REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Bohatství ukryté pod slupkou buráků

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Arašídy, buráky nebo burské oříšky, všechna označení nesou plody podzemnice olejné, které většina z nás považuje za oříšky, přestože se jedná o luštěninu. Arašídy však díky své chuti přesto zůstanou pro většinu z nás oříšky, které si budeme dopřávat ještě s větší chutí, jakmile zjistíme, jaké bohatství se ukrývá pod jejich skořápkou.


S arašídy přežívali vojáci

Buráky si s chutí dopřáváme již po celá staletí a jejich příznivé účinky na lidský organismus oceňovali již staří Aztékové. Naši předci si oblíbili arašídové máslo na zmírnění bolesti zubů, dále arašídy používali jako podporu léčby tuberkulózy či jako doplněk výživy nemocných pacientů. Důležitou potravu představovaly právě arašídy pro vojáky k přežití během války Severu proti Jihu. Říkáte si, zda opravdu mluvíme o těch malých arašídech, které si s radostí dopřáváte jen tak k televizi či u sklenky vína? Ano, arašídy nejen skvěle chutnají, ale jsou zároveň potravinou bohatou na cenné živiny, a jelikož jsou až téměř z poloviny tvořeny tukem, je nutné brát v potaz zkonzumované množství. Zmíněné tuky však zastupují polynenasycené mastné kyseliny, které pomáhají udržovat zdravou hladinu tuků v krvi, což platí i pro náš cholesterol. „Arašídy v rozumném množství rozhodně patří do vyváženého jídelníčku, a to včetně období hubnutí. Hovoříme přibližně o jedné hrsti denně, která nám pomůže stabilizovat krevní cukr a doplní tělu bílkoviny, mnoho mikroživin i vitamínů,“ vysvětluje Petra Vránová, generální ředitelka rodinné pražírny oříšků Alika.  

 

Arašídy dobijí baterky i zasytí

Energii potřebujeme na každodenní fungování i dobrou náladu a jak se říká, snídaně dělá den. Doplnit energii třeba právě arašídy již po ránu se rozhodně vyplatí. Tuk obsažený v arašídech uvolňuje energii pomaleji a zasytí nás tak od rána na několik dalších hodin. Pocit sytosti ještě umocní obsažené bílkoviny, které tvoří zhruba čtvrtinu podzemnice olejné. Tyto rostlinné bílkoviny mají navíc vysokou biologickou hodnotu, tedy vysokou vstřebatelnost a využitelnost. Složení dělá z arašídů vhodného společníka na cesty, který zasytí náš žaludek a potěší organismus i chuťové pohádky. Při mlsání doma díky nim nebudeme mít zase chuť zobat další dobroty a zvyšovat zbytečně svůj celkový energetický příjem.

 

Náboj živin, vitamínů a minerálních látek

Vedle již zmíněných tuků a bílkovin obsahuje podzemnice olejná značné množství vlákniny a vitamínů. Vlákniny obsahují arašídy zhruba 10 % svého obsahu a z vitamínů jsou bohaté především na vitamíny skupiny B, A a E. Ani to však není vše, arašídy obsahují hořčík, draslík a fluor. Díky tomu jsou arašídy skvělou potravinou nejen při hubnutí a stabilizaci cukru v krvi, ale mají příznivé účinky i na naši pokožku a zažívání. „Obsah hořčíku v arašídech není vůbec zanedbatelný. 100 g plodů obsahuje přibližně 160 mg a tato dávka odpovídá přibližně 50% podílu doporučené denní dávky dospělého člověka. Hořčík se z těla vyčerpává především při stresu či zátěži a jeho nedostatek nám dokáže způsobit nepříjemné svalové křeče. Zároveň konzumací arašídů můžeme významně doplnit mangan, který se podílí na vyplavování jedů z organismu a podporuje tak naši obranyschopnost,“ doplňuje Petra Vránová z Aliky. Obranyschopnost, lepší paměť i krvetvorba, to vše dokáží zlepšit látky obsažené v těch malých lahodných arašídech. A co více, objevíte v nich i silný antioxidant resveratrol, který má podle průzkumů protizánětlivé účinky, podporuje kardiovaskulární systém, podílí se na prevenci rakoviny, a dokonce dokáže zpomalit stárnutí našich buněk. Látka zvaná resveratrol je známá především v červeném vínu, které si dopřávají Francouzi a vznikl tak proslulý francouzský paradox postavený na faktech, že Francouzi rádi konzumují tučná jídla, a přesto mají nízký výskyt srdečních chorob. Ať je tento paradox postavený na pravdě či nikoliv, dopřávat si jednu hrst denně arašídů se rozhodně vyplatí. A pokud jste o tom ještě neslyšeli, můžete si podzemnici olejnou vypěstovat i sami doma, stačí květináč, kypřejší půda s obsahem písku a dostatečný přísun světla a zálivky. Takže s chutí hurá do toho.

 

Zdravé burákování

Burské oříšky neboli arašídy známe prostě všichni. Věděli jste však, že se arašídy řadí mezi luštěniny a obsahují vysoké množství bílkovin, hořčíku, manganu, vitamínů řady B a navíc oblíbeného koenzymu Q10? Mlsání buráků má za nás rozhodně zelenou a sáhnete-li po KK arašídech pražených nesolených, nebudete chtít již nikdy jiné. KK arašídy nabízí tu nejlepší kvalitu a jedinečnou chuť, do které se rychle zamilujete. Nesolená varianta arašídů pražených na slunečnicovém oleji navíc potěší i vaše zdraví.

Dopřejte si je jen tak nebo si z nich nachystejte domácí müsli tyčinky či granolu, přidejte je do snídaňové kaše či smoothie. Nepostradatelné budou i při přípravě asijské kuchyně.

KK arašídy pražené nesolené (250 g) zakoupíte od 55 Kč v prodejnách Makro, Billa, Globus, Kaufland, Albert, Penny a na e-shopech rohlik.cz, kosik.cz, zdraveorechy.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:



Otevírací doba, nejnovější akční letáky, otevírací doba prodejen, provozoven a institucí z celé České republiky.

Nejnovější články

25 nejlepších receptů na grilované pokrmy z webu ReceptyOnLine.cz

Grilování patří mezi oblíbené letní aktivity. A není divu. Ugrilovat si chutný oběd či večeři spolu s nejbližší rodinou či přáteli, to milují lidé snad na celém světě a my Češi rozhodně patříme také mezi milovníky grilovacích dýchánků u rozpáleného grilu. Připravili jsme pro vás výběr těch nejoblíbenějších TOP receptů na grilovaná jídla, která patří každý rok k hitům naší kuchařky ReceptyOnLine.cz.

číst dále ...

To nejlepší z Českých luhů a hájů: Jak oslavit jaro s lokálními potravinami?

Jaro je obdobím květu a vůně přírody. Vychutnejte si jej naplno a vyzkoušejte lokální suroviny od českých farmářů, které jsou pro jaro typické a stávají se v poslední době stále oblíbenějšími. Jaké ingredience toto roční období nabízí, jak je můžete správně připravit a kde se můžete inspirovat? A proč stále více Čechů podporuje udržitelné lokální producenty?

číst dále ...

Gastronomické lahůdky v elitních kasinových restauracích v Praze

Praha je pohádkové město, kde každý kout nese ozvěnu dávných časů a každý dlažební kámen vypráví svůj příběh. Jedná se o místo, kde se nad střechami tyčí majestátní hrady a katedrály, které vytvářejí jedinečnou siluetu města proti obloze. Praha je město, které nikdy nespí, plné života a hudby, kde se historie a moderna prolíná v jediném tanci. Zde, mezi úzkými uličkami a širokými náměstími, nacházejí turisté a místní obyvatelé společnou řeč v lásce ke kráse a umění.

číst dále ...

Objevujte nejsladší chutě Španělska aneb Jaké dezerty vám učarují?

Je známo, že španělská kuchyně je vyhlášená po celém světě. Paella, gazpacho, tortilly nebo tapas, to vše si vychutnáváme na mnoho způsobů i u nás. Co když jste ale milovníci sladkého a chcete objevit něco nového? Objevte ty nejoblíbenější španělské dezerty, které si můžete připravit i z pohodlí domova. Pro milovníky zdravého životního stylu je dobrou zprávou, že španělské dezerty jsou oproti těm českým o něco zdravější. “​​Česká kuchyně je známá pro své dezerty z kynutého těsta – buchty, koláče nebo štrúdly. Naopak španělské dezerty často obsahují olivový olej, mandle, med, vaječné bílky a citrusové plody, což je pro zdravý životní styl vhodnější,” říká fitness trenér a výživový poradce Vladimír Koukal.

číst dále ...

Co dělat, když vám doma nechutná voda z kohoutku? Řešením je filtrace s Lokni HOME

Pokud vám nechutná voda z kohoutku, případně v ní cítíte chlor, není nutné hned kupovat balenou. Řešením může být domácí filtrace, která umí výrazně zlepšit vlastnosti pitné vody v domácnosti, aniž by z ní odváděla důležité minerály. Namísto pití vody z plastových lahví zvolte takové řešení, které pomůže dlouhodobě a ekologicky zajistit zdravý pitný režim pro celou rodinu.

číst dále ...

Pekařina má budoucnost, říká chlebový someliér

V rámci veletrhu Czech Food Expo, který se konal od 9. do 12. května na prostorném výstavišti v srdci České republiky, se odehrávala řada událostí, které přitahovaly jak pozornost laické veřejnosti, tak odborníků z oboru. Jednou z nejvýraznějších atrakcí bylo stanoviště Svazu pekařů a cukrářů v ČR, které zažívalo nevídaný nával návštěvníků díky své unikátní koncepci – funkční miniatuře pekárny přímo na místě.

číst dále ...

Hostíte důležitou večeři s nadřízeným, zaskočila vás nečekaná návštěva? Podívejte se na tipy, jak své hosty oslnit a připravit jim skvělý večer

Ať už jste v situaci, kdy hostíte důležitou večeři s nadřízeným, nebo vás zaskočila nečekaná návštěva, je důležité vědět, jak na to. Jak říká staré rčení: “Příprava je klíčem k úspěchu.” A to platí dvojnásob, když jde o hostitelství. Bez ohledu na to, zda jste zkušený hostitel nebo začátečník, následující rady vám pomohou vytvořit příjemnou atmosféru a udělat dojem.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy

Rejstřík receptů jídel a nápojů Rejstřík článků
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Detekován AdBlock!

Ve vašem prohlížeči máte aktivní rozšíření na blokování reklam. Veškerý obsah na webu je pro naše čtenáře zdarma a provoz webu je možný pouze díky ziskům z reklam. K procházení webu je proto nutné AdBlock deaktivovat.

To provedete tak, že v pravém horním rohu vašeho prohlížeče kliknete na ikonu AdBlocku Ikona AdBlocku a z nabídky vyberete možnost Once nebo Always kliknutím na příslušné tlačítko. Pokud se následně stránka neobnoví automaticky, můžete ji obnovit kliknutím na následující odkaz. Děkujeme za pochopení.