REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Domácí rajská omáčka s masem

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Rajská omáčka s vložkou hovězího masa.


Ingredience:
800 ghovězí kýty
200 gkořenové zeleniny (mrkev,petržel,celer)
8 kskuliček černého pepře
5 ksbobkového listu
voda
sůl
Na omáčku:
400 gčerstvých rajčat
150 ganglické slaniny
2 lžícehladké mouky
2 lžícemásla
1 lžíceoleje
2 ksmrkve
2 ksbobkového listu
1 kscibule
1 ksmalého stroužku česneku
špetka mletého tymiánu
špetka mleté skořice
mletý černý pepř
cukr krupice na oslazení
sůl

Postup:

1. Očištěné hovězí maso dáme do tlakového hrnce, přidáme očištěnou kořenovou zeleninu, bobkové listy, kuličky černého pepře, sůl, zalijeme vodou, hrnec uzavřeme a vaříme doměkka (asi 40 minut)
2. V kastrolu na rozehřátém oleji a másle lehce rozškvaříme na kostičky nakrájenou anglickou slaninu
3. Přidáme oloupanou, na drobno nakrájenou cibuli, očištěné, na menší kousky nakrájené mrkve, špetku tymiánu, bobkové listy, vše orestujeme, zaprášíme moukou a osmahneme
4. Pak přidáme nakrájená rajčata, oloupaný utřený stroužek česneku, špetku mletého pepře, sůl, přilijeme vývar z masa (asi 600 ml) a na mírném plameni za stálého míchání vaříme alespoň 30 minut
5. Nakonec omáčku propasírujeme přes cedník, podle potřeby dochutíme solí, mletým pepřem, cukrem a skořicí
6. Měkké maso nakrájíme na plátky, dáme do omáčky, prohřejeme a podáváme s rýží.

Doporučení:

Čerstvá rajčata můžeme nahradit 100 g rajčatového protlaku.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cold brew třikrát jinak aneb osvěžující letní drinky, které zvládnete doma

Že ještě neznáte cold brew? Za studena extrahovaná káva chutná příjemně sladce, v lednici vám vydrží déle než týden a zvládne ji připravit opravdu každý. Navíc ji můžete přizpůsobit svým vlastním chutím – stačí přidat pár zajímavých ingrediencí a osvěžující kávový drink je na světě. Jediné, co kromě kávových zrn budete potřebovat, je kvalitní mlýnek na kávu, dostatečně velká sklenice a papírový filtr.

číst dále ...

Prague mussel week odstartoval. Zapojí se Les Moules, Bruxx i Grandhotel Pupp

Týden od 21. do 27. září patří v desítkách restaurací holandským slávkám. Druhý ročník festivalu Prague mussel week nabízí zvýhodněná mušlová menu připravená skutečnými kulinářskými esy. Zapojili se například Les Moules, Bruxx či Grandhotel Pupp. Recepty na slávkové pochoutky od šéfkuchařů zapojených restaurací jsou dostupné i na webu PMW.

číst dále ...

Začíná sezóna moštů! Co o nich potřebujete vědět?

Máte rádi ovoce? Pak jste nejspíše propadli jedinečné chuti ovocných šťáv. Můžete si je kupovat u farmáře, v obchodech, nebo třeba i v restauracích, když toužíte po něčem zdravějším. Jak se vůbec vyrábějí? Může být základem i mražené ovoce? Je nějaký rozdíl mezi moštem, džusem a nektarem? Je zakalený mošt vadný? Na tyto a více otázek odpověděl Akademii kvality doc. Ing. Aleš Rajchl, Ph.D., vedoucí Ústavu konzervace potravin, VŠCHT Praha.

číst dále ...

Kolikrát za týden doma vlastně vaříme?

Jak často Češi doma vaří nějakou tu dobrotu? Vaříme doma každý den, nebo jen občas? Nebo snad doma uvařit nějaký ten dobrý oběd nebo večeři, na to již my Češi nemáme vůbec čas?

číst dále ...

BistRAWveg: Tipy na chutné raw recepty, když člověka honí mlsná

Raw neboli syrová strava je jedním ze stylů stravování. Pokud člověka popadne chuť na sladké, je takříkajíc doma. Nepečené dorty a koláče s troškou umu a správných surovin lze zvládnout připravit v domácí kuchyni. Ve spolupráci s odborníky z BistRAWveg některé recepty a postupy odhalujeme.

číst dále ...

Ponechejte si chuť léta klidně po celou zimu

Jablka, hrušky, švestky nebo třeba broskve. V létě a na podzim máme k dispozici velké množství ovoce, které bychom si rádi „zakonzervovali“ na horší časy. Jedním ze způsobů, jak plody uchovávat a připomenout si tak vůni léta a podzimu kdykoli, je sušení. V ovoci se zachová velké množství vitamínů a svou chutí pak obohatí nespočet jídel – od nákypů, smoothie, granolu až po snídaňové kaše.

číst dále ...

10 tipů, jak si vybrat kvalitní a zdraví prospěšný olivový olej

Olivovníky a olivy se pěstují a kultivují již několik tisíciletí. Olivový olej je jedním ze základních kamenů středomořské kuchyně. Má velmi pozitivní vliv na zdraví člověka a také díky němu se obyvatelé Středomoří dožívají vyššího věku a trápí je méně nejen kardiovaskulárních nemocí. Velmi ale záleží na kvalitě oleje.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy