Recept na výrobu medu z čerstvých nezvadlých květů pampelišek, cukru, vody a citrónu.
Ingredience:
200 ks | čerstvých nezvadlých pampelišek |
1 ks | citrónu |
1 kg | cukru |
1 l | vody |
Postup:
1. Do 1 l vody nasypeme asi 200 pampeliškových květů a přidáme středně velký citrón i s kůrou, který rozkrájíme na menší dílky
2. Směs 10 minut povaříme a pak ji necháme stát v klidu 24 hodin při pokojové teplotě
3. Po této době šťávu scedíme a zahřejeme do mírného varu
4. Za neustálého míchání rozpustíme ve vroucí šťávě 1 kg cukru
5. Jakmile se cukr rozpustí, pokračujeme ve varu šťávy ještě 15-20 minut
6. Šťáva musí na tolik zhoustnout, že získá konzistenci medu
7. Pampeliškový med plníme do menších sklenic s uzávěrem.
Med uchováváme na chladném a temném místě.
Poznámka:Více o pampelišce: Pampeliška.