REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Něco o chlebu, rady a tipy

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Chléb nakrojený, aby neokoral, lehce osolíme a postavíme nakrojenou plochou na prkénko …


  • Starý chléb nejlépe zužitkujeme na topinky. Ty ale při smažení nasáknou příliš mnoho tuku. Pokud však před smažením postříkáme chléb trochou vlažné vody, topinky budou křehké a nenasáknou tolik tuku.
  • Chleba nám vydrží déle, vložíme-li jej do mikroténového sáčku.
  • Pro úspěšné upečení chleba není rozhodující přesné dodržování množství uvedených surovin uvedených v receptu. Nedá se totiž přesně stanovit, protože různé druhy mouky se chovají odlišně. Chceme-li dosáhnout žádoucí konzistence těsta, musíme například přidat více tekutiny nebo mouky. Chléb získá pěkný lesklý povrch, když bochník bezprostředně po upečení potřeme studenou vodou.
  • Čerstvý chléb krájíme ostrým nožem, který ponoříme do vařící vody. I ten nejměkčí chléb je možno takto krájet na nejtenčí krajíčky.
  • Plíseň v krabici na chléb: Chléb by se neměl ukládat v igelitových sáčcích, ale nejlépe ve lněné a čisté utěrce. Takto zabalený nezplesniví. Ve schránce na chléb se nevytvoří plíseň, když ji jednou za týden vymyjeme octovou vodou. Ocet spolehlivě ničí bakterie. Ve schránce vydrží déle, když k němu přidáme čerstvé jablko.
  • Chléb můžeme uchovávat vcelku i nakrojený v mrazničce. Pokud je nakrájený na krajíčky, každý zvlášť zabalíme do mikroténového sáčku. Před konzumací necháme v pokojové teplotě zvolna rozehřát. Stejně tak můžeme uchovávat i pečivo.
  • Starý chléb osušíme, nastrouháme a použijeme na polévku, chlebový nákyp nebo k zahušťování a dochucení různých pokrmů ( např.

    luštěninových kaší, zahušťování tmavých omáček hlavně s pivem, dušeným masům, k přípravě chlebových polévek, do česnečky), na topinky apod.

  • Tvrdší chleba změkne, když ho dáme na několik sekund rozpéci do mikrovlnné trouby nebo o chvíli déle do obyčejné trouby.
  • Hovězí pečeni zahušťujeme strouhanou kůrkou tvrdého chleba, bude pak mít lepší chuť než při klasickém zahušťování moukou.
  • Z tvrdého chleba můžeme připravit i chutnou polévku, např. s přidáním smetany, žloutku a citronové šťávy.
  • Přesolenou šťávu z masa upravíme, povaříme-li v ní chlebovou kůrku.
  • Bílou střídku můžeme použít na přípravu bramboráku. Namočíme ji do mléka, rozmačkáme a dále už postupujeme stejně jako u strouhaných brambor. Přidáme vejce, česnek, mouku, majoránku, sůl, kmín, uděláme těsto a smažíme na oleji a podáváme s kečupem nebo se zeleninou oblohou.
  • Chlebové řízky připravíme tak, že chléb nakrájíme na plátky, v misce rozšleháme vejce, přidáme bílek, osolíme a okořeníme. Plátky chleba namáčíme ve vejci a na rozpáleném oleji smažíme po obou stranách. Obložíme sezonní nebo sterilovanou zeleninou, hořčicí, cibulí, kečupem apod.
  • Chléb žitný obsahuje mnohem vitaminů, minerálních látek a potřebné vlákniny než chléb pšeničný.
  • Koupíme-li ještě vlahý chléb zabalený v igelitu, můžeme jej vložit ( bez obalu) na chvíli dopéci do trouby. Je potom chřupavý a lépe se krájí.

Autor: Jaroslav Vašák

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Cold brew třikrát jinak aneb osvěžující letní drinky, které zvládnete doma

Že ještě neznáte cold brew? Za studena extrahovaná káva chutná příjemně sladce, v lednici vám vydrží déle než týden a zvládne ji připravit opravdu každý. Navíc ji můžete přizpůsobit svým vlastním chutím – stačí přidat pár zajímavých ingrediencí a osvěžující kávový drink je na světě. Jediné, co kromě kávových zrn budete potřebovat, je kvalitní mlýnek na kávu, dostatečně velká sklenice a papírový filtr.

číst dále ...

Vaše oblíbené zeleninové pokrmy v netradičním podání

Horké letní dny přímo vybízejí k tomu, abyste ve svém jídelníčku využili maximum z toho, co nám příroda právě nabízí. V žádném jiném ročním období nemáme takový výběr čerstvé zeleniny. Přidáním masa navíc získáte plnohodnotný hlavní chod. Co takhle vyzkoušet nové a překvapivé varianty oblíbených receptů, jako je odlehčená verze Caesar salátu nebo kuskus připravený jako řecký salát?

číst dále ...

Ochutnejte nejznámější jídla z dánské kuchyně

Dánská kuchyně je pro většinu z nás spíše velkou neznámou, při pohledu na typická dánská jídla však brzy zjistíte, že by byla chyba ji nevyzkoušet. Vyniká totiž použitím čerstvých, lokálních surovin s důrazem na ingredience, které se pěstují či chovají přímo v Dánsku. Jídla inspirovaná dánskou kuchyní si můžete dopřát v rámci Dánského menu, které bude k dostání už příští týden na všech pobočkách Bageterie Boulevard.

číst dále ...

BistRAWveg: Tipy na chutné raw recepty, když člověka honí mlsná

Raw neboli syrová strava je jedním ze stylů stravování. Pokud člověka popadne chuť na sladké, je takříkajíc doma. Nepečené dorty a koláče s troškou umu a správných surovin lze zvládnout připravit v domácí kuchyni. Ve spolupráci s odborníky z BistRAWveg některé recepty a postupy odhalujeme.

číst dále ...

Rychlé a chutné svačiny pro děti i dospělé podle Drůbežářského závodu Klatovy

Září a s ním spojený začátek nového školního roku je pro každého jinak náročný. Děti se těší na nové zážitky a kamarády a rodiče organizují, jak všechno zvládnout. Jeden z důležitých úkolů pro rodiče je připravit dětem svačinu, která je nejen nasytí ale bude zároveň i velmi pestrá. Ideálním řešením je ovoce, zelenina a k tomu jednoduché ale vydatné tipy od Drůbežářského závodu Klatovy. Kombinace křupavého čerstvého pečiva, svěží zeleniny a Kuřecí prsní zauzené šunky nejvyšší jakosti krájené, která je oceněná značkou kvalitních potravin KLASA a certifikátem České cechovní normy nebo Kuřecího dětského junioru bez přidaných E, tak potěší nejen malého školáka, ale i teenagera a neodolají ani samotní rodiče.

číst dále ...

Prague mussel week odstartoval. Zapojí se Les Moules, Bruxx i Grandhotel Pupp

Týden od 21. do 27. září patří v desítkách restaurací holandským slávkám. Druhý ročník festivalu Prague mussel week nabízí zvýhodněná mušlová menu připravená skutečnými kulinářskými esy. Zapojili se například Les Moules, Bruxx či Grandhotel Pupp. Recepty na slávkové pochoutky od šéfkuchařů zapojených restaurací jsou dostupné i na webu PMW.

číst dále ...

Začíná sezóna moštů! Co o nich potřebujete vědět?

Máte rádi ovoce? Pak jste nejspíše propadli jedinečné chuti ovocných šťáv. Můžete si je kupovat u farmáře, v obchodech, nebo třeba i v restauracích, když toužíte po něčem zdravějším. Jak se vůbec vyrábějí? Může být základem i mražené ovoce? Je nějaký rozdíl mezi moštem, džusem a nektarem? Je zakalený mošt vadný? Na tyto a více otázek odpověděl Akademii kvality doc. Ing. Aleš Rajchl, Ph.D., vedoucí Ústavu konzervace potravin, VŠCHT Praha.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy