REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Co dokáže sůl

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Rady a tipy, jak zacházet se solí.


  • Mléko ochráníme před rychlým zkysnutím přidáním špetky soli.
  • Skvrny po červeném víně vždy ihned posypeme solí, protože nesaje jen vlhkost, ale také barvu.
  • Mastné skvrny na dřevěném stole nebo na podlaze posypeme co nejrychleji solí. Tuk se pak nevsákne.
  • Mosazné předměty se dají velmi účinně leštit kašičkou z octa a soli.
  • Polituru nábytku osvěžíme potřením směsí stolního oleje a soli.
  • Řezané květy vydrží ve váze mnohem déle čerstvé, když přidáme do vody špetku soli.
  • Kůže na mytí oken (jelenice) zůstane měkká a poddajná po vyprání ve slané vodě.
  • Špinavé stěny mycích stolů, výlevek a van vyčistíme rychle a dokonale po nasypání trochu soli na hadr, kterým myjeme.
  • Sůl ve slánce nezvlhne, když do ní vložíme několik zrnek rýže. Chceme-li mít sůl jemnou, necháme ji dobře oschnout a pak ji válečkem na nudle dobře rozmačkáme. Sůl přitahuje vlhko, na ní se nejlépe pozná změna počasí. Sůl přidáváme do vařících fazolí, jsou uvařeny o třetinu doby dříve. Nejoptimálnější dávka soli pro jednoho člověka by měla činit jen 2 až 5 gramů.

Autor: Jaroslav Vašák

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy