Křehké a jemně sněhové moučníky připravujeme našleháním bílků s cukrem, někdy i s dalšími přísadami (kakao, jemně nastrouhané mandle či ořechy, instantní káva …). Pro jejich název se vžil termín bezé (baiser), což znamená francouzsky polibek. U nás je bezé nejznámější v podobě oříškové laskonky plněné krémem.
Pečeme moučníky ze sněhového těsta
Sněhovou hmotu ani připravené tvary na plechu nenecháváme stát, ale ihned je vkládáme do mírně vyhřáté trouby a zvolna je pečeme, či spíše sušíme 2-5 hodin, podle velikosti pečiva. Dvířka trouby necháme mírně pootevřená, aby mohla unikat pára. Pečivo ze sněhového těsta vyžaduje spíše vrchní teplo než spodní. Dáme-li pečivo do příliš vyhřáté trouby, poprská a ztratí tvar. Sněhové těsto ukládáme v suchu a nedáváme je na sebe, protože snadno vlhne.
Základní recept na sněhové těsto:
8 ks bílků, 200 g krastalového cukru, 1 balíček vanmilinového cukru, 150 g moučkového cukru do sněhu, 30 g škrobové moučky
Postup: Plech dobře vymažeme tukem. Z bílků ušleháme velmi pevný sníh. Do sněhu pak vešleháme cukr. Do hustého sněhu lehce vmícháme prosátý moučkový cukr spolu se škrobovou moučkou. Z takto připravené hmoty tvoříme lžičkou na připravený plech nebo zdobícím sáčkem různé tvary.
Aby tvary byly pravidelné, můžeme si je nejprve na moukou nebo cukrem lehce poprášený plech vyznačit formičkami.
Lze postupovat i tak, že plech vyložíme pečícím papírem, na něj si předkreslíme v pravidelných odstupech tvary, které pak vymažeme tukem. Před pečením poprášíme pečivo moučkovým cukrem.
Tipy a triky:
- Nejlépe bílky ušleháme, když budou mít pokojovou teplotu a také do nich před šleháním přidáme špetku soli, nebo na každý bílek půl kávové lžičky studené vody.
- Ušlehaný sníh nenecháváme dlouho nikdy stát, protože stáním řídne.
- Nejlepší sněhové hmoty jsou ty, do kterých se zašlehá třetina pískového cukru, zbývající část tvoří moučkový cukr, který jen zlehka vmícháme.
- Podle základního receptu můžeme připravit i čokoládovou sněhovou hmotu (do které přidáme kakao, nebo jemně nastrouhanou čokoládu), a nebo oříškovou sněhovou hmotu ochucenou nastrouhanými jádry ořechů.
- Lehké moučníky ze sněhového těsta úsporně připravujeme ze zbylých bílků po jiném vaření.
Nejznámější představitelé sněhového těsta:
Pusinky
Drobné pečivo ve tvaru oválku či kolečka, které nejčastěji připravujeme na vánoce. Pusinky můžeme pocákat polevou, nebo slepovat jemným krémem či šlehačkou.
Bezé dort
Ze sněhového těsta na plechu nastříkané 2-3 stejně velké kruhy, které se po upečení (vysušení) a vychladnutí spojují a zdobí ušlehanou smetanou.
Laskonky
Upečené oválky sněhového těsta naplněné smetanovým krémem.
Zdroj: Flair, prosinec 1997
Recepty k tématu:
Sněhové pusinky Sněhové pusinky II
Domácí kokosové laskonky
Kávové sněhové těsto Sněhové těsto
Čokoládové sněhové těsto
…