REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Pažitková omáčka

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Tato teplá smetanová omáčka s chutí a vůní po pažitce se hodí především k dušeným masům a vařeným vejcím.


Ingredience:
4 lžícečerstvě nasekané pažitky
3 lžíceoleje
2 lžícehladké mouky
1/2 lmléka
1/4 lsmetany
1 ksvaječného žloutku
1 kscibule
citronová šťáva nebo ocet
cukr
sůl

Postup:

1. Na oleji zpěníme oloupanou, nadrobno nakrájenou cibuli, doplníme ji moukou a připravíme hodně světlou jíšku, kterou zaléváme mlékem do patřičné hustoty
2. Ještě přidáme menší část pažitky a vše chvíli povaříme, aby omáčka získala patřičnou chuť
3. Nakonec ještě do omáčky přilijeme smetanu s rozšlehaným žloutkem, ale už ji dále nevaříme, ale jen prohřejeme a doplníme zbylou pažitkou
4. Hotovou omáčku dochutíme solí, podle potřeby cukrem, případně citronovou šťávou nebo octem a teplou podáváme například k dušenému hovězímu masu servírovanému s knedlíkem nebo vařeným bramborem.

Doporučení:

Kdo má rád smetanové omáčky extra jemné, může tuto pažitkovou omáčku rozmixovat pomocí tyčového mixéru.

Poznámka:

Příprava jíšky viz. recept: Jíška.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy