REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Teplé omáčky v české kuchyni. TOP výběr těch nejlepších!

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Zde vám přinášíme výběr těch nejlepších receptů na tradiční české teplé omáčky. V našem článku nechybí recept například na rajskou omáčku, koprovou, ale třeba také na skvělou šípkovou omáčku ke kanci. Inspirujte se výběrem těch nejlepších receptů na teplé české omáčky z databáze naší internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz.


1.

Asi mě dáte zapravdu, že mezi nejoblíbenější české teplé omáčky většiny Čechů patří rajská omáčka. Každá rodina ji dělá jinak, ale výsledek je vždy stejný. Hustější, sladkokyselá červená omáčka z rajčat, smetany a dalších surovin. Zde je náš oblíbený recept na pravou českou rajskou omáčku.

Domácí rajská omáčka s masem – RECEPT ZDE!

2.

Koprovka. Kdo by neznal poctivou českou koprovku. Někdo ji miluje jen tak, s vajíčkem a knedlíkem či bramborem, jiný si je koprové omáčce dopřává vařené hovězí. A někdo koprovku prostě nemusí. Ale stejně patří teplá koprová omáčka k pokladům české kuchyně.

Česká koprovka – RECEPT ZDE!

3.

Co Čech, to houbař. A tak v našem výběru teplých omáček rozhodně nesmí chybět hustá omáčka plná čerstvých, podušených hub. Zde je recept na skvělou houbovou omáčku podle receptu našich babiček a prababiček.

Teplá houbová omáčka z čerstvých hub – RECEPT ZDE!

4.

Asi mě dáte zapravdu, že křenovou omáčku dnes vaří málokdo. Přitom v minulém století patřila mezi nejoblíbenější teplé omáčky vůbec. Vyzkoušejte tento recept, možná vás chuť i vůně této tradiční české teplé omáčky překvapí a opět ji zařadíte do svého pravidelného jídelníčku.

Křenová omáčka II. – RECEPT ZDE!

5.

Další téměř zapomenutá teplá omáčka je tzv. pažitková. Jde opět o hustější omáčku nazelenalé barvy vonící po základní surovině, tedy po pažitce. Servíruje se podobně, jako omáčka koprová, nejčastěji s vejci nebo vařeným hovězím masem.

Pažitková omáčka – RECEPT ZDE!

6.

A znáte omáčku z povidel, jak ji připravovali naše prabáby? Neznáte? Nevadí! Zde je vyzkoušený skvělý recept na sladkou povidlovou omáčku, které se podává především k sladkým ovocným knedlíkům, ale také například ke zvěřině.

Povidlová omáčka – RECEPT ZDE!

7.

Asi by v našem výběru neměla chybět ani hnědá hustá omáčka ke zvěřině, nejlépe ke kanci. A o kterou omáčku tedy vlastně jde? Přeci o šípkovou! Kdo by neznal hádku myslivců ve slavném filmu Postřižiny. Tak tedy dáte si kance se zelím, nebo s teplou šípkovou omáčkou? :) Náš vyzkoušený recept máte zde. My si tentokráte dopřejeme pečené kančí se šípkovou omáčkou.

Šípková omáčka – RECEPT ZDE!

8.

A do třetice tu máme sladkou omáčku, mírně nakyslou, skvělou například k uzenému masu. Ovšem tato teplá omáčka výborně chutná jako příloha také ke zvěřině, ale i k jinému pečenému a grilovanému masu.

Švestková omáčka s mandlemi a rozinkami – RECEPT ZDE!

9.

Hledáte jednoduchou teplou omáčku k hovězímu masu? Vyzkoušejte tento recept na teplou omáčku z jíšky a vývaru ochucenou majoránkou a drceným česnekem. Je skvělá nejen k vařenému hovězímu masu, ale k tomu se hodí nejlépe.

Teplá česneková omáčka – RECEPT ZDE!

10.

A zde je má další velice oblíbená teplá omáčka. Teplá přílohová omáčka s chutí a vůní po hořčici. Skvělá například k minutkově připravenému, na oleji na pávi opečenému, vepřovému nebo kuřecímu masu. Připravuje se v pánvi z výpeku po mase.

Teplá hořčičná omáčka – RECEPT ZDE!

11.

Teplá smetanovo-papriková omáčka vhodná k vařeným či pečeným masům, těstovinám apod., servírovaná zahuštěná, zjemněná smetanou a máslem. Další z mých nejoblíbenějších teplých omáček vůbec.

Teplá papriková omáčka zjemněná smetanou – RECEPT ZDE!

12.

Nechybí vám v našem výběru jedna z nejznámějších a nejoblíbenějších českých omáček vůbec? Napovím vám. Jde o smetanovou omáčku hustší konzistence servírovanou s plátky pečeného hovězího masa a domácím houskovým knedlíkem. Ano pravá česká svíčková!

Svíčková na smetaně s knedlíkem – RECEPT ZDE!

 

Teplé omáčky neodmyslitelně patří k české kuchyni. My Češi máme rádi utopené maso v husté omáčce, stejně tak pokrmy podlité nějakou tou ochucenou šťávou, tedy omáčkou. Výše jsme vám uvedli asi ty nejznámější české omáčky, ale v naší databázi jich najdete mnohem a mnohem více! Například klasickou znojemskou omáčku, játrovou, šafránovou

Podívejte se na další recepty na teplé omáčky například zde: teplé omáčky a šťávy.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy