REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Vaříme v remosce, elektrické pánvi nebo elektrickém hrnci

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Škola vaření - remoskaRemoska se začala vyrábět někdy kolem roku 1957 a brzy si našla velkou oblibu v českých domácnostech pro svoji univerzálnost přípravy všech druhů jídel, dlouhou životnost a nenáročnou obsluhu a údržbu. Zejména starší generace našich maminek a babiček na elektrickou pečící mísu nedá dopustit. Díky její výrobě, propagaci a dalším napodobeninám se opět objevuje okruh milovníků pečení či dušení pokrmů v této elektrické nádobě …


To, že právě Češi dali světu remosku, to ví asi každý. O něco méně se však ví, že začala být velmi populární ve Velké Británii a ne v minulosti, ale v roce 2012! Po roce se začala poměrně dobře prodávat i v Kanadě, USA a Austrálii, takže paradoxně světově proslulou se stala až v novodobé historii.

Popisovat remosku, či elektrickou pánev snad ani nemusím. Princip je jednoduchý. Topné těleso je zabudováno buď do poklopu remosky, v případě elektrické pánve nebo hrnce do spodní části nádoby. Většinou, alespoň ty modernější přístroje, jsou pak regulovány termostatem a možností navolení různých teplot. Starší remosky toto neuměly a pekly nebo dusily pokrmy při jedné konstantní teplotě.

Škola vaření - příprava pokrmů v remosce

A jaké techniky vaření můžeme využít při přípravě pokrmů v remoskách či elektrických pánvích?

V remosce můžeme nejen péct a zapékat, ale i dusit, smažit, grilovat, připravovat toasty, ohřívat i rozmrazovat a rozpékat pokrmy. Můžeme v ní připravit oběd i večeři, aniž bychom k tomu potřebovali sporák nebo vařič, což je skvělé třeba na dovolené u stanu, stačí si zaplatit elektrickou přípojku a pak právě remoska, elektrická pánev, nebo hrnec vám umožní si připravit plnohodnotné jídlo, jako v dospělé kuchyni.

 

Pečeme v remosce, pánvi či elektrickém hrnci

V remosce můžeme péct maso, drůbež i ryby. Uvedené pokrmy zůstávají šťavnaté, vláčné a nevysoušejí se jako v klasické troubě. Je to proto, že víko remosky odklopujeme jen při podlévání, jinak zůstává stále pevně zavřené. Díky tomu se v remosce udržuje vlhkost, pokrmy se nepřesoušejí a jsou také mnohem chutnější a stravitelnější. Přitom se na povrchu masa tvoří křupavá kůrčička, kterou má většina z nás v oblibě. Díky vlhkosti při pečení v remosce zůstávají pěkně vláčné i moučníky. V remosce se připravují výborně i pizzy a další pokrmy z těsta. Navíc můžeme, podobně jako v klasické troubě, péct jídlo i v alobalu, ať už maso, ryby, zeleninu či brambory. Pokrmy do alobalu důkladně zabalíme, aby nevytekla šťáva, a pečeme je do měkka.

 

Zapékání pokrmů v remosce, či elektrické pánvi

Zapékat můžeme maso, drůbež, ryby, zeleninu, brambory, toasty, ale i některé moučníky. Zapékání provádíme stejně, jako v běžné troubě, u remosky také musíme pokrmy případně podlít, u elektrických pánví je to dokonce nutnost, protože pokrmy se zapékají zespodu, tedy mají tendenci se zespodu připalovat. V remosce můžeme také zapékat chleby, rohlíky, veky, housky a toasty a zapéct je s různou oblohou. Připravíme tak jednoduchou a rychlou večeři či pohoštění. Pečivo potřené máslem nebo jiným tukem vložíme na dno nízké mísy remosky, zakryjeme víkem a zapečeme. V elektrické pánvi, díky zahřívání zespodu pečivo moc dobře nedokážeme zapéci.

 

Dušení jídel v termosce nebo elektrickém hrnci či pánvi

Dusit můžeme různá masa, směsi masa a dalších ingrediencí, zeleninu nebo luštěniny. V porovnání s přípravou jídel na sporáku šetří remoska při dušení nejen elektrickou energii, ale i čas. A svým způsobem i nádobí, protože všechno připravujeme v jedné míse. Pokrmy dusíme buď ve vlastní šťávě, nebo mírně podléváme a to tak, aby se “dobrůtka” nevařila, nýbrž dusila. V remosce se jídlo dusí stejnoměrně a nevysušuje se. Opět je rozdíl při dušení pokrmů v remosce a elektrické pánvi! Tím, že remoska peče z vrchu, musíme hlídat především vrchní část připravovaného pokrmu, u pánve nebo hrnce zase hlídáme spodní část pokrmu.

 

Smažení v remosce, hrnci či elektrické pánvi

Smažení v remosce má, ale oproti běžnému smažení na sporáku určitou výhodu. Jednak nemusíme používat tolik tuku jako při smažení na pánvi, obzvlášť máme-li remosku s teflonovým povrchem. A hlavně je pokrm zakryt víkem, a tuk tudíž neprská po celé kuchyni, jak tomu většinou bývá. Remoska tak skvěle nahradí profesionální fritovací hrnce. Ke smažení používáme běžné tuky, jako při smažení na pánvi nebo ve fritézách. Postup je jednoduchý. Remosku zakryjeme víkem a tuk necháme důkladně rozehřát, jednotlivé smažené ingredience při smažení obracíme, podobně, jako na pánvi. Také zde platí pravidlo, že jídlo nenapichujeme nožem nebo vidličkou, ale obracíme obracečkou, aby z nich do tuku neunikla šťáva.

 

Grilování v remosce

No, právě grilování není doménou remosek. V pávi pak pokrmy nelze grilovat vůbec. Během rádoby grilování pokrm nepodléváme vodou, nýbrž potíráme pouze pomocí mašlovačky olejem, který popřípadě můžeme ochutit grilovacím kořením, česnekem, mletou sladkou paprikou apod. Pokrm grilujeme, dokud nedocílíme křupavé kůrčičky, ale nikdy nedocílíme stejného efektu jako v troubě pod grilem nebo přímo na rožni venkovního grilu.

 

Ohřívání pokrmů v remosce, pánvi či elektrickém hrnci

Tak v tomto jsou jak remoska, tak elektrická pánev nebo hrnec přeborníci. Jídlo již uvařené prostě jednoduše ohřejeme prostým zapnutím přístroje do elektriky. V Remosce, případně i pánvi můžeme ohřát jídlo od oběda, aniž bychom museli vytahovat kastroly na sporák. Přitom se nám jídlo nepřipálí a prohřeje se stejnoměrně. Elektrická pánev je skvělá také na přihřátí pizzy, proto se také často tyto pánve nazývají pizza pánve. Ovšem připravit v nich pravou italskou pizzu, tak to se vám asi nepovede.

 

Rozmrazování a rozpékání pečiva v remoskách

Máme-li naspěch a nevlastníme-li mikrovlnnou troubu s rozmrazovacím programem, můžeme k tomuto účelu využít právě remosku, kterou zapneme do sítě na potřebnou dobu, abychom potraviny rozmrazili. Remosku můžeme také použít na rozpečení pečiva. Elektrická pánev na rozpečení pečiva není moc vhodná.

 

Zdroj: www.remoska.cz, www.remoska.biz/rumi.htm

 

Recepty na přípravu pokrmů v remosce, hrnci nebo elektrické pánvi:

Vepřové na divoko (po staročesku) Znojemská pánev Jahodová bublanina II.

Jablečný koláč z remosky Králík Mexico Mořský okoun pečený v remosce

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Nejlepší pomocníci do kuchyně pro profesionální i domácí použití

Plnička klobás Kdo by neměl rád klobásy. Směs na dobrou klobásu je opravdu jednoduché vyrobit, jelikož se skládá pouze z kvalitního mletého masa libového i tučného a různých směsí koření. Dá se vyrobit v podstatě s jakékoliv masa i ze směsi různých druhů. Zásadním problémem při přípravě klobás a jitrnic je ale plnění klobás. Špatně se odhaduje množství směsi tak, aby v klobáse nebyly vzduchové bubliny a zároveň aby nepraskla. V tom pomůže plnička klobás, která je určená do profesionální kuchyně, ale i na domácí výrobu. Ocení ji každý zejména během zabíjačky, kdy se připravují jelita a jitrnice opravdu ve […]

číst dále ...

Oblíbený letní dezert třikrát jinak. Kouzlete s ovocem!

Připravte si na odpolední posezení s přáteli lahodný a svěží zákusek, díky kterému z vás bude hvězda každé domácí party. Kombinace křupavého těsta s nadýchaným krémem a letním ovocem vás svou chutí i vůní spolehlivě dostane do prázdninové nálady. Přinášíme hned tři recepty na pečenou i nepečenou variantu.

číst dále ...

Nastává období slaďoučkých malin, vyzkoušejte je v originálních receptech

Léto je v plném proudu a konečně je k dostání lokální ovoce, na které jsme všichni tak dlouho čekali. Maliny – tyto šťavnaté bobulky jsou výborné samy o sobě, ale co je tentokrát zkusit ještě jinak? Propojte jejich perfektní sladkokyselou chuť s jinými ingrediencemi a překvapte své nejbližší během večerního posezení na terase pokrmy s neotřelými kombinacemi.

číst dále ...

Fenomén jménem Cava

Španělská cava se začíná čím dál častěji objevovat v hledáčku českých milovníků šumivých vín, a po boomu italského prosecca se i ona možná dočká své zasloužené chvilky slávy u nás. Cava, stejně jako Champagne, smí pocházet pouze ze zákonem určených oblastí, kterých je osm, přesto 95 % výroby sídlí v oblasti Penedes.

číst dále ...

Sezóna rajčat v plném proudu. Ponechte si jejich výtečnou chuť po celý rok

Konec srpna vždy znamená jediné – sezóna rajčat se bude blížit do finále. Pokud toužíte po tom, abyste si jejich výtečnou chuť ponechali i o něco déle, můžete se pokusit o výrobu domácího kečupu, pesta nebo oblíbených sušených rajčat. Přinášíme tipy na recepty, které budete milovat. Dbejte ale na to, abyste pro své dobroty vybírali kvalitní suroviny.

číst dále ...

Chuť moře se vrací. V září zahajuje třetí ročník festivalu Prague Mussel Week

Hlavní město v září hostí třetí ročník úspěšného food festivalu Prague Mussel Week, který přiveze do Česka chuť moře a celkem 23 tun holandských slávek. Milovníkům dobrého jídla se nabízí příležitost ve dnech 13. až 19. 9. ochutnat pokrmy z čerstvě nalovených mušlí ve více než sedmdesáti vybraných restauracích. Na webových stránkách akce si zájemci mohou vygenerovat voucher, se kterým lze využít 1+1 porci slávek zdarma.

číst dále ...

Kofi-Kofi: Budování franšízingových poboček nám dává smysl

Milovníkům kávy asi netřeba představovat společnost Kofi-Kofi. Ostatní možná zbystří, když napovíme, že se jedná o mobilní stánky s kávou, které jsou v retro stylu a obslouží vás v nich mladí usměvaví studenti. Letos v srpnu to bude 10 let, kdy do ulic Brna vyjel první KofiTruck. Následovala Praha, Olomouc, Plzeň a také Znojmo. O tom, jak celý projekt vznikl jsme si povídali s jedním ze zakladatelů, Igorem Slavíkem.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy