REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Mléko, rady a tipy

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Pomocí mléka můžeme také změkčit starý tvrdý sýr – stačí ho jen namočit na několik hodin do studeného mléka


  • Mléko nedáváme zásadně k oknu. Škodí mu nejen teplo, ale i světlo, navíc ztrácí vitamín B a tuk rychle žlukne.

  • Mléko svařujeme prudce, když vzkypí, odstavíme je a postavíme do studené vody, aby se rychle zchladilo a neničily se vitamíny a neznehodnocovaly bílkoviny.

  • Mléko zkysne za necelé dva dny, přidáme-li do něj lžičku citrónové šťávy na každý čtvrtlitr a necháme stát v teple.

  • Mléko se rychle srazí, přidáme-li do něj horký brambor.

  • Mléko se nepřipálí, potřeme-li dno hrnce máslem.

  • Mléko při vaření nevzkypí, potřeme-li okraj hrnce máslem.

  • Když se nám mléko připálí, rychle ho přelijeme do jiné nádoby a hned zchladíme. Tak ztratí připálenou chuť.

  • Sražené mléko použijeme k přípravě omelet a lívanců. Budou kypřejší a jemnější.

  • Vložíme-li do mléka křenový list, mléko nezkysne a zůstane sladké i několik dní.

  • Mléko se při vaření nesrazí přidáme-li do něj kostku cukru.

  • Jestliže jsme příliš okořenili dušené maso nebo polévku, jejich chuť zjemníme přidáním trochy mléka. Chuť pokrmu se tím neovlivní.

  • Mléko ničím nenahradíš, praví stará lidová moudrost. Měli bychom je skutečně pít denně, protože obsahuje látky více než důležité pro náš organismus. Ale nepleťme se do řemesla lékařům, povězme si o mléce z jiné stránky.

Při nakupování mléka v sáčcích snadno koupíme sáček poškozený, který nám svým obsahem může znehodnotit i další nákup. Abychom tuto eventualitu předešli, vezmeme při nákupu sáček do ruky a zlehka jej uprostřed zmáčkneme. Když kupujeme mléko v láhvi, před vylitím s ní krátce protřepeme, aby se kapičky smetany na stěnách láhve spojily s mlékem. Láhev můžeme ještě vypláchnout malým množstvím vody a tu použít například k zadělávání knedlíků.

Aby mléko nezkyslo, přidáme do něho 1 kostku cukru na 1 litr. Můžeme v něm také rozmíchat na špičku nože kyseliny bórové nebo jedlé sody. Stejnou službu nám prokáže list křenu vložený do nádoby s mlékem. Při sváření se mléko nesrazí, vhodíme-li do něj kostku cukru či před svářením vypláchneme hrnec studenou vodou a neutíráme.

Nezkysne, když do něj před tím, než přijde do varu, přidáme 1/2 kostky cukru na 1 litr mléka a necháme zchladnout nezakryté.

Mléko při vaření neutíká, když potřeme okraj nádoby tukem. Když jsme to neudělali a mléko přeteklo, ihned vyvětráme a na kamna kápneme trochu octa či nasypeme sůl. Připálené mléko ihned přelijte do čisté nádoby, malinko osolte a v nádobě postavte do studené vody. Jiný způsob radí přelít mléko do čistého hrnce, zakrýt na 4x složenou vlhkou utěrkou a opět převařit.

Mléko dáváme po svaření jen do nádob určených k tomuto účelu, které zásadně vyplachujeme vždy studenou vodou a nemyjeme s ostatním nádobím.

Mléko uchovávámev chladu a tmě, protože světlo rozkládá tuk, který je v mléce obsažen. Zkysnout nenecháváme mléko nikdy v ledničce. Při příliš nízkých teplotách se v něm totiž rozmnožují bakterie, po nichž mléko nepříjemně hořkne, místo aby zkyslo. Nejlepší je pokojová teplota.

Chceme-li, aby mléko zkyslo rychleji, přidáme do něj buď lžíci octa, nebo lžíci citrónové šťávy na jeden litr. Chuť bude daleko lahodnější a takto zkysané mléko můžeme použít jako zálivku na různé zeleninové saláty. Jestliže necháme zkysat mléko na tvaroh, přidáme do něj trochu soli – mléko se lépe srazí, nebude se tak rychle kazit a vyrobený tvaroh bude daleko chutnější. Kyselé mléko můžeme také nahradit obyčejným, přidáme-li pár kapek citrónové šťávy.

Mléko nám pomáhá čistit skvrny od BORŮVEK, INKOUSTU, OVOCE, TRÁVY, TŘEŠNÍ a červeného VÍNA, vyčistit kožený NÁBYTEK, NÁBYTEK z teakového dřeva a lakovou OBUV. Stejně dobře odstraňuje mléko pach z RYB a ZVĚŘINY, zlepšuje chuť hovězího MASA, upravuje přesolenou POLÉVKU či ZELENINU a zachovává barvu KVĚTÁKU při vaření.

Skvrny od mléka čistíme okamžitým vypráním v teplé vodě nebo použijeme některý z dalších způsobů:

  • místo potřeme čpavkem, který ihned neutralizujeme octem a vypereme ve vlažné vodě
  • na skvrnu naneseme kašičku z magnézia a lihu a po zaschnutí z látky vykartáčujeme
  • staré zaschlé skvrny odstraníme čistým lihem nebo směsí jednoho dílu terpentýnového oleje a dvou dílů citrónové šťávy, nakonec látku vypereme.

Autor: Jaroslav Vašák

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Cukrářské trendy 2019 (podle Josefa Maršálka, pekařského a cukrářského mistra)

Vrstvení, Pastel de Nata, Metalická cukrařina…. to je výčet jen několika nových trendů patřících mezi nejoblíbenější cukrářské praktiky současnosti. V tomto článku najdete výčet těch nejoblíbenějších, jak je sepsal Josef Maršálek, pekařský a cukrářský mistr.

číst dále ...

Zelený svátek v irském duchu. Udělejte si zelenou domácí párty sami

Ačkoliv si dnes Den svatého Patrika spojíme spíše s rozjařeným veselím a setkáváním se s přáteli v místních hospůdkách, tak ne vždycky se nesl tento březnový svátek v podobně světském duchu. K oblíbenému každoročnímu popíjení se váže mnohaletá křesťanská tradice, která se během desetiletí přetavila v příjemnou společenskou událost, díky níž si můžeme originální pravou irskou párty udělat klidně u sebe doma.

číst dále ...

Mléčné jídelny PRAMEN – reklama z dob socialismu

Zavzpomínejte si na doby minulé díky tomuto krátkému videu, reklamě na provozovny PRAMEN. Kdo by si dal tehdejší jahodový nebo čokoládový koktejl? A co dortíčky a zmrzlinové poháry?

číst dále ...

Pohled pod pokličku francouzské kuchyně

Francouzská kuchyně je proslavená po celém světě a nejedno francouzské jídlo je ikonou pro každého začínajícího i profesionálního kuchaře, pekaře či cukráře. Pojďme se podívat, kde se věhlas francouzské kuchyni vzal a jak se národní chutě vyvíjely.

číst dále ...

Britské prémiové potraviny od Icelandu k dostání na Košík.cz

Taky se vám občas nechce nic vařit nebo nakupovat a rádi sáhnete do mrazáku pro zásoby? I mražené potraviny můžou být lahůdkou, což dokazuje Iceland, který nabízí prémiové britské potraviny. Ty si nyní exkluzivně můžete objednat na Košík.cz.

číst dále ...

Nejlepší velikonoční recepty. Výběr 20 nejvyhledávanějších velikonočních receptů z webu ReceptyOnLine.cz

Velikonoce máme pomalu za dveřmi a tak je třeba vytáhnout z virtuálního šuplíku ty nejlepší a hlavně osvědčené velikonoční recepty například na beránka, slanou bábovku, jidáše, velikonoční sekanou, nádivku ….

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy