REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Okurky – nejčastěji konzervovaná zelenina

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Velkou oblibu má v domácnostech konzervace okurek. Připravují se na nejrozličnější způsoby, podle zralosti, tvaru, velikosti a jejich množství. Nejčastěji se pak vyrábí v domácnostech na 4 způsoby. Klasické okurky sterilované, dále okurky rychlokvašené, okurky mléčně kvašené a oblíbené jsou také zavařené okurkové řezy a různé okurkové saláty.


1) Okurky sterilované

Okurky sterilované v sladkokyselém nálevu jsou nejlepším a nejtrvanlivějším výrobkem tohoto druhu. Nejvhodnější jsou k výrobě této sterilované zeleniny okurky nakládačky dlouhé od 5 do 10 cm, tvarově rovné, přiměřeně tlusté, bez stopek a zbytků okvětí. Okurky bachraté, nažloutlé, přezrálé, poškozené jsou k tomuto účelu nevhodné.  

 

Dokonale oprané okurky v několikeré vodě, očištěné skládáme do sklenic, je zbytečné okurky kartáčovat. Sklenice se snažíme naplnit, aby nebyly rozdíly ve velikosti, a využili jsme plně prostor. Okurky do sklenic nikdy nesypeme! Z koření se používá nejčastěji čerstvý zelený kopr, hlavně okvětí, řezy cibule, kolečka mrkve, estragon v menším množství než kopr, hořčičné semínko, bobkový list, nové koření celé, černý pepř celý. Kromě uvedených surovin se i někde používá hřebíček, skořice, tymián, křen, kousky feferonky, tou jsou suroviny postradatelné, nemusí být, ale okurkům rozhodně neuškodí :).

Na 1 l sklenici se dávají většinou 2 řezy cibule, 2 kolečka mrkve, 2-3 okvětí kopru, 1 snítka estragonu ½, lžičky hořčičného semínka. Někdo vkládá do lahví i přesný počet bobkových listů, kuliček pepře, nového koření a zalévá jen lákem z vody, octa, soli a cukru. Rozšířenější způsob je však koření na svůj zaručený nejlepší lák uvařit  v láku a scedit, nechat částečně vychladnout a lák přecedit, aby byl čirý.

 

TIP na recept (objeví se po kliknutí na název receptu): Babiččiny okurky

 

2) Okurky rychlokvašené

Okurky rychlokvašené se dělají nejčastěji na začátku sezóny, kdy už se ztenčily nebo došly zásoby sterilovaných okurek a zavděčíme se okurkami, které jsou za 3 dny vhodné ke konzumaci. Nejvhodnější jsou okurky dlouhé 10-15 cm, opět řádně očištěné, přebrané.

Okurky se skládají do větších 5 l lahví, nebo ještě větších kameninových nádob, o objemu 5 litrů a více. Okurky se prokládají okvětím kopru, po celé výšce nádoby, na dno se dává hořčičné semínko, celé nové koření, celý černý pepř, bobkový list. Základní nálev tvoří voda, ocet, sůl, cukr nebo umělé sladidlo, či oblíbená kombinace cukru a umělého sladidla. Naskládané se okurky zalijí vroucím nálevem, ihned mění barvu a za 3 dny jsou vhodné ke konzumaci. V nádobách se zajišťují vzpěrami, nebo dřevěným prkénkem, aby byli ponořené.

 

 

TIP na recept (objeví se po kliknutí na název receptu): Hanácké rychlokvašky

 

3) Okurky mléčně kvašené

Okurky mléčně kvašené (lidově močáky, kvašáky) jsou rovněž velmi oblíbené. Používáme okurky délky 10-15 cm, mohou být i bachraté. Plníme do 5 l sklenic, nebo větších kameninových nádob, prokládáme koprem po celé výšce nádoby, v menším množství se přidává vinný list, višňový list, snítky estragonu. Na dno nádob můžeme přidat menší množství hořčičného semínka, celého pepře, nového koření.

Okurky zalijeme solným studeným nálevem s dávkováním 50-70g soli na 1 vody. Někdo okurky před vložením do lahve napichuje, třeba vidličkou, aby solný lák pronikl dříve do okurek a byli rychleji vykvašené. Okurky v nádobách opět zajistíme vzpěrami, aby byly ponořené.

Mléčné kvašení je závislé na teplotě, při teplotě 20- 25 °C mohou být vykvašené za 10 dnů, kvašení lze i urychlit, když okurky zalijeme 60 °C teplým solným nálevem.

 

 

TIP na recept (objeví se po kliknutí na název receptu): Staročeské močáky

 

4) Okurkové řezy a saláty

Okurkové řezy a saláty se vyrábějí z loupaných i neloupaných okurek. Můžeme zužitkovat poškozené okurky, přerostlé, pokroucené, bachraté. Nálev se používá čirý, jako u okurek sterilovaných ve sladkokyselém nálevu. Nejčastěji se konzervují neloupané příčné řezy, řezy kolečka a okurkový salát z loupaných okurek nastrouhaných na tenká kolečka, nebo hrubé okurky.

Na sterilovaný okurkový salát lze použít i okurky polní a okurky hadovky.

 

 

TIP na recept (objeví se po kliknutí na název receptu): Americké okurky

 

Zkráceno a upraveno z knihy Konzervování potravin v domácnosti ing. J. Balaštík SZN 1972 (páté vydání)

Úprava textu: D. M., foto: D. M. a J.L.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:



Otevírací doba, nejnovější akční letáky, otevírací doba prodejen, provozoven a institucí z celé České republiky.

Nejnovější články

25 nejlepších receptů na grilované pokrmy z webu ReceptyOnLine.cz

Grilování patří mezi oblíbené letní aktivity. A není divu. Ugrilovat si chutný oběd či večeři spolu s nejbližší rodinou či přáteli, to milují lidé snad na celém světě a my Češi rozhodně patříme také mezi milovníky grilovacích dýchánků u rozpáleného grilu. Připravili jsme pro vás výběr těch nejoblíbenějších TOP receptů na grilovaná jídla, která patří každý rok k hitům naší kuchařky ReceptyOnLine.cz.

číst dále ...

To nejlepší z Českých luhů a hájů: Jak oslavit jaro s lokálními potravinami?

Jaro je obdobím květu a vůně přírody. Vychutnejte si jej naplno a vyzkoušejte lokální suroviny od českých farmářů, které jsou pro jaro typické a stávají se v poslední době stále oblíbenějšími. Jaké ingredience toto roční období nabízí, jak je můžete správně připravit a kde se můžete inspirovat? A proč stále více Čechů podporuje udržitelné lokální producenty?

číst dále ...

Gastronomické lahůdky v elitních kasinových restauracích v Praze

Praha je pohádkové město, kde každý kout nese ozvěnu dávných časů a každý dlažební kámen vypráví svůj příběh. Jedná se o místo, kde se nad střechami tyčí majestátní hrady a katedrály, které vytvářejí jedinečnou siluetu města proti obloze. Praha je město, které nikdy nespí, plné života a hudby, kde se historie a moderna prolíná v jediném tanci. Zde, mezi úzkými uličkami a širokými náměstími, nacházejí turisté a místní obyvatelé společnou řeč v lásce ke kráse a umění.

číst dále ...

Objevujte nejsladší chutě Španělska aneb Jaké dezerty vám učarují?

Je známo, že španělská kuchyně je vyhlášená po celém světě. Paella, gazpacho, tortilly nebo tapas, to vše si vychutnáváme na mnoho způsobů i u nás. Co když jste ale milovníci sladkého a chcete objevit něco nového? Objevte ty nejoblíbenější španělské dezerty, které si můžete připravit i z pohodlí domova. Pro milovníky zdravého životního stylu je dobrou zprávou, že španělské dezerty jsou oproti těm českým o něco zdravější. “​​Česká kuchyně je známá pro své dezerty z kynutého těsta – buchty, koláče nebo štrúdly. Naopak španělské dezerty často obsahují olivový olej, mandle, med, vaječné bílky a citrusové plody, což je pro zdravý životní styl vhodnější,” říká fitness trenér a výživový poradce Vladimír Koukal.

číst dále ...

Co dělat, když vám doma nechutná voda z kohoutku? Řešením je filtrace s Lokni HOME

Pokud vám nechutná voda z kohoutku, případně v ní cítíte chlor, není nutné hned kupovat balenou. Řešením může být domácí filtrace, která umí výrazně zlepšit vlastnosti pitné vody v domácnosti, aniž by z ní odváděla důležité minerály. Namísto pití vody z plastových lahví zvolte takové řešení, které pomůže dlouhodobě a ekologicky zajistit zdravý pitný režim pro celou rodinu.

číst dále ...

Pekařina má budoucnost, říká chlebový someliér

V rámci veletrhu Czech Food Expo, který se konal od 9. do 12. května na prostorném výstavišti v srdci České republiky, se odehrávala řada událostí, které přitahovaly jak pozornost laické veřejnosti, tak odborníků z oboru. Jednou z nejvýraznějších atrakcí bylo stanoviště Svazu pekařů a cukrářů v ČR, které zažívalo nevídaný nával návštěvníků díky své unikátní koncepci – funkční miniatuře pekárny přímo na místě.

číst dále ...

Hostíte důležitou večeři s nadřízeným, zaskočila vás nečekaná návštěva? Podívejte se na tipy, jak své hosty oslnit a připravit jim skvělý večer

Ať už jste v situaci, kdy hostíte důležitou večeři s nadřízeným, nebo vás zaskočila nečekaná návštěva, je důležité vědět, jak na to. Jak říká staré rčení: “Příprava je klíčem k úspěchu.” A to platí dvojnásob, když jde o hostitelství. Bez ohledu na to, zda jste zkušený hostitel nebo začátečník, následující rady vám pomohou vytvořit příjemnou atmosféru a udělat dojem.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy

Rejstřík receptů jídel a nápojů Rejstřík článků
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Detekován AdBlock!

Ve vašem prohlížeči máte aktivní rozšíření na blokování reklam. Veškerý obsah na webu je pro naše čtenáře zdarma a provoz webu je možný pouze díky ziskům z reklam. K procházení webu je proto nutné AdBlock deaktivovat.

To provedete tak, že v pravém horním rohu vašeho prohlížeče kliknete na ikonu AdBlocku Ikona AdBlocku a z nabídky vyberete možnost Once nebo Always kliknutím na příslušné tlačítko. Pokud se následně stránka neobnoví automaticky, můžete ji obnovit kliknutím na následující odkaz. Děkujeme za pochopení.