REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Polévka, základ dobrého oběda

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Polévka je důležitá úvodní část oběda nebo večeře. Má dvojí úkol: zahřát žaludek a připravit trávicí ústrojí na přijímání hlavního jídla, proto by neměla být ve většině případů příliš sytá, ale svými aromatickými a chuťovými složkami z masa a koření má hlavně vzbudit chuť na další pokrm.


Škola vaření - úplné základyVýše uvedený účel, tedy naladit trávicí systém na další chod, umějí nejlépe masité vývary nebo bujóny doplněné zeleninou a různými rozmanitými vložkami. Ovšem jsou i přísady, kdy podáváme polévku jako jediné samotné jídlo, nebo jako doplněk zeleninového pokrmu. V tomto případě volíme polévku sytivou, výživnou, obsahující nejrůznější potraviny. Takovým polévkám říkáme polévky obědové.

 

Teplota polévky

I na teplotě polévky záleží. Nemá být příliš vařící, ale v zimním období přiměřeně horká. Zvláště polévka obsahující maso a tuk musí být správně teplá. Také záleží na teplotě, v které polévku podáváme (například u stánku na sjezdovce musí být úplně vroucí, protože venkovní teplota ji ihned začne zprudka ochlazovat, naopak v létě servírovaná polévka na letní terase zase tak vařící být nemusí).

V letním horkém období, kdy náš organismus nemá chuť na horké ani příliš sytivé pokrmy, můžeme připravit polévku vlažnou nebo dokonce studenou, která uhasí žízeň, jako je například polévka z čerstvé okurky, rajčat nebo ovoce.

 

Hustota polévek

Polévky připravujeme různě zahuštěné, a to buď jíškami (světlou nebo zlatavou), nebo protlaky z brambor, ovesných vloček, luštěnin či zeleniny. Hustotu polévek docilujeme i obsahem masa, zeleniny nebo zavářky. Je to smetana, mléko, žloutek, bylinky, nejrůznější druhy zeleniny, ale i sušené kvasnice, čerstvé nebo sušené houby, škrobová moučka apod.

 

Přípravky a polotovary k vaření a dochucení polévek

K usnadnění a urychlení přípravy polévek je na našem trhu řada přípravků a polotovarů. Z nejznámějších jmenujeme masox, slepičí, hovězí či zeleninový bujón a to jak v kostkách, tak v sušeném stavu, nebo i ve formě želé. Na dochucování polévek pak nejčastěji používáme tekuté polévkové koření nebo vegetu či podravku, na zahuštění máme k dispozici hotové jíšky apod.

 

Hotové polévky v prášku, polotovary

Kdo má opravdu odpor k vaření, nebo je časově stále plně vytížen, najde na našem trhu stovky, ale spíše tisíce druhů hotových polévek v sáčku. Vietnamská komunita nám pak přinesla dnes velmi oblíbené polévky, které jen zalijeme vařící vodou a máme hotovo. Podobné výrobky pak začaly vyrábět i renomované společnosti, jako Vitana a Knorr, které je dovedly k dokonalosti, takže si dnes můžete koupit hotovou polévku v kelímku, který zalijete vařící vodou a můžete začít konzumovat. Co se týče výživné hodnoty těchto polévek, tak to asi nebude moc slavné, ale když má člověk hlad, občas sní i něco negurmánského.

 

Zelenina v polévkách

Zvlášť hodnotným přídavkem do polévek je zelenina. Protože k změknutí požaduje jen zcela krátkou dobu, nevaříme ji s masem, ani když provaříme jíšku, ale přidáme ji až krátce před dovařením polévky buď jemně nakrájenou, nastrouhanou, nebo mixovanou. Abychom zvýšili biologickou hodnotu polévky, část zeleniny přidáváme do polévky vždy syrovou. Vyjímku tvoří bujóny a vývary, které by jsme měli vařit nejméně 3 až 4 hodiny. Tam dáváme očištěnou zeleninu v celku a po uvaření ji vyměníme nejlépe za novou. Ovšem většinou v předpisech najdete, že tutéž zeleninu, co jsme ji vařili v bujónu, pak nakrájíme a opět vrátíme do polévky, i to je možnost hlavně pro ty, co neradi vyhazují potraviny do koše.

 

Sýry v polévkách

Do mnoha polévek, hlavně zeleninových, můžeme přidat nejen pro chuť, ale také pro zvýšení výživné hodnoty nastrouhaný sýr jako ementál, goudu, parmazán … Nastrouhaný sýr většinou vkládáme do jednotlivých porcí těsně před podáváním, nebo můžeme naservírovat nastrouhaný sýr na stůl na talířku hned vedle strávníků a ti si ho dají do polévky, kolik chtějí.

 

Nádobí na polévku

Nejběžnějším způsobem podáváním polévek v domácnosti je v hlubokém talíři o objemu asi třetiny litru. Husté sytivé polévky se podávají v tzv. bolsu, tj, v hluboké misce. Vývary a jemné krémové polévky se podávají hlavně v restauracích, ale i v domácnostech v šálku se dvěma oušky. Hlavně při slavnostních příležitostech je zvykem polévku servírovat v hluboké, například keramické míse, kdy hosté se pak sami obslouží a naberou si polévku v množství podle své chuti, nebo jim může hospodyně polévku nalít sama, ale přímo u stolu.

 

Zdroj: Vaříme vtipně – Joza Břízová, Maryna Klimentová, volně upraveno a doplněno ReceptyOnLine.cz

Související články:

Vybíráme chutnou polévku Zavářky a vložky do polévek Polévky, rady a tipy

Polévky a vše kolem nich

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Zavařujeme (sterilujeme), nakládáme zeleninu – ty nejlepší recepty na zpracování zeleniny na jednom místě!

Přes léto a na začátku podzimu je ten správný čas připravit si nějaké ty zeleninové dobroty na zimu. Zavařená zelenina ve sklenicích nám poslouží nejen jako chutná příloha, ale některé sterilované výrobky ze zeleniny jsou skvělé jako polotovar, surovina na přípravu různých dalších pokrmů, například teplých omáček, do polévek, pod maso, či na přípravu dušených příloh. Ty nejlepší recepty na zavařenou, případně nakládanou zeleninu, z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz, najdete právě zde.

číst dále ...

Křupavé hranolky McCain sledují nejnovější kulinární trendy

Kdo by je nemiloval? Křupavé, voňavé, zlatavé hranolky s vynikající chutí brambor. Řeč je o hranolkách značky McCain, která jako první přinesla na český trh mražené hranolky do trouby. A právě teď můžete ochutnat něco nového! Dvě křupavé novinky McCain připravené podle nejnovějších kulinárních trendů: široké hranolky Steakhouse Frites a hranolky s křupavou slupkou Bistro Style! Pro tu nejlepší chuť a výjimečný zážitek na talíři.

číst dále ...

Péct, milovat, žít – autobiografická kniha cukráře Josefa Maršálka

A máme tu tip na autobiografickou knihu cukráře Josefa Maršálka s názvem Péct, milovat, žít. Tato tři slova Josefa dokonale vystihují! Kniha vypráví o jeho cestě za cukrařinou. Je plná jeho rodiny, přátel, barevných fotografií a najdete tam i oblíbené recepty.

číst dále ...

Zdravá hravá snídaně pro malé i velké

Snídaně je základ dne. Říkají to babičky, maminky i odborníci. První ranní pokrm nás nastartuje, dodá nám energii a často určí i náladu, která nás bude provázet po zbytek dne. Nezapomínejte proto snídat a dopřejte si na to dostatek času. A to naučte i své děti.

číst dále ...

Co můžete očekávat od moderních pečicích trub

Klasickou pečicí troubu není třeba dlouze představovat. Jedná se o jeden ze základních kuchyňských spotřebičů, který má doma téměř každý. Umožňuje nám nejen přípravu běžných pokrmů, ale pomůže nám také s vytvořením příjemné domácí atmosféry. Však si to jen představte, vůně nedělní svíčkové, štrúdlu nebo třeba vánočního cukroví. Kdo by to nemiloval.

číst dále ...

Soutěž Svačina roku Rio Mare má rekordní účast a mediálního partnera

Soutěž Svačina roku Rio Mare vstupuje do 7. ročníku s rekordní účastí škol i studentů. I letos mladí kuchaři soutěží o ceny v hodnotě 45 000 Kč. Novinkou soutěže je rozšíření hlavních surovin o Rio Mare makrely a sardinky. Soutěž pořádá výhradní distributor značky Rio Mare na českém trhu společnost Bolton Czechia. Mediálním partnerem soutěže jsou regionální noviny Deník.

číst dále ...

U Galerie Vaňkovka se uskuteční Food Truck Festival. Gastronomický zážitek připraví 21 dodávek a 12metrový vagón

Na další várku dobrot se mohou od 11. do 13. října těšit návštěvníci Food Truck Festivalu, který se odehraje v prostorách vedle Galerie Vaňkovka. Na pultech občerstvovacích dodávek nebudou chybět například populární burgery s vyladěnými recepturami, roast beefy, kachní paličky, mexické tacos, ale i méně tradiční jídla jako kanadské hranolky poutine či čínské knedlíčky Dim Sum. Část výtěžku z prodeje občerstvení poputuje na konto Nadace Emil podporující mladé hendikepované sportovce.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy