REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

ostatní


Domácí sádlo se škvarkama

V domácích podmínkách vyškvařené sádlo se škvarkama.

Domácí škvarky a sádlo

V domácích podmínkách vyrobené škvarky a sádlo. Z tohoto množství máme víc jak sklenici 0,7 l a misku voňavých škvarků.

Chodské klechty

Na tvrdo uvařená vejce, máčená 24 hodin v osolené a okmínované vodě.

Jablkové křížaly

Křížaly našich babiček, zdravé zimní mlsání! Silnější plátky jablíček usušené v troubě nebo na topení.

Kaštany pečené v troubě

Do kříže naříznuté jedlé kaštany, upečené v troubě doměkka.

Majonéza z kuřat

Recept ze Šumperska na svačinový salát připravený z nudliček podušeného kuřete, okurky, celeru, hořčice, majonézy …

Nakládané jikry

Dříve se tato pochoutka prodávala pomalu v každé hospodě, někde se nakládaly jikry a mlíčí společně, jinde zvlášť. Nejvhodnější na tento recept jsou jikry z kaprů, karasů a cejnů.

Nedašovské dalamánky

Dalamánky ve tvaru malých vek plněné vejcem a plátky uzeného masa.

Opečené kaštany

Jedlé kaštany naříznuté do kříže, na pánvičce opečené doměkka, servírované horké i se slupkou.

Pigotky

Bramborové placičky připravené ze zbylé bramborové kaše a dalších ingrediencí.

Rozhuda

Staročeská pomazánka připravená smícháním měkkého tvarohu se smetanou a usekanou pažitkou.

Rozhuda II.

Pomazánka z tvarohu, cibule, smetany, másla a pažitky.

Rozhuda s pažitkou

Pomazánka z tvarohu, másla, cibule a smetany ochucená kořením.

Sloní žrádlo

Stará, pomalu zlidovělá pomazánka připravená povařením spojky, která se pak promíchá s pomletým salámem, kyselou okurkou a majonézou.

Staročeské močáky

Tento recept pochází z kuchařky z roku 1920, popisuje přípravu zkvašených okurek, kdy postup kvašení zastavíme octovým nálevem.

Staročeský kapří salát

Jednoduchý salát z masa vařeného kapra, cibule, sterilovaného hrášku, tvrdého sýra, majonézy a kapie nakládané v oleji.

Syrek

Doma vyrobený sýr, v minulosti nesměl chybět na žádném stole o Velikonocích.

Škvarky

Domácí škvarky připravené vyškvařením vepřového sádla. Někde se jim říká valašské müsli …

Škvarky z husího sádla a kůží

Ve světě se této úpravě říká šmalc. Při jeho výrobě se tuk získává pozvolným škvařením sádla a kůže, ke konci i s cibulí, ta zkaramelizuje a vytvoří se voňavé, vypečené kousky kůže a cibulky.

Škvaření vepřového sádla

Škvarky připravené vyškvařením vepřového sádla.

Přejít na stranu:

reklama

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy