Tento recept pochází z kuchařky z roku 1920, popisuje přípravu zkvašených okurek, kdy postup kvašení zastavíme octovým nálevem.
Ingredience:
mladé pevné okurky nebo velké vyzrálé okurky | |
listy vinné, višňové, dubové a z černého rybízu | |
na kolečka nakrájený čerstvý křen | |
estragon | |
kopr | |
Na 1 l nálevu: | |
1 l | pitné vody |
30 g | soli |
20-30 g | cukru |
5 g | kyseliny vinné |
ocet nebo octový nálev na ukončení kvašení |
Postup:
- Mladé pevné okurky nebo velké vyzrálé okurky omyjeme, navrstvíme do soudku nebo kameninového hrnce a proložíme koprem, vinným, višňovým a dubovým listem, dále listem z černého rybízu, estragonem a křenem na kolečka nakrájeným.
- Takto připravené okurky zalijeme vlažným roztokem připraveným smícháním vody se solí, cukrem, a kyselinou vinnou (vodu zahříváme až k bodu varu, ale dále nevaříme, necháme ji mírně vychladnout).
- Povrch zatížíme, necháme v pokojové teplotě kysat.
- Za 2 až 3 dny jsou močáky hotové, ihned je můžeme spotřebovat, nebo je přeložíme do sklenic a zalijeme octem nebo octovým nálevem (převařená voda smíchaná 1:1 s octem), díky nálevu přestanou dále kvasit.
V případě přípravy močáků okurky nepropichujeme vidličkou, jako u kvašáků!