REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Domácí rajská omáčka s masem

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Rajská omáčka s vložkou hovězího masa.


Ingredience:
800 ghovězí kýty
200 gkořenové zeleniny (mrkev,petržel,celer)
8 kskuliček černého pepře
5 ksbobkového listu
voda
sůl
Na omáčku:
400 gčerstvých rajčat
150 ganglické slaniny
2 lžícehladké mouky
2 lžícemásla
1 lžíceoleje
2 ksmrkve
2 ksbobkového listu
1 kscibule
1 ksmalého stroužku česneku
špetka mletého tymiánu
špetka mleté skořice
mletý černý pepř
cukr krupice na oslazení
sůl

Postup:

1. Očištěné hovězí maso dáme do tlakového hrnce, přidáme očištěnou kořenovou zeleninu, bobkové listy, kuličky černého pepře, sůl, zalijeme vodou, hrnec uzavřeme a vaříme doměkka (asi 40 minut)
2. V kastrolu na rozehřátém oleji a másle lehce rozškvaříme na kostičky nakrájenou anglickou slaninu
3. Přidáme oloupanou, na drobno nakrájenou cibuli, očištěné, na menší kousky nakrájené mrkve, špetku tymiánu, bobkové listy, vše orestujeme, zaprášíme moukou a osmahneme
4. Pak přidáme nakrájená rajčata, oloupaný utřený stroužek česneku, špetku mletého pepře, sůl, přilijeme vývar z masa (asi 600 ml) a na mírném plameni za stálého míchání vaříme alespoň 30 minut
5. Nakonec omáčku propasírujeme přes cedník, podle potřeby dochutíme solí, mletým pepřem, cukrem a skořicí
6. Měkké maso nakrájíme na plátky, dáme do omáčky, prohřejeme a podáváme s rýží.

Doporučení:

Čerstvá rajčata můžeme nahradit 100 g rajčatového protlaku.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Zavařování (sterilace) masa

… maso zavařujeme zásadně bez kostí a raději libové. Tuk se hůře steriluje a časem dostane nežádoucí příchuť. Vyvarujte se cibule!!! Rychle kysne a zničí vám vaše výrobky, proto se cibule do zavařeného masa zásadně nedává …

číst dále ...

Zase ty nevídané dobroty!

A přímo na Váš stůl. Bravurní počin cukrářského mistra Josefa Maršáka a gastro legendy Roberta Chejna, kteří spojili své síly a nabízí luxusní delikatesy ve skleničkách pod značkou Fat Brothers. Díky tomu můžete zažít příjemnou večeři jako v poctivé restauraci přímo u vás doma a užít si tak krásné chvíle s rodinou a přáteli při společném stolování.

číst dále ...

Grilovací sezóna je v plném proudu!

Také patříte k milovníkům letního grilování? Pak pro Vás máme dvě zprávy. Začněme tou špatnou, grilování nepatří mezi nejzdravější úpravy pokrmů, protože se během něj mohou vytvářet nevhodné sloučeniny. Tyto procesy vznikají převážně grilováním masa a masových produktů, ale nevyhýbají se ani grilované zelenině. Půjdeme k té druhé zprávě. Naštěstí pro nás bude o něco pozitivnější. Tvorbu nezdravých sloučenin můžeme zásadně omezit, pokud delší dobu, nejlépe přes noc nebo alespoň několik hodin maso marinujeme v tekutých směsích bylin a koření. Platí to především o rozmarýnu, kurkumě a tymiánu, ale nápomocný je i česnek, oregano a mnoho dalších.

číst dále ...

6 rad, jak ugrilovat tofu

Vůně hořícího dřevěného uhlí, grilovaného masa a čerstvých bylinek … grilovací sezóna je v plném proudu, tak co si ji letos trochu zpestřit veganskou lahůdkou. Už jste zkoušeli grilované tofu? Přinášíme vám 6 užitečných rad, jak správně připravit a ugrilovat tuto sójovou pochoutku.

číst dále ...

Jak poznat, že trpíte dehydratací? Přinášíme šest příznaků, že vaše tělo strádá

Horké dny jsou v plném proudu a pitný režim je jedna z nejdůležitějších věcí, na kterou bychom neměli zapomínat. Voda je základním stavebním kamenem lidského těla. Neměli bychom ji proto opomínat. V takovém případě bychom totiž mohli čelit dehydrataci, která s sebou nese mnoho rizik.

číst dále ...

Pohanka jako trendy superfood. Má u vás v kuchyni své místo?

Stejně tak, jako spousta dalších superfood, je i pohanka opomíjenou surovinou. Ačkoliv její název každý zná, našli byste ji jen v nepatrném zlomku domácností. V dnešní době, kdy se stále častěji ubíráme k přírodě, je však více než nasnadě dát pohance šanci. Je totiž zdrojem nejrůznějších vitamínů a minerálních látek, které na náš organismus působí velice prospěšně. Věděli jste, že pohanka nepatří do skupiny obilovin, ale mezi tzv. pseudocereálie? Běžně se však v jídelníčku užívá jako obilovina (navíc bezlepková), z níž lze vařit nasladko i naslano.

číst dále ...

3 sýry, se kterými zazáříte na zahradní párty

Kdo říká, že na zahradních párty a grilovačkách musí mezi servírovanými jídly hrát ústřední roli grilované maso. Jsou i jiné a mnohdy chuťově zajímavější pokrmy, kterými můžete hosty překvapit. Máme pro vás tipy na tři sýry, které nesmějí chybět mezi letním pohoštěním. Vyzkoušejte je a buďte za báječnou hostitelku.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy