REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Máslo

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Máslo patří k základním potravinám. Skladujeme je vždy v chladnu, ale pozor – máslo, kterým potíráme chléb či bílé pečivo, uskladňujeme v nejnižším oddělení chladničky nebo ve spíži, abychom je mohli snadno roztírat.


  • Máslo čajové je vyrobeno z teplého odstředěného mléka. Vydrží mnohem déle než máslo selské, tím spíše, je-li uloženo v chladnu.

  • Máslo selské se vyrábí ze smetany, která byla odstředěna z plnotučného mléka. To vše se děje studenou cestou..

  • Máslo, jímž mažeme chlebíčky, se lépe rozmaže, když jej předem utřeme. Máslo uchováváme v chladničce při teplotách kolem 0°C. Jestliže jej podchladíme nebo dokonce zmrazíme, jeho jakost se zhorší. Nemáme-li chladničku, vkládáme ho do studené vody. Aby vydrželo ještě déle, dáme do vody na špičku nože jedlé sody. Vodu musíme často vyměňovat.

  • Máslem potíráme pokrmy, které připravujeme na grilu. Máslo přispívá k tomu, že zůstávají šťavnaté, křehké a chutné. Speciálně upraveným máslem – například bylinkovým – zjemníme chuť omáček, minutek i šťáv na maso.

  • Máslo používáme k přípravě různých slaných pomazánek z tvarohu apod. Nikdy ho nepřeškvařujeme ani nerozpalujeme do zlatohněda. Máslo, které již nemá vhodnou chuť, rozpustíme v kastrole a vhodíme do něj kousek chlebové kůrky, která s něho vyjme hořkou chuť.

  • Máslo rychleji utřeme, když nádobu, v níž chceme máslo třít, nejprve vypláchneme horkou vodou a dobře vytřeme. Nebo k máslu přidáme lžíci cukru nebo mouky.

  • Máslo je tuk obsažený v mléce, který se při odstředění mléka srazí a zahustí a je tak snadno oddělitelný od mléka mechanicky a ne chemicky. Při průmyslové výrobě mléka se pak máslo pasterizuje, obohacuje se živými fermenty, které přetvářejí laktosu na kyselinu mléčnou, snáze stravitelnou.

  • Sardelové máslo připravíme ze sardelí zbavených kostí a s máslem pečlivě utřeným. Sardelové máslo mažeme na žemle, dáváme do omáček, paštik, plněných vajec, rolád, vepřové a hovězí pečeně. Můžeme použít i sardelovou pastu.

  • Máslo v zimě snadno rozmažeme, když jej chvíli poklopíme mísou, kterou jsme předtím vypláchli čistou vařící vodou.

  • Obal z másla (či jiného tuku) nevyhazujeme, ale vymašťujeme jím plechy před pečením nebo pánve, v nichž ohříváme některé pokrmy.

  • Pokud máslo žlukne, není ještě nic ztraceno. Rozpustíme je, až zpění, a přidáme k němu opečenou kůrku chleba. Zejména tuto možnost oceníme v létě na chatě, kde je to do nejbližšího obchodu dvě hodiny přes les.

  • Máslo také čistí skvrny od ASFALTU, DEHTU, FERMEŽE, SMŮLY a TRÁVY, čistí lakovou OBUV a zabraňuje tvoření škraloupu na OMÁČKÁCH. Skvrny od másla čistíme stejně jako skvrny od TUKU.

Autor: Jaroslav Vašák

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

20 nejlepších receptů na džemy a marmelády

Džem má řidší konzistenci a většinou obsahuje celé kousky ovoce. Marmeláda je tužší a připravujeme ji z hodně vyzrálého ovoce, které buď prolisujeme strojkem na ovoce, nebo rozmixujeme a propasírujeme přes síto. Takže stručně: džem se vaří z celého nebo na kousky nakrájeného ovoce, základem marmelády je ovocný protlak (prolisované ovoce). Ale dost teorie! Přinášíme vám ty nejlepší recepty na džemy a marmelády z naší databáze. Tady jsou.

číst dále ...

Je libo hmyzí burger?

Náhražek masa a burgerů založených na rostlinném původu surovin najdete hned několik. Ale napadlo vás vyzkoušet pokrm z hmyzu? Jídlo vyrobené z hmyzu může znít v našich končinách jako sci-fi, ale kvůli dlouhodobé neudržitelnosti klasické živočišné výroby je právě hmyz jednou z potrav budoucnosti. Ochutnat můžete třeba hmyzí burger, který vyrábí německá firma Bug Foundation.

číst dále ...

Vychutnejte si zmrzlinu pro dospělé! Vyrobte si doma veselé nanuky

Ledově vychlazená zmrzlina představuje úžasné osvěžení v průběhu horkého letního dne. Když však přidáte kapku alkoholu a jeden z drinků Schweppes, dodáte nanukům grády a povýšíte je na nečekaný level. A jak vyrobit nanuky 18+?

číst dále ...

Chystejte hody, jde se na jahody!

Sezóna jahod právě vrcholí a je poslední čas pořídit si šťavnatou zásobu těch českých, voňavých, na které zase budeme čekat celý rok. Pořiďte si jich dostatek, ať už natrhaných na vlastní zahrádce, na políčku při samosběru, anebo zakoupených na trhu… Můžete z nich totiž připravit spoustu skvělých dobrot!

číst dále ...

Výborné a zdravé? 4 tipy na letní dobroty pro děti, které hravě zvládnete připravit doma

Léto je tady a spolu s ním nastává čas zmrzlin, limonád, různých dezertů a dalších dobrot. Zodpovědní rodiče tak budou mnohdy řešit dilema, jak dopřát potěšení mlsnému jazýčku svých dětí, ale zároveň neohrozit jejich zdraví. Odpověď se přímo nabízí: připravte jim chutné a zdravé domácí dobroty, u nichž je složení plně ve vaší režii.

číst dále ...

Domácí jahodový sirup s mátou nebo rebarborou, limonáda nebo střik!

Milujete jahody? Tomáš pro Vás připravil dva super recepty na marmeládu a sirupy, kdy zpracujete naprosto celé jahody, i stopky a odřezky! A nakonec si za odměnu po dovedné práci můžete dát skvělý jahodovo-rabarborový střik! Tak hurá do toho, ať je hned hotovo!

číst dále ...

Vinice Šobes, ikona našeho vinařství

V meandru řeky Dyje v Národním parku Podyjí se nachází přírodní unikát, který uchvátí každoročně stovky návštěvníků. Vinice Šobes se díky své jedinečné dispozici stala ikonou moravského vinařství. A tak na nic nečekejte a vydejte se prozkoumat jedno z nejromantičtějších míst v Česku.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy