REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Cukroví a moučníky ze sněhového těsta

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Křehké a jemně sněhové moučníky připravujeme našleháním bílků s cukrem, někdy i s dalšími přísadami (kakao, jemně nastrouhané mandle či ořechy, instantní káva …). Pro jejich název se vžil termín bezé (baiser), což znamená francouzsky polibek. U nás je bezé nejznámější v podobě oříškové laskonky plněné krémem.


Pečeme moučníky ze sněhového těsta

Sněhovou hmotu ani připravené tvary na plechu nenecháváme stát, ale ihned je vkládáme do mírně vyhřáté trouby a zvolna je pečeme, či spíše sušíme 2-5 hodin, podle velikosti pečiva. Dvířka trouby necháme mírně pootevřená, aby mohla unikat pára. Pečivo ze sněhového těsta vyžaduje spíše vrchní teplo než spodní. Dáme-li pečivo do příliš vyhřáté trouby, poprská a ztratí tvar. Sněhové těsto ukládáme v suchu a nedáváme je na sebe, protože snadno vlhne.

 

Základní recept na sněhové těsto:

8 ks bílků, 200 g krastalového cukru, 1 balíček vanmilinového cukru, 150 g moučkového cukru do sněhu, 30 g škrobové moučky

Postup: Plech dobře vymažeme tukem. Z bílků ušleháme velmi pevný sníh. Do sněhu pak vešleháme cukr. Do hustého sněhu lehce vmícháme prosátý moučkový cukr spolu se škrobovou moučkou. Z takto připravené hmoty tvoříme lžičkou na připravený plech nebo zdobícím sáčkem různé tvary.

Aby tvary byly pravidelné, můžeme si je nejprve na moukou nebo cukrem lehce poprášený plech vyznačit formičkami.

Lze postupovat i tak, že plech vyložíme pečícím papírem, na něj si předkreslíme v pravidelných odstupech tvary, které pak vymažeme tukem. Před pečením poprášíme pečivo moučkovým cukrem.

 

Tipy a triky:

  • Nejlépe bílky ušleháme, když budou mít pokojovou teplotu a také do nich před šleháním přidáme špetku soli, nebo na každý bílek půl kávové lžičky studené vody.
  • Ušlehaný sníh nenecháváme dlouho nikdy stát, protože stáním řídne.
  • Nejlepší sněhové hmoty jsou ty, do kterých se zašlehá třetina pískového cukru, zbývající část tvoří moučkový cukr, který jen zlehka vmícháme.
  • Podle základního receptu můžeme připravit i čokoládovou sněhovou hmotu (do které přidáme kakao, nebo jemně nastrouhanou čokoládu), a nebo oříškovou sněhovou hmotu ochucenou nastrouhanými jádry ořechů.
  • Lehké moučníky ze sněhového těsta úsporně připravujeme ze zbylých bílků po jiném vaření.
 

Nejznámější představitelé sněhového těsta:

Pusinky

Drobné pečivo ve tvaru oválku či kolečka, které nejčastěji připravujeme na vánoce. Pusinky můžeme pocákat polevou, nebo slepovat jemným krémem či šlehačkou.

Bezé dort

Ze sněhového těsta na plechu nastříkané 2-3 stejně velké kruhy, které se po upečení (vysušení) a vychladnutí spojují a zdobí ušlehanou smetanou.

Laskonky

Upečené oválky sněhového těsta naplněné smetanovým krémem.

Zdroj: Flair, prosinec 1997

 

Recepty k tématu:

Sněhové pusinky Sněhové pusinky II Domácí kokosové laskonky

Kávové sněhové těsto Sněhové těsto Čokoládové sněhové těsto

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Na webu Rybářský rozcestník.cz najdete unikátní rybářskou kuchařku!

Rybářský rozcestník.cz je přehledný, moderní web pro zapálené rybáře a rybářsky plný fotografií i kvalitních článků o rybách a rybářích. Kromě jiného na tomto portálu najdete atlasy ryb, živočichů a vodních rostlin, také encyklopedii rybářských uzlů a mnoho dalšího. Nepřéhlednutelná je také na webu rybářská kuchařka, která by mohla padnout do oka i nerybářům!

číst dále ...

Valentýnské menu II.

Tip, jak by mohlo vypadat vaše valentýnké menu. Je to jen inspirace, přizpůsobte si slavností tabuli na Svatého Valentýna vašim chuťovým buňkám, nebo spíše mlsnému jazýčku vašeho partnera či partnerky! :)

číst dále ...

Valentýnské menu I.

Ačkoli je máj lásky čas, nesmíme zapomenout ani na svátek všech zamilovaných, a to na sv. Valentýna. A protože láska prochází žaludkem, přinášíme vám pár tipu na večerní menu, kterým jistě svou polovičku očarujete. Pokud celé menu nestíháte připravit, rozhodně si připravte alespoň čokoládové košíčky se srdíčky. Ty se budou hodit každopádně.😊

číst dále ...

Valentýnské müsli snídaně do postele. 4 tipy na romantické recepty

Že každý rok při této příležitosti chodíte na romantickou večeři? To je samozřejmě skvělé! Zkuste však letos svou drahou polovičku překvapit hned na úvod zamilovaného dne a připravte lehkou, ale přitom výživnou snídani až do postele. A protože správná snídaně by měla obsahovat dostatek kvalitních sacharidů, vlákniny a bílkovin, přinášíme vám čtyři tipy na snídaně z müsli.

číst dále ...

Láska na talíři: jaké valentýnské pochoutky připravit vašim nejmilejším

Ne nadarmo se říká, že láska prochází žaludkem. Svatý Valentýn je za rohem a jak lépe ho oslavit, než dobrým jídlem a pitím! Je zvykem brát svou drahou polovičku na romantickou večeři, ale po letech mohou i ty nejluxusnější restaurace omrzet. Přitom můžete romantickou atmosféru vykouzlit i v pohodlí vašeho domova a připravit lahodný pokrm partnerovi či partnerce sami. Vaše úsilí jistě nadchne protějšek více než drahé menu v restauraci. Jako inspiraci jsme pro vás vybrali několik receptů z oblíbených pořadů o vaření na TV Paprika.

číst dále ...

Tuřín – neprávem zapomenutá zelenina

Tuřín je křížencem vodnice a hlávkového zelí. I když je dobře známý fanouškům kultovního seriálu Černá zmije, který se odehrával v anglickém středověku, tak byl objeven a popsán pravděpodobně až v 17. století ve Švédsku, odkud se rozšířil do Evropy a celého světa. Tuřín je sytý, a hlavně mrazu odolný. A to více než jakákoli jiná zelenina. Díky tomu byl velmi oblíbenou potravou chudých a zejména během světových válek se jednalo o jednoduchou potravinu pro vypěstování i skladování a častou složku jídel. Možná proto, že tuřínu měli všichni už dost, po druhé světové válce vymizel z našich jídelníčků. To je ovšem škoda.

číst dále ...

Poslechněte babičky: Polévka je grunt a v chladném počasí příjemně zahřeje

„Polévka je grunt a maso je špunt,“ také jste to od babičky slýchali? Tak si toto rčení dobře zapamatujte, protože je pravdivé. Polévky působí blahodárně na organismus, v zimě nás příjemně prohřejí a v létě ve své studené formě naopak ochladí. Díky řadě pozitivních účinků na tělo i mysl by měly být polévky součástí každého jídelníčku. Jsou velmi nenáročné na přípravu, a není divu, že si je oblíbili již naši předkové.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy