Teplá smetanovo-papriková omáčka vhodná k vařeným či pečeným masům, těstovinám apod., servírovaná zahuštěná, zjemněná smetanou a máslem.
Ingredience:
2 hrnky | kuřecího vývaru (lze nahradit vodou a bujónem) |
1 dcl | smetany |
5 ks | kuliček nového koření |
5 ks | kuličky černého pepře |
2 ks | bobkové listy |
1 ks | cibule |
2 lžíce | mleté sladké papriky |
1 lžíci | másla |
pepř | |
tuk | |
sůl |
Postup:
- Oloupanou cibuli nakrájenou na tenká kolečka orestujeme v hrnci na tuku, zasypeme mletou červenou paprikou a podlijeme vývarem
- Přidáme kuličky nového koření, černého pepře, bobkové listy, osolíme
- Vaříme, na mírné zdroji teply, tak 15 minut
- Zahustíme moukou rozmíchanou v malém množství studené vody, za stálého míchání prováříme dalších 5-10 minut
- Omáčku zjemníme smetanou a kouskem másla, ochutnáme, okořeníme pepřem případně dosolíme, opět zamícháme, nakonec ji přecedíme přes sítko s malými oky, teplou podáváme.
Tato omáčka se hodí k různým pečeným, ale i vařeným masům. Jako další přílohu podáváme těstoviny, různé noky, knedlíky …
Poznámka:Foto: Naďa Indruchová