REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Nádobí

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Kuchyňské nádobí je nedílnou součástí kuchyňské přípravy pokrmů.


  • Cínové nádobí velmi dobře vyčistíte svinutým listem zelí, který jste obalili popelem (nejlépe z dřevěného uhlí). Nádobí čistíme ve směru k rohu, po vyschnutí ho vyleštíme měkkým, flanelovým hadříčkem.

  • Výborné je nádobí z ušlechtilé oceli, které umožňuje přípravu racionálních pokrmů bez tuku a vody. I tehdy zůstávají zachovány vitaminy a minerály a potraviny mají původní chuť a aroma. Čím větší je dno hrnce, tím rychleji a stejnoměrněji se teplo šíří a jídlo je rychleji hotové. Stěna nádoby se ohřívá méně než dno, takže horký vzduch stoupá vzhůru a tím vzniká koloběh, v němž se pokrmy vaří při nižší teplotě, než je bod varu a tak nedochází ke ztrátě vitaminů a živin.

  • Varné skleněné nádobí patří rovněž mezi oblíbené. Neuvolňují se při vaření škodlivé látky, dobře se udržuje a můžeme v něm servírovat i na stůl. Je však třeba brát ohled na křehkost materiálu. Hrnec z ohnivzdorného skla nikdy nestavíme na přímý oheň, ale pokládáme pod něj drátěnou síťku. Horké nádoby nedáváme na studený nebo mokrý povrch, jinak praskne.

  • Nádoby, mísy, rendlíky, které načichly cibulí nebo česnekem, zbavíme nepříjemného pachu, když na plotnou zapálíme kus novin a nad plamenem podržíme nádobu.

  • Nádobí, které používáme na vaření na elektrickém sporáku nepoužíváme na plyn, aby dno zůstalo stále rovné. Používané nádobí musí mít stejný průměr jako plotna, kterou užíváme, případně větší. Nikdy nepoužíváme nádobí nebo pánve s menším průměrem, aby plotýnka nehřála zbytečně.

  • Jakmile nádobí sejmeme z plotny, ihned přistavíme na vypnutou elektrickou, anebo teplou plotýnku konvici nebo jinou nádobu s vodou. Máme tak vodu na opláchnutí nádobí, na zalití pokrmu atd. a ušetříme proud.

  • S teflonovým nádobím musíme zacházet opatrně, aby se brzy nezničilo. Před prvním použitím je omyjeme, osušíme a do teflonového povlaku vetřeme trochu stolního oleje. Při přípravě pokrmů v teflonovém nádobí používáme pouze dřevěné náčiní.

  • Chceme-li rychle ochladit pokrm nebo nádobu s jídlem, ponoříme ji do většího kastrolu se studenou vodou a mícháme. Stejně tak můžeme urychlit i nálevy na maso, ovoce a zeleninu.

Autor: Jaroslav Vašák

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

20 nejlepších receptů na džemy a marmelády

Džem má řidší konzistenci a většinou obsahuje celé kousky ovoce. Marmeláda je tužší a připravujeme ji z hodně vyzrálého ovoce, které buď prolisujeme strojkem na ovoce, nebo rozmixujeme a propasírujeme přes síto. Takže stručně: džem se vaří z celého nebo na kousky nakrájeného ovoce, základem marmelády je ovocný protlak (prolisované ovoce). Ale dost teorie! Přinášíme vám ty nejlepší recepty na džemy a marmelády z naší databáze. Tady jsou.

číst dále ...

Chystejte hody, jde se na jahody!

Sezóna jahod právě vrcholí a je poslední čas pořídit si šťavnatou zásobu těch českých, voňavých, na které zase budeme čekat celý rok. Pořiďte si jich dostatek, ať už natrhaných na vlastní zahrádce, na políčku při samosběru, anebo zakoupených na trhu… Můžete z nich totiž připravit spoustu skvělých dobrot!

číst dále ...

Snídaňové kaše na každý den

Pět pracovních dní v týdnu, 5 inspirací pro milovníky kaší. Protože není nic lepšího než začít hektické ráno zdravou bombou, která vám dá energii do celého dne.

číst dále ...

Vinařské stezky a cyklostezky

Teplé letní počasí přímo vyzývá k pohybu a aktivně strávenému času. Za vínem, sportem a nádhernou přírodou se vydejte na jižní Moravu, kde najdete několik vinařský stezek a cyklostezek. Tato unikátní 1 200 km dlouhá síť značených cyklostezek protkává území všech jihomoravských vinařských podoblastí. Trasy jednotlivých okruhů jsou perfektně zpracovány do map s informacemi o jejich délce, výškovém profilu a stavu povrchu. Nenechte krásy Moravy dlouho čekat a vydejte se vstříc krásám přírody a vína.

číst dále ...

Vinice Šobes, ikona našeho vinařství

V meandru řeky Dyje v Národním parku Podyjí se nachází přírodní unikát, který uchvátí každoročně stovky návštěvníků. Vinice Šobes se díky své jedinečné dispozici stala ikonou moravského vinařství. A tak na nic nečekejte a vydejte se prozkoumat jedno z nejromantičtějších míst v Česku.

číst dále ...

Hranolky mají svůj den, co o nich víte?

13. červenec je celosvětově známý jako Mezinárodní den hranolek (Fête de la Frite). Tento zvláštní den vznikl v roce 1977, kdy se pan André Desboise a lovecká společnost Sulignat rozhodli uspořádat slavnostní den a pozvat obyvatele vesnice a majitele okolních panství. V tento den připravili 10 kg hranolků, následující rok se rozhodli pro velký úspěch akci opakovat a tak vznikl Fête de la Frite. Od roku 2015 oslavy provází tematické průvody, historické hry a soutěže o nejlepší hranolky. V Belgii se tento svátek slaví 14. července a ve zbytku světa připadá na 13. července. Ale celosvětově nejznámější hranolky jsou ty z McDonald´s.

číst dále ...

Tančící, Teddy i Zlatý: Mezinárodní den gumových medvídků je po roce opět tu

Léto je tu a s ním i prázdniny plné zábavy. Zpestřete si tyto dny a 15. července oslavte Mezinárodní den gumových medvídků, kteří se po generace těší oblibě po celém světě. Významný je tento rok především pro Haribo, největšího výrobce želatinových bonbonů, které letos slaví 100 let od svého založení. Znáte všechny medvídky, kteří patří do jeho rodiny?

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy