REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Ohřívání uzenin

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Dalo by se říci, že přihřátí párků v mikrovlnné troubě nebo ve vodě je tak jednoduchý kuchařský počin, že by jsme se tímto tématem ani nemuseli zabývat. Ovšem, těm, co si v minulosti chtěli dát chutný párek a místo toho si nadělili na talíři prasklou a zcvrklou mrtvolku párku nebo klobásky, asi tyto řádky nebudou připadat zase až tak zbytečné …


Škola začínajícího kuchařePárky dnes obsahují mnohem více moučných složek a dalších přísad, než párky prodávané v minulém století, podílu masa rapidně ubývá, až se někdy můžeme setkat z výrobky, které maso vůbec neobsahují, nebo jen nepatrné množství. A jak je to možné?

Dříve každá potravina byla tzv. normovaná, tedy bylo přesně stanoveno, kolik masa, a jakého má obsahovat ta, či ona uzenina a co dalšího se smělo, nebo také nesmělo do gastronomických produktů dávat … ano, tak tyto časy jsou dávno zaváté sněhem a EU řeší problémy s černými a hnědými veverkami, místo aby vytvořila normovanou směrnici na potravinářské výrobky. Jednotlivým státům zakazuje své tradiční názvy a vůbec v tom dělá docela nepořádek, ale to podstatné, kvalitu potravin zase až tak moc neřeší!

Ale pojďme k tématu, tedy ohřívání párků a jiných uzenin. Je logické, že čím je daná uzenina tenčí, tím je náchylnější na přípravu, tedy v našem případě na ohřátí.  A větší podíl moučných produktů na úkor masa nám v tomto také moc nepomáhá. Jak tedy uzeniny správně ohřát? Můžeme je důkladně nahřát v páře, mikrovlnné troubě nebo ve vodě. Ovšem každá tato metoda má svá drobná úskalí …

Ohřívání párků a jiných uzenin v páře

Tak metoda ohřívání uzenin v páře je ta nejlepší, nejšetrnější k uzeninám a proto ji používají například prodejci párků, kteří párek vkládají do nádoby s párou, která zajistí její kvalitní prohřátí a poměrně slušnou dobu, kdy párek vydrží teplý a čerstvý. V domácích podmínkách postačí klasický napařovací hrnec, nebo pařáček vložený do hrnce, pod který nalijeme trochu studené vody, párky vložíme na mřížku a hrnec postavíme na zdroj tepla. Je lepší zahřívat uzeniny postupně, tedy uzeniny vkládáme do pařáčku, pod kterým se ještě netvoří pára a zdroj tepla máme zapnutý na střední výkon. Ta doba čekání se vyplatí, protože párky či klobásky se zahřejí postupně, rovnoměrně, i ve středu svého objemu a nebudou praskat. Horké uzeniny pak samozřejmě ihned konzumujeme a nenecháváme je v páře zbytečně dlouho, pak se začnou vysušovat a po delší době i zcvrkávat a měnit svůj objem.

Ohřívání párků ve vodě

Tento způsob je o něco rychlejší, také mnohem jednodušší, než ohřívání párků v páře, ovšem právě zde se dělá nejvíce chyb. Párky se totiž musí vkládat do vlažné vody, pokud studené párky hodíme do horké či vařící vody, nejspíše nám opravdu popraskají a rozhodně si jich moc neužijeme, budou nevzhledné, bez vnitřních tekutin, které po prasknutí ztratí. Především silnější klobásky přijdou o svou přirozenou šťavnatost. Popraskané uzeniny opravdu nejsou moc k jídlu. Veškeré klobásky a párky tedy vkládáme do vlažné vody a pozvolna vodu zahříváme, téměř až k bodu varu, ovšem je lepší je navařit, jen prohřívat právě při teplotě těsně u varu. Jakmile se začnou nadnášet, ještě malou chvíli počkáme a pak je ihned opatrně vytáhneme, ne rukama, ale kleštičkami nebo nějakou děravou naběračkou a ihned, dobře okapané, servírujeme strávníkům. Jedině horké párky či klobásky chutnají tak, jak mají, postupem chladnutí s teplem odchází i jejich vůně a nakonec i chuť.

Ohřívání párků v mikrovlnné troubě

Mikrovlnky jsou dnes běžným pomocníkem v našich domácnostech. Někdo je miluje, jiný zatracuje, nicméně těch, co je využívají je asi většina. Právě ohřev párků či jiných uzenin v mikrovlnných troubách je asi nejrychlejší způsob, jak párky ohřát. Ovšem i zde se dělají chyby, ať už z nevědomosti, či z lenosti. Rozhodně by jsem neměli uzeniny ohřívat jen tak na talířku, bez zaklopení, protože pak zde opět hrozí popraskání párků či klobásek a ještě si můžeme přidělat práci pozdějším umýváním vnitřku mikrovlnné trouby. Ta nejrychlejší i když ne nejlepší metoda ohřívání párků v mikrovlnce, je na talíři je zaklopit nejčastěji běžně používaným umělým poklopem a tak ohřát. Opět platí pravidlo, že čím pozvolněji uzeniny ohříváme, tím jsme k nim šetrnější. Ale ani tato metoda nezaručuje to, že nám párky nepopraskají a budou kvalitně prohřáté i uvnitř, což hrozí především tehdy, pokud budeme moc spěchat a budeme velmi nedočkaví.

Nejlepší metoda ohřátí párků v mikrovlnné troubě je uzeniny ohřívat opět ve vodě, tedy vložit do mikrovlnky párky či klobásky v nádobě s vlažnou vodou, tu zaklopit a pak pustit mikrovlnnou troubu na pozvolný ohřev. Po častějším využití tohoto postupu sami dojdete k ideálnímu času, jak dlouho a nakolik takto párky zahřívat, aby byly pěkně nadité, ale nepopraskaly a výtečně chutnaly. Opět zde poznáme, že jsou uzeniny již dobře prohřáté, budou-li plavat na povrchu vody.

Slovo závěrem:

Milí zkušení kuchtíci, vy se nesmějte těm, co v kuchyni teprve začínají a buďte tolerantní ke všem, co se teprve učí kuchařské vášni. A vy, co jste právě strčili nos poprvé do kuchyně, nebojte se pustit se do kulinářských postupů, byť budete začínat třeba jen ohřátím párků a uvařením vajíček. Čas a praxe vás pak dostane do dalšího levlu a umožní vám vytvářet v kuchyni kuchařská kouzla těžšího kalibru. Přeji mnoho zdaru a ať vám i vašim strávníkům u vás doma moc a moc chutná!

Autor: ReceptyOnLine.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Co se jí a jak se slaví velikonoce ve světě …

Velikonoce patří mezi nejoblíbenější svátky jara ve velké části naší zeměkoule, tedy přesně tam, kde najdeme křesťany a jejich víru. Velikonoce jsou totiž křesťanské svátky, které mají připomínat zmrtvýchvstání Ježíše Krista. A když jde o svátky, tak k těm většinou patří skvělé, často slavnostní jídlo. Následující řádky si tedy povíme o tradičních pokrmech, které se připravují právě o Velikonocích ve světě, ale ne jen o jídle, ale také o zvycích, které velikonoce v různých částech světa provázejí.

číst dále ...

Jedinečné dubnové recepty, které potěší celou rodinu

Čeho není nikdy dost? Nových receptů! Na duben si pro vás Akademie kvality připravila výživné pokrmy plné bílkovin, vitaminů a minerálů. Nejenže potěší vaše chuťové pohárky, ale zároveň podpoří imunitu. V každém z nich bude minimálně jedna z těchto surovin: vejce, slanina, máslo, jogurt nebo pečivo. Typické snídaňové ingredience, které jsou ovšem využitelné i k obědu, večeři a svačině. A nezapomínejte, že se chuť pokrmu odvíjí od kvality použitých surovin. S jejich výběrem mohou pomoci loga kvality, jakými jsou např. Klasa a Regionální potravina.

číst dále ...

Velikonoční menu může být pestré! Vyzkoušejte rybu nebo speciality z různých koutů Evropy

Velikonoce nemusí být jen o kuřeti s nádivkou a sladkém beránkovi, i když je máme všichni rádi. Občas se vyplatí experimentovat a pustit do kuchyně čerstvý vítr. A jaro je k tomu přímo stvořené. Co třeba oprášit starý český zvyk a připravit na Velký pátek pokrm z ryby? I v mnoha evropských zemích je velikonoční kuchyně plná výtečných jídel, které stojí za to ochutnat. Naláká vás italský koláč se špenátem nebo dorůžova upečené jehněčí stehýnko po francouzsku? Autentičnost kulinářského zážitku ještě podpořte lokálními nápoji a nudit se nebudete!

číst dále ...

Do krabičky s sebou! Podpořte oblíbené podniky

Jsme doma a život jakoby se na chvíli zastavil. Máme čas věnovat se dětem, dočíst knížku, kterou jsme dostali pod stromeček, udělat letos opravdu důkladný jarní úklid. Ne každému ale situace přinesla vytoužený výdech. Gastronomie, spolu s ostatními lokálními malými podniky, které jsme si tak oblíbili, trpí a možná nepřežije nejbližší týdny, pokud jim nepomůžeme přečkat toto těžké období.

číst dále ...

Nejlepší řízky na světě? Smažené na řepkovém oleji!

Vepřový, telecí, kuřecí či vídeňský, který je ten nejlepší? Láska k řízkům nezná u Čechů hranic. Stejně tak i způsoby jejich přípravy. Nejčastěji je připravujeme na oleji, sádle či másle. Která z těchto variant je ale nejzdravější?

číst dále ...

Tipy na jídla z domácích karanténových zásob

Strach z nedostatku potravin nás donutil nakupovat víc než jsme zvyklí. České rodiny vzaly obchody s potravinami útokem a teď řeší, co s nakoupenými trvanlivými potravinami, aby jen nestály ve skříni. Proč to ale nebrat optimisticky a vrhnout se do této nové výzvy tak, aby z ní profitovala i naše střeva? Navíc jde o jídla zdravá, vyvážená a šetrná k vašemu rozpočtu.

číst dále ...

Restaurace Styl&Interier čelí krizi přípravou obědů zdarma pro zdravotníky nemocnice Na Bulovce #jidloprobulovku

Vyhlášený nouzový stav a s ním spojená nejistota znamená pro většinu restauračních provozů boj o holé přežití. Čelit nečekané situaci bezplatnou pomocí zdravotníkům nemocnice Na Bulovce se rozhodl pan Marek Dudák, majitel oblíbeného bistra Styl&Interier v centru Prahy.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy