REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Ohřívání uzenin

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Dalo by se říci, že přihřátí párků v mikrovlnné troubě nebo ve vodě je tak jednoduchý kuchařský počin, že by jsme se tímto tématem ani nemuseli zabývat. Ovšem, těm, co si v minulosti chtěli dát chutný párek a místo toho si nadělili na talíři prasklou a zcvrklou mrtvolku párku nebo klobásky, asi tyto řádky nebudou připadat zase až tak zbytečné …


Škola začínajícího kuchařePárky dnes obsahují mnohem více moučných složek a dalších přísad, než párky prodávané v minulém století, podílu masa rapidně ubývá, až se někdy můžeme setkat z výrobky, které maso vůbec neobsahují, nebo jen nepatrné množství. A jak je to možné?

Dříve každá potravina byla tzv. normovaná, tedy bylo přesně stanoveno, kolik masa, a jakého má obsahovat ta, či ona uzenina a co dalšího se smělo, nebo také nesmělo do gastronomických produktů dávat … ano, tak tyto časy jsou dávno zaváté sněhem a EU řeší problémy s černými a hnědými veverkami, místo aby vytvořila normovanou směrnici na potravinářské výrobky. Jednotlivým státům zakazuje své tradiční názvy a vůbec v tom dělá docela nepořádek, ale to podstatné, kvalitu potravin zase až tak moc neřeší!

Ale pojďme k tématu, tedy ohřívání párků a jiných uzenin. Je logické, že čím je daná uzenina tenčí, tím je náchylnější na přípravu, tedy v našem případě na ohřátí.  A větší podíl moučných produktů na úkor masa nám v tomto také moc nepomáhá. Jak tedy uzeniny správně ohřát? Můžeme je důkladně nahřát v páře, mikrovlnné troubě nebo ve vodě. Ovšem každá tato metoda má svá drobná úskalí …

Ohřívání párků a jiných uzenin v páře

Tak metoda ohřívání uzenin v páře je ta nejlepší, nejšetrnější k uzeninám a proto ji používají například prodejci párků, kteří párek vkládají do nádoby s párou, která zajistí její kvalitní prohřátí a poměrně slušnou dobu, kdy párek vydrží teplý a čerstvý. V domácích podmínkách postačí klasický napařovací hrnec, nebo pařáček vložený do hrnce, pod který nalijeme trochu studené vody, párky vložíme na mřížku a hrnec postavíme na zdroj tepla. Je lepší zahřívat uzeniny postupně, tedy uzeniny vkládáme do pařáčku, pod kterým se ještě netvoří pára a zdroj tepla máme zapnutý na střední výkon. Ta doba čekání se vyplatí, protože párky či klobásky se zahřejí postupně, rovnoměrně, i ve středu svého objemu a nebudou praskat. Horké uzeniny pak samozřejmě ihned konzumujeme a nenecháváme je v páře zbytečně dlouho, pak se začnou vysušovat a po delší době i zcvrkávat a měnit svůj objem.

Ohřívání párků ve vodě

Tento způsob je o něco rychlejší, také mnohem jednodušší, než ohřívání párků v páře, ovšem právě zde se dělá nejvíce chyb. Párky se totiž musí vkládat do vlažné vody, pokud studené párky hodíme do horké či vařící vody, nejspíše nám opravdu popraskají a rozhodně si jich moc neužijeme, budou nevzhledné, bez vnitřních tekutin, které po prasknutí ztratí. Především silnější klobásky přijdou o svou přirozenou šťavnatost. Popraskané uzeniny opravdu nejsou moc k jídlu. Veškeré klobásky a párky tedy vkládáme do vlažné vody a pozvolna vodu zahříváme, téměř až k bodu varu, ovšem je lepší je navařit, jen prohřívat právě při teplotě těsně u varu. Jakmile se začnou nadnášet, ještě malou chvíli počkáme a pak je ihned opatrně vytáhneme, ne rukama, ale kleštičkami nebo nějakou děravou naběračkou a ihned, dobře okapané, servírujeme strávníkům. Jedině horké párky či klobásky chutnají tak, jak mají, postupem chladnutí s teplem odchází i jejich vůně a nakonec i chuť.

Ohřívání párků v mikrovlnné troubě

Mikrovlnky jsou dnes běžným pomocníkem v našich domácnostech. Někdo je miluje, jiný zatracuje, nicméně těch, co je využívají je asi většina. Právě ohřev párků či jiných uzenin v mikrovlnných troubách je asi nejrychlejší způsob, jak párky ohřát. Ovšem i zde se dělají chyby, ať už z nevědomosti, či z lenosti. Rozhodně by jsem neměli uzeniny ohřívat jen tak na talířku, bez zaklopení, protože pak zde opět hrozí popraskání párků či klobásek a ještě si můžeme přidělat práci pozdějším umýváním vnitřku mikrovlnné trouby. Ta nejrychlejší i když ne nejlepší metoda ohřívání párků v mikrovlnce, je na talíři je zaklopit nejčastěji běžně používaným umělým poklopem a tak ohřát. Opět platí pravidlo, že čím pozvolněji uzeniny ohříváme, tím jsme k nim šetrnější. Ale ani tato metoda nezaručuje to, že nám párky nepopraskají a budou kvalitně prohřáté i uvnitř, což hrozí především tehdy, pokud budeme moc spěchat a budeme velmi nedočkaví.

Nejlepší metoda ohřátí párků v mikrovlnné troubě je uzeniny ohřívat opět ve vodě, tedy vložit do mikrovlnky párky či klobásky v nádobě s vlažnou vodou, tu zaklopit a pak pustit mikrovlnnou troubu na pozvolný ohřev. Po častějším využití tohoto postupu sami dojdete k ideálnímu času, jak dlouho a nakolik takto párky zahřívat, aby byly pěkně nadité, ale nepopraskaly a výtečně chutnaly. Opět zde poznáme, že jsou uzeniny již dobře prohřáté, budou-li plavat na povrchu vody.

Slovo závěrem:

Milí zkušení kuchtíci, vy se nesmějte těm, co v kuchyni teprve začínají a buďte tolerantní ke všem, co se teprve učí kuchařské vášni. A vy, co jste právě strčili nos poprvé do kuchyně, nebojte se pustit se do kulinářských postupů, byť budete začínat třeba jen ohřátím párků a uvařením vajíček. Čas a praxe vás pak dostane do dalšího levlu a umožní vám vytvářet v kuchyni kuchařská kouzla těžšího kalibru. Přeji mnoho zdaru a ať vám i vašim strávníkům u vás doma moc a moc chutná!

Autor: ReceptyOnLine.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Cukrářské trendy 2019 (podle Josefa Maršálka, pekařského a cukrářského mistra)

Vrstvení, Pastel de Nata, Metalická cukrařina…. to je výčet jen několika nových trendů patřících mezi nejoblíbenější cukrářské praktiky současnosti. V tomto článku najdete výčet těch nejoblíbenějších, jak je sepsal Josef Maršálek, pekařský a cukrářský mistr.

číst dále ...

Zelený svátek v irském duchu. Udělejte si zelenou domácí párty sami

Ačkoliv si dnes Den svatého Patrika spojíme spíše s rozjařeným veselím a setkáváním se s přáteli v místních hospůdkách, tak ne vždycky se nesl tento březnový svátek v podobně světském duchu. K oblíbenému každoročnímu popíjení se váže mnohaletá křesťanská tradice, která se během desetiletí přetavila v příjemnou společenskou událost, díky níž si můžeme originální pravou irskou párty udělat klidně u sebe doma.

číst dále ...

Mléčné jídelny PRAMEN – reklama z dob socialismu

Zavzpomínejte si na doby minulé díky tomuto krátkému videu, reklamě na provozovny PRAMEN. Kdo by si dal tehdejší jahodový nebo čokoládový koktejl? A co dortíčky a zmrzlinové poháry?

číst dále ...

Pohled pod pokličku francouzské kuchyně

Francouzská kuchyně je proslavená po celém světě a nejedno francouzské jídlo je ikonou pro každého začínajícího i profesionálního kuchaře, pekaře či cukráře. Pojďme se podívat, kde se věhlas francouzské kuchyni vzal a jak se národní chutě vyvíjely.

číst dále ...

Britské prémiové potraviny od Icelandu k dostání na Košík.cz

Taky se vám občas nechce nic vařit nebo nakupovat a rádi sáhnete do mrazáku pro zásoby? I mražené potraviny můžou být lahůdkou, což dokazuje Iceland, který nabízí prémiové britské potraviny. Ty si nyní exkluzivně můžete objednat na Košík.cz.

číst dále ...

Nejlepší velikonoční recepty. Výběr 20 nejvyhledávanějších velikonočních receptů z webu ReceptyOnLine.cz

Velikonoce máme pomalu za dveřmi a tak je třeba vytáhnout z virtuálního šuplíku ty nejlepší a hlavně osvědčené velikonoční recepty například na beránka, slanou bábovku, jidáše, velikonoční sekanou, nádivku ….

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy