REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Beefsteak (biftek)

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Biftek nebyl znám ještě v 18. století. To se ještě kusy masa pekly vcelku. Museli to být až londýnští řezníci, kteří pro Angličany, známé ve světě jako „pojídači hovězího masa“, nakrájeli na plátky a vynalezli tak beef steak neboli biftek.


Pravý biftek se připravuje zásadně ze svíčkové nakrájené ze středu na menší kulaté bifteky (maso má být odleželé a musí mít hnědočervenou barvu ne světle červenou), povrch masa omyjeme vlhkou utěrkou a nikdy nenamáčíme do vody, které slabě naklepeme dlaní ruky, ne paličkou na maso, osolíme a rychle opečeme, po obou stranách v předem rozpáleném másle a oleji, který musí být kvalitní, vhodné jsou rostlinné oleje nebo tuky, které neobsahují mnoho vody a případně přepuštěné máslo.

Velmi důležitá je pánev na bifteky. Nejlepší je těžká litinová, která dobře vede teplo. Na každý biftek používáme novou dávku tuku a čistou pánev, aby se vypečená šťáva nepřipálila a nebyla hořká. Protože nemají být zcela propečené ani příliš krvavé, nýbrž uvnitř růžové, pečeme je po každé straně asi 4–5 minut. Šťáva se podává ve zvláštním omáčníku nebo se přelije přes maso. Šťávy se nepřipravuje mnoho, zpravidla stačí použít vypečenou šťávu. Plátky bifteků mohou být i silnější, například 4 cm. Základní pravidlo pak zní – na každý centimetr síly masa přidáme 1 minutu z každé strany navíc.

Na ozdobu hotového bifteku můžeme použít morek z uvařené morkové kosti, bylinkové máslo, kolečko citrónu, nakrájenou pažitku, předem na oleji osmahnutá rajčata, plátek hrušky a kousek nivy a lehce v troubě nebo grilu zapéct na 220 °C a kousek červené papriky, vhodná jsou i kolečka vídeňské cibulky, ale ozdobit můžeme biftek i kouskem ančovičky a plněnými olivami nakrájenými na plátky nebo zelenými olivami bez pecek.

Jako přílohy jsou vhodné hranolky, lupínky, pečené brambory, dušená zelenina, saláty nebo pečivo.

Úpravy steaků podle přání hosta:

Biencuit (bien kui) – maso je propečené i uvnitř. Zprudka opékáme z každé strany 3 minuty a pak dopečeme 5–10 minut na mírném žáru.

Bleu, very rare (blé, very ré) – maso má tenkou hnědou kůrčičku, ale uvnitř je syrové. Opékáme asi 1 minutu z každé strany na maximálně rozpálené pánvi nebo grilu (asi 230 až 250 °C)

Durch (německy) – veskrze, zcela propečený steak

Medium (midium) – steak krátce opečeme a pak stáhneme a na mírném ohni necháme péct. Steak je uvnitř teplý a růžový, ale ne však krvavý. Nejčastěji připravovaný podle přání hostů. Pečeme 2-3 minuty z každé strany a pak dopečeme 2-3 minuty na mírnějším stupni.

Medium rare (midium ré) – mírně krvavý, na okrajích růžový, uprostřed krvavý

Medium well (midium vel) – propečený, na okrajích hnědý, uprostřed růžový

Point (poen) – steak má hnědou kůrku, ale uvnitř je růžový

Rare (ré) steak krátce opečeme na prudkém ohni, pak stáhneme a na mírném ohni necháme péct. Steak je uvnitř teplý a krvavý. Pouze okrajové opečení.

Raw (ró) – steak krátce zprudka opečeme na ohni na lávovém grilu, pak jej stáhneme a na co nejmenším možném plameni necháme táhnout. Steak je uvnitř teplý a syrový.

Saingnant (seňant) – polosyrový, mírně krvavý steak. Maso má hnědou kůrčičku, pod ní je růžové a uprostřed ještě krvavé. Pečeme 2 minuty z každé strany.

Well Done (weld dan) – steak krátce na prudkém ohni opečeme a pak na mírném ohni necháme pozvolna dlouho péct. Steak je uvnitř teplý,  propečený s narůžovělou barvou, bez stopy krve. Hnědý přes celou šířku steaku.

Podle velikosti a způsobu úpravy se steaky připravují okolo 20–30 minut i více.

Autor: Jaroslav Vašák

Další články k tématu:

Grilujeme hovězí maso Druhy hovězího masa

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cold brew třikrát jinak aneb osvěžující letní drinky, které zvládnete doma

Že ještě neznáte cold brew? Za studena extrahovaná káva chutná příjemně sladce, v lednici vám vydrží déle než týden a zvládne ji připravit opravdu každý. Navíc ji můžete přizpůsobit svým vlastním chutím – stačí přidat pár zajímavých ingrediencí a osvěžující kávový drink je na světě. Jediné, co kromě kávových zrn budete potřebovat, je kvalitní mlýnek na kávu, dostatečně velká sklenice a papírový filtr.

číst dále ...

BistRAWveg: Tipy na chutné raw recepty, když člověka honí mlsná

Raw neboli syrová strava je jedním ze stylů stravování. Pokud člověka popadne chuť na sladké, je takříkajíc doma. Nepečené dorty a koláče s troškou umu a správných surovin lze zvládnout připravit v domácí kuchyni. Ve spolupráci s odborníky z BistRAWveg některé recepty a postupy odhalujeme.

číst dále ...

Ponechejte si chuť léta klidně po celou zimu

Jablka, hrušky, švestky nebo třeba broskve. V létě a na podzim máme k dispozici velké množství ovoce, které bychom si rádi „zakonzervovali“ na horší časy. Jedním ze způsobů, jak plody uchovávat a připomenout si tak vůni léta a podzimu kdykoli, je sušení. V ovoci se zachová velké množství vitamínů a svou chutí pak obohatí nespočet jídel – od nákypů, smoothie, granolu až po snídaňové kaše.

číst dále ...

10 tipů, jak si vybrat kvalitní a zdraví prospěšný olivový olej

Olivovníky a olivy se pěstují a kultivují již několik tisíciletí. Olivový olej je jedním ze základních kamenů středomořské kuchyně. Má velmi pozitivní vliv na zdraví člověka a také díky němu se obyvatelé Středomoří dožívají vyššího věku a trápí je méně nejen kardiovaskulárních nemocí. Velmi ale záleží na kvalitě oleje.

číst dále ...

Začíná sezóna moštů! Co o nich potřebujete vědět?

Máte rádi ovoce? Pak jste nejspíše propadli jedinečné chuti ovocných šťáv. Můžete si je kupovat u farmáře, v obchodech, nebo třeba i v restauracích, když toužíte po něčem zdravějším. Jak se vůbec vyrábějí? Může být základem i mražené ovoce? Je nějaký rozdíl mezi moštem, džusem a nektarem? Je zakalený mošt vadný? Na tyto a více otázek odpověděl Akademii kvality doc. Ing. Aleš Rajchl, Ph.D., vedoucí Ústavu konzervace potravin, VŠCHT Praha.

číst dále ...

Kolikrát za týden doma vlastně vaříme?

Jak často Češi doma vaří nějakou tu dobrotu? Vaříme doma každý den, nebo jen občas? Nebo snad doma uvařit nějaký ten dobrý oběd nebo večeři, na to již my Češi nemáme vůbec čas?

číst dále ...

Nové zeleninové omáčky od Araxu nejen na grilování!

Rýži, těstoviny, luštěniny, obiloviny, kuskus, ale také vločky a různé přílohové nebo polévkové směsi můžete v Česku zakoupit pod značkou ARAX. Ta si přízeň svých zákazníků získává již od roku 1997. Široký sortiment výrobků můžete zakoupit v každém supermarketu Kaufland, Globus, Penny Market, Norma, Billa, ale také v mnoha maloobchodních sítích (ROSA Market, Kubík, Brněnka, JIP…) po celé České republice.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy