REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Droždí

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Droždí uchováváme tak, že ho zabalíme do alobalu a dobře uzavřeme, nejlépe vložené do mikroténového sáčku. V lednici nám vydrží několik dní a je stále jako čerstvé …


  • Droždí před oschnutím chráníme tak, že ho napěchujeme do hrnečku, který přiklopíme a postavíme na talíř se studenou vodou.

  • Okoralé droždí osvěžíme, když je zalijeme vodou a necháme tak dlouho, až zbělí a rozpustí se.

  • Droždí chráníme před mrazem a horkem. Nesmíme je zalévat vařící tekutinou ani mlékem, jinak se zničí a nevykyne.

  • Když máme těsto v chladnu nebo studenou mouku, kvašení se opozdí a doba kvašení se tím prodlouží. Musíme těsto uložit do tepla a použít i teplejší mouku.

  • Droždí nikdy nesmí přijít do styku se solí. Když těsto solíme, musíme sůl rozsypat do mouky a ne do droždí

  • Když vykynuté pečivo vložíme do trouby málo vyhřáté, roztéká se, neboť dále nekyne a ztrácí tvar. Když je vložíme do trouby příliš horké, navrchu se nám spálí, ale není propečené. Prvních 15 minut troubu raději neotvíráme, aby nám těsto nekleslo. Rovněž tak nesmíme prudce obracet plech, aby těsto nedostalo brousek.

Autor: Jaroslav Vašák

    Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


    reklama


    Nejnovější články

    22 nejlepších receptů z dýně

    Nejlepší recepty z dýně najdete v naší kuchařce ReceptyOnLine.cz zde: Anglicky se dýně řekne „pumpkin“. Severoameričtí Indiáni, kteří tykve velmi dobře znali, je nazývali „askutasquash“, což znamená „jíst rovnou bez vaření“. Z Ameriky tykve skutečně pocházejí a předpokládá se, že byly pěstovány již před pěti až deseti tisíci lety. Ale dost historie o dýních! Otevřete si článek a inspirujte se těmi nejlepšími recepty s dýní, které najdete u nás na webu ReceptyOnLine.cz

    číst dále ...

    Výtečná příloha s ještě širším využitím. Dopřejte si zelí, jak ho neznáte!

    Zelí patří mezi nepostradatelné ingredience české kuchyně. Kromě toho, že bývá součástí tradičních pokrmů, jako je vepřové s knedlíkem, pečená kachna nebo oblíbená zelňačka, je doslova vitamínovou bombou. A proto by ve vašich podzimních receptech rozhodně nemělo chybět. Vyzkoušejte jeho přednosti v neotřelých receptech. Doporučujeme například zeleninové závitky se zelím, v kombinaci s pečeným kuřetem nebo si můžete připravit výtečnou polévku z červeného zelí. Uvidíte, že si určitě pochutnáte!

    číst dále ...

    Chystáte se na vinobraní? Fakta, co byste měli znát

    Vinobraní je za dveřmi, a tak jsme připravili pár zajímavostí, které není na škodu připomenout. Třeba se dozvíte i pár novinek, o kterých jste doposud nevěděli.

    číst dále ...

    Vyhlášen byl Evropský den ekologického zemědělství, slavit se bude 23. září

    Evropský parlament, Rada Evropské unie a Evropská komise, tři klíčové instituce EU, dnes podepsaly společné prohlášení, kterým oficiálně vyhlásily 23. září Evropským dnem ekologického zemědělství.

    číst dále ...

    Překročte hranice běžného pečení, vyzkoušejte nevšední mouky a pečte díky nim s minimem lepku

    Celiaci si běžnou mouku s lepkem jednoduše dovolit nemohou. Pro jiné je eliminace lepku jednou z cest k pestřejšímu jídelníčku. Pokud se do této skupiny řadíte i vy, vězte, že pečiva se vzdávat nemusíte. Naopak se vám otevírají široké možnosti pro experimentování v kuchyni. Péct totiž můžete i z mouky rýžové nebo pohankové, díky kterým můžete obsah lepku ve svém jídelníčku snížit na minimum.

    číst dále ...

    Jubilejní Burgerfest přivítal 21 000 návštěvníků a trhnul rekord s největším burgerem

    10. ročník Burgerfestu, který se o víkendu uskutečnil na holešovickém Výstavišti se skutečně vydařil. Kromě dokonalého počasí po celou dobu akce si jej užilo přes 21 000 návštěvníků a došlo i na rekord. Tím byl největší burger v České republice, který vážil 95 kg a měřil 98 na 24 cm, díky čemuž se podařilo jej zapsat i do České knihy rekordů. Celkem se na akci zkonzumovalo 45.000 burgerů v 53 bistrech a restauracích, proběhlo 10 workshopů a kuchařských show, byly zvoleny nejlepší restaurace a rozdaly se ceny v hodnotě přesahující 500 000 Kč.

    číst dále ...

    Červená řepa jako nepostradatelná lahůdka nejen do upršených podzimních dnů

    Pro všechny milovníky barevných jídel máme skvělou zprávu. Nastává čas připravit si krásné pokrmy, které potěší na pohled v době šedivých dnů, ale zároveň budou také vitamínovou bombou, kterou v těchto dlouhých měsících jako když najdete! Červená řepa je hvězda nejen podzimní kuchyně a dokáže svou chutí pořádně překvapit. Připravte si s námi originální recepty!

    číst dále ...

    Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy