REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Něco o chlebu, rady a tipy

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Chléb nakrojený, aby neokoral, lehce osolíme a postavíme nakrojenou plochou na prkénko …


  • Starý chléb nejlépe zužitkujeme na topinky. Ty ale při smažení nasáknou příliš mnoho tuku. Pokud však před smažením postříkáme chléb trochou vlažné vody, topinky budou křehké a nenasáknou tolik tuku.
  • Chleba nám vydrží déle, vložíme-li jej do mikroténového sáčku.
  • Pro úspěšné upečení chleba není rozhodující přesné dodržování množství uvedených surovin uvedených v receptu. Nedá se totiž přesně stanovit, protože různé druhy mouky se chovají odlišně. Chceme-li dosáhnout žádoucí konzistence těsta, musíme například přidat více tekutiny nebo mouky. Chléb získá pěkný lesklý povrch, když bochník bezprostředně po upečení potřeme studenou vodou.
  • Čerstvý chléb krájíme ostrým nožem, který ponoříme do vařící vody. I ten nejměkčí chléb je možno takto krájet na nejtenčí krajíčky.
  • Plíseň v krabici na chléb: Chléb by se neměl ukládat v igelitových sáčcích, ale nejlépe ve lněné a čisté utěrce. Takto zabalený nezplesniví. Ve schránce na chléb se nevytvoří plíseň, když ji jednou za týden vymyjeme octovou vodou. Ocet spolehlivě ničí bakterie. Ve schránce vydrží déle, když k němu přidáme čerstvé jablko.
  • Chléb můžeme uchovávat vcelku i nakrojený v mrazničce. Pokud je nakrájený na krajíčky, každý zvlášť zabalíme do mikroténového sáčku. Před konzumací necháme v pokojové teplotě zvolna rozehřát. Stejně tak můžeme uchovávat i pečivo.
  • Starý chléb osušíme, nastrouháme a použijeme na polévku, chlebový nákyp nebo k zahušťování a dochucení různých pokrmů ( např.

    luštěninových kaší, zahušťování tmavých omáček hlavně s pivem, dušeným masům, k přípravě chlebových polévek, do česnečky), na topinky apod.

  • Tvrdší chleba změkne, když ho dáme na několik sekund rozpéci do mikrovlnné trouby nebo o chvíli déle do obyčejné trouby.
  • Hovězí pečeni zahušťujeme strouhanou kůrkou tvrdého chleba, bude pak mít lepší chuť než při klasickém zahušťování moukou.
  • Z tvrdého chleba můžeme připravit i chutnou polévku, např. s přidáním smetany, žloutku a citronové šťávy.
  • Přesolenou šťávu z masa upravíme, povaříme-li v ní chlebovou kůrku.
  • Bílou střídku můžeme použít na přípravu bramboráku. Namočíme ji do mléka, rozmačkáme a dále už postupujeme stejně jako u strouhaných brambor. Přidáme vejce, česnek, mouku, majoránku, sůl, kmín, uděláme těsto a smažíme na oleji a podáváme s kečupem nebo se zeleninou oblohou.
  • Chlebové řízky připravíme tak, že chléb nakrájíme na plátky, v misce rozšleháme vejce, přidáme bílek, osolíme a okořeníme. Plátky chleba namáčíme ve vejci a na rozpáleném oleji smažíme po obou stranách. Obložíme sezonní nebo sterilovanou zeleninou, hořčicí, cibulí, kečupem apod.
  • Chléb žitný obsahuje mnohem vitaminů, minerálních látek a potřebné vlákniny než chléb pšeničný.
  • Koupíme-li ještě vlahý chléb zabalený v igelitu, můžeme jej vložit ( bez obalu) na chvíli dopéci do trouby. Je potom chřupavý a lépe se krájí.

Autor: Jaroslav Vašák

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Vhodné potraviny využívané při dietě

Článek pana Jaroslava Vašáka. Potraviny, které vám umožní snížit váhu. Víte které suroviny jsou pro dietu ty nejvhodnější? Tak například artyčoky, avokáda, čekanky, datle, fazolové lusky, grapefruity… Ano, ať už držíte jakoukoliv dietu, je třeba, při přípravě dietních pokrmů, vybrat ty potraviny, po kterých se hubne.

číst dále ...

Jarní detox chutně a zdravě? Vyzkoušejte recepty z rostlinné stravy

S příchodem jara je v posledních letech čím dál populárnější dopřávat si takzvaný jarní detox organismu. Metod, jak ho docílit, je celá řada. Ideální je zvolit takovou cestu, kterou si neublížíme a bude nám příjemná i dlouhodoběji. Jedině tak totiž svému tělu dopřejeme skutečně to, co po zimě potřebuje. V žádném případě není nutné držet úplný půst, popíjet jen ovocné šťávy nebo třeba několik dnů po sobě jíst stejné jídlo. Bohatě stačí jídelníček s příchodem jara vhodně odlehčit a dopřát si na vitamíny bohatou rostlinnou stravu. Chcete-li letos očistu těla zkusit s chutí, rozumem a pestrou chutnou stravou, nechte se inspirovat recepty na chutné jarní menu od České veganské společnosti.

číst dále ...

Odlehčená oblíbená jídla, která potěší celou rodinu

Přemýšlíte, jak překvapit a hlavně nasytit vaše strávníky? Pořád probíráte nové recepty? Už nehledejte a vyzkoušejte osvědčené klasiky, ale nově s kuřecím mletým masem. Mleté maso je velmi univerzální a skvěle nahradí vepřové a hovězí maso. Zároveň je lehce stravitelné a bohaté na řadu potřebných vitamínů a podporuje nárůst a regeneraci svalové hmoty. Připravte si doma mini burgery, kuřecí tatarák, knedlíčky do polévky, sekanou, karbanátky nebo se inspirujte světovými hity jako jsou špagety bolognese, skotská vejce nebo chilli con carne. S novinkou Kuřecím steakem bez kůže mletým od Drůbežářského závodu Klatovy s 99% podílem masa vykouzlíte výtečnou hostinu na všechny způsoby.

číst dále ...

Zažeňte únorovou únavu pomocí těchto receptů

V druhém letošním měsíci potřebujeme doplnit síly po dlouhé zimě a temných dnech. Čím si tedy podmaní únor naše chuťové pohárky? Ideálně něčím zemitým a hutnějším, ale zároveň dobře stravitelným. Pojítkem všech našich receptů jsou proto zelenina a ovoce doplněné o vydatnější suroviny, jako je tvaroh, zvěřina, sýr nebo smetana. Čeká na vás polévka z pečené cibule, jelení hřbet s restovanou zeleninou, pečená mrkev s tvarohem a jako dezert jablečné řezy se zakysanou smetanou. Díky čemu budou vaše pokrmy dokonalé? Především díky tomu, že přemýšlíte o výběru surovin a kupujete ty kvalitní, což na ně prozradí mj. také značky kvality potravin na jejich obalech. Jedná se např. o Klasu nebo Regionální potravinu.

číst dále ...

Zkroťte chutě na sladké, aneb 5 tipů ke sladkému životu bez cukru

V posledních letech se stal cukr v očích nás, spotřebitelů, stále více hlídanou surovinou. Na tento trend tak začali reagovat i výrobci, jenž chtějí svým zákazníkům poskytnout oblíbené produkty v alternativě bez bílého cukru. Sladké chuti se přitom nemusíme vyhýbat úplně, stačí sáhnout po produktech, za jejichž sladkou chutí stojí například ovoce, nebo přírodní sladidla, jako třeba čekanka. Jak zkrotit chutě, když se dožadují většího množství sladkostí, než tělo potřebuje?

číst dále ...

Svačinové pomazánky, TOP výběr těch nejlepších receptů z databáze kuchařky ReceptyOnLine.cz

Jednoduché recepty na úžasné pomazánky servírované jen tak, namazané na pečivu. Některé se dají používat i jako dipy, k namáčení krekrů či kousků zeleniny, jiné lze využít i na potření chlebíčků, či kanapek. Ovšem především je využijeme na přípravu chutných svačinek do školy, práce či na výlet. V tomto výběru svačinových pomazánek najdete 24 vyzkoušených receptů!

číst dále ...

Nealko koktejlová inspirace na druhou polovinu únorové výzvy

Polovina Suchého února je za námi a možná už vás přepadá chuť na některý z oblíbených míchaných drinků. Dobrou zprávou je, že si jejich lahodnou chuť můžete užít, aniž byste svůj únorový závazek porušili. S nealkoholickými šumivými víny Bohemia Sekt a sirupy Monin vás čeká dokonalá nealko-koktejlová paleta chutí, vůní a barev. Který z následujících drinků vás láká vyzkoušet jako první?

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy