Ještě dokud se mohou sbírat mladé smrkové výhonky, udělejte si z nich zdravý med. Obzvlášť vhodný je pro děti. Med má krásně načervenalou barvu a krásně voní a samozřejmě také úžasně chutná!
Ingredience:
1-1,5 kg | smrkových výhonků do 5 cm dlouhých |
1,5 kg | cukru (může být i třtinový) |
1,5 l | vody |
2-3 ks | důkladně omyté citrony nakrájené na kolečka |
Ostatní: | |
plátýnko, sklenice s uzávěrem |
Postup:
1. Výhonky zalijeme vodou, přidáme citrony a necháme 20 minut provářet, je to důležité, jinak se z výhonků neuvolní potřebná silice a med by ani nezhoustl
2. Pak necháme do druhého dne luhovat
3. Přes plátýnko slijeme a důkladně vymačkáme
4. Přidáme cukr a necháme asi 1 hodinu vařit a odpařovat
5. Med by měl mít v teplém stavu konzistenci hustšího sirupu, po vychladnutí ještě zhoustne
6. Nalijeme horký do skleniček, uzavřeme a obrátíme dnem vzhůru, takto ho necháme zcela vychladnout.
Podáváme jednu až několik čajových lžiček denně. Smrkový med usnadňuje vykašlávání při silném kašli, kataru hltanu, bronchitidě a chřipce, posiluje imunitu a pomáhá při rekonvalescenci.
Poznámka:Zdroj: V kuchyni vždy otevřeno. Další recepty najdete také na blogu: V kuchyni vždy otevřeno ….