REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Ohřívání uzenin

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Dalo by se říci, že přihřátí párků v mikrovlnné troubě nebo ve vodě je tak jednoduchý kuchařský počin, že by jsme se tímto tématem ani nemuseli zabývat. Ovšem, těm, co si v minulosti chtěli dát chutný párek a místo toho si nadělili na talíři prasklou a zcvrklou mrtvolku párku nebo klobásky, asi tyto řádky nebudou připadat zase až tak zbytečné …


Škola začínajícího kuchařePárky dnes obsahují mnohem více moučných složek a dalších přísad, než párky prodávané v minulém století, podílu masa rapidně ubývá, až se někdy můžeme setkat z výrobky, které maso vůbec neobsahují, nebo jen nepatrné množství. A jak je to možné?

Dříve každá potravina byla tzv. normovaná, tedy bylo přesně stanoveno, kolik masa, a jakého má obsahovat ta, či ona uzenina a co dalšího se smělo, nebo také nesmělo do gastronomických produktů dávat … ano, tak tyto časy jsou dávno zaváté sněhem a EU řeší problémy s černými a hnědými veverkami, místo aby vytvořila normovanou směrnici na potravinářské výrobky. Jednotlivým státům zakazuje své tradiční názvy a vůbec v tom dělá docela nepořádek, ale to podstatné, kvalitu potravin zase až tak moc neřeší!

Ale pojďme k tématu, tedy ohřívání párků a jiných uzenin. Je logické, že čím je daná uzenina tenčí, tím je náchylnější na přípravu, tedy v našem případě na ohřátí.  A větší podíl moučných produktů na úkor masa nám v tomto také moc nepomáhá. Jak tedy uzeniny správně ohřát? Můžeme je důkladně nahřát v páře, mikrovlnné troubě nebo ve vodě. Ovšem každá tato metoda má svá drobná úskalí …

Ohřívání párků a jiných uzenin v páře

Tak metoda ohřívání uzenin v páře je ta nejlepší, nejšetrnější k uzeninám a proto ji používají například prodejci párků, kteří párek vkládají do nádoby s párou, která zajistí její kvalitní prohřátí a poměrně slušnou dobu, kdy párek vydrží teplý a čerstvý. V domácích podmínkách postačí klasický napařovací hrnec, nebo pařáček vložený do hrnce, pod který nalijeme trochu studené vody, párky vložíme na mřížku a hrnec postavíme na zdroj tepla. Je lepší zahřívat uzeniny postupně, tedy uzeniny vkládáme do pařáčku, pod kterým se ještě netvoří pára a zdroj tepla máme zapnutý na střední výkon. Ta doba čekání se vyplatí, protože párky či klobásky se zahřejí postupně, rovnoměrně, i ve středu svého objemu a nebudou praskat. Horké uzeniny pak samozřejmě ihned konzumujeme a nenecháváme je v páře zbytečně dlouho, pak se začnou vysušovat a po delší době i zcvrkávat a měnit svůj objem.

Ohřívání párků ve vodě

Tento způsob je o něco rychlejší, také mnohem jednodušší, než ohřívání párků v páře, ovšem právě zde se dělá nejvíce chyb. Párky se totiž musí vkládat do vlažné vody, pokud studené párky hodíme do horké či vařící vody, nejspíše nám opravdu popraskají a rozhodně si jich moc neužijeme, budou nevzhledné, bez vnitřních tekutin, které po prasknutí ztratí. Především silnější klobásky přijdou o svou přirozenou šťavnatost. Popraskané uzeniny opravdu nejsou moc k jídlu. Veškeré klobásky a párky tedy vkládáme do vlažné vody a pozvolna vodu zahříváme, téměř až k bodu varu, ovšem je lepší je navařit, jen prohřívat právě při teplotě těsně u varu. Jakmile se začnou nadnášet, ještě malou chvíli počkáme a pak je ihned opatrně vytáhneme, ne rukama, ale kleštičkami nebo nějakou děravou naběračkou a ihned, dobře okapané, servírujeme strávníkům. Jedině horké párky či klobásky chutnají tak, jak mají, postupem chladnutí s teplem odchází i jejich vůně a nakonec i chuť.

Ohřívání párků v mikrovlnné troubě

Mikrovlnky jsou dnes běžným pomocníkem v našich domácnostech. Někdo je miluje, jiný zatracuje, nicméně těch, co je využívají je asi většina. Právě ohřev párků či jiných uzenin v mikrovlnných troubách je asi nejrychlejší způsob, jak párky ohřát. Ovšem i zde se dělají chyby, ať už z nevědomosti, či z lenosti. Rozhodně by jsem neměli uzeniny ohřívat jen tak na talířku, bez zaklopení, protože pak zde opět hrozí popraskání párků či klobásek a ještě si můžeme přidělat práci pozdějším umýváním vnitřku mikrovlnné trouby. Ta nejrychlejší i když ne nejlepší metoda ohřívání párků v mikrovlnce, je na talíři je zaklopit nejčastěji běžně používaným umělým poklopem a tak ohřát. Opět platí pravidlo, že čím pozvolněji uzeniny ohříváme, tím jsme k nim šetrnější. Ale ani tato metoda nezaručuje to, že nám párky nepopraskají a budou kvalitně prohřáté i uvnitř, což hrozí především tehdy, pokud budeme moc spěchat a budeme velmi nedočkaví.

Nejlepší metoda ohřátí párků v mikrovlnné troubě je uzeniny ohřívat opět ve vodě, tedy vložit do mikrovlnky párky či klobásky v nádobě s vlažnou vodou, tu zaklopit a pak pustit mikrovlnnou troubu na pozvolný ohřev. Po častějším využití tohoto postupu sami dojdete k ideálnímu času, jak dlouho a nakolik takto párky zahřívat, aby byly pěkně nadité, ale nepopraskaly a výtečně chutnaly. Opět zde poznáme, že jsou uzeniny již dobře prohřáté, budou-li plavat na povrchu vody.

Slovo závěrem:

Milí zkušení kuchtíci, vy se nesmějte těm, co v kuchyni teprve začínají a buďte tolerantní ke všem, co se teprve učí kuchařské vášni. A vy, co jste právě strčili nos poprvé do kuchyně, nebojte se pustit se do kulinářských postupů, byť budete začínat třeba jen ohřátím párků a uvařením vajíček. Čas a praxe vás pak dostane do dalšího levlu a umožní vám vytvářet v kuchyni kuchařská kouzla těžšího kalibru. Přeji mnoho zdaru a ať vám i vašim strávníkům u vás doma moc a moc chutná!

Autor: ReceptyOnLine.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy