Tento med je plný vůní a chutí po použitých surovinách, především však po mladých koncích smrků, které se objeví vždy na jaře. Je zdravý, vhodný nejen jako pochutina na chleba nebo dochucovadlo čajů, či cukrářských výrobků, ale můžeme ho preventivně používat po lžičkách jako “meducínu” při kašli, zánětech průdušek apod.
Ingredience:
1,5 kg | mladých výhonků smrku (obecného) |
1,8 kg | cukru krystal |
1,5 l | pitné vody |
3 ks | citróny |
Postup:
1. Mladé výhonky smrku důkladně propláchneme pod studenou tekoucí vodou, okapané dáme do hrnce
2. Přidáme neoloupané, ale důkladně kartáčkem očištěné, citróny nakrájené na kolečka, zalijeme vodou a dáme vařit na 20–
30 minut zaklopené pokličkou, hotový výluh necháme do druhého dne odležet a dobře vyluhovat
3. Druhý den přecedíme přes síto a dobře vymačkáme všechny suroviny z nádoby
4. Do výluhu přidáme cukr a za stálého probublávání na mírném zdroji tepla necháme tekutinu odpařit do hustoty medu (tedy hrnec musí být odklopený), trvá to asi 1 hodinu
5. Horký med nalijeme opatrně do sklenic, dobře uzavřené a necháme dnem vzhůru úplně vychladit.
Recept k článku: Smrkové či borové jehličí chutná i léčí.