Recept podle Zdislavy Pokorné z Lužic u Hodonína.
Ingredience:
Těsto: | |
350 g | hrubé mouky |
2 ks | vejce |
asi 1/8 l | vody do těsta |
4 l | vody a sůl na uvaření |
1 lžička | omastku |
Sypání: | |
150 g | krupice |
1/4 l | studené vody |
sůl podle chuti |
Postup:
- Mouku vysypeme na pracovní plochu, uděláme uprostřed důlek, do kterého rozklepneme vejce, přilijeme vodu a vypracujeme nejprve nožem, potom rukama, tužší těsto, které rozdělíme na 4 díly a přikryjeme nahřátou mísou na 1/2 hodiny aby si těsto odpočinulo.
- Těsto rozválíme na 1-2 mm silné placky, které necháme na utěrce oschnout, placky obrátíme, aby oschly i na druhé straně, ale uprostřed zůstaly vláčné a při krájení se nelámaly.
- Jednotlivé placky rozkrájíme na pruhy tak 5 cm široké, složíme na sebe a krájíme nudle široké 0,5 cm.
- Krajance vaříme ve 4 l vroucí osolené vodě 10 minut, pak hrnec odstavíme a necháme 10 minut pod pokličkou tzv. „dojít“, pak krajance scedíme, necháme na cedníku důkladně okapat, vyklopíme na mísu, krajance nezapomeneme trochu omastit a promíchat, aby se neslepily.
- V hrnci nebo na pánvi na sucho opražíme krupici do růžova, za stálého míchání, aby se nepřipálila. Upraženou krupici podlijeme studenou vodou a rozmícháme, aby se nedělaly hrudky. Odstavíme z ohně, osolíme, nasypeme do ní krajance a pořádně vše promícháme.
Krajance můžeme připravit i do zásoby tak, že je necháme na vále dobře uschnout a uchováme uzavřené ve sklenici.
Poznámka:Zdroj: https://www.luziceuhodonina.cz/www/obecluzice/fs/2009-zpravodaj-2-2009.pdf