REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Připravujeme přílohy 1. díl – knedlíky, rýže a těstoviny

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Přílohy jsou samozřejmým doplňkem mas, omáček apod. Některé druhy příloh se mohou podávat i jako samostatný bezmasý hlavní pokrm. Jsou to hlavně přílohy z brambor nebo těstovin. V tomto prvním díle si povíme o přílohách obilninových, tedy o knedlících připravených z mouky a dalších ingrediencí, o rýži a nakonec i o těstovinách servírovaných jako příloha.


Škola vaření pro úplné začátečníkyPřílohy z hrubé mouky

Z hrubé mouky připravujeme typické české houskové knedlíky. Kypříme je různým způsobem:

  • droždím – do mouky je pouze rozdrobíme (na rozdíl od kynutých těst neděláme kvásek)
  • pečivovým práškem – prosijeme jej do mouky nebo v mouce promícháme sodovkou (starší způsob)
  • sněhem z bílků – takto se kypří lehké dietní (karlovarské, hrnečkové) knedlíky vařené v ubrousku, ale i knedlíky tzv. hrnečkové, vařené ve větších vymaštěných kávových hrncích (tato metoda se hodí právě pro začínající kuchtíky)

Pouze v prvním případě, jestliže těsto kypříme droždím, těsto pak necháváme nejméně 30 minut kynout (na 500 g mouky dáváme 10 g droždí). Ve všech ostatních případech po dobrém vypracování těsta doplníme těsta nakrájenou žemlí a ihned tvarujeme.

Na přílohové knedlíky můžeme použít také polotovarů v sáčku. Příprava pak spočívá pouze v doplnění tekutiny, promíchání, tvarování a samotném vaření. Postupujeme vždy přesně podle návodu na obalu. Do těsta navíc můžeme pro lepší chuť přidat čerstvá vejce.

K přípravě všech druhů knedlíků je potřeba určité pozornosti. Nesmí se prodloužit doba varu. Tvarovaný knedlík se musí vkládat do vařící, osolené vody a teprve asi po 5 minutách ho uvolňujeme vařečkou ode dna. Zda jsou knedlíky uvařené, zkoušíme po receptem určené době píchnutím špejlí. Jestliže se těsto na špejli nelepí, můžeme knedlíky vyjmout a středem rozkrojit, nebo ho ihned od konce krájet ostrým tenčím nožem nebo nejlépe silnější pevnou nití. Knedlíky můžeme také krájet speciálním kráječem.

Kupujeme-li v prodejnách již hotový knedlík, pak ho ohříváme nejlépe v celku nebo rozkrojený na polovinu v páře, teprve po dobrém prohřátí ho ještě horký nakrájíme na plátky.

Recepty na přílohové knedlíky:

Houskový knedlík kypřený práškem Houskové knedlíky kypřené droždím

Houskový knedlík v hrnku …  další recepty – knedlíky, noky

Těstoviny

Tak právě těstoviny patří k přílohám, jejichž příprava je nejsnadnější. K těstovinám počítáme doma vyráběné polévkové, nebo široké přílohové nudle, čtverečky, průmyslově vyráběné špagety, makaróny, kolínka, čtverečky a další tvary.

Při vaření těstovin dodržujeme tyto zásady:

  • Těstoviny vkládáme do dostatečného množství vařící, osolené vody, je-li vody málo, těstoviny se špatně navařují, uvaření tvá dlouho a také se snadno mohou připálit.
  • Těstoviny po uvaření a případném procezení horkou vodou promašťujeme, jinak se budou lepit.
  • V obchodech jsou nyní k dostání nové druhy těstovin různě doplněné a obohacované tak, aby se zvýšila jejich biologická hodnota. Při vaření těchto druhů těstovin postupujeme tak, že je určitou stanovenou dobu vaříme a pak již jen takzvaně necháme „dojít“; těstoviny přitom nabudou na objemu a zcela změknout.
  • Zbylé těstoviny můžeme ohřívat pouze opékáním na tuku, nebo z nich můžeme připravit další pokrmy, použít jako základ nákypu nebo jimi doplnit vývar ze zeleniny.
  • K ohřívání těstovin bez tuku se skvěle hodí mikrotenové sáčky

Recepty na těstoviny: těstoviny

Rýže

Rýže je obilovina, kterou můžeme použít jako zavářku do polévek, jako přílohu k různě upraveným masům, jako hlavní pokrm; jestliže ji doplníme například masem nebo zeleninou, získáme rizoto, nebo z ní můžeme připravit i sladké nákypy. Z rýže můžeme uvařit i různé kaše, které jsou vhodné při dětském a dietním stravování.

Má-li mít rýže správnou chuť a jednotlivé zrníčka se od sebe oddělovat, pak ji musíme správně upravit. Rýži přebíráme, spařujeme horkou vodou i vícekrát, aby ztratila nepříjemné pachy, pak ji zalijeme dvojnásobným množstvím vody, přidáme sůl a kousek tuku nebo zalijeme olejem (2 lžíce), při přípravě na slanou přílohu doplňujeme ještě oloupanou cibulí, do které můžeme zapíchnout 1-2 hřebíčky. Při přípravě rýže je důležité množství vody. Dáváme-li vody příliš, rýže se snadno rozvaří, jestliže ji dáme málo, rýže se může připálit. Je lepší vodu během dušení (vaření) podle potřeby přidat. Další velmi dobrý a osvědčený způsob je přebrání, propláchnutí rýže, osušení a osmahnutí na tuku, pak teprve zalití vodou, doplnění kořením a dušení. V obou případech rýži přivedeme do varu, pak teplotu zdroje snížíme a rýži jen pozvolna dusíme pod pokličkou doměkka. Při dušení používáme co nejnižší teploty. Rýži také můžeme připravit v troubě.

Vaření rýže v sáčcích

Toto je velmi spolehlivý postup na úpravu rýže. Pokud postupujete podle návodu na obalu, budete vždy spokojeni z výsledkem, rýži pak dochutíte kořením, či doplníte o další ingredience až po uvaření. Tato úprava má výhodu, že si rýži můžete částečně navařit předem a dát zmrazit a těsně před úpravou ji teprve dáme buď krátce dovařit, nebo jen prohřát. Takto připravenou rýži můžeme použít jak naslano, tak i pro úpravu nasladko.

Dávkování rýže

200 g rýže, 30 g másla (Hery), 2 ks hřebíčky, 1/2 ks cibule, necelý 1/2 l vody

Další recepty na rýži: rýže

Zdroj: Učíme se vařit – Hana Sedláčková, volně upraveno ReceptyOnLine.cz

Druhý díl povídání o přílohách najdete zde: Připravujeme přílohy 2. díl – brambory

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Tipy sommeliera, jak poznat skvělé víno

Červené, bílé, sladké a kyselé. Přiznejme si to na rovinu, každému se občas stane, že se ocitne ve společnosti lidí, kteří rozvinou debatu o víně, a vás polije studený pot. Ne, nevíte, podle čeho poznáte chuť vína, ne, nevíte, jaké jídlo se k vínu hodí nejvíc. Požádali jsme proto sommeliera Davida Krále, ambasadora značky Víno Mikulov Sommelier Club, aby pro vás shrnul to nejzákladnější, co u vína dokáže poznat „obyčejný“ člověk.

číst dále ...

Cukrářské trendy 2019 (podle Josefa Maršálka, pekařského a cukrářského mistra)

Vrstvení, Pastel de Nata, Metalická cukrařina…. to je výčet jen několika nových trendů patřících mezi nejoblíbenější cukrářské praktiky současnosti. V tomto článku najdete výčet těch nejoblíbenějších, jak je sepsal Josef Maršálek, pekařský a cukrářský mistr.

číst dále ...

Zelený svátek v irském duchu. Udělejte si zelenou domácí párty sami

Ačkoliv si dnes Den svatého Patrika spojíme spíše s rozjařeným veselím a setkáváním se s přáteli v místních hospůdkách, tak ne vždycky se nesl tento březnový svátek v podobně světském duchu. K oblíbenému každoročnímu popíjení se váže mnohaletá křesťanská tradice, která se během desetiletí přetavila v příjemnou společenskou událost, díky níž si můžeme originální pravou irskou párty udělat klidně u sebe doma.

číst dále ...

Upgrade salátů od Roberta Chejna

Saláty si můžete připravit doma nebo zajet ochutnat do zámeckého hotelu Chateau Kotěra. V zámecké restauraci pod taktovkou Roberta Chejna mimo jiné nabízí různé chuťové zážitky v podobě sezónních specialit, francouzské, italské, provensálské a středozemní kuchyně.

číst dále ...

Pohled pod pokličku francouzské kuchyně

Francouzská kuchyně je proslavená po celém světě a nejedno francouzské jídlo je ikonou pro každého začínajícího i profesionálního kuchaře, pekaře či cukráře. Pojďme se podívat, kde se věhlas francouzské kuchyni vzal a jak se národní chutě vyvíjely.

číst dále ...

Britské prémiové potraviny od Icelandu k dostání na Košík.cz

Taky se vám občas nechce nic vařit nebo nakupovat a rádi sáhnete do mrazáku pro zásoby? I mražené potraviny můžou být lahůdkou, což dokazuje Iceland, který nabízí prémiové britské potraviny. Ty si nyní exkluzivně můžete objednat na Košík.cz.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy