REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

10 tipů, jak si vybrat kvalitní a zdraví prospěšný olivový olej

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Olivovníky a olivy se pěstují a kultivují již několik tisíciletí. Olivový olej je jedním ze základních kamenů středomořské kuchyně. Má velmi pozitivní vliv na zdraví člověka a také díky němu se obyvatelé Středomoří dožívají vyššího věku a trápí je méně nejen kardiovaskulárních nemocí. Velmi ale záleží na kvalitě oleje.


Nenechte se zmást označením „extra panenský olivový olej“

Označení extra panenský neboli extra virgin vzbuzuje ve spotřebiteli pocit, že se jedná o výjimečný výrobek. Pojem extra panenský označuje olivový olej, který byl vyroben tradičním způsobem, tzv. mechanickým lisováním za studena a jehož kyselost nepřekračuje 0,8%. Pokud byl olivový olej lisován mechanicky a má aciditu v rozmezí 0,8% až 2% je označován jako „panenský“. Zbytek jsou oleje nepanenské, z pokrutin. Na ty opravdu pozor, nemají žádné zdraví prospěšné látky, všechny totiž zanikly při rafinaci.

 

 

Láhev na olivový olej musí být tmavá

Tmavá láhev chrání olivový olej před nežádoucím světlem, které může zhoršit senzorické vlastnosti olivového oleje. Špičkoví výrobci olej uchovávají v nerezových tancích pod ochrannou atmosférou a lahvují jej do tmavých lahví až před expedicí. Alternativou k tmavé láhvi mohou být ještě plechové nádoby. Do plastu dobrý olivový olej opravdu nepatří.

 

Podezřele nízká cena

Výroba kvalitního olivového oleje má svá pravidla a staletí osvědčené postupy, je to komodita, která má svou cenu. V západní Evropě se dobrý olivový olej prodává od 10 EUR a prémiový olivový olej od nejlepších výrobců v rozmezí 20-30 EUR za 500 ml.

 

Neznámý původ oliv aneb „směs olivových olejů pocházejících z EU“

Tímto označením říká výrobce svému zákazníkovi, že jeho nákupčí projeli Evropu a nakoupili ten nejlacinější olivový olej, který mohli. Je to typický postup pro hromadnou průmyslovou výrobu. Olivové oleje se nakoupí od různých producentů, z různých lokalit, různé kvality, různých odrůd a různé úrovně zpracování. Firma vyrábějící masovou produkci tyto vstupní suroviny smíchá a požadované chuti dosáhne pomocí aditiv a chemických úprav. Pravděpodobně to byl olej vyrobený mechanickým lisováním, ale zpravidla je to olej nevalné kvality. V některých případech dochází i k míchání olivového oleje s jinými rostlinnými oleji.

 

Nejlepší extra panenský olivový olej se vyrábí z oliv sklízených v říjnu

Špičkový výrobce prémiových extra panenských olivových olejů sklízí olivy v říjnu. Olivy jsou zpravidla jasně zelené (záleží na odrůdě), správně zralé, v nejlepší kondici a farmáři se snaží sklidit vše co nejrychleji, ideálně do 14 dnů od zahájení sklizně. Z olivových hájů putují olivy okamžitě do mlýna a nejpozději do 24 hodin jsou vylisované na olej. Takto vzniká olivový olej nejlepší kvality. Pokud ovšem výrobce chce kvantitu, tak nechá olivy o měsíc či dva na stromech déle. Ty postupně tmavnou a při lisování dají výrazně více oleje, ale kvalitativně horšího. Tuto informaci se na etiketách zpravidla nedočtete a musíte si ji zjistit na webu farmáře, importéra anebo od znalého prodejce.

 

Kupujte jen filtrovaný olej

Poslední dobou se ze zcela nepochopitelných důvodů rozmohla móda kupovat nefiltrovaný olej. Lidé si pravděpodobně myslí, že když v oleji plavou zbytky oliv a hromada nečistot, tak je to asi zdravější. Opravdu není. Při velkovýrobě se příliš neřeší oddělování listů, větviček a dalších nečistot od oliv. Olivy se před vstupem do mlýna osprchují vodou, ale větší nečistoty stále zůstávají. Proč tedy konzumovat v olivovém oleji zbytky pecek, listí a větví? Filtrování je jedním ze základních technologických procesů výroby kvalitního a poctivého olivového oleje. Například chorvatský výrobce, farma Chiavalon, používá špičkové švýcarské filtry, které mu zajistí dokonalou čistotu oleje a tím také dokonalou chuť.

 

Kyselost menší než 0,2%

Jedním ze základních parametrů kvality olivového oleje je jeho acidita, česky kyselost. Na začátku jsme uvedli, že extra panenský olivový olej musí mít aciditu maximálně do 0,8%. Ty nejlepší olivové oleje mají aciditu v rozmezí 0,1% až 0,2%. Ve spoustě článků se dočtete, že se máte podle této hodnoty rozhodovat, když hledáte dobrý olivový olej. Je to dobrá rada, ale v praxi se podle ní obtížně řídí, protože acidita se většinou na etiketách neuvádí. Důvodem je, že acidita s časem roste. Tedy, když po vylisování uděláte rozbor, je acidita nižší než třeba za rok, kdy doprodáváte poslední zásoby sezóny. Podívejte se na web farmy, případně požádejte o tuto informaci obchodníka, který vám olivový olej prodává. Také je potřeba si uvědomit, že nízká acidita je nutná podmínka, ale ne jediná, pro výběr dobrého olivového oleje. I olej s nízkou aciditou může mít chuťové defekty.

 

Čím více polyfenolů, tím je olej zdravější

Je známým faktem, že olivový olej je velmi prospěšný lidskému zdraví. Obsahuje různé zdraví prospěšné látky jako jsou vitamíny nebo antioxidanty a jedním z nejdůležitějších jsou polyfenoly. Podíl polyfenolů se zpravidla také neuvádí na etiketách, ale výrobce jejich hodnotu zná díky rozborům, které si nechává zpracovat v laboratoři. Zkuste tuto informaci získat od prodejce. Polyfenoly se projevují i chuťově. Čím více jich olivový olej obsahuje, tím je „štiplavější“.

 

Zjistěte si, jaká ocenění farmář získal

Ve světě se každoročně pořádá spousta soutěží, kde se vybírají nejlepší olivové oleje. Soutěže jsou lokální i mezinárodní a nepořádají se jen v tradičních olivových zemích. K nejprestižnějším patří soutěže v USA, Japonsku nebo ve Velké Británii. Pokud farma vyrábí prémiový olivový olej, je získání ocenění z podobných soutěží velmi důležitou referencí a dobrou reklamou. Dalším vodítkem může být zařazení konkrétní značky do katalogu nejlepších olivových olejů. Jedním z nejznámějších je španělský Evooleum nebo italský Flos Olei, který vybírá 500 nejlepších olivových olejů z celého světa.

 

Olivový olej ochutnejte

Není nad vlastní zkušenost! Pokud je to možné, olivový olej ochutnejte. Olivový olej se degustuje podobně jako víno. Skleničku v dlani zahřejte, krouživými pohyby olej rozlijte po stěnách sklenice a přivoňte. Následně jej v ústech nechejte převalovat u předních zubů, provzdušněte a pomalu nechte sklouznout do krku. U běžného olivového oleje ze supermarketu cítíte zpravidla v ústech mastnou hmotu. U špičkových prémiových olejů převládá pocit krémovitosti, ne mastnoty. Podle odrůdy můžete cítit chuť jablek, banánů, artyčoků nebo třeba bylinek. Na kořenu jazyka zase pikantnost, která může být u některých druhů (např. španělská Cornicabra nebo Manzanilla) velmi výrazná. Jsou olivové oleje jemné, ale také velmi silné a výrazné. Záleží na vaší chuti, stejně tak jako na účelu použití. Na ryby je vhodnější jemný olivový olej, zeleninové saláty nebo těstoviny se lépe kombinují s výraznějšími chutěmi. Na steaky jsou nejlepší ty nejvýraznější olivové oleje. Uvidíte, že pokud ochutnáte opravdu dobrý olivový olej, běžný ze supermarketů a velkovýrobců už chtít nebudete.

U nás v ČR se dovozem a prodejem opravdu skvělých a kvalitních olivových olejů z rodinných farem zabývá OLIVUM s.r.o. Do českých kuchyní přiváží olivový olej špičkové kvality od farmářů, kteří do něj otiskují nejen zkušenost několika generací, ale také svoji lásku a vášeň. A i díky tomu můžete ochutnat naprosto jedinečný produkt. A co víc, nejen že olivové oleje, které najdete na www.olivum.cz, skvěle chutnají, ale také luxusně vypadají. Tak hurá do toho, degustujte a mějte s u toho olivově!

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

6 tipů na bezpečný detox

Střevo je branou do těla. Prochází jím vše, co zkonzumujeme a většina z toho se zde také vstřebává. Jakékoliv poškození či disbalance střevní mikroflóry se může ošklivě podepsat na našem zdraví a potažmo psychice. Nový rok je ideální čas začít očistu těla a dobít energii na vše nadcházející. Držte se těchto jednoduchých 6 tipů a detox pro vás bude radostí.

číst dále ...

Cena medu zůstane i přes velký nedostatek českého lesního medu stejná, očekává se rekordní zájem

Český lesní med koncem ledna v obchodech dojde z důvodu špatné snůšky, komentuje situaci Milan Špaček z firmy Medokomerc, která je největším tuzemským zpracovatelem medu. Včely vyprodukovaly v roce 2020 nejméně medu za posledních 20 let.

číst dále ...

Vliv olivového oleje na vaše zdraví

Právě v této době je vhodné věnovat zvýšenou pozornost a péči svému zdraví. Již Homér označoval olivový olej za tekuté zlato, a to ještě zdaleka neměl k dispozici tolik vědeckých studií, jako máme my dnes. Pravidelné užívání olivového oleje je vhodné nejen pro prevenci civilizačních chorob, jako je rakovina a cukrovka, ale koriguje i hladinu cholesterolu nebo chrání krevní oběh. A jak jistě víte, lze ho užívat nejen vnitřně, ale také na tělo nebo vlasy.

číst dále ...

Stylové streetfoodové recepty pro vás a vaše přátele

Na streetfoodové dobroty, které důvěrně znáte z trhů a festivalů, už nemusíte čekat! Šikovné a známé české food-blogerky Markéta v troubě a S vášní pro jídlo, pro vás připravily chutné a jednoduché recepty s McCain hranolky Crispers, které jsou jako vystřižené ze streetfoodového jídelního lístku. Recepty jsou připravené i v duchu dalších trendů: uvědomělého vaření a neplýtvání jídlem. Oba trendy vybízí připravovat jídlo ze surovin, které máme běžně doma a když nevyužijeme celé balení některé potraviny, můžeme si ji nechat na jindy. Pozvěte přátele, rodinu a vychutnejte si spolu streetfoodové pokrmy v pohodlí domova.

číst dále ...

Nápadité recepty, díky nimž zase dopnete kalhoty

Leden, do kalhot vlezem. I tak bychom si mohli s nadsázkou poupravit známou českou pranostiku. Vánoční hodování se na nás totiž většinou podepíše a v prvním měsíci roku můžeme mít problém dopnout pásek, kalhoty, sukni… Navíc se zase proměnily naše chutě a my toužíme po něčem vyloženě lehkém, nepříliš mastném. Pozor, to ovšem neznamená, že to nebude dobré! Pokud je pokrm nabitý kvalitními surovinami, které poznáte také díky značkám kvality (např. Klasa, Regionální potravina nebo Bio), zažijete chuťové orgie. A navíc pak budete mít v bříšku jako v pokojíčku. Pojďme na to.

číst dále ...

Suchej únor? Tak na ten se napijem – nealkoholický Hrozňáček od Rybízáku k tomu přímo vybízí

Únor se v České republice zapsal jako měsíc bez alkoholu. Pokud neradi trháte partu, ale chuť vína by vám chyběla, přesedlejte v únoru na nealkoholické ovocné víno. V sortimentu české značky Rybízák najdete výborné víno Hrozňáček – chutná skvěle, ale je bez alkoholu.

číst dále ...

Špaldová mouka v kuchyni

Věděli jste, že existuje něco jako pšenice špalda? Ano, opravdu existuje. A právě z ní se vyrábí špaldová mouka. K její výrobě se používají celá zrna včetně obalové části, díky tomu špaldová mouka obsahuje velké množství prospěšných látek. Naši prapraprapraprarodiče z ní vařili a pekli zcela běžně, nyní se do kuchyní opět vrací. Třikrát hurá.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy