REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Připravujeme přílohy 1. díl – knedlíky, rýže a těstoviny

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Přílohy jsou samozřejmým doplňkem mas, omáček apod. Některé druhy příloh se mohou podávat i jako samostatný bezmasý hlavní pokrm. Jsou to hlavně přílohy z brambor nebo těstovin. V tomto prvním díle si povíme o přílohách obilninových, tedy o knedlících připravených z mouky a dalších ingrediencí, o rýži a nakonec i o těstovinách servírovaných jako příloha.


Škola vaření pro úplné začátečníkyPřílohy z hrubé mouky

Z hrubé mouky připravujeme typické české houskové knedlíky. Kypříme je různým způsobem:

  • droždím – do mouky je pouze rozdrobíme (na rozdíl od kynutých těst neděláme kvásek)
  • pečivovým práškem – prosijeme jej do mouky nebo v mouce promícháme sodovkou (starší způsob)
  • sněhem z bílků – takto se kypří lehké dietní (karlovarské, hrnečkové) knedlíky vařené v ubrousku, ale i knedlíky tzv. hrnečkové, vařené ve větších vymaštěných kávových hrncích (tato metoda se hodí právě pro začínající kuchtíky)

Pouze v prvním případě, jestliže těsto kypříme droždím, těsto pak necháváme nejméně 30 minut kynout (na 500 g mouky dáváme 10 g droždí). Ve všech ostatních případech po dobrém vypracování těsta doplníme těsta nakrájenou žemlí a ihned tvarujeme.

Na přílohové knedlíky můžeme použít také polotovarů v sáčku. Příprava pak spočívá pouze v doplnění tekutiny, promíchání, tvarování a samotném vaření. Postupujeme vždy přesně podle návodu na obalu. Do těsta navíc můžeme pro lepší chuť přidat čerstvá vejce.

K přípravě všech druhů knedlíků je potřeba určité pozornosti. Nesmí se prodloužit doba varu. Tvarovaný knedlík se musí vkládat do vařící, osolené vody a teprve asi po 5 minutách ho uvolňujeme vařečkou ode dna. Zda jsou knedlíky uvařené, zkoušíme po receptem určené době píchnutím špejlí. Jestliže se těsto na špejli nelepí, můžeme knedlíky vyjmout a středem rozkrojit, nebo ho ihned od konce krájet ostrým tenčím nožem nebo nejlépe silnější pevnou nití. Knedlíky můžeme také krájet speciálním kráječem.

Kupujeme-li v prodejnách již hotový knedlík, pak ho ohříváme nejlépe v celku nebo rozkrojený na polovinu v páře, teprve po dobrém prohřátí ho ještě horký nakrájíme na plátky.

Recepty na přílohové knedlíky:

Houskový knedlík kypřený práškem Houskové knedlíky kypřené droždím

Houskový knedlík v hrnku …  další recepty – knedlíky, noky

Těstoviny

Tak právě těstoviny patří k přílohám, jejichž příprava je nejsnadnější. K těstovinám počítáme doma vyráběné polévkové, nebo široké přílohové nudle, čtverečky, průmyslově vyráběné špagety, makaróny, kolínka, čtverečky a další tvary.

Při vaření těstovin dodržujeme tyto zásady:

  • Těstoviny vkládáme do dostatečného množství vařící, osolené vody, je-li vody málo, těstoviny se špatně navařují, uvaření tvá dlouho a také se snadno mohou připálit.
  • Těstoviny po uvaření a případném procezení horkou vodou promašťujeme, jinak se budou lepit.
  • V obchodech jsou nyní k dostání nové druhy těstovin různě doplněné a obohacované tak, aby se zvýšila jejich biologická hodnota. Při vaření těchto druhů těstovin postupujeme tak, že je určitou stanovenou dobu vaříme a pak již jen takzvaně necháme „dojít“; těstoviny přitom nabudou na objemu a zcela změknout.
  • Zbylé těstoviny můžeme ohřívat pouze opékáním na tuku, nebo z nich můžeme připravit další pokrmy, použít jako základ nákypu nebo jimi doplnit vývar ze zeleniny.
  • K ohřívání těstovin bez tuku se skvěle hodí mikrotenové sáčky

Recepty na těstoviny: těstoviny

Rýže

Rýže je obilovina, kterou můžeme použít jako zavářku do polévek, jako přílohu k různě upraveným masům, jako hlavní pokrm; jestliže ji doplníme například masem nebo zeleninou, získáme rizoto, nebo z ní můžeme připravit i sladké nákypy. Z rýže můžeme uvařit i různé kaše, které jsou vhodné při dětském a dietním stravování.

Má-li mít rýže správnou chuť a jednotlivé zrníčka se od sebe oddělovat, pak ji musíme správně upravit. Rýži přebíráme, spařujeme horkou vodou i vícekrát, aby ztratila nepříjemné pachy, pak ji zalijeme dvojnásobným množstvím vody, přidáme sůl a kousek tuku nebo zalijeme olejem (2 lžíce), při přípravě na slanou přílohu doplňujeme ještě oloupanou cibulí, do které můžeme zapíchnout 1-2 hřebíčky. Při přípravě rýže je důležité množství vody. Dáváme-li vody příliš, rýže se snadno rozvaří, jestliže ji dáme málo, rýže se může připálit. Je lepší vodu během dušení (vaření) podle potřeby přidat. Další velmi dobrý a osvědčený způsob je přebrání, propláchnutí rýže, osušení a osmahnutí na tuku, pak teprve zalití vodou, doplnění kořením a dušení. V obou případech rýži přivedeme do varu, pak teplotu zdroje snížíme a rýži jen pozvolna dusíme pod pokličkou doměkka. Při dušení používáme co nejnižší teploty. Rýži také můžeme připravit v troubě.

Vaření rýže v sáčcích

Toto je velmi spolehlivý postup na úpravu rýže. Pokud postupujete podle návodu na obalu, budete vždy spokojeni z výsledkem, rýži pak dochutíte kořením, či doplníte o další ingredience až po uvaření. Tato úprava má výhodu, že si rýži můžete částečně navařit předem a dát zmrazit a těsně před úpravou ji teprve dáme buď krátce dovařit, nebo jen prohřát. Takto připravenou rýži můžeme použít jak naslano, tak i pro úpravu nasladko.

Dávkování rýže

200 g rýže, 30 g másla (Hery), 2 ks hřebíčky, 1/2 ks cibule, necelý 1/2 l vody

Další recepty na rýži: rýže

Zdroj: Učíme se vařit – Hana Sedláčková, volně upraveno ReceptyOnLine.cz

Druhý díl povídání o přílohách najdete zde: Připravujeme přílohy 2. díl – brambory

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Zavařujeme (sterilujeme), nakládáme zeleninu – ty nejlepší recepty na zpracování zeleniny na jednom místě!

Přes léto a na začátku podzimu je ten správný čas připravit si nějaké ty zeleninové dobroty na zimu. Zavařená zelenina ve sklenicích nám poslouží nejen jako chutná příloha, ale některé sterilované výrobky ze zeleniny jsou skvělé jako polotovar, surovina na přípravu různých dalších pokrmů, například teplých omáček, do polévek, pod maso, či na přípravu dušených příloh. Ty nejlepší recepty na zavařenou, případně nakládanou zeleninu, z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz, najdete právě zde.

číst dále ...

Soutěž Svačina roku Rio Mare má rekordní účast a mediálního partnera

Soutěž Svačina roku Rio Mare vstupuje do 7. ročníku s rekordní účastí škol i studentů. I letos mladí kuchaři soutěží o ceny v hodnotě 45 000 Kč. Novinkou soutěže je rozšíření hlavních surovin o Rio Mare makrely a sardinky. Soutěž pořádá výhradní distributor značky Rio Mare na českém trhu společnost Bolton Czechia. Mediálním partnerem soutěže jsou regionální noviny Deník.

číst dále ...

U Galerie Vaňkovka se uskuteční Food Truck Festival. Gastronomický zážitek připraví 21 dodávek a 12metrový vagón

Na další várku dobrot se mohou od 11. do 13. října těšit návštěvníci Food Truck Festivalu, který se odehraje v prostorách vedle Galerie Vaňkovka. Na pultech občerstvovacích dodávek nebudou chybět například populární burgery s vyladěnými recepturami, roast beefy, kachní paličky, mexické tacos, ale i méně tradiční jídla jako kanadské hranolky poutine či čínské knedlíčky Dim Sum. Část výtěžku z prodeje občerstvení poputuje na konto Nadace Emil podporující mladé hendikepované sportovce.

číst dále ...

Rozdá se 300 žemlovek zdarma. Zachraň jídlo tím oslaví vznik kuchařky

Večer 16. října bude ve znamení “záchranářských” receptů. V Pražském kreativním centru oslaví iniciativa Zachraň jídlo vznik nové kuchařky Zachraň jídlo v kuchyni, která obsahuje 100 receptů, jak doma neplýtvat jídlem. Během happeningu rozdají dobrovolníci 300 porcí luxusních žemlovek ze surovin, které by se jinak nevyužily. Kromě křtu kuchařky a výdeje žemlovek bude na místě bohatý program: od workshopů na výrobu sušenek z dužiny, promítání filmu o plýtvání jídlem, výstavy až po drinky ze “zachráněného” ovoce. Vstup na akci je zdarma.

číst dále ...

Zdravá hravá snídaně pro malé i velké

Snídaně je základ dne. Říkají to babičky, maminky i odborníci. První ranní pokrm nás nastartuje, dodá nám energii a často určí i náladu, která nás bude provázet po zbytek dne. Nezapomínejte proto snídat a dopřejte si na to dostatek času. A to naučte i své děti.

číst dále ...

Proč nejíme luštěniny?

Všichni víme, že jsou luštěniny zdravé, plné vlákniny a bílkovin a v neposlední řadě také vitamínů a minerálů. Přitom jsou chutné a u mnoha národů obhajují dokonce první příčky mezi konzumovanými potravinami. Co tedy způsobuje naši nechuť ke konzumaci této jinde oblíbené součásti jídelníčku?

číst dále ...

Hurá do školy po pořádné snídani

Ráno nepřemýšlíme jen nad tím, jakou svačinu svým potomkům přibalit s sebou do školy. Hlavu nám často také zamotá rozhodování, co připravit k snídani. Pokud vám došla inspirace a chcete zkusit něco nového, určitě oceníte pár tipů na zdravé a hravé snídaně, které „dělají den“. Nezbývá-li vám na ně v každodenním shonu čas, pusťte se do jejich přípravy o víkendu, kdy můžete zapojit i děti. Jak vybírat suroviny a na co si dát pozor?

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy