Věděli jste, že pampelišku můžete využít celou, a to beze zbytku? Zatímco kořen je výborný sušený, čerstvé květy pampelišky jsou skvělé pro výrobu domácího pampeliškového medu. A protože u nás nenajdete jen tak ledajaké recepty, máme pro vás tip na pampeliškový med provoněný svěží meduňkou.
Ingredience:
5 plných hrstí | květů pampelišky (smetánky lékařské) |
1 hrst | čerstvých listů meduňky |
300 g | světlého třtinového cukru |
2 ks | citrony s chemicky neošetřovanou kůrou |
1/2 lžičky | Kyseliny citronové Labeta |
Postup:
- Natrhané květy rozložte na mřížku nebo prkénko a nechte vylézt broučky. Do hrnce dejte čisté ale nemyté květy. Květy nemyjte pod vodou, připravili byste se o pyl, který je pro kvalitní med nutností!
- Zalijte vodou tak, aby byly květy ponořené a přiveďte k varu. Nechte pár minut pobublávat, stáhněte z ohně a přidejte na plátky nakrájené citrony a čisté listy meduňky. Pokud není vše pod hladinou, směs jemně stlačte vařečkou.
- Přikryjte utěrkou a zaklopené pod pokličkou nechte louhovat do druhého dne.
- Druhý den slijte a vyždímejte tekutinu přes plátýnko nebo látkovou plenku (pozor, barví).
- Vyždímejte maximum tekutiny a přidejte cukr a špetku kyseliny citronové. Tekutinu pomalu vařte a dávejte pozor, ať vám nevzkypí a neuteče. Vařte a redukujte za občasného míchání, než získá konzistenci medu. Podle množství tekutiny to trvá 1-2 hodiny.
Zdroj: www.labeta.cz