REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Škola vaření – úplné základy

Tak právě jste porpve vkročili do kuchyně za účelem pokusit se něso uvařit. No neváhejte! není to tak těžké, jak ot na první pohled vypadá. A to uspokojení, když se pěkně nadlánete něčeho, co jste si připravili sami přesně podle svých chutí. Stejně tak je neuvěřitelný pocit, když vaše jídlo zmizne z talířů vašich nejbližších a objeví se jim na obličeji spokojený úsměv. Teprve potom vás vaření chytne za srdce a už nikdy nepustí!

Poctivý podzimní vývar krok za krokem

Barevné podzimní dny plné sluníčka již vystřídalo sychravé počasí, které pomalu ale jistě hlásí příchod zimy. Buďte na pochmurné období připraveni a dopřejte vašemu tělu ty správné vitamíny, aby se mohlo bránit nejrůznějším nachlazením. Připravte si poctivý vývar, který obsahuje řadu prospěšných minerálů a pokud nebudete šetřit zeleninou, tak i vitaminů. Prozradíme vám, jak připravit ten nejlepší!

Pokrmy připravované na pánvi

Právě na pánvi můžeme snadno a rychle připravit mnoho pestrých a na čas nenáročných pokrmů. Většinou jde o minutkovou kuchyni, tedy o pokrmy připravené do 30 minut. Dříve však, než postavíme pánev na zdroj tepla, měli bychom o úpravě jídel na pánvi alespoň něco vědět …

Polévka, základ dobrého oběda

Polévka je důležitá úvodní část oběda nebo večeře. Má dvojí úkol: zahřát žaludek a připravit trávicí ústrojí na přijímání hlavního jídla, proto by neměla být ve většině případů příliš sytá, ale svými aromatickými a chuťovými složkami z masa a koření má hlavně vzbudit chuť na další pokrm.

Předkrm, důležitá součást menu

Slovo předkrm by u nás nemělo vyvolávat představu honosného a složitého pokrmu, servírovaného jen ke zpestření slavnostní tabule. Pod tímto pojmem by jsme měli chápat malé jídlo, které podáváme před polévkou, místo polévky, nebo po polévce, abychom rozšířili počet podávaných pokrmů a hlavně naladily chuťové buňky strávníků na hlavní chod. Předkrm by se měl stát běžnou součástí i domácího menu.

Příprava chřestu

Rozlišujeme 2 druhy chřestu, chřest bílý a chřest zelený. Bílý chřest se loupe až po hlavičku, zeleného chřestu se loupe jen poslední třetina pazochu, mladý chřest není potřeba loupat vůbec …

Příprava pokrmů v tlakovém hrnci

Proti tradičnímu vaření a dušení má příprava pokrmů v tlakovém hrnci mnohé přednosti: především zkracuje dobu záhřevu o čtvrtinu až o třetinu, tím šetří čas hospodyně i snižuje spotřebu energie a omezuje kontakt se vzdušným kyslíkem. Spolu se zkrácením doby záhřevu tak šetří obsah vitaminů, především termolabilních B a C – avšak pouze za předpokladu, že potraviny nepřevaříme.

Příprava šťávy nebo omáčky z výpeku na pánvi

Po opečení nebo restování masa na pánvi nám vzniká tzv. výpek, což je šťáva smíchaná s tukem a případnými dalšími ingrediencemi. Ta se dá rychle a za krátkou dobu přeměnit na chutnou omáčku vhodnou na podlití nebo přelití masa na talíři.

Příprava zeleninových salátů

Saláty připravujeme jak z čerstvé, tak i vařené zeleniny, ale také z hotových sterilovaných polotovarů …

Připravujeme přílohy 1. díl – knedlíky, rýže a těstoviny

Přílohy jsou samozřejmým doplňkem mas, omáček apod. Některé druhy příloh se mohou podávat i jako samostatný bezmasý hlavní pokrm. Jsou to hlavně přílohy z brambor nebo těstovin. V tomto prvním díle si povíme o přílohách obilninových, tedy o knedlících připravených z mouky a dalších ingrediencí, o rýži a nakonec i o těstovinách servírovaných jako příloha.

Připravujeme přílohy 2. díl – brambory

Právě brambory patří k nejzdravějším přílohám. Jestliže je správně připravíme, pak mají při srovnání s ostatními přílohami z obilnin největší biologickou hodnotu. Energetická hodnota se řídí tím, jak brambory zpracováváme nebo jakými potravinami je ještě doplňujeme. Brambory doplněné tuky, moukou, uzeninou, vejci, sýry apod. nejsou již jen přílohou, ale můžeme je podávat i jako hlavní pokrm.

Připravujeme zeleninové pokrmy a přílohy

Právě u tepelného zpracování zeleniny dochází ke značnému úbytku vitamínů v daných ingrediencích, proto se snažíme při vaření zeleniny využívat ty metody, kdy „trápíme“ zeleninu teplem co nejšetrněji.

Studené omáčky

Studené omáčky dovedou i jednoduché jídlo proměnit ve slavnostní a dostat nejen lepší vzhled, ale i zvýšit jeho výživnou hodnotu a sytivost.

Vánoční řízečky vyladěné k dokonalosti

Štědrovečerní tabule je v každé rodině jiná, ale vždy jde o nejslavnostnější večeři celého roku a podle toho by měla vypadat i chutnat. Tradiční bramborový salát, rybí nebo hrachová polévka, losos, smažený kapr či křupavé lehké kuřecí řízky, všechny tyto pokrmy mají jedno společné, jsou připravovány s láskou a precizností pro své nejbližší. Drůbežářský závod Klatovy přináší tipy pro milovníky kuřecího masa, kteří si chtějí připravit na štědrovečerní stůl lehké a šťavnaté řízky, po kterých se jen zapráší.

Vaření těstovin

Tyto řádky jsou určeny pro úplné začátečníky. Vaření těstovin je pro zkušeného kuchaře rutinní záležitost, ale buďme tolerantní, žádný učený z nebe nespadl.

Vaříme v remosce, elektrické pánvi nebo elektrickém hrnci

Remoska se začala vyrábět někdy kolem roku 1957 a brzy si našla velkou oblibu v českých domácnostech pro svoji univerzálnost přípravy všech druhů jídel, dlouhou životnost a nenáročnou obsluhu a údržbu. Zejména starší generace našich maminek a babiček na elektrickou pečící mísu nedá dopustit. Díky její výrobě, propagaci a dalším napodobeninám se opět objevuje okruh milovníků pečení či dušení pokrmů v této elektrické nádobě …

Zahušťování pokrmů

Zahušťování polévek, masových šťáv a omáček je pro naši kuchyni typické. Nesmíme však také zapomenout na naše tradiční guláše! Zahušťujeme pokrmy slané i sladké a zde v tomto článku se dozvíte, čím vším můžeme pokrmy zahustit.

Základní pomůcky v kuchyni

Kdo nezařizoval úplně novou kuchyni, asi si ani neuvědomuje, jaké velké množství pomůcek se vlastně v jeho kuchyni nachází. Většinou u sebe doma bereme za samozřejmost, že v tom a tom šuplíku najdeme nože, v té skřínce mělkou pánvičku s nepřilnavým povrchem atd. Až při prvním roztopení ohně pod pánví, nebo zapnutím trouby v novém prostředí nám začnou při zpracování surovin chybět různá udělátka, bez kterých prostě nebudeme umět uvařit. A tak nejen začínajícím kuchtíkům a hospodyňkám jistě přijde vhod takový sumář náčiní, které patří do každé dobré kuchyně.
Přejít na stranu:

reklama

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy

Rejstřík receptů jídel a nápojů Rejstřík článků