REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Čarujeme s rýží: víte, jaké druhy rýže jsou vhodné na rizoto či jako příloha?

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Rýže je jednou z nejrozšířenějších plodin světa, která tvoří základ jídelníčku víc než polovinu lidí planety. Jenže není rýže jako rýže. Víte, jaký je rozdíl mezi asijskou a evropskou rýží a jak ji správně uvařit? Věděli jste, že po rozvařené rýži máme znovu rychle hlad? Specialista na zdraví a životní styl značky Menu Gold Mgr. Milan Merva poradí, jak s tímto pokrmem správně pracovat.


Kouzlo rýže spočívá v tom, že se snadno a hlavně rychle připravuje, je často doporučovanou přílohou, někdy i hlavním jídlem, hodí se do polévek místo pšeničných nudlí a lze z ní připravit i „sladký dezert“. Při některých zdravotních potížích, zejména ve spojení se zažíváním, má léčebný účinek.

Proč je rýže vhodná pro aktivní sportovce, ale i pro celou rodinu? Milan Merva k tomu říká: „Lehce stravitelná rýže nenadýmá, neobsahuje cholesterol ani lepek, působí příznivě při léčbě zažívacích potíží a střevních onemocnění („rýžový sliz“ mírní průjem), její konzumace snižuje krevní tlak, a proto je vhodná pro děti, seniory, celiaky a lidi, kteří mají problémy se žaludkem, žlučníkem či záněty zažívacího traktu.“

 

Po rozvařené rýži rychle hladovíme!

Jak správně vařit rýži bez rozdílu druhu? V ideálním případě se rýže připravuje al dente (tedy nerozvařit). „Když rýži rozvaříme, výrazně zvýšíme její glykemický index. Její konzumací pak zvyšujeme hladinu glukózy v krvi a produkci inzulínu v těle. Jednoduše urychlíme její vstřebávání a pocit hladu po konzumaci rozvařené rýže přichází mnohem rychleji. Rozvaření rýže doporučuji pouze za předpokladu, že ji použiji jako rychlý zdroj snadno vstřebatelných sacharidů během dlouhodobého výkonu vytrvalostního či silově vytrvalostního charakteru (cyklistika, ultra-běhy, Ironman). Osobně s rýží experimentuji a používám ji v různých kombinacích s vhodnými tuky před i během tréninkové jednotky,“ vysvětlil specialista na zdraví a životní styl značky Menu Gold Mgr. Milan Merva.

Pokud rýži rozvaříme, lze její glykemický index snížit přidáním vlákniny, bílkoviny, nebo vhodného tuku (stačí kombinovat se zeleninou, houbami, ghí, kakaovým máslem, ricottou apod.).

 

K jakému jídlu vybrat tu správnou rýži?

Rýži rozlišujeme dle zemí původu. Některé rýže se pěstují v Evropě, jiné v Asii. Asijská je charakteristická výraznější vůní i chutí. Druhově se od sebe rýže také liší, nejen kvalitou, ale také konzistencí po uvaření.

  • Nejkvalitnější je Basmati. Po uvaření se zrna nelepí, má oříškovou vůni i chuť. Její hlavní výhodou je nižší glykemický index proti běžným druhům rýže.
  • Jasmínová má květinovou vůni a chutí připomíná Basmati, je ovšem mnohem lepivější.
  • Ideální pro přípravu rizota jsou Arborio a Carnaroli. Tyto rýže se pěstují v Itálii, mají perličkovitý, baculatý tvar, a protože vstřebávají hodně vody, vytváří po uvaření krémovitou hmotu.
  • Na vlákninu bohatá je rýže Natural, oproti bílé rýži potřebuje delší dobu vaření.
  • Typicky nelepivé rýže jsou například Patna a Paraboiled.
  • Zvláštním druhem tmavé rýže je Divoká (Indiánská) rýže, bohatá na množství vitamínu B.

 

TIP RÝŽE MENU GOLD:

Jasmínová rýže Menu Gold
Cena: 55,90 Kč
Dostupnost: Tesco, Albert, Billa, Makro
Balení: 1 kg
www.menugold.cz
www.lafood.cz

 
Basmati rýže Menu Gold
Cena: 69, 90 Kč
Dostupnost: Tesco, Albert, Billa, Makro
Balení: 1 kg
www.menugold.cz
www.lafood.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Na webu Rybářský rozcestník.cz najdete unikátní rybářskou kuchařku!

Rybářský rozcestník.cz je přehledný, moderní web pro zapálené rybáře a rybářsky plný fotografií i kvalitních článků o rybách a rybářích. Kromě jiného na tomto portálu najdete atlasy ryb, živočichů a vodních rostlin, také encyklopedii rybářských uzlů a mnoho dalšího. Nepřéhlednutelná je také na webu rybářská kuchařka, která by mohla padnout do oka i nerybářům!

číst dále ...

Hrátky s čokoládou

Inspirujte se tímto originálním videem a ozdobte dezerty netadičními čokoládovými tvary. Podévejte se, co dokáže led či studená voda s rozpuštěnou čokoládou. Nejsou to kouzla, jen um šikovných cukrářů. :)

číst dále ...

Italská kuchyně sahá až do pravěku, jak se zrodila a měnila v průběhu staletí?

Kdo by neznal skvělou pizzu nebo italské těstoviny s rozmanitými druhy omáček? Italská kuchyně je jednou z nejrozšířenějších na světě a její základy můžeme stopovat až do neolitu. Vydáme se na cestu italského jídla od jeho počátků až do dnešních dnů. A změn je za ta staletí požehnaně.

číst dále ...

Láska na talíři: jaké valentýnské pochoutky připravit vašim nejmilejším

Ne nadarmo se říká, že láska prochází žaludkem. Svatý Valentýn je za rohem a jak lépe ho oslavit, než dobrým jídlem a pitím! Je zvykem brát svou drahou polovičku na romantickou večeři, ale po letech mohou i ty nejluxusnější restaurace omrzet. Přitom můžete romantickou atmosféru vykouzlit i v pohodlí vašeho domova a připravit lahodný pokrm partnerovi či partnerce sami. Vaše úsilí jistě nadchne protějšek více než drahé menu v restauraci. Jako inspiraci jsme pro vás vybrali několik receptů z oblíbených pořadů o vaření na TV Paprika.

číst dále ...

Při očistě organismu pomůže i konopí

Nejlepší očistou pro tělo je dodržování zdravého životního stylu, tedy dostatek pohybu a kvalitního spánku a pravidelná a zdravá strava. Chcete-li se pročistit, určitě dopřejte svému tělu dostatek ovoce a zeleniny, které vám dodá energii a dobrý pocit. Svůj jídelníček celkově odlehčete a nebojte se na něj zařadit také konopí, které je zdrojem všech pro tělo potřebných látek.

číst dále ...

Valentýnské menu II.

Tip, jak by mohlo vypadat vaše valentýnké menu. Je to jen inspirace, přizpůsobte si slavností tabuli na Svatého Valentýna vašim chuťovým buňkám, nebo spíše mlsnému jazýčku vašeho partnera či partnerky! :)

číst dále ...

Valentýnské menu I.

Ačkoli je máj lásky čas, nesmíme zapomenout ani na svátek všech zamilovaných, a to na sv. Valentýna. A protože láska prochází žaludkem, přinášíme vám pár tipu na večerní menu, kterým jistě svou polovičku očarujete. Pokud celé menu nestíháte připravit, rozhodně si připravte alespoň čokoládové košíčky se srdíčky. Ty se budou hodit každopádně.😊

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy