pepř nedá dopustit. I vy teď můžete kouzlit s tímto unikátním pepřem ve své kuchyni a povznést vaše pokrmy na vyšší level.

číst dále ...

Jedinečná Božská kuchařka má už druhý díl!

Velký úspěch prvního dílu nakopnul autorku k sepsání pokračování, které vám nesmí chybět v knihovně kuchařek. Na jaře ředkvičky, na podzim jablka a švestky přímo ze stromu. V zimě zásoby kořenové zeleniny, brambory a zelí. A léto? To je plné hojnosti. Dozrávají rajčata, mrkev, hrách a všechno možné ovoce. Recepty v nové Božské kuchařce využijete po celý rok. Budete potřebovat běžně dostupné suroviny, které seženete v každém obchodě nebo na trhu. Ani v tomto pokračování nečekejte žádné složité postupy a hodiny v kuchyni, většinu jídel připravíte do 30 minut. Stejně jako u prvního dílu.

číst dále ...

BRAND BOX prosinec 2021 – balíček plný novinek

Sice už máme po Vánocích, ale pojďme se podívat, co bylo v posledním Brand Boxu pro rok 2021, který přinesl inspiraci nových chutí a zajímavých produktů k otestování. Zimní období máme neodmyslitelně spjato s perníčky, a tak přichází Babiččina volba se speciální limitovanou edicí hladké mouky – Mouka na perníčky. Směs pšeničné a žitné mouky na pečení voňavých domácích perníčků. Cena je: 17,90 Kč (1 Kg).

číst dále ...

Prosecco pod lupou: Co ukrývá oblíbené šumivé víno?

Ačkoliv první zmínky o proseccu se datují do konce 18. století, sklenku šumivého nápoje si pravděpodobně dopřávali už staří Římané. Svůj název získalo podle vesničky blízko italského Terstu a dnes je prosecco základním kamenem italských vín. Jak si ho vychutnat nejlépe a jak poznat, že si kupujete pravé prosecco?

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy