medy
Akátový med
Květy akátu se skvěle hodí také na přípravu chutného, zdravého medu.
Bezinkový med
Med z květů černého bezu je skvělá alternativa k včelímu medu.
Hruškový med
Rozvařené rozmixované hrušky spolu s cukrem a citronovou šťávou.
Jablečný med se zázvorem
Med z ovoce? Ale proč ne! Tento recept je na čistý med konzistencí mezi medem a marmeládou. Hodí se jak na chlebík s máslem, tak do pořádně povzbuzujícího čaje při nachlazení.
Kopřivový med
Med smíchaný se šťávou z kopřiv je skvělá meduzína do zimních plískanic na posílení imunity. Šťáva s medem se smíchává nejčastěji v poměru 60 % šťávy ke 40 % medu.
Med tří bylin
Doma vyrobený med z pampelišek, podbělu, jitrocele, cukru citrónu a vody.
Med z květů černého bezu
Připravte si také z květů černého bezu chutný květový med. Je sladký, plný vitamínů. Hodí se jak do čaje, tak na oslazení různých dezertů.
Med z mladých výhonků smrků
Tento med je plný vůní a chutí po použitých surovinách, především však po mladých koncích smrků, které se objeví vždy na jaře. Je zdravý, vhodný nejen jako pochutina na chleba nebo dochucovadlo čajů, či cukrářských výrobků, ale můžeme ho preventivně používat po lžičkách jako “meducínu” při kašli, zánětech průdušek apod.
Med z pampelišek
Další varianta tak oblíbeného medu z pampelišek.
Med z plodů rakytníku
Rakytníkový med připravený z bobulí rakytníku povařených spolu s citrónem, druhý den vymačkaných a povařených s cukrem do hustoty medu.
Med ze sedmikrásek
Výluh z květů sedmikrásek a citrónu, povařený spolu s cukrem do hustoty medu. Hotový med pak naplněný do skleniček, dobře uzavřený skladovaný v chladu a temnu.
Med ze smrkových výhonků
Ještě dokud se mohou sbírat mladé smrkové výhonky, udělejte si z nich zdravý med. Obzvlášť vhodný je pro děti. Med má krásně načervenalou barvu a krásně voní a samozřejmě také úžasně chutná!
Med ze smrkových výhonků II.
Smrkové výhonky jsou vitamínová bomba. Jsou plné vitamínu C a měkoučké, takže se dají konzumovat jen tak nebo přidat např. do salátu, dresinku apod. My dnes přinášíme recept, jak si jejich chuť uchovat ve formě medu. Výhonky se sbírají od dubna do června, v nížinách jsou dříve, ve vyšších polohách později. Sbírají a konzumují se pouze mladé výhonky do velikosti 5 cm.
Pampeliškový med
Recept na výrobu medu z čerstvých nezvadlých květů pampelišek, cukru, vody a citrónu.
Pampeliškový med dochucený meduňkou
Věděli jste, že pampelišku můžete využít celou, a to beze zbytku? Zatímco kořen je výborný sušený, čerstvé květy pampelišky jsou skvělé pro výrobu domácího pampeliškového medu. A protože u nás nenajdete jen tak ledajaké recepty, máme pro vás tip na pampeliškový med provoněný svěží meduňkou.
Pampeliškový med II.
Další varianta na chutný med připravený z květů pampelišek.
Pampeliškový med III.
Varianta pampeliškového medu ochuceného citrónem a pomerančem.
Rakytníkový med
Ne nadarmo je rakytník, tato sytě oranžová bobulka, označována doslova za vitamínovou bombu. Jen jediná kulička v sobě totiž skýtá denní dávku vitamínu C potřebnou pro lidské tělo! Rakytník také pomáhá k celkovému posílení obranyschopnosti organismu. Navíc se vůbec nemusíte bát ho usušit, nebo jinak tepelně zpracovat, potřebné látky zůstanou totiž i po úpravě zachovány.
Sedmikráskový med
Sedmikráskový med s citrony a cukrem oceníte zejména při kašli, astmatu nebo také při chronickém zánětu průdušek.
reklama