REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Mouka, rady a tipy

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Zde se dozvíte, jak nakládat s moukou.


  • Při zahušťování moukou do ní přimícháme sůl, tak se nám nevytvoří chuchvalce.
  • Mouka musí být uchovávána na suchém a větratelném místě. Občas ji musíme prosít, aby se v ní neobjevili červi a moli. Před použitím mouku vždycky prosíváme a tím ji i kypříme.
  • Dobrou mouku poznáme podle toho, jak je jemná, jak voní a jaký má obsah lepku. Jemnost mletí poznáme, rozetřeme-li mouku mezi prsty. Omakem zjistíme, zda jde o mouku hladkou, hrubou nebo polohrubou. Dobrou chuť mouky poznáme, ochutnáme-li špetku mouky na špičce jazyka. Zdravá mouka chutná po škrobu. Přílišná sladkost mouky je znakem přerostlého obilí. Nakysle chutná mouka z obilí vlhkého a zapařeného, žluklou chuť má mouka, která byla špatně skladována. Je-li chuť mouky nahořklá nebo palčivá, může to být způsobeno příměsí plevele. Čichem poznáme, byla-li mouka dobře uskladněna. Zdravá mouka má neurčitý pach, vadná má pach nažluklý, nakyslý až plesnivý. Lepek má tu vlastnost, že přidáváním tekutiny bobtná, to znamená, že vpíjí tekutinu a váže ji. Na tom, kolik tekutiny přijme, závisí velikost výrobku. Na pružnosti, pevnosti a tažnosti lepku záleží vzhled, objem a chuť pečiva.
  • Pytle s mouku nesmějí nikdy stát přímo na podlaze. Musí mít dřevěné rošty a nesmějí se opírat o zeď. Mouka musí být čas od času prosívána a větrána.
  • Mouka luštěninová je umletá z hrachu, čočky, fazolí, bobů nebo vikve. Obsahuje méně lepku a činí pečivo, hlavně chléb, těžším. Je-li přimíchána do pečiva, prozradí se nepříjemnou chutí. Nikdy nemícháme čerstvou mouku se starší moukou.
  • Mouka pražená se používá na zahuštění polévek a omáček, protože pak mají jemnější chuť a jsou lépe stravitelné než zahuštěné jíškou. Mouku pražíme zvolna v troubě nebo na kamnech na suchá, čisté pánvi nebo na plechu. Praží se do světlehněda.
  • Mouka pšeničná má mít nažloutle bílou barvu, příjemnou vůni a nasládlou chuť. Mouka žitná je spíše našedlá než-li bílá. Obsahuje více bílkovin a vody než mouka pšeničná, ale méně škrobu. Ze žitné mouky se peče výživný chléb. Dobrou mouku poznáme, když do sebe přijme dost tekutiny a těsto z ní rychle schne a na povrchu tvrdne.
  • Mouka nesnáší světlo, tím méně slunce a proto ji ukládáme na temné místo. Zatuchlou mouku napravíme, mícháme-li ji na plotně v ohnivzdorné nádobě tak dlouho, až je úplně horká. Mouku, z níž připravujeme jíšku, trochu osolíme, neutvoří se nám žmolky.

Autor: Jaroslav Vašák

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Vhodné potraviny využívané při dietě

Článek pana Jaroslava Vašáka. Potraviny, které vám umožní snížit váhu. Víte které suroviny jsou pro dietu ty nejvhodnější? Tak například artyčoky, avokáda, čekanky, datle, fazolové lusky, grapefruity… Ano, ať už držíte jakoukoliv dietu, je třeba, při přípravě dietních pokrmů, vybrat ty potraviny, po kterých se hubne.

číst dále ...

Jarní detox chutně a zdravě? Vyzkoušejte recepty z rostlinné stravy

S příchodem jara je v posledních letech čím dál populárnější dopřávat si takzvaný jarní detox organismu. Metod, jak ho docílit, je celá řada. Ideální je zvolit takovou cestu, kterou si neublížíme a bude nám příjemná i dlouhodoběji. Jedině tak totiž svému tělu dopřejeme skutečně to, co po zimě potřebuje. V žádném případě není nutné držet úplný půst, popíjet jen ovocné šťávy nebo třeba několik dnů po sobě jíst stejné jídlo. Bohatě stačí jídelníček s příchodem jara vhodně odlehčit a dopřát si na vitamíny bohatou rostlinnou stravu. Chcete-li letos očistu těla zkusit s chutí, rozumem a pestrou chutnou stravou, nechte se inspirovat recepty na chutné jarní menu od České veganské společnosti.

číst dále ...

Odlehčená oblíbená jídla, která potěší celou rodinu

Přemýšlíte, jak překvapit a hlavně nasytit vaše strávníky? Pořád probíráte nové recepty? Už nehledejte a vyzkoušejte osvědčené klasiky, ale nově s kuřecím mletým masem. Mleté maso je velmi univerzální a skvěle nahradí vepřové a hovězí maso. Zároveň je lehce stravitelné a bohaté na řadu potřebných vitamínů a podporuje nárůst a regeneraci svalové hmoty. Připravte si doma mini burgery, kuřecí tatarák, knedlíčky do polévky, sekanou, karbanátky nebo se inspirujte světovými hity jako jsou špagety bolognese, skotská vejce nebo chilli con carne. S novinkou Kuřecím steakem bez kůže mletým od Drůbežářského závodu Klatovy s 99% podílem masa vykouzlíte výtečnou hostinu na všechny způsoby.

číst dále ...

Zažeňte únorovou únavu pomocí těchto receptů

V druhém letošním měsíci potřebujeme doplnit síly po dlouhé zimě a temných dnech. Čím si tedy podmaní únor naše chuťové pohárky? Ideálně něčím zemitým a hutnějším, ale zároveň dobře stravitelným. Pojítkem všech našich receptů jsou proto zelenina a ovoce doplněné o vydatnější suroviny, jako je tvaroh, zvěřina, sýr nebo smetana. Čeká na vás polévka z pečené cibule, jelení hřbet s restovanou zeleninou, pečená mrkev s tvarohem a jako dezert jablečné řezy se zakysanou smetanou. Díky čemu budou vaše pokrmy dokonalé? Především díky tomu, že přemýšlíte o výběru surovin a kupujete ty kvalitní, což na ně prozradí mj. také značky kvality potravin na jejich obalech. Jedná se např. o Klasu nebo Regionální potravinu.

číst dále ...

Zkroťte chutě na sladké, aneb 5 tipů ke sladkému životu bez cukru

V posledních letech se stal cukr v očích nás, spotřebitelů, stále více hlídanou surovinou. Na tento trend tak začali reagovat i výrobci, jenž chtějí svým zákazníkům poskytnout oblíbené produkty v alternativě bez bílého cukru. Sladké chuti se přitom nemusíme vyhýbat úplně, stačí sáhnout po produktech, za jejichž sladkou chutí stojí například ovoce, nebo přírodní sladidla, jako třeba čekanka. Jak zkrotit chutě, když se dožadují většího množství sladkostí, než tělo potřebuje?

číst dále ...

Svačinové pomazánky, TOP výběr těch nejlepších receptů z databáze kuchařky ReceptyOnLine.cz

Jednoduché recepty na úžasné pomazánky servírované jen tak, namazané na pečivu. Některé se dají používat i jako dipy, k namáčení krekrů či kousků zeleniny, jiné lze využít i na potření chlebíčků, či kanapek. Ovšem především je využijeme na přípravu chutných svačinek do školy, práce či na výlet. V tomto výběru svačinových pomazánek najdete 24 vyzkoušených receptů!

číst dále ...

Nealko koktejlová inspirace na druhou polovinu únorové výzvy

Polovina Suchého února je za námi a možná už vás přepadá chuť na některý z oblíbených míchaných drinků. Dobrou zprávou je, že si jejich lahodnou chuť můžete užít, aniž byste svůj únorový závazek porušili. S nealkoholickými šumivými víny Bohemia Sekt a sirupy Monin vás čeká dokonalá nealko-koktejlová paleta chutí, vůní a barev. Který z následujících drinků vás láká vyzkoušet jako první?

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy