REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Bohatství ukryté pod slupkou buráků

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Arašídy, buráky nebo burské oříšky, všechna označení nesou plody podzemnice olejné, které většina z nás považuje za oříšky, přestože se jedná o luštěninu. Arašídy však díky své chuti přesto zůstanou pro většinu z nás oříšky, které si budeme dopřávat ještě s větší chutí, jakmile zjistíme, jaké bohatství se ukrývá pod jejich skořápkou.


S arašídy přežívali vojáci

Buráky si s chutí dopřáváme již po celá staletí a jejich příznivé účinky na lidský organismus oceňovali již staří Aztékové. Naši předci si oblíbili arašídové máslo na zmírnění bolesti zubů, dále arašídy používali jako podporu léčby tuberkulózy či jako doplněk výživy nemocných pacientů. Důležitou potravu představovaly právě arašídy pro vojáky k přežití během války Severu proti Jihu. Říkáte si, zda opravdu mluvíme o těch malých arašídech, které si s radostí dopřáváte jen tak k televizi či u sklenky vína? Ano, arašídy nejen skvěle chutnají, ale jsou zároveň potravinou bohatou na cenné živiny, a jelikož jsou až téměř z poloviny tvořeny tukem, je nutné brát v potaz zkonzumované množství. Zmíněné tuky však zastupují polynenasycené mastné kyseliny, které pomáhají udržovat zdravou hladinu tuků v krvi, což platí i pro náš cholesterol. „Arašídy v rozumném množství rozhodně patří do vyváženého jídelníčku, a to včetně období hubnutí. Hovoříme přibližně o jedné hrsti denně, která nám pomůže stabilizovat krevní cukr a doplní tělu bílkoviny, mnoho mikroživin i vitamínů,“ vysvětluje Petra Vránová, generální ředitelka rodinné pražírny oříšků Alika.

 

 

Arašídy dobijí baterky i zasytí

Energii potřebujeme na každodenní fungování i dobrou náladu a jak se říká, snídaně dělá den. Doplnit energii třeba právě arašídy již po ránu se rozhodně vyplatí. Tuk obsažený v arašídech uvolňuje energii pomaleji a zasytí nás tak od rána na několik dalších hodin. Pocit sytosti ještě umocní obsažené bílkoviny, které tvoří zhruba čtvrtinu podzemnice olejné. Tyto rostlinné bílkoviny mají navíc vysokou biologickou hodnotu, tedy vysokou vstřebatelnost a využitelnost. Složení dělá z arašídů vhodného společníka na cesty, který zasytí náš žaludek a potěší organismus i chuťové pohádky. Při mlsání doma díky nim nebudeme mít zase chuť zobat další dobroty a zvyšovat zbytečně svůj celkový energetický příjem.

 

Náboj živin, vitamínů a minerálních látek

Vedle již zmíněných tuků a bílkovin obsahuje podzemnice olejná značné množství vlákniny a vitamínů. Vlákniny obsahují arašídy zhruba 10 % svého obsahu a z vitamínů jsou bohaté především na vitamíny skupiny B, A a E. Ani to však není vše, arašídy obsahují hořčík, draslík a fluor. Díky tomu jsou arašídy skvělou potravinou nejen při hubnutí a stabilizaci cukru v krvi, ale mají příznivé účinky i na naši pokožku a zažívání. „Obsah hořčíku v arašídech není vůbec zanedbatelný. 100 g plodů obsahuje přibližně 160 mg a tato dávka odpovídá přibližně 50% podílu doporučené denní dávky dospělého člověka. Hořčík se z těla vyčerpává především při stresu či zátěži a jeho nedostatek nám dokáže způsobit nepříjemné svalové křeče. Zároveň konzumací arašídů můžeme významně doplnit mangan, který se podílí na vyplavování jedů z organismu a podporuje tak naši obranyschopnost,“ doplňuje Petra Vránová z Aliky. Obranyschopnost, lepší paměť i krvetvorba, to vše dokáží zlepšit látky obsažené v těch malých lahodných arašídech. A co více, objevíte v nich i silný antioxidant resveratrol, který má podle průzkumů protizánětlivé účinky, podporuje kardiovaskulární systém, podílí se na prevenci rakoviny, a dokonce dokáže zpomalit stárnutí našich buněk. Látka zvaná resveratrol je známá především v červeném vínu, které si dopřávají Francouzi a vznikl tak proslulý francouzský paradox postavený na faktech, že Francouzi rádi konzumují tučná jídla, a přesto mají nízký výskyt srdečních chorob. Ať je tento paradox postavený na pravdě či nikoliv, dopřávat si jednu hrst denně arašídů se rozhodně vyplatí. A pokud jste o tom ještě neslyšeli, můžete si podzemnici olejnou vypěstovat i sami doma, stačí květináč, kypřejší půda s obsahem písku a dostatečný přísun světla a zálivky. Takže s chutí hurá do toho.

 

Zdravé burákování

Burské oříšky neboli arašídy známe prostě všichni. Věděli jste však, že se arašídy řadí mezi luštěniny a obsahují vysoké množství bílkovin, hořčíku, manganu, vitamínů řady B a navíc oblíbeného koenzymu Q10? Mlsání buráků má za nás rozhodně zelenou a sáhnete-li po KK arašídech pražených nesolených, nebudete chtít již nikdy jiné. KK arašídy nabízí tu nejlepší kvalitu a jedinečnou chuť, do které se rychle zamilujete. Nesolená varianta arašídů pražených na slunečnicovém oleji navíc potěší i vaše zdraví.

Dopřejte si je jen tak nebo si z nich nachystejte domácí müsli tyčinky či granolu, přidejte je do snídaňové kaše či smoothie. Nepostradatelné budou i při přípravě asijské kuchyně.

KK arašídy pražené nesolené (250 g) zakoupíte od 55 Kč v prodejnách Makro, Billa, Globus, Kaufland, Albert, Penny a na e-shopech rohlik.cz, kosik.cz, zdraveorechy.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Detoxikace organismu

Cítíte se unavení a bez energie? Ponuré, zamračené počasí vás přivádí k šílenství? Máte depresi? Nezoufejte! Možná jen potřebujete pročistit tělo od různých škodlivých látek, které jste za poslední měsíce do sebe dostali a to nejen jídlem, ale také díky prostředí, ve kterém se všichni pohybujeme. Detoxikujte se tedy! A co je to vlastně detoxikace? Ta slouží k vyloučení jedů neboli toxinů z těla a provádí se především zásadní změnou pitného režimu a změnou jídelníčku.

číst dále ...

Fialové brambory (odrůda Blue Star a odrůda Valfi)

Již několik let se objevují na českém trhu fialové brambory. Sice vypadají svým vzhledem, tedy především barvou dost jedovatě, ale jsou velmi zdravé. Fialová barva je způsobena flavonoidy, které patří mezi přírodní antioxidanty, které působí příznivě na civilizační choroby. Fialové brambory obsahují těchto látek 3x – 4x více než klasické žluté odrůdy. Platí, čím jsou tmavší, tím jsou zdravější.

číst dále ...

Zapomenuté topinambury mají opět zelenou

Topinambury se v Čechách pěstují od 17. století. V době třicetileté války zachránily mnoho obyvatel před hladomorem, stejně, jako v Americe přistěhovalce. Naučili je pěstovat a konzumovat indiáni z kmene Topinambus, podle kterého dostali své jméno – topinambury. Do Evropy je přivezli v roce 1607 námořníci a jako první se začaly pěstovat ve Francii, přes Německo se pak dostaly do Čech.

číst dále ...

Banánová chaloupka vytvořená pomocí krabic od džusu

Recept na chaloupku z čokolády, tvarohového krému, dlouhých cukrářských piškotů a banánů, popsaný pěkně krok za krokem, doplněný o názorné fotografie postupu. Ozdobte ji dle fantazie, může to být chaloupka “Jejžíškovská”, stejně tak chaloupka Smolíčka pacholíčka, nebo jen chaloupka strýčka Toma. Každopádně si na ní určitě všichni pochutnají. Ale pozor! Nezapomeňte si před tím koupit dva velké, dvoulitrové džusy, protože právě krabice od džusu, v tomto receptu, hrají významnou roli.

číst dále ...

Špajz nebo skříň? Jak uložit trvanlivé potraviny

Mouka, cukr, konzervy či těstoviny. Trvanlivé potraviny často nakupujeme ve velkém do zásoby. Kam je ale uložit, aby vydržely dlouho a nemuseli jsme je po měsíci vyhazovat? A jak si poradit s ukládáním, když nemáme spíž?

číst dále ...

Zapomeňte na drastické diety. Poradíme jak na lednový očistný detox

Vánoce jsou sice svátky klidu a míru, svou nezastupitelnou roli v nich hraje ale také dobré jídlo. Spousta dobrého jídla. Pokud jste si ho během konce roku neodpírali a teď koketujete s myšlenkou, že dny hýření vybalancujete rychlou, drastickou dietou, máme pro vás alternativní tip: vyzkoušejte raději očistný detox.

číst dále ...

Bohatství ukryté pod slupkou buráků

Arašídy, buráky nebo burské oříšky, všechna označení nesou plody podzemnice olejné, které většina z nás považuje za oříšky, přestože se jedná o luštěninu. Arašídy však díky své chuti přesto zůstanou pro většinu z nás oříšky, které si budeme dopřávat ještě s větší chutí, jakmile zjistíme, jaké bohatství se ukrývá pod jejich skořápkou.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy