REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Staročeské močáky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Tento recept pochází z kuchařky z roku 1920, popisuje přípravu zkvašených okurek, kdy postup kvašení zastavíme octovým nálevem.


Ingredience:
mladé pevné okurky nebo velké vyzrálé okurky
listy vinné, višňové, dubové a z černého rybízu
na kolečka nakrájený čerstvý křen
estragon
kopr
Na 1 l nálevu:
1 lpitné vody
30 gsoli
20-30 gcukru
5 gkyseliny vinné
ocet nebo octový nálev na ukončení kvašení

Postup:

1. Mladé pevné okurky nebo velké vyzrálé okurky omyjeme, navrstvíme do soudku nebo kameninového hrnce a proložíme koprem, vinným, višňovým a dubovým listem, dále listem z černého rybízu, estragonem a křenem na kolečka nakrájeným
2. Takto připravené okurky zalijeme vlažným roztokem připraveným smícháním vody se solí, cukrem, a kyselinou vinnou (vodu zahříváme až k bodu varu, ale dále nevaříme, necháme ji mírně vychladnout)
3. Povrch zatížíme, necháme v pokojové teplotě kysat
4. Za 2 až 3 dny jsou močáky hotové, ihned je můžeme spotřebovat, nebo je přeložíme do sklenic a zalijeme octem nebo octovým nálevem (převařená voda smíchaná 1:
1 s octem), díky nálevu přestanou dále kvasit.

Poznámka:

V případě přípravy močáků okurky nepropichujeme vidličkou, jako u kvašáků!

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy