REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Beefsteak (biftek)

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Biftek nebyl znám ještě v 18. století. To se ještě kusy masa pekly vcelku. Museli to být až londýnští řezníci, kteří pro Angličany, známé ve světě jako „pojídači hovězího masa“, nakrájeli na plátky a vynalezli tak beef steak neboli biftek.


Pravý biftek se připravuje zásadně ze svíčkové nakrájené ze středu na menší kulaté bifteky (maso má být odleželé a musí mít hnědočervenou barvu ne světle červenou), povrch masa omyjeme vlhkou utěrkou a nikdy nenamáčíme do vody, které slabě naklepeme dlaní ruky, ne paličkou na maso, osolíme a rychle opečeme, po obou stranách v předem rozpáleném másle a oleji, který musí být kvalitní, vhodné jsou rostlinné oleje nebo tuky, které neobsahují mnoho vody a případně přepuštěné máslo.

Velmi důležitá je pánev na bifteky. Nejlepší je těžká litinová, která dobře vede teplo. Na každý biftek používáme novou dávku tuku a čistou pánev, aby se vypečená šťáva nepřipálila a nebyla hořká. Protože nemají být zcela propečené ani příliš krvavé, nýbrž uvnitř růžové, pečeme je po každé straně asi 4–5 minut. Šťáva se podává ve zvláštním omáčníku nebo se přelije přes maso. Šťávy se nepřipravuje mnoho, zpravidla stačí použít vypečenou šťávu. Plátky bifteků mohou být i silnější, například 4 cm. Základní pravidlo pak zní – na každý centimetr síly masa přidáme 1 minutu z každé strany navíc.

Na ozdobu hotového bifteku můžeme použít morek z uvařené morkové kosti, bylinkové máslo, kolečko citrónu, nakrájenou pažitku, předem na oleji osmahnutá rajčata, plátek hrušky a kousek nivy a lehce v troubě nebo grilu zapéct na 220 °C a kousek červené papriky, vhodná jsou i kolečka vídeňské cibulky, ale ozdobit můžeme biftek i kouskem ančovičky a plněnými olivami nakrájenými na plátky nebo zelenými olivami bez pecek.

Jako přílohy jsou vhodné hranolky, lupínky, pečené brambory, dušená zelenina, saláty nebo pečivo.

Úpravy steaků podle přání hosta:

Biencuit (bien kui) – maso je propečené i uvnitř. Zprudka opékáme z každé strany 3 minuty a pak dopečeme 5–10 minut na mírném žáru.

Bleu, very rare (blé, very ré) – maso má tenkou hnědou kůrčičku, ale uvnitř je syrové. Opékáme asi 1 minutu z každé strany na maximálně rozpálené pánvi nebo grilu (asi 230 až 250 °C)

Durch (německy) – veskrze, zcela propečený steak

Medium (midium) – steak krátce opečeme a pak stáhneme a na mírném ohni necháme péct. Steak je uvnitř teplý a růžový, ale ne však krvavý. Nejčastěji připravovaný podle přání hostů. Pečeme 2-3 minuty z každé strany a pak dopečeme 2-3 minuty na mírnějším stupni.

Medium rare (midium ré) – mírně krvavý, na okrajích růžový, uprostřed krvavý

Medium well (midium vel) – propečený, na okrajích hnědý, uprostřed růžový

Point (poen) – steak má hnědou kůrku, ale uvnitř je růžový

Rare (ré) steak krátce opečeme na prudkém ohni, pak stáhneme a na mírném ohni necháme péct. Steak je uvnitř teplý a krvavý. Pouze okrajové opečení.

Raw (ró) – steak krátce zprudka opečeme na ohni na lávovém grilu, pak jej stáhneme a na co nejmenším možném plameni necháme táhnout. Steak je uvnitř teplý a syrový.

Saingnant (seňant) – polosyrový, mírně krvavý steak. Maso má hnědou kůrčičku, pod ní je růžové a uprostřed ještě krvavé. Pečeme 2 minuty z každé strany.

Well Done (weld dan) – steak krátce na prudkém ohni opečeme a pak na mírném ohni necháme pozvolna dlouho péct. Steak je uvnitř teplý,  propečený s narůžovělou barvou, bez stopy krve. Hnědý přes celou šířku steaku.

Podle velikosti a způsobu úpravy se steaky připravují okolo 20–30 minut i více.

Autor: Jaroslav Vašák

Další články k tématu:

Grilujeme hovězí maso Druhy hovězího masa

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

12 nejlepších receptů z medvědího česneku

Medvědí česnek je poslední roky novým hitem českých kuchyní a to především v jarním období, kdy se objevuje hlavně v lužních lesích na bohatých půdách, kde vytváří doslova kobercové porosty. Najdeme ho od března do května, pak zasychá a jeho růst přestává. Ovšem pokud si medvědí česnek naložíte, můžete ho používat po celý rok! V tomto našem výběru najdete několik nejlepších vyzkoušených receptů na medvědí česnek, ale také recepty na pokrmy ochucené právě tímto pokladem, medvědím česnekem.

číst dále ...

Bageterie Boulevard uvádí nové menu podle známého izraelského šéfkuchaře, jako první ho ochutnal izraelský velvyslanec

Zákazníci Bageterie Boulevard možnost ochutnat nové sezónní Chef Menu, které pro ně sestavil přední izraelský šéfkuchař Charlie Fadida z Tel Avivu. V menu hrají prim chutě i suroviny typické pro izraelskou kuchyni. Kromě dvou různých baget a polévky se v rámci řady Balanced calories představí také vegetariánský burger a veganský wrap. Nové Chef Menu je dostupné na všech pobočkách Bageterie Boulevard. Jako první menu ochutnal velvyslanec Státu Izrael v České republice Daniel Meron.

číst dále ...

Grilovací sezóna začíná: Připravte si steak jako od šéfkuchaře. Potřebujete jen vyzrálé maso a správně rozehřátý gril

Slunce příjemně hřeje, zahrada ožívá čerstvě zelenou trávou a barevnými květy a všem milovníkům dobrého jídla začíná sezóna venkovního grilování. Je čas vytáhnout zaprášené grily z kůlny a věnovat jim trochu pozornosti a nakoupit uhlí a další nezbytnosti, bez kterých se žádný mistr grilu neobejde. V článku najdete také tipy, jak si vykouzlit dokonalý steak jako od profesionála.

číst dále ...

Jahody, konečně!

Patříte mezi milovníky jahod a už se jich letos nemůžete dočkat? Koncem května začínají dozrávat první lokální jahody a v průběhu června jejich sezóna vrcholí. Pokud ani vy nemůžete slaďoučkému červenému ovoci odolat, dopřejte si jich, co hrdlo ráčí. Vybírejte však pečlivě.

číst dále ...

Netradiční recepty ze zeleniny

Ani vás už nebaví neustálé vymýšlení receptů? Rádi byste uvařili něco nového, chutného, barevného a zároveň plného vitamínů? Sáhněte do spíže po zelenině a zkuste tentokrát připravit netradiční pokrmy, které zachutnají nejen vám, ale celé rodině!

číst dále ...

Jak na přípravu domácích burgerových housek

Radí Pavel Meduna, vedoucí pekařství hypermarketů Globus. Receptů na domácí bulky existuje velké množství, nikdy ale neuděláte špatně, když se budete držet osvědčeného receptu vycházejícího z kynutého těsta. Housky jsou díky tomu vláčné a nadýchané a zároveň není potřeba velké množství surovin.

číst dále ...

GIUNCATA s medvědím česnekem

Giuncata je měkký sýr s jemnou mléčnou chutí a s mnohostranným využitím v kuchyni. Tento čerstvý jemný sýr se vyrábí z kravského mléka, má měkkou a pružnou konzistenci a uchovává si chuť i barvu kvalitního čerstvého mléka. Má jemnou strukturu a patří k nejlépe stravitelným sýrům, díky čemuž je vhodný také pro malé děti.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy