REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Rady do kuchyně

Mnoho rad a triků do kuchyně, aby bylo pro vás vaření hrou a zábavou a ne trápením!

Barevné ozdobné kostky cukru

Různobarevný cukr ve skleničce udělá radost nejen dětem, ale nadchne i Vaše hosty. Cukr vlastní výroby může mít různé tvary, záleží na druhu formiček (tvořítek na led), které použijete. Barva je také na Vašem výběru!

Bramborák, rady a tipy

Nejnepříjemnější na přípravě bramboráku je jistě strouhání brambor. Řada žen dokonce jen z tohoto jediného důvodu ochuzuje svou rodinu o příjemný labužnický zážitek. A přitom je pomoc tak snadná …

Co dokáže sůl

Rady a tipy, jak zacházet se solí.

Čerstvé droždí verzus to instantní (sušené)

Občas bývá v receptu uvedeno čerstvé droždí, jindy sušené. Ale co když máme v kuchyni právě jen to, co uvedené není? Umíte si poradit a přepočítat gramáže?

Droždí

Droždí uchováváme tak, že ho zabalíme do alobalu a dobře uzavřeme, nejlépe vložené do mikroténového sáčku. V lednici nám vydrží několik dní a je stále jako čerstvé …

Formy na pečení

Formy na pečení musí být naprosto čisté a suché. Formy, pekáče a plechy vymazáváme tukem, který má být rozpuštěný nebo je potíráme obalem z másla a různých jiných tuků.

Jak na hráškové výhonky?

Hráškové výhonky jsou skvělou surovinou vhodnou na různé pokrmy. Dají se koupit ale také jednoduše vypěstovat doma například na okně.

Jak na připáleninu

Připálený hrnec vyčistíme pomocí prášku do pečiva …

Jak rychle odměřovat bez váhy

Kolik váží lžička nebo lžíce dané ingredience?

Máslo

Máslo patří k základním potravinám. Skladujeme je vždy v chladnu, ale pozor – máslo, kterým potíráme chléb či bílé pečivo, uskladňujeme v nejnižším oddělení chladničky nebo ve spíži, abychom je mohli snadno roztírat.

Měříme na lžíce

Ne vždy máme po ruce váhu a tak někdy potraviny odměřujeme podle oka.

Mléko, rady a tipy

Pomocí mléka můžeme také změkčit starý tvrdý sýr – stačí ho jen namočit na několik hodin do studeného mléka …

Mouka, rady a tipy

Zde se dozvíte, jak nakládat s moukou.

Nádobí

Kuchyňské nádobí je nedílnou součástí kuchyňské přípravy pokrmů.

Natě

… zelené natě, mezi něž patří celerová a petrželová nať, libeček, kopr, pažitka, dávají pokrmu nejen vůni a chuť, ale i vitamin C …

Něco o chlebu, rady a tipy

Chléb nakrojený, aby neokoral, lehce osolíme a postavíme nakrojenou plochou na prkénko …

Ocet

Ocet je tekutina složená z kyseliny octové a vody. Rozeznáváme různé druhy octa, např. vinný, bylinkový, citrónový, estragonový, ovocný atd.

Okurky prané v pračce

Čistit okurky je dřina, zvláště, pokud jich zavařujete 10 i více kg. Pak tu pro vás máme jednu vychytávku. Vyčistěte je v pračce!

Olej

… oleje a tuky se i v uzavřených nádobách mohou kazit působením tepla a světla poměrně rychle. Nechceme-li je brzy spotřebovat, ukládáme je do chladničky, kde při teplotě +2 až +5°C vydrží déle kvalitní …

Omastek

Omastek – máslo, vepřového sádlo, husí sádlo, loj, margarin, rostlinný tuk …
Přejít na stranu:

reklama

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy