REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Teplé omáčky v české kuchyni. TOP výběr těch nejlepších!

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Zde vám přinášíme výběr těch nejlepších receptů na tradiční české teplé omáčky. V našem článku nechybí recept například na rajskou omáčku, koprovou, ale třeba také na skvělou šípkovou omáčku ke kanci. Inspirujte se výběrem těch nejlepších receptů na teplé české omáčky z databáze naší internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz.


1.

Asi mě dáte zapravdu, že mezi nejoblíbenější české teplé omáčky většiny Čechů patří rajská omáčka. Každá rodina ji dělá jinak, ale výsledek je vždy stejný. Hustější, sladkokyselá červená omáčka z rajčat, smetany a dalších surovin. Zde je náš oblíbený recept na pravou českou rajskou omáčku.

Domácí rajská omáčka s masem – RECEPT ZDE!

2.

Koprovka. Kdo by neznal poctivou českou koprovku. Někdo ji miluje jen tak, s vajíčkem a knedlíkem či bramborem, jiný si je koprové omáčce dopřává vařené hovězí. A někdo koprovku prostě nemusí. Ale stejně patří teplá koprová omáčka k pokladům české kuchyně.

Česká koprovka – RECEPT ZDE!

3.

Co Čech, to houbař. A tak v našem výběru teplých omáček rozhodně nesmí chybět hustá omáčka plná čerstvých, podušených hub. Zde je recept na skvělou houbovou omáčku podle receptu našich babiček a prababiček.

Teplá houbová omáčka z čerstvých hub – RECEPT ZDE!

4.

Asi mě dáte zapravdu, že křenovou omáčku dnes vaří málokdo. Přitom v minulém století patřila mezi nejoblíbenější teplé omáčky vůbec. Vyzkoušejte tento recept, možná vás chuť i vůně této tradiční české teplé omáčky překvapí a opět ji zařadíte do svého pravidelného jídelníčku.

Křenová omáčka II. – RECEPT ZDE!

5.

Další téměř zapomenutá teplá omáčka je tzv. pažitková. Jde opět o hustější omáčku nazelenalé barvy vonící po základní surovině, tedy po pažitce. Servíruje se podobně, jako omáčka koprová, nejčastěji s vejci nebo vařeným hovězím masem.

Pažitková omáčka – RECEPT ZDE!

6.

A znáte omáčku z povidel, jak ji připravovali naše prabáby? Neznáte? Nevadí! Zde je vyzkoušený skvělý recept na sladkou povidlovou omáčku, které se podává především k sladkým ovocným knedlíkům, ale také například ke zvěřině.

Povidlová omáčka – RECEPT ZDE!

7.

Asi by v našem výběru neměla chybět ani hnědá hustá omáčka ke zvěřině, nejlépe ke kanci. A o kterou omáčku tedy vlastně jde? Přeci o šípkovou! Kdo by neznal hádku myslivců ve slavném filmu Postřižiny. Tak tedy dáte si kance se zelím, nebo s teplou šípkovou omáčkou? :) Náš vyzkoušený recept máte zde. My si tentokráte dopřejeme pečené kančí se šípkovou omáčkou.

Šípková omáčka – RECEPT ZDE!

8.

A do třetice tu máme sladkou omáčku, mírně nakyslou, skvělou například k uzenému masu. Ovšem tato teplá omáčka výborně chutná jako příloha také ke zvěřině, ale i k jinému pečenému a grilovanému masu.

Švestková omáčka s mandlemi a rozinkami – RECEPT ZDE!

9.

Hledáte jednoduchou teplou omáčku k hovězímu masu? Vyzkoušejte tento recept na teplou omáčku z jíšky a vývaru ochucenou majoránkou a drceným česnekem. Je skvělá nejen k vařenému hovězímu masu, ale k tomu se hodí nejlépe.

Teplá česneková omáčka – RECEPT ZDE!

10.

A zde je má další velice oblíbená teplá omáčka. Teplá přílohová omáčka s chutí a vůní po hořčici. Skvělá například k minutkově připravenému, na oleji na pávi opečenému, vepřovému nebo kuřecímu masu. Připravuje se v pánvi z výpeku po mase.

Teplá hořčičná omáčka – RECEPT ZDE!

11.

Teplá smetanovo-papriková omáčka vhodná k vařeným či pečeným masům, těstovinám apod., servírovaná zahuštěná, zjemněná smetanou a máslem. Další z mých nejoblíbenějších teplých omáček vůbec.

Teplá papriková omáčka zjemněná smetanou – RECEPT ZDE!

12.

Nechybí vám v našem výběru jedna z nejznámějších a nejoblíbenějších českých omáček vůbec? Napovím vám. Jde o smetanovou omáčku hustší konzistence servírovanou s plátky pečeného hovězího masa a domácím houskovým knedlíkem. Ano pravá česká svíčková!

Svíčková na smetaně s knedlíkem – RECEPT ZDE!

 

Teplé omáčky neodmyslitelně patří k české kuchyni. My Češi máme rádi utopené maso v husté omáčce, stejně tak pokrmy podlité nějakou tou ochucenou šťávou, tedy omáčkou. Výše jsme vám uvedli asi ty nejznámější české omáčky, ale v naší databázi jich najdete mnohem a mnohem více! Například klasickou znojemskou omáčku, játrovou, šafránovou

Podívejte se na další recepty na teplé omáčky například zde: teplé omáčky a šťávy.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Cukrářské trendy 2019 (podle Josefa Maršálka, pekařského a cukrářského mistra)

Vrstvení, Pastel de Nata, Metalická cukrařina…. to je výčet jen několika nových trendů patřících mezi nejoblíbenější cukrářské praktiky současnosti. V tomto článku najdete výčet těch nejoblíbenějších, jak je sepsal Josef Maršálek, pekařský a cukrářský mistr.

číst dále ...

Zelený svátek v irském duchu. Udělejte si zelenou domácí párty sami

Ačkoliv si dnes Den svatého Patrika spojíme spíše s rozjařeným veselím a setkáváním se s přáteli v místních hospůdkách, tak ne vždycky se nesl tento březnový svátek v podobně světském duchu. K oblíbenému každoročnímu popíjení se váže mnohaletá křesťanská tradice, která se během desetiletí přetavila v příjemnou společenskou událost, díky níž si můžeme originální pravou irskou párty udělat klidně u sebe doma.

číst dále ...

Mléčné jídelny PRAMEN – reklama z dob socialismu

Zavzpomínejte si na doby minulé díky tomuto krátkému videu, reklamě na provozovny PRAMEN. Kdo by si dal tehdejší jahodový nebo čokoládový koktejl? A co dortíčky a zmrzlinové poháry?

číst dále ...

Pohled pod pokličku francouzské kuchyně

Francouzská kuchyně je proslavená po celém světě a nejedno francouzské jídlo je ikonou pro každého začínajícího i profesionálního kuchaře, pekaře či cukráře. Pojďme se podívat, kde se věhlas francouzské kuchyni vzal a jak se národní chutě vyvíjely.

číst dále ...

Britské prémiové potraviny od Icelandu k dostání na Košík.cz

Taky se vám občas nechce nic vařit nebo nakupovat a rádi sáhnete do mrazáku pro zásoby? I mražené potraviny můžou být lahůdkou, což dokazuje Iceland, který nabízí prémiové britské potraviny. Ty si nyní exkluzivně můžete objednat na Košík.cz.

číst dále ...

Nejlepší velikonoční recepty. Výběr 20 nejvyhledávanějších velikonočních receptů z webu ReceptyOnLine.cz

Velikonoce máme pomalu za dveřmi a tak je třeba vytáhnout z virtuálního šuplíku ty nejlepší a hlavně osvědčené velikonoční recepty například na beránka, slanou bábovku, jidáše, velikonoční sekanou, nádivku ….

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy