Smrkové výhonky jsou vitamínová bomba. Jsou plné vitamínu C a měkoučké, takže se dají konzumovat jen tak nebo přidat např. do salátu, dresinku apod. My dnes přinášíme recept, jak si jejich chuť uchovat ve formě medu. Výhonky se sbírají od dubna do června, v nížinách jsou dříve, ve vyšších polohách později. Sbírají a konzumují se pouze mladé výhonky do velikosti 5 cm.
Ingredience:
Na 2 menší skleničky potřebujete: | |
500 g | smrkových výhonků |
500 g | cukru |
500 ml | vody |
1 ks | větší citrón (ideálně chemicky neošetřený) |
1 lžička | Kyseliny citrónové Labeta |
Postup:
- Smrkové výhonky propláchněte, zalijte vodou a 20–30 min na mírném plameni povařte, by se z nich začala uvolňovat silice. Odstavte z plotny, přidejte citrón nakrájený na plátky a nechte takto 24 h louhovat. Občas během této doby promíchejte a citrón propíchněte vidličkou.
- Další den vodu z výhonků sceďte do jiného hrnce, smrčky s citrónem pořádně vyždímejte, přidejte cukr a na nízkém stupni velmi pomalu tekutinu svařujte, až vznikne hustá medová hmota, která se bude táhnout.
- Ke konci vaření ještě přidejte kyselinu citrónovou pro lepší konzervaci. Výsledná konzistence je něco mezi medem a džemem. Počítejte s tím, že med ještě po vychladnutí trochu ztuhne.
- Hotový med nalijte ještě horký do připravených čistých a suchých skleniček a obraťte na pár hodin dnem vzhůru. Med skladujte v lednici, ideálně i neotevřené skleničky, v chladu vydrží opravdu dlouho.
Pokud chcete získat více medu, zdvojnásobte všechny použité suroviny. Můžete přidat i o něco více vody, ale tím déle budete med svařovat. Cukr určitě neubírejte, je potřeba kvůli hustotě. Citrón můžete dát i s kůrou, máte-li chemicky neošetřený (ale kůra dodá lehce hořkou chuť). V případě chemicky ošetřeného citrónu se dá kůra trochu “vyčistit” namočením citrónu do vody s octem na několik minut.
Poznámka:Zdroj: labeta.cz
Labeta je tu pro všechny, kteří poctivě zpracovávají ovoce do džemů, marmelád, želé a ovocných šťáv. Také pro ty, kteří potřebují mít raz dva navařeno. Labeta je již 25 let synonymem tradičního českého zavařování, pečení a vaření ve výtečné kvalitě. Labeta je vaše jistota v kuchyni – usnadňuje práci a šetří čas. Labeta, raz dva navařeno.