REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Med ze smrkových výhonků II.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Smrkové výhonky jsou vitamínová bomba. Jsou plné vitamínu C a měkoučké, takže se dají konzumovat jen tak nebo přidat např. do salátu, dresinku apod. My dnes přinášíme recept, jak si jejich chuť uchovat ve formě medu. Výhonky se sbírají od dubna do června, v nížinách jsou dříve, ve vyšších polohách později. Sbírají a konzumují se pouze mladé výhonky do velikosti 5 cm.


Ingredience:
Na 2 menší skleničky potřebujete:
500 gsmrkových výhonků
500 gcukru
500 mlvody
1 ksvětší citrón (ideálně chemicky neošetřený)
1 lžičkaKyseliny citrónové Labeta

Postup:
  1. Smrkové výhonky propláchněte, zalijte vodou a 20–30 min na mírném plameni povařte, by se z nich začala uvolňovat silice. Odstavte z plotny, přidejte citrón nakrájený na plátky a nechte takto 24 h louhovat. Občas během této doby promíchejte a citrón propíchněte vidličkou.
  2. Další den vodu z výhonků sceďte do jiného hrnce, smrčky s citrónem pořádně vyždímejte, přidejte cukr a na nízkém stupni velmi pomalu tekutinu svařujte, až vznikne hustá medová hmota, která se bude táhnout.
  3. Ke konci vaření ještě přidejte kyselinu citrónovou pro lepší konzervaci. Výsledná konzistence je něco mezi medem a džemem. Počítejte s tím, že med ještě po vychladnutí trochu ztuhne.
  4. Hotový med nalijte ještě horký do připravených čistých a suchých skleniček a obraťte na pár hodin dnem vzhůru. Med skladujte v lednici, ideálně i neotevřené skleničky, v chladu vydrží opravdu dlouho.
Doporučení:

Pokud chcete získat více medu, zdvojnásobte všechny použité suroviny. Můžete přidat i o něco více vody, ale tím déle budete med svařovat. Cukr určitě neubírejte, je potřeba kvůli hustotě. Citrón můžete dát i s kůrou, máte-li chemicky neošetřený (ale kůra dodá lehce hořkou chuť). V případě chemicky ošetřeného citrónu se dá kůra trochu “vyčistit” namočením citrónu do vody s octem na několik minut.

Poznámka:

Zdroj: labeta.cz

Labeta je tu pro všechny, kteří poctivě zpracovávají ovoce do džemů, marmelád, želé a ovocných šťáv. Také pro ty, kteří potřebují mít raz dva navařeno. Labeta je již 25 let synonymem tradičního českého zavařování, pečení a vaření ve výtečné kvalitě. Labeta je vaše jistota v kuchyni – usnadňuje práci a šetří čas. Labeta, raz dva navařeno.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

22 nejlepších receptů z dýně

Nejlepší recepty z dýně najdete v naší kuchařce ReceptyOnLine.cz zde: Anglicky se dýně řekne „pumpkin“. Severoameričtí Indiáni, kteří tykve velmi dobře znali, je nazývali „askutasquash“, což znamená „jíst rovnou bez vaření“. Z Ameriky tykve skutečně pocházejí a předpokládá se, že byly pěstovány již před pěti až deseti tisíci lety. Ale dost historie o dýních! Otevřete si článek a inspirujte se těmi nejlepšími recepty s dýní, které najdete u nás na webu ReceptyOnLine.cz

číst dále ...

Jubilejní Burgerfest přivítal 21 000 návštěvníků a trhnul rekord s největším burgerem

10. ročník Burgerfestu, který se o víkendu uskutečnil na holešovickém Výstavišti se skutečně vydařil. Kromě dokonalého počasí po celou dobu akce si jej užilo přes 21 000 návštěvníků a došlo i na rekord. Tím byl největší burger v České republice, který vážil 95 kg a měřil 98 na 24 cm, díky čemuž se podařilo jej zapsat i do České knihy rekordů. Celkem se na akci zkonzumovalo 45.000 burgerů v 53 bistrech a restauracích, proběhlo 10 workshopů a kuchařských show, byly zvoleny nejlepší restaurace a rozdaly se ceny v hodnotě přesahující 500 000 Kč.

číst dále ...

Červená řepa jako nepostradatelná lahůdka nejen do upršených podzimních dnů

Pro všechny milovníky barevných jídel máme skvělou zprávu. Nastává čas připravit si krásné pokrmy, které potěší na pohled v době šedivých dnů, ale zároveň budou také vitamínovou bombou, kterou v těchto dlouhých měsících jako když najdete! Červená řepa je hvězda nejen podzimní kuchyně a dokáže svou chutí pořádně překvapit. Připravte si s námi originální recepty!

číst dále ...

Celer jako výtečná surovina tentokrát v hlavní roli

Možná i vy patříte mezi ty, kteří považují celer za nudnou zeleninu, která je vhodná maximálně do vývaru či do oblíbené svíčkové. Nenechte se však mýlit a dejte mu šanci. Pověřte celer hlavní úlohou ve své kuchyni a zkuste z něj vykouzlit originální dobroty. Uvidíte, že tento zdánlivě nenápadný kousek umí pořádně překvapit!

číst dále ...

Vyhlášen byl Evropský den ekologického zemědělství, slavit se bude 23. září

Evropský parlament, Rada Evropské unie a Evropská komise, tři klíčové instituce EU, dnes podepsaly společné prohlášení, kterým oficiálně vyhlásily 23. září Evropským dnem ekologického zemědělství.

číst dále ...

Vlašské ořechy. Víte, jak s nimi nakládat?

S plody ořešáku královského se pravděpodobně setkal každý z nás. Podobnost zvrásněných jader vlašských ořechů s mozkem je velmi příznačná, neboť vysoký obsah omega-3 mastných kyselin účinně podporuje funkci mozku.

číst dále ...

Dýňová sezóna na obzoru: Připravte si originální recepty na ohni

Léto už se pomalu blíží ke konci, ale počasí ještě stále přeje grilování, a proto je nejvyšší čas si tuto oblíbenou sezónu ještě trošku užít. Zkuste si kulinářské tvoření na ohni zpestřit a vsaďte na dýně. Jejich sezóna začíná koncem srpna a trvá až do prvních mrazíků. Máte tak spoustu času vyzkoušet neotřelé recepty.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy