REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Mléko, rady a tipy

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Pomocí mléka můžeme také změkčit starý tvrdý sýr – stačí ho jen namočit na několik hodin do studeného mléka


  • Mléko nedáváme zásadně k oknu. Škodí mu nejen teplo, ale i světlo, navíc ztrácí vitamín B a tuk rychle žlukne.

  • Mléko svařujeme prudce, když vzkypí, odstavíme je a postavíme do studené vody, aby se rychle zchladilo a neničily se vitamíny a neznehodnocovaly bílkoviny.

  • Mléko zkysne za necelé dva dny, přidáme-li do něj lžičku citrónové šťávy na každý čtvrtlitr a necháme stát v teple.

  • Mléko se rychle srazí, přidáme-li do něj horký brambor.

  • Mléko se nepřipálí, potřeme-li dno hrnce máslem.

  • Mléko při vaření nevzkypí, potřeme-li okraj hrnce máslem.

  • Když se nám mléko připálí, rychle ho přelijeme do jiné nádoby a hned zchladíme. Tak ztratí připálenou chuť.

  • Sražené mléko použijeme k přípravě omelet a lívanců. Budou kypřejší a jemnější.

  • Vložíme-li do mléka křenový list, mléko nezkysne a zůstane sladké i několik dní.

  • Mléko se při vaření nesrazí přidáme-li do něj kostku cukru.

  • Jestliže jsme příliš okořenili dušené maso nebo polévku, jejich chuť zjemníme přidáním trochy mléka. Chuť pokrmu se tím neovlivní.

  • Mléko ničím nenahradíš, praví stará lidová moudrost. Měli bychom je skutečně pít denně, protože obsahuje látky více než důležité pro náš organismus. Ale nepleťme se do řemesla lékařům, povězme si o mléce z jiné stránky.

Při nakupování mléka v sáčcích snadno koupíme sáček poškozený, který nám svým obsahem může znehodnotit i další nákup. Abychom tuto eventualitu předešli, vezmeme při nákupu sáček do ruky a zlehka jej uprostřed zmáčkneme. Když kupujeme mléko v láhvi, před vylitím s ní krátce protřepeme, aby se kapičky smetany na stěnách láhve spojily s mlékem. Láhev můžeme ještě vypláchnout malým množstvím vody a tu použít například k zadělávání knedlíků.

Aby mléko nezkyslo, přidáme do něho 1 kostku cukru na 1 litr. Můžeme v něm také rozmíchat na špičku nože kyseliny bórové nebo jedlé sody. Stejnou službu nám prokáže list křenu vložený do nádoby s mlékem. Při sváření se mléko nesrazí, vhodíme-li do něj kostku cukru či před svářením vypláchneme hrnec studenou vodou a neutíráme.

Nezkysne, když do něj před tím, než přijde do varu, přidáme 1/2 kostky cukru na 1 litr mléka a necháme zchladnout nezakryté.

Mléko při vaření neutíká, když potřeme okraj nádoby tukem. Když jsme to neudělali a mléko přeteklo, ihned vyvětráme a na kamna kápneme trochu octa či nasypeme sůl. Připálené mléko ihned přelijte do čisté nádoby, malinko osolte a v nádobě postavte do studené vody. Jiný způsob radí přelít mléko do čistého hrnce, zakrýt na 4x složenou vlhkou utěrkou a opět převařit.

Mléko dáváme po svaření jen do nádob určených k tomuto účelu, které zásadně vyplachujeme vždy studenou vodou a nemyjeme s ostatním nádobím.

Mléko uchovávámev chladu a tmě, protože světlo rozkládá tuk, který je v mléce obsažen. Zkysnout nenecháváme mléko nikdy v ledničce. Při příliš nízkých teplotách se v něm totiž rozmnožují bakterie, po nichž mléko nepříjemně hořkne, místo aby zkyslo. Nejlepší je pokojová teplota.

Chceme-li, aby mléko zkyslo rychleji, přidáme do něj buď lžíci octa, nebo lžíci citrónové šťávy na jeden litr. Chuť bude daleko lahodnější a takto zkysané mléko můžeme použít jako zálivku na různé zeleninové saláty. Jestliže necháme zkysat mléko na tvaroh, přidáme do něj trochu soli – mléko se lépe srazí, nebude se tak rychle kazit a vyrobený tvaroh bude daleko chutnější. Kyselé mléko můžeme také nahradit obyčejným, přidáme-li pár kapek citrónové šťávy.

Mléko nám pomáhá čistit skvrny od BORŮVEK, INKOUSTU, OVOCE, TRÁVY, TŘEŠNÍ a červeného VÍNA, vyčistit kožený NÁBYTEK, NÁBYTEK z teakového dřeva a lakovou OBUV. Stejně dobře odstraňuje mléko pach z RYB a ZVĚŘINY, zlepšuje chuť hovězího MASA, upravuje přesolenou POLÉVKU či ZELENINU a zachovává barvu KVĚTÁKU při vaření.

Skvrny od mléka čistíme okamžitým vypráním v teplé vodě nebo použijeme některý z dalších způsobů:

  • místo potřeme čpavkem, který ihned neutralizujeme octem a vypereme ve vlažné vodě
  • na skvrnu naneseme kašičku z magnézia a lihu a po zaschnutí z látky vykartáčujeme
  • staré zaschlé skvrny odstraníme čistým lihem nebo směsí jednoho dílu terpentýnového oleje a dvou dílů citrónové šťávy, nakonec látku vypereme.

Autor: Jaroslav Vašák

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy