REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Vaříme v remosce, elektrické pánvi nebo elektrickém hrnci

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Škola vaření - remoskaRemoska se začala vyrábět někdy kolem roku 1957 a brzy si našla velkou oblibu v českých domácnostech pro svoji univerzálnost přípravy všech druhů jídel, dlouhou životnost a nenáročnou obsluhu a údržbu. Zejména starší generace našich maminek a babiček na elektrickou pečící mísu nedá dopustit. Díky její výrobě, propagaci a dalším napodobeninám se opět objevuje okruh milovníků pečení či dušení pokrmů v této elektrické nádobě …


To, že právě Češi dali světu remosku, to ví asi každý. O něco méně se však ví, že začala být velmi populární ve Velké Británii a ne v minulosti, ale v roce 2012! Po roce se začala poměrně dobře prodávat i v Kanadě, USA a Austrálii, takže paradoxně světově proslulou se stala až v novodobé historii.

Popisovat remosku, či elektrickou pánev snad ani nemusím. Princip je jednoduchý. Topné těleso je zabudováno buď do poklopu remosky, v případě elektrické pánve nebo hrnce do spodní části nádoby. Většinou, alespoň ty modernější přístroje, jsou pak regulovány termostatem a možností navolení různých teplot. Starší remosky toto neuměly a pekly nebo dusily pokrmy při jedné konstantní teplotě.

Škola vaření - příprava pokrmů v remosce

Foto zdroj: www.remoska.cz

A jaké techniky vaření můžeme využít při přípravě pokrmů v remoskách či elektrických pánvích?

V remosce můžeme nejen péct a zapékat, ale i dusit, smažit, grilovat, připravovat toasty, ohřívat i rozmrazovat a rozpékat pokrmy. Můžeme v ní připravit oběd i večeři, aniž bychom k tomu potřebovali sporák nebo vařič, což je skvělé třeba na dovolené u stanu, stačí si zaplatit elektrickou přípojku a pak právě remoska, elektrická pánev, nebo hrnec vám umožní si připravit plnohodnotné jídlo, jako v dospělé kuchyni.

Pečeme v remosce, pánvi či elektrickém hrnci

V remosce můžeme péct maso, drůbež i ryby. Uvedené pokrmy zůstávají šťavnaté, vláčné a nevysoušejí se jako v klasické troubě. Je to proto, že víko remosky odklopujeme jen při podlévání, jinak zůstává stále pevně zavřené. Díky tomu se v remosce udržuje vlhkost, pokrmy se nepřesoušejí a jsou také mnohem chutnější a stravitelnější. Přitom se na povrchu masa tvoří křupavá kůrčička, kterou má většina z nás v oblibě. Díky vlhkosti při pečení v remosce zůstávají pěkně vláčné i moučníky. V remosce se připravují výborně i pizzy a další pokrmy z těsta. Navíc můžeme, podobně jako v klasické troubě, péct jídlo i v alobalu, ať už maso, ryby, zeleninu či brambory. Pokrmy do alobalu důkladně zabalíme, aby nevytekla šťáva, a pečeme je do měkka.

Zapékání pokrmů v remosce, či elektrické pánvi

Zapékat můžeme maso, drůbež, ryby, zeleninu, brambory, toasty, ale i některé moučníky. Zapékání provádíme stejně, jako v běžné troubě, u remosky také musíme pokrmy případně podlít, u elektrických pánví je to dokonce nutnost, protože pokrmy se zapékají zespodu, tedy mají tendenci se zespodu připalovat. V remosce můžeme také zapékat chleby, rohlíky, veky, housky a toasty a zapéct je s různou oblohou. Připravíme tak jednoduchou a rychlou večeři či pohoštění. Pečivo potřené máslem nebo jiným tukem vložíme na dno nízké mísy remosky, zakryjeme víkem a zapečeme. V elektrické pánvi, díky zahřívání zespodu pečivo moc dobře nedokážeme zapéci.

Dušení jídel v termosce nebo elektrickém hrnci či pánvi

Dusit můžeme různá masa, směsi masa a dalších ingrediencí, zeleninu nebo luštěniny. V porovnání s přípravou jídel na sporáku šetří remoska při dušení nejen elektrickou energii, ale i čas. A svým způsobem i nádobí, protože všechno připravujeme v jedné míse. Pokrmy dusíme buď ve vlastní šťávě, nebo mírně podléváme a to tak, aby se „dobrůtka“ nevařila, nýbrž dusila. V remosce se jídlo dusí stejnoměrně a nevysušuje se. Opět je rozdíl při dušení pokrmů v remosce a elektrické pánvi! Tím, že remoska peče z vrchu, musíme hlídat především vrchní část připravovaného pokrmu, u pánve nebo hrnce zase hlídáme spodní část pokrmu.

Smažení v remosce, hrnci či elektrické pánvi

Smažení v remosce má, ale oproti běžnému smažení na sporáku určitou výhodu. Jednak nemusíme používat tolik tuku jako při smažení na pánvi, obzvlášť máme-li remosku s teflonovým povrchem. A hlavně je pokrm zakryt víkem, a tuk tudíž neprská po celé kuchyni, jak tomu většinou bývá. Remoska tak skvěle nahradí profesionální fritovací hrnce. Ke smažení používáme běžné tuky, jako při smažení na pánvi nebo ve fritézách. Postup je jednoduchý. Remosku zakryjeme víkem a tuk necháme důkladně rozehřát, jednotlivé smažené ingredience při smažení obracíme, podobně, jako na pánvi. Také zde platí pravidlo, že jídlo nenapichujeme nožem nebo vidličkou, ale obracíme obracečkou, aby z nich do tuku neunikla šťáva.

Grilování v remosce

No, právě grilování není doménou remosek. V pávi pak pokrmy nelze grilovat vůbec. Během rádoby grilování pokrm nepodléváme vodou, nýbrž potíráme pouze pomocí mašlovačky olejem, který popřípadě můžeme ochutit grilovacím kořením, česnekem, mletou sladkou paprikou apod. Pokrm grilujeme, dokud nedocílíme křupavé kůrčičky, ale nikdy nedocílíme stejného efektu jako v troubě pod grilem nebo přímo na rožni venkovního grilu.

Ohřívání pokrmů v remosce, pánvi či elektrickém hrnci

Tak v tomto jsou jak remoska, tak elektrická pánev nebo hrnec přeborníci. Jídlo již uvařené prostě jednoduše ohřejeme prostým zapnutím přístroje do elektriky. V Remosce, případně i pánvi můžeme ohřát jídlo od oběda, aniž bychom museli vytahovat kastroly na sporák. Přitom se nám jídlo nepřipálí a prohřeje se stejnoměrně. Elektrická pánev je skvělá také na přihřátí pizzy, proto se také často tyto pánve nazývají pizza pánve. Ovšem připravit v nich pravou italskou pizzu, tak to se vám asi nepovede.

Rozmrazování a rozpékání pečiva v remoskách

Máme-li naspěch a nevlastníme-li mikrovlnnou troubu s rozmrazovacím programem, můžeme k tomuto účelu využít právě remosku, kterou zapneme do sítě na potřebnou dobu, abychom potraviny rozmrazili. Remosku můžeme také použít na rozpečení pečiva. Elektrická pánev na rozpečení pečiva není moc vhodná.

Zdroj: www.remoska.cz, www.remoska.

biz/rumi.

htm

Recepty na přípravu pokrmů v remosce, hrnci nebo elektrické pánvi:

Vepřové na divoko (po staročesku) Znojemská pánev Jahodová bublanina II.

Jablečný koláč z remosky Králík Mexico Mořský okoun pečený v remosce

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy