REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Polévka, základ dobrého oběda

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Polévka je důležitá úvodní část oběda nebo večeře. Má dvojí úkol: zahřát žaludek a připravit trávicí ústrojí na přijímání hlavního jídla, proto by neměla být ve většině případů příliš sytá, ale svými aromatickými a chuťovými složkami z masa a koření má hlavně vzbudit chuť na další pokrm.


Škola vaření - úplné základyVýše uvedený účel, tedy naladit trávicí systém na další chod, umějí nejlépe masité vývary nebo bujóny doplněné zeleninou a různými rozmanitými vložkami. Ovšem jsou i přísady, kdy podáváme polévku jako jediné samotné jídlo, nebo jako doplněk zeleninového pokrmu. V tomto případě volíme polévku sytivou, výživnou, obsahující nejrůznější potraviny. Takovým polévkám říkáme polévky obědové.

 

Teplota polévky

I na teplotě polévky záleží. Nemá být příliš vařící, ale v zimním období přiměřeně horká. Zvláště polévka obsahující maso a tuk musí být správně teplá. Také záleží na teplotě, v které polévku podáváme (například u stánku na sjezdovce musí být úplně vroucí, protože venkovní teplota ji ihned začne zprudka ochlazovat, naopak v létě servírovaná polévka na letní terase zase tak vařící být nemusí).

V letním horkém období, kdy náš organismus nemá chuť na horké ani příliš sytivé pokrmy, můžeme připravit polévku vlažnou nebo dokonce studenou, která uhasí žízeň, jako je například polévka z čerstvé okurky, rajčat nebo ovoce.

 

Hustota polévek

Polévky připravujeme různě zahuštěné, a to buď jíškami (světlou nebo zlatavou), nebo protlaky z brambor, ovesných vloček, luštěnin či zeleniny. Hustotu polévek docilujeme i obsahem masa, zeleniny nebo zavářky. Je to smetana, mléko, žloutek, bylinky, nejrůznější druhy zeleniny, ale i sušené kvasnice, čerstvé nebo sušené houby, škrobová moučka apod.

 

Přípravky a polotovary k vaření a dochucení polévek

K usnadnění a urychlení přípravy polévek je na našem trhu řada přípravků a polotovarů. Z nejznámějších jmenujeme masox, slepičí, hovězí či zeleninový bujón a to jak v kostkách, tak v sušeném stavu, nebo i ve formě želé. Na dochucování polévek pak nejčastěji používáme tekuté polévkové koření nebo vegetu či podravku, na zahuštění máme k dispozici hotové jíšky apod.

 

Hotové polévky v prášku, polotovary

Kdo má opravdu odpor k vaření, nebo je časově stále plně vytížen, najde na našem trhu stovky, ale spíše tisíce druhů hotových polévek v sáčku. Vietnamská komunita nám pak přinesla dnes velmi oblíbené polévky, které jen zalijeme vařící vodou a máme hotovo. Podobné výrobky pak začaly vyrábět i renomované společnosti, jako Vitana a Knorr, které je dovedly k dokonalosti, takže si dnes můžete koupit hotovou polévku v kelímku, který zalijete vařící vodou a můžete začít konzumovat. Co se týče výživné hodnoty těchto polévek, tak to asi nebude moc slavné, ale když má člověk hlad, občas sní i něco negurmánského.

 

Zelenina v polévkách

Zvlášť hodnotným přídavkem do polévek je zelenina. Protože k změknutí požaduje jen zcela krátkou dobu, nevaříme ji s masem, ani když provaříme jíšku, ale přidáme ji až krátce před dovařením polévky buď jemně nakrájenou, nastrouhanou, nebo mixovanou. Abychom zvýšili biologickou hodnotu polévky, část zeleniny přidáváme do polévky vždy syrovou. Vyjímku tvoří bujóny a vývary, které by jsme měli vařit nejméně 3 až 4 hodiny. Tam dáváme očištěnou zeleninu v celku a po uvaření ji vyměníme nejlépe za novou. Ovšem většinou v předpisech najdete, že tutéž zeleninu, co jsme ji vařili v bujónu, pak nakrájíme a opět vrátíme do polévky, i to je možnost hlavně pro ty, co neradi vyhazují potraviny do koše.

 

Sýry v polévkách

Do mnoha polévek, hlavně zeleninových, můžeme přidat nejen pro chuť, ale také pro zvýšení výživné hodnoty nastrouhaný sýr jako ementál, goudu, parmazán … Nastrouhaný sýr většinou vkládáme do jednotlivých porcí těsně před podáváním, nebo můžeme naservírovat nastrouhaný sýr na stůl na talířku hned vedle strávníků a ti si ho dají do polévky, kolik chtějí.

 

Nádobí na polévku

Nejběžnějším způsobem podáváním polévek v domácnosti je v hlubokém talíři o objemu asi třetiny litru. Husté sytivé polévky se podávají v tzv. bolsu, tj, v hluboké misce. Vývary a jemné krémové polévky se podávají hlavně v restauracích, ale i v domácnostech v šálku se dvěma oušky. Hlavně při slavnostních příležitostech je zvykem polévku servírovat v hluboké, například keramické míse, kdy hosté se pak sami obslouží a naberou si polévku v množství podle své chuti, nebo jim může hospodyně polévku nalít sama, ale přímo u stolu.

 

Zdroj: Vaříme vtipně – Joza Břízová, Maryna Klimentová, volně upraveno a doplněno ReceptyOnLine.cz

Související články:

Vybíráme chutnou polévku Zavářky a vložky do polévek Polévky, rady a tipy

Polévky a vše kolem nich

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Je vaření váš koníček? Pořiďte si vhodné vybavení!

Den bez toho, abyste uvařili nějakou dobrotu pro sebe nebo své blízké, si nedovedete představit? Je čas nad sporákem pro vás relaxem, během kterého popustíte uzdu fantazii, zapomenete na běžné starosti a prostě si to jen užíváte? Když si do kuchyně pořídíte to správné vybavení, posunete to zase o level výš. Nevěříte?

číst dále ...

Jedinečná Božská kuchařka má už druhý díl!

Velký úspěch prvního dílu nakopnul autorku k sepsání pokračování, které vám nesmí chybět v knihovně kuchařek. Na jaře ředkvičky, na podzim jablka a švestky přímo ze stromu. V zimě zásoby kořenové zeleniny, brambory a zelí. A léto? To je plné hojnosti. Dozrávají rajčata, mrkev, hrách a všechno možné ovoce. Recepty v nové Božské kuchařce využijete po celý rok. Budete potřebovat běžně dostupné suroviny, které seženete v každém obchodě nebo na trhu. Ani v tomto pokračování nečekejte žádné složité postupy a hodiny v kuchyni, většinu jídel připravíte do 30 minut. Stejně jako u prvního dílu.

číst dále ...

BRAND BOX prosinec 2021 – balíček plný novinek

Sice už máme po Vánocích, ale pojďme se podívat, co bylo v posledním Brand Boxu pro rok 2021, který přinesl inspiraci nových chutí a zajímavých produktů k otestování. Zimní období máme neodmyslitelně spjato s perníčky, a tak přichází Babiččina volba se speciální limitovanou edicí hladké mouky – Mouka na perníčky. Směs pšeničné a žitné mouky na pečení voňavých domácích perníčků. Cena je: 17,90 Kč (1 Kg).

číst dále ...

Prosecco pod lupou: Co ukrývá oblíbené šumivé víno?

Ačkoliv první zmínky o proseccu se datují do konce 18. století, sklenku šumivého nápoje si pravděpodobně dopřávali už staří Římané. Svůj název získalo podle vesničky blízko italského Terstu a dnes je prosecco základním kamenem italských vín. Jak si ho vychutnat nejlépe a jak poznat, že si kupujete pravé prosecco?

číst dále ...

10 tipů, jak začít letos jíst lépe

Dali jste si do nového roku celou řadu nejrůznějších předsevzetí, která jste vzdali hned v prvním lednovém týdnu? Nezoufejte, nic není ještě ztraceno. Není totiž potřeba dávat si mnoho velkých cílů jako například kolik kilogramů najednou zhubneme či zařazovat do svého už tak nabitého rozvrhu každodenní sportovní aktivitu. Taková předsevzetí zpravidla totiž nedokážeme splnit a pak nás spíše demotivují. Místo toho zkuste letos udělat skutečnou změnu a začněte jíst lépe. Stačí začít přemýšlet o tom, co jíte a dělat malé změny, které stojí malé úsilí, ale mohou mít velký efekt. Dlouhodobě vám tyto malé krůčky pomohou zkvalitnit nejenom jídelníček, ale především i zdraví.

číst dále ...

Sůl nad zlato? Omyl! Sůl a pepř z Kampotu na zlato!

Kouzlete v kuchyni. V každé správně kuchyni nesmí chybět základní výbava. A tou je jednoznačně pepř a sůl. A pak také určitě odhodlání a chuť připravit pro sebe a své blízké něco chutného z kvalitních surovin. Pokud spadáte do tohoto týmu, určitě musíte vyzkoušet unikátní Kampotský černý a fermentovaný pepř. Pepře La Plantation jsou jedničkou na světovém trhu. Získali mnoho cen na mezinárodních gastronomických soutěžích a mnoho uznávaných šéfkuchařů na Kampotský pepř nedá dopustit. I vy teď můžete kouzlit s tímto unikátním pepřem ve své kuchyni a povznést vaše pokrmy na vyšší level.

číst dále ...

PŘÍBĚH REGIONÁLNÍ POTRAVINY: Chtěl zužitkovat vše, co se urodí. Vznikla delikatesa ze slámového vína, která nemá obdoby

Nechtěl vyrábět vína ve velkém. A tak se dnes již třiasedmdesátiletý Oldřich Drápal zaměřil na slámové víno. Díky téměř 20 letům poctivé práce se řadí k jednomu z největších producentů slámového vína u nás. Vyrobí přibližně 30 tisíc lahví ročně. Porotce soutěže Regionální potravina ovšem okouzlil svým naprosto jedinečným produktem – rosolem Slamáčkem, jehož základem je slámové víno odrůdy Pálava. Ocenění Regionální potravina získal v roce 2021.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy